Karen-Marie Ellefsen

Gikk hjemme i morgenkåpe i tre dager: – Jeg var helt utladet

Med faglig tyngde og glimt i øyet ble Karen-Marie Ellefsen et folkeeie som kommentator og programleder for sporten i NRK. Minnene fra vinter-OL i 1994 bærer hun med seg i livet som pensjonist.

<b>KAREN MARIE ELLEFSEN: </b>Karen-Marie liker vinter, men ikke kulde. – Jeg misliker å fryse, røper hun.
KAREN MARIE ELLEFSEN: Karen-Marie liker vinter, men ikke kulde. – Jeg misliker å fryse, røper hun. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

– Jeg er en frysepinne, bare så du vet det, deler Karen-Marie Ellefsen (73) før hun sporty legger seg ned og lager en snøengel i Slottsparken – til ære for fotografen.

Hun har alltid bydd på seg selv gjennom et langt liv i offentligheten. Norges første kvinnelige sportskommentator satte dype spor etter seg når hun måtte gi seg høsten 2020.

– Jeg har alltid tatt en utfordring på strak arm. Jeg visste at jeg kom inn i et mannsdominert yrke. Mitt fokus var å gjøre en best mulig jobb.

– Jeg var opptatt av idrett som barn og var litt aktiv selv som ungdom, men jeg forsto at min mulighet til å leve i idrettens verden var å bli sportsjournalist, forteller Karen-Marie.

<b>VISTE VEI:</b> Karen-Marie ble ansatt i NRK i 1979. Hun var kanalens første kvinnelige sportskommentator.
VISTE VEI: Karen-Marie ble ansatt i NRK i 1979. Hun var kanalens første kvinnelige sportskommentator. Foto: Bjørn Sigurdsøn

40 år i NRK-sporten

Aldersgrensen er hellig i statskanalen. Karen-Marie vinket derfor ufrivillig farvel etter mer enn 40 år i NRK-sporten, men de mange opplevelsene gjennom en lang karriere sitter som klistret i hukommelsen. Det er spesielt et mesterskap Karen-Marie ikke nøler med å trekke frem.

– OL på Lillehammer i 1994 var utvilsomt høydepunktet i min karriere. Jeg visste at dette var min første og siste mulighet til å jobbe under et OL her hjemme. Vi skjønte nok at dette var «once in a lifetime», forteller Karen-Marie før hun ivrig fortsetter:

<b>FLOTTE MINNER: </b>– OL på Lillehammer var som et eventyr, beskriver Karen-Marie.
FLOTTE MINNER: – OL på Lillehammer var som et eventyr, beskriver Karen-Marie. Foto: Svein Brimi

– Det ble et helt fantastisk OL med norske medaljer i hopetall. Været var strålende med sol i bitende kulde. Folkehavet i rødt, hvit og blått var enormt, både ved arenaene og i sentrum av Lillehammer. Storgata, som er gågata i byen, ble raskt kalt «stågata». Folkemassene sørget for en eventyrlig stemning, forteller Karen-Marie som var en av programlederne under OL.

Dagen da Norge tok totalt fem medaljer, to i hopp og tre i alpint, er et uforglemmelig øyeblikk for Karen-Marie og hele det sportsinteresserte Norge.

– 25. februar 1994 tok Espen Bredesen gull i normalbakke. Norge hadde ikke tatt gull siden Toralf Engan vant 30 år tidligere, under OL i Innsbruck i 1964. Lasse Ottesen ledet før Bredesen satte utfor hoppkanten som sistemann. Det ble dobbelt norsk! Jubelen ville ingen ende ta, men dagen var jo ikke over, forteller Karen-Marie.

