Kjartan Skjelde
– Hadde jeg fått diagnosen som barn, er det ikke sikkert jeg hadde blitt kokk
Kjartan Skjelde likte hverken å spise eller å lage mat i oppveksten. TV-kokken slet også med lese- og skrivevansker, men et tilfeldig møte endret livet hans.
Kjartan Skjelde (48) har et lurt smil om munnen når han begynner å fortelle om hvordan han endte opp over grytene på et kjøkken.
– Jeg ble kokk ved en tilfeldighet. Jeg likte hverken å lage mat eller å spise mat. Jeg var heller aldri spesielt glad i skolen, beretter han og legger til at han som voksen fikk diagnosen lese- og skrivevansker.
– Hadde jeg fått den diagnosen som barn, og kanskje da litt annen oppfølging, er det ikke sikkert jeg hadde blitt kokk. Men heldigvis fant jeg veien til kjøkkenet, og det har vært en utrolig reise.
Deltar i «Eventyrlig Camping»
Det hele startet da han var ung, og søsteren hans var på date med en kokk.
– Han var 18 år og hadde en bil uten lån. Da tenkte jeg at jeg også ville ha det, humrer han.
I dag kan Kjartan se tilbake på 30 år som kokk, en karriere fylt med reiser, utallige måltider og en genuin glede for mat.
– Jeg har servert tusenvis av måltider til både venner, familie og på restauranter. Men det viktigste for meg er å inspirere andre til å finne gleden i matlaging.
Kjartan har figurert i flere matprogrammer, inkludert «Camp Kulinaris». Han har tilbrakt utallige timer med kjendiser på kjøkkenet, og ofte vært den strenge læreren som forventer at deltagerne skal bite tennene sammen og prestere.
– Jeg har alltid ment at man må skjerpe seg litt når man er sliten, og det har irritert meg når deltagerne har klaget, deler 48-åringen.
Men da han selv skulle være deltager i Halvor Bakkes nye «Eventyrlig Camping» på TV3, fikk han kjenne på den samme utmattelsen.
– Jeg ble faktisk veldig sliten selv og fikk en ny forståelse for hva deltagerne går gjennom. Det å være i den bobla alle snakker om, det er ingen spøk, gliser kokken.
Les også: Halvor Bakke: – Vi har grått så mye denne uken, Julian og jeg
Familiekjær
Til tross for en hektisk hverdag med innspillinger, kokkekonkurranser og drift av matsenter, er det familielivet som er viktigst for Kjartan.
– Jeg har tre barn, og det å være til stede for dem, er det viktigste for meg nå. Da jeg ble far, tok jeg et bevisst valg om å gi opp restaurantdriften for å kunne være mer hjemme, poengterer han.
Men selv om Kjartan har valgt bort restaurantlivet, betyr ikke det at han har sluttet å lage mat.
– Jeg lager mat hele tiden når jeg er hjemme. Det er en del av meg, og jeg elsker det, sier han og legger til at også kjæresten hans er en dyktig kokk.
Les også: (+) Jeg har en datter fra før og så fikk vi felles barn. Nå raknet alt
Lurte sønnen
Matgleden har smittet over på barna, selv om det har vært noen utfordringer underveis. Kjartan forteller med et smil om sønnen Mikkel, som lenge var svært kresen.
– Han spiste ingenting. Jeg ble bekymret, spesielt da han nektet å spise laks.
Løsningen ble av det kreative slaget.
– Jeg tok laksen, blandet den med jordbær og lagde en smoothie. Det gikk ned på høykant, ler Kjartan og forklarer at smoothier har vært et genialt triks for å introdusere barna til nye smaker.
I tillegg til å være programleder, er han med og driver matsenteret St 13 i Stavanger, hvor han kan dyrke sin lidenskap og holde seg oppdatert på det siste innen kokkekunsten.
– Det å kunne kombinere lidenskapen min med å være til stede for familien, det er det viktigste for meg nå.