Kjendis-Norge heiser regnbueflagget til topps

Kim Wigaard: – En av de viktigste ukene i året

Jubilerer! Den første norske Pride-markeringen fant sted på Universitetsplassen i Oslo i 1974. 50 år senere er festivalen som feirer kjærlighet, inkludering og mangfold blitt en naturlig del av bybildet i flere norske byer.

<b>KIM WIGAARD:</b> Kim Wigaard og forloveden Marius feirer hele Pride-uken i Oslo. – Jeg oppfordrer også andre å vise sin støtte for skeives rettigheter, forteller han.
KIM WIGAARD: Kim Wigaard og forloveden Marius feirer hele Pride-uken i Oslo. – Jeg oppfordrer også andre å vise sin støtte for skeives rettigheter, forteller han. Foto: Privat
Først publisert

Vi har spurt kjendisene tre spørsmål om markeringen som fyller et halvt århundre i år:

1. Hvordan skal du feire Pride?

2. Hva betyr Pride for deg?

3. Hvorfor er det fortsatt viktig med Pride?

Kim Wigaard (36)

1. – Jeg skal feire hele Pride-uken i Oslo. Vi skal delta på flere av de flotte arrangementene og selvfølgelig gå i paraden, som er det beste i året! Jeg oppfordrer også alle andre til å vise sin støtte for skeives rettigheter. Vi må sammen gå i toget for å vise at retten til å være seg selv og leve åpent som en del av regnbuefamilien, er en menneskerettighet. Vi går i toget for å hedre forkjemperne våre, ta over stafettpinnen for å kjempe for rettighetene til LGBTQIA+-familien videre i vårt land, men også i alle de andre 64 landene hvor det er kriminalisert å være skeiv. Marius (forloveden journ.anm.) og jeg skal også opptre på både Grimstad og Steinkjer Pride.

2. – Pride er for oss en av de definitivt viktigste ukene i året. Hele den skeive familien møtes i fellesskap og feirer vår rett til skeiv kjærlighet med hele vår heiagjeng ved siden av. Det betyr enormt mye å vite at det er mange som heier på oss, men vi er også der for å fortsette å synliggjøre at skeiv kjærlighet har sin rett til å leve som en like stor del av samfunnet vårt, som annen kjærlighet.

3. – Gjennom lang tid i et miljø som til stadighet opplever diskriminering, hatefulle ytringer og vold, er det ekstra viktig å stå frem for den neste generasjonen med skeiv ungdom, så aksepten kan fortsette å gro hele landet og verden over.

– Når heterofile sender meg meldinger om at, «dere påvirker andre til å bli skeive», «jævla homser», «æsj» eller «nå skal jeg arrangere Pride for heterofile», så må jeg si jeg blir utrolig oppgitt. Har du noen gang blitt diskriminert på bakgrunn av at du er heterofil? Du har aldri hatt en lov mot deg som fratar deg dine rettigheter til å leve som den du er født. Jeg har aldri dømt deg for din legning eller din måte å leve livet på, så hvordan skal du dømme meg?

Les også: Kim Wigaard: – Hadde pappa fått hjelp før, ville det ikke gått sånn over styr som det gjorde

Adam Schjølberg (42)

1. – Jeg jobber oftest under Pride. På arrangementer rundt om i landet. Jeg holder appeller og bærer flagget høyt. Pride er ikke bare en feiring, men en demonstrasjon. En bevisstgjøring, og en følelse av samhold og å høre til.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

2. – Pride for meg betyr at alle skal ha retten til å elske den de vil. Om det så er en av samme kjønn eller ikke. Det handler om retten til skeiv kjærlighet like mye som friheten til å selv bestemme hvem du vil gifte deg med, eller retten til å gifte seg igjen dersom du har vært skilt. Det handler om friheten til å være deg selv. Det er for alle.

3. – Pride er viktig fordi det fortsatt er mange som mener at det ikke burde finne sted. Fordi det ikke er lenge siden noen løftet våpen og fyrte av skudd. Det er viktig fordi friheten min er vedtatt, ikke medfødt. Den er kjempet frem ved blant annet synlighet, av andre før meg som har brukt stemmen sin. Og friheten min er ingen medfødt selvfølge. Den kan når som helst bli tatt fra meg. Jeg skylder de før meg og de foran meg å bruke stemmen min og reise flagget.

Les også: Adam Schjølberg: – Jeg kan ikke la det gå inn på meg

<b>Adam Schjølberg (42): </b>Komiker og TV-profil.
Adam Schjølberg (42): Komiker og TV-profil. Foto: Svein Brimi

Knut Ivar Pelerud (56) og Kjartan Haugen (51)

1. – Vi feirer Pride på vår egen måte, i kolonihagen vår med flagg og gode venner. Før ville vi ha gått ned til Pride-parken og vært med på/sett på toget. Terroren forbundet med Pride har dessverre gjort noe med oss. Det har gitt oss en frykt og redsel vi ikke hadde før. Det har mye å gjøre med at vi er pappaer til en 4-åring. Det at vi i år ikke velger å gå i tog, betyr ikke at vi ikke kommer til å gjøre det neste år. Tiden vil vise.

2. – Pride betyr mye for oss. Det betyr at vi kan være oss selv, feire kjærligheten og være med å anerkjenne det viktige arbeidet som gjøres og er gjort for skeives rettigheter gjennom tidene. Resultatet av dette høster vi begge av, slik at vi kan leve åpent og fritt i Oslo. Og at måten vi lever livene våre aksepteres av et flertall.

<b>Knut Ivar Pelerud (56) og Kjartan Haugen (51): </b>Interiørdesignere og «Sommerhytta»-profiler
Knut Ivar Pelerud (56) og Kjartan Haugen (51): Interiørdesignere og «Sommerhytta»-profiler Foto: Privat

3. – Pride er fortsatt veldig viktig for oss i kampen for likestilling, aksept og at alle skal kunne være seg selv. Vi må stå frem og vise at «unormalen» har blitt den nye «normalen». Pride er med på å belyse utfordringene vi har med diskriminering og fordommer. En kamp som vi dessverre tror vil pågå i mange år fremover.

Les også: 19. august var dagen Knut og Kjartan hadde lengtet etter i mange år. Ingenting kunne forberedt dem på det som skulle skje

Christer Rødseth (34)

1. – Jeg skal feire Pride med venner selvfølgelig. Det blir noen turer i parken og forhåpentligvis noe festlig lag!

2. – Pride for meg er viktig fordi det betyr så mye for så mange! Det er jo egentlig så enkelt som at alle skal få elske den de vil. At vi har markering for akkurat dette mener jeg er kjempeviktig. Mitt første minne med Pride var i 2008 da jeg for første gang virkelig «PRIDET»! Siden den gang har det blitt mye større, og jeg tror det kommer til å bli enda større. Det er fantastisk å se hvordan mennesker i alle aldre er seg selv og feirer kjærligheten.

3. – Pride er fortsatt viktig fordi det fortsatt er masse fordommer der ute. Man ser hvert eneste år rundt mai at det blir mye oppmerksomhet i media hvor voksne mennesker man skulle tro har respekt og forståelse for alle, ikke ønsker å se prideflagg hengende på for eksempel skoler. Dette er kjempetrist. Barn er ikke født med fordommer, men de blir jo fort integrert når noen sier at det ikke er greit med Pride.

Les også: Christer Rødseth: – Jeg vil gifte meg, jeg vil ha mannen, jeg vil ha hagen og alt

<b>Christer Rødseth (34):</b> Stjernekokk
Christer Rødseth (34): Stjernekokk Foto: Privat

Fredrik Solvang (47)

1. – Jeg regner med jeg skal i Pride Park og henge med venner, det er en årlig tradisjon. Det er nesten som en landsby, man kan bare slenge innom og så møter man mange gamle og nye bekjente. Alle er veldig glade og blide, og ønsker hverandre happy Pride.

2. – For meg er Pride en feiring av universelle og humanistiske verdier som likestilling, likeverd og mangfold. Pride er for meg ikke en støtte til én organisasjon eller noens vedtekter – jeg nekter hvis noen forsøker å ilegge meg motiver jeg ikke har. For meg er ikke pride først og fremst en protest, men en fest.

<b>Fredrik Solvang (47):</b> Programleder
Fredrik Solvang (47): Programleder Foto: Jørn Grønlund

3. – Det høres klisjéfylt ut, men det er veldig viktig at vi i en tid der homofiles og skeives rettigheter er på retrett flere steder i verden, viser at vi i Norge kun skal én vei, nemlig fremover. Dessuten må vi hegne om og feire at vi lever i et land der de aller fleste deler disse verdiene. Det er viktig at vi bruker Pride til å få flest mulig til å forstå at om vi øker rommet for aksept av flere, blir det ikke sammenlagt et mindre rom, himmelen er akkurat så høy som vi gjør den. Pride er ikke farlig. Det er ideen om at pride er farlig, som er farlig.

Les også: Fredrik Solvang: – Som kjent person i Norge har du egentlig ikke noe valg

Tore Petterson (45)

1. – Jeg gleder meg til å møte venner i Pride park. Det er mange spennende debatter gjennom hele Pride-perioden, jeg håper jeg får med meg en del av dem også. Høydepunktet blir teaterforestillingen «Varm melk med Honning», av og med Maiken Frisch. Gleder meg til å se den igjen! Det er beste jeg har sett av teater på år og dag!

2. – Pride betyr masse! Det samler en veldig delt gruppe mennesker til dialog og gir oss mulighet til en fot i bakken: Hva har vi fått til, hva står igjen? Det er også en fin anledning til å møte gamle venner og se hva som ellers rører seg i det skeive miljøet!

3. Pride er viktig fordi det fortsatt er mye motstand mot oss i samfunnet. Vi trenger å samles for å kjenne på hvor mange vi er og for å finne ny motivasjon til å kjempe videre for våre rettigheter. Ålesund, for eksempel, ønsker ikke lenger at skoler skal flagge med regnbueflagget. Vi går alltid noen skritt frem og deretter noen skritt tilbake. Jeg snakket med ungdommer på Notodden Pride i fjor. Der fortalte de at lærerne på en skole der ikke ønsker å inkludere skeives rettigheter og historie i skoleundervisningen! Vi har mange tunge skritt igjen å gå før vi får det som en naturlig del av norsk historie og før det blir like viktig som all annen historie i dette landet, rett og slett fordi det inkluderer alle!