<b>HØYE SEERTALL:</b> Dette var noen av de mange som utgjorde NRK-teamet på Lillehammer: Andreas Diesen (foran t.v.), Jon Herwig Carlsen, Henry Notaker, Marta Norheim, Terje Svabø, Karen-Marie Ellefsen og Hallvard Flatland.
HØYE SEERTALL: Dette var noen av de mange som utgjorde NRK-teamet på Lillehammer: Andreas Diesen (foran t.v.), Jon Herwig Carlsen, Henry Notaker, Marta Norheim, Terje Svabø, Karen-Marie Ellefsen og Hallvard Flatland. Foto: Geir Olsen/NTB

– Lasse Kjus tok gull i alpint, med Kjetil André Aamodt og Harald Christian Strand Nilsen på de neste plassene. Tredobbelt norsk i alpint og dobbelt norsk i hoppbakken var sensasjonelt. Det var en opplevelse å ha fem glade medaljevinnere i studio, minnes Karen-Marie.

Les også: Da Karen-Marie Ellefsen dukket opp på TV-skjermen, kom det et leserinnlegg i avisa: «Nå er bunnen nådd»

Ekstra stas på Koss

Norge imponerte også stort på skøyteisen. Johann Olav Koss ble OL-konge med tre gull. Karen-Marie forteller det ble gjort ekstra stas på Koss i NRKs OL-studio.

– Han fikk krone på hodet av skøytelegenden Hjalmar «Hjallis» Andersen, som tok tre gull under OL i Oslo i 1952. Koss var medisinstudent og NRK sørget for at studiekameratene hans kom og sang for ham i studio etter at han tok gull på 10 000 meter. Koss ble overrasket og sa: «Men skal ikke dere ha eksamen i morgen?», mimrer Karen-Marie.

<b>DREVEN:</b> Karen-Marie kommenterte alle sommer-OL fra 1980 til 2016. Hun var programleder for NRK under vinter-OL på Lillehammer i 1994, Nagano i 1998 og Vancouver i 2010.
DREVEN: Karen-Marie kommenterte alle sommer-OL fra 1980 til 2016. Hun var programleder for NRK under vinter-OL på Lillehammer i 1994, Nagano i 1998 og Vancouver i 2010. Foto: Lise Åserud/NTB

Norge tok ti gull under vinterlekene. Hver og en prestasjon var suveren. Bjørn Dæhlie tok to gull i langrennssporet, mens Thomas Alsgaard overrasket med gull på tremila.

– Han ble kalt «junior» av andre i langrennstoppen. Alsgaard sa på forhånd at OL kom litt for tidlig for ham, men unggutten imponerte med løpet sitt. Han var selvskreven på stafettlaget som tok sølv. De kvinnelige langrennsløperne tok også sølv, og det var en opptur etter en periode hvor det hadde gått litt trått, sier Karen-Marie.

Les også: (+) NRK-Idas ukjente side: – Det kan nok overraske noen

<b>LÆRTE FORT:</b> – Jeg kledde meg godt under et bitende kaldt OL på Lillehammer, sier Karen-Marie, iført en genser hun har strikket selv.
LÆRTE FORT: – Jeg kledde meg godt under et bitende kaldt OL på Lillehammer, sier Karen-Marie, iført en genser hun har strikket selv. Foto: Svein Brimi

Ble utslitt

Litt trått gikk det også for Karen-Marie da hun sluttet i NRK.

<b>VARIERT:</b> Karen-Marie skiftet ofte frisyre gjennom mer enn 40 år på TV-skjermen. Bildet er fra 1987 da denne sveisen var populær.
VARIERT: Karen-Marie skiftet ofte frisyre gjennom mer enn 40 år på TV-skjermen. Bildet er fra 1987 da denne sveisen var populær. Foto: Knut Falch

– Etter OL på Lillehammer gikk jeg rundt i leiligheten min i morgenkåpe i tre dager. Jeg var helt utladet. Vi hadde jobbet med OL et helt år forkant, og plutselig var alt over. Litt av den samme følelsen fikk jeg da jeg sluttet i NRK, sier Karen-Marie.

Hun kommenterte turn og friidrett, dekket hvert sommer-OL fra 1980 til 2016, samtlige EM og VM i friidrett fra 1986 til 2019, og ledet store direktesendinger som vinter-OL på Lillehammer, Nagano i 1998 og Vancouver i 2010.

– Jo nærmere premiere jeg kommer, jo mer sårbar blir jeg
Pluss ikon
– Jo nærmere premiere jeg kommer, jo mer sårbar blir jeg

Jobben var en stor del av livet til Karen-Marie. Overgangen til å bli pensjonist føltes brå. Sakte, men sikkert har hun funnet sin vei. Litt reising utenlands og noen frilansoppdrag er krydder i tilværelsen, mens hun i hverdagen har et fast gjøremål.

– Strikking er min terapi. Det gjør jeg et par timer hver morgen, mens jeg drikker to krus med kaffe. For meg har det blitt en fin start på dagen. Heldigvis hadde jeg en farmor som lærte meg å strikke og hekle før jeg begynte på skolen, sier Karen-Marie.

<b>GODE KOLLEGER:</b> I NRK må du slutte når du fyller 70, men Karen-Marie tar vare på mange gode minner blant annet sammen med Arne Scheie, Carina Olset og Ida Nysæter Rasch.
GODE KOLLEGER: I NRK må du slutte når du fyller 70, men Karen-Marie tar vare på mange gode minner blant annet sammen med Arne Scheie, Carina Olset og Ida Nysæter Rasch. Foto: Tom Hansen


Karen-Maries ti største øyeblikk fra OL på Lillehammer:

Folkehavet i rødt, hvitt og blått. Tidenes folkefest i bitende kulde, men i strålende solskinn.

<b>FOLKEHAV:</b> Publikum strømmet til tribunene i 1994.
FOLKEHAV: Publikum strømmet til tribunene i 1994. Foto: Nathan Bilow/Getty Images

Espen Bredesen tok Norges første gull i hopp på 30 år. Lasse Ottesen tok sølv.

<b>ENDELIG GULL:</b> Espen Bredesen jublet for gull i liten bakke. Lasse Ottesen ble nummer 2.
ENDELIG GULL: Espen Bredesen jublet for gull i liten bakke. Lasse Ottesen ble nummer 2. Foto: GORM KALLESTAD/NTB

Samme dag tok Norge trippelt i alpint: Lasse Kjus (gull), Kjetil André Aamodt (sølv) og Hans Christian Strand Nilsen (bronse).

<b>TRIPPEL GLEDE:</b> Lasse Kjus, Kjetil André Aamodt og Harald Strand Nilsen fylte premiepallen.
TRIPPEL GLEDE: Lasse Kjus, Kjetil André Aamodt og Harald Strand Nilsen fylte premiepallen. Foto: Chris Cole/Getty Images

Johann Olav tok tre gull i skøyter, og kopierte skøytelegenden «Hjallis» fra OL i Oslo i 1952.

<b>HISTORISK:</b> Johann Olav Koss› bragder under OL blir neppe glemt. Tre verdens rekorder og tre gull, taler for seg. 
HISTORISK: Johann Olav Koss› bragder under OL blir neppe glemt. Tre verdens rekorder og tre gull, taler for seg.  Foto: RUNE PETTER NESS/NTB

Bjørn Dæhlie tok to gull i langrenn, etter å ha tatt tre OL-gull fire år tidligere.

<b>SLITESEIER:</b> Bjørn Dæhlie gikk fra alle og vant gull under 15 km jaktstart.
SLITESEIER: Bjørn Dæhlie gikk fra alle og vant gull under 15 km jaktstart. Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB

Thomas Alsgaard var ung og sa før OL at lekene kom for tidlig for ham, men Alsgaard imponerte med gull på tremila.

<b>OUTSIDEREN:</b> Thomas Alsgaard var mest med for å få erfaring, men endte på toppen av seierspallen på 3-mila.
OUTSIDEREN: Thomas Alsgaard var mest med for å få erfaring, men endte på toppen av seierspallen på 3-mila. Foto: Bringedal, Terje

Kulekjører Stine Lise Hattestad, som sørget for at også en norsk kvinne kom på gullstatistikken fra Lillehammer-OL.

<b>BEST OVER KULENE:</b> Gullvinner Stine Lise Hattestad var virkelig på hjemmebane under OL, med en far som var fra Lillehammer. Hun sto også på K2-ski som var produsert hos norske Madshus. 
BEST OVER KULENE: Gullvinner Stine Lise Hattestad var virkelig på hjemmebane under OL, med en far som var fra Lillehammer. Hun sto også på K2-ski som var produsert hