Kathrine Thorborg Johansen

– Uvant at folk kommer bort til meg på gaten

Kathrine Thorborg Johansen må klype seg i armen daglig for å forstå suksessen hun har oppnådd med hovedrollen som Gro i NRK- suksessen «Makta».

<b>SKUESPILLER: </b>Kathrine har jobbet hardt for å komme dit hun er i dag. Nå er hun spent på hvilke roller fremtiden bringer.
SKUESPILLER: Kathrine har jobbet hardt for å komme dit hun er i dag. Nå er hun spent på hvilke roller fremtiden bringer. Foto: Fredrik Solstad
Publisert

– Det har vært veldig hyggelig med all oppmerksomheten etter at jeg spilte Gro, men det har også vært veldig intenst, forteller Kathrine Thorborg Johansen (34) om det å spille landsmoderen Gro Harlem Brundtland (85) i NRK-serien «Makta».

En innsats hun ble belønnet med en Gullruten-pris for i klassen «Beste skuespiller hovedrolle drama» i våres.

– Jeg er ikke akkurat vant til at folk kommer bort på gaten og snakker med meg, legger hun til og ler litt.

Skuespilleren beskriver det hele som overveldende og rart.

– Men det har også vært spennende og hyggelig. Jeg har hatt utrolig mange samtaler om det å lage TV, men også om politikk. Det er gøy, men også litt skummelt. Noen ganger føler jeg at jeg kanskje blir tillagt en kompetanse som jeg jo egentlig ikke har.

<b>STOR ROLLE: </b>Kathrine legger ikke skjul på at det å spille Gro Harlem Brundtland i «Makta» har vært noe av det største hittil i karrieren.
STOR ROLLE: Kathrine legger ikke skjul på at det å spille Gro Harlem Brundtland i «Makta» har vært noe av det største hittil i karrieren. Foto: Mimsy Møller

– Ja, for du er jo ikke Gro …

– Nei, på ingen måte. Vi er veldig forskjellige. Å få lov til å portrettere henne har vært fantastisk. Som en «once in a lifetime»-opplevelse.

– Litt sånn klype seg i armen-følelse?

– Ja, hver dag. Jeg vet ikke hva som kan toppe dette. Ikke så mye, tror jeg.

Les også: Kathrine Thorborg Johansen: – Gro er et kvinnelig ikon

<b>ENGASJERT: </b>Kathrine forteller at mange sammenligner henne med Gro, men at de også har sine ulikheter. På bildet ser vi Kathrine i rollen som Gro og Jan Gunnar Røise som spiller den tidligere Arbeiderparti-lederen Reiulf Steen.
ENGASJERT: Kathrine forteller at mange sammenligner henne med Gro, men at de også har sine ulikheter. På bildet ser vi Kathrine i rollen som Gro og Jan Gunnar Røise som spiller den tidligere Arbeiderparti-lederen Reiulf Steen. Foto: Motlys/Erika Hebbert

Holder privatlivet privat

På kjolen har Kathrine en button med støtte til Gaza. Å være engasjert er noe hun deler med den tidligere statsministeren.

– Akkurat der er vi like, men jeg tror ikke jeg kan sammenligne meg med hennes kompetansenivå og kapasitet. Den tror jeg ingen nesten kan måle seg med, sier hun og utdyper:

– Det samme når det kommer til gjennomføringsevne og energi. Hun er «one of a kind».

<b>VANT PRIS:</b> Skuespilleren vant Gullruten-pris i klassen «Beste skuespiller hovedrolle drama» under Gullruten 2024.
VANT PRIS: Skuespilleren vant Gullruten-pris i klassen «Beste skuespiller hovedrolle drama» under Gullruten 2024. Foto: Øyvind Ganesh Eknes /TV 2

– Jeg forsøkte å gjøre research på deg tidligere i dag. Det var ikke så lett å finne ut noe privat om deg?

– Nei, jeg liker å være litt hemmelig. Jeg liker å snakke om jobben min, men privatlivet mitt er liksom mitt.

Les også: (+) Anne Grosvold åpner opp: – Jeg var aldri bra nok for mamma

Studerte ved Statens teaterhøgskole

Kathrine ble utdannet ved Statens teaterhøgskole fra 2009 til 2013. Deretter jobbet hun to år ved Trøndelag Teater og senere ved Det Norske Teatret og Nationaltheatret.

Hun ble nominert til Heddaprisen i 2018 for rollen som Hedvig i Henrik Ibsens «Vildanden» ved Trøndelag Teater.

34-åringen var ingen barnestjerne, men ble bitt av skuespiller-basillen da hun gikk på videregående.

– Jeg vet ikke om jeg skjønte at det var det jeg ville drive med da heller. Jeg tenkte vel egentlig at det var umulig. At det skulle for mye til, innrømmer Kathrine.

<b>SKJELVET:</b> Kathrine spilte også i filmen «Skjelvet». Her sammen med medskuespillerne Edith Haagenrud og Jonas Hoff Oftebro på rød løper.
SKJELVET: Kathrine spilte også i filmen «Skjelvet». Her sammen med medskuespillerne Edith Haagenrud og Jonas Hoff Oftebro på rød løper. Foto: NTB

– Hva gir det deg å kunne leve av lidenskapen din?

– Når du gjør det, glir det inn i alt og alle aspektene av livet.

– Og hvem er din største inspirasjon?

– Det er mange og mye. Jeg blir veldig inspirert av gode kolleger, samt av å se på film. Jeg ser utrolig mye på film! Jeg er også veldig glad i å gå på teater. Stort og smått inspirerer!

Denne saken ble første gang publisert 11/07 2024.

Les også