Les også: Som barn var Tore nesten alltid redd: – Du skal få ungdom til å orke å bli over 20 år

<b>Tore Petterson (45)</b>: Foredragsholder og komiker
Tore Petterson (45): Foredragsholder og komiker Foto: Privat

Niklas Silseth Baarli (35) og Benjamin Baarli Silseth (33)

1. – Det er et av årets høydepunkt for oss. Pride er julaften, nyttårsaften, konfirmasjon, påskeaften og midtsommernatt for oss. Vi skal gå i parade. Vi skal feire med gode venner. Vi skal drikke øl i Pride park, og vi skal ha live-show.

2. – Pride betyr masse! Jeg synes Pride er en fantastisk feiring av en kamp som ikke er over ennå. og det er en deilig demonstrasjon av at vi er her og jobber for rettigheter fortsatt. Da jeg var yngre var jeg veldig redd for Pride, nå er jeg stolt av at jeg tør gå i paraden, og jeg er veldig stolt når jeg går i paraden. Jeg blir alltid veldig rørt hver gang jeg ser Pride-paraden og Pride-flaggene i Oslo. For meg er det en ekte høytid, sier Niklas.

<b>Niklas Silseth Baarli (35):</b> Programleder, og Benjamin Baarli Silseth (33): Psykolog og TV-personlighet
Niklas Silseth Baarli (35): Programleder, og Benjamin Baarli Silseth (33): Psykolog og TV-personlighet Foto: Privat

3. Pride er fortsatt viktig i dag fordi det er såpass mange som ikke har de samme rettighetene som vi har. Det gjelder i mange land, men vi er heller ikke helt i mål når det gjelder rettigheter her i Norge. Det er fortsatt mange som opplever avvisning fra egen familie og venner, og som synes det er vanskelig å vokse opp og akseptere seg selv. Jeg tenker at vi skylder alle å fortsette å markere og feire Pride for å vise kjærlighet og aksept. Det er også bare to år siden noen skjøt på «oss» under Pride – det er et tydelig bevis og en påminnelse på hvorfor Pride fortsatt er viktig.

Les også: Niklas Baarlis far ristet på hodet da han hørte at sønnen hadde kjøpt inn hjelp til å henge opp bilder: – Jeg ble skam­full

Tonje Garvik (34)

1. – Lene og jeg er invitert til regjeringsmottagelsen i anledning Pride. Det er veldig hyggelig og en anerkjennelse å bli invitert. Vi skal på kvinnekvelden, men vi håper å være med på mest mulig. Fedrene våre kommer til Oslo for å passe barna så det kommer litt an på hvor mye de synes det er greit å passe dem. Lene og jeg er motivert til å være med hver eneste dag under Oslo Pride.

2. – For det første er det en superfin fest hvor man møter masse mennesker – både bekjente og folk man er glad i. Det andre aspektet er at man denne uken får lov til å føle seg helt normal. En uke hvor alle er som deg. Å kjenne på tilhørighet er den viktigste komponenten i et menneskes liv. Å kunne kjenne på en slik tilhørighet som det man gjør under Pride, betyr mye for meg.

<b>Tonje Garvik (34): </b>Influenser og forfatter avboken «Skeiv»
Tonje Garvik (34): Influenser og forfatter avboken «Skeiv» Foto: Privat

3. – Noen mener at vi er kommet så langt i 2024 at vi ikke trenger det, men det er langt fra sannheten. Pride er superviktig. Fortsatt er «jævla homo» det mest brukte skjellsordet i skolegården. I fjor ble det anmeldt hele 1090 hatkriminalitetssaker mot skeive. Ensomheten blant unge skeive er dobbelt så stor som hos heterofile. Det er også slik at unge som ikke identifiserer seg som heterofil har dobbelt så stor sannsynlighet for psykiske plager. Innenfor miljøet har man noen som sier: «Hvilket skap?» og som aldri ha hatt utfordringer med legningen sin, men så har du den andre enden av skalaen, de som synes det er så vanskelig at de er villig til å ta livet sitt. Pride er viktig for å vise de usikre og de som er «i skapet» at det finnes håp, men det er fremdeles en jobb å gjøre.

– Jeg vil også legge til at regnbueflagget ikke er der for å forvirre streite barn som føler tilhørighet i egen kropp. Det er for at de som ikke er heterofile og de som ikke føler tilhørighet skal føle på at de ikke er feil, men at de er akseptert som de er, med lik verdi som alle andre.Det er et steg tilbake når eksempelvis Ålesund kommune bestemmer at skolene ikke får flagge med regnbueflagget. Regnbueflagget handler ikke om sex og fetisjer. Det er ikke politisk eller eid av Fri som arrangerer Pride, det er et universelt symbol for inkludering og mangfold som Pride har tatt i bruk under festivalen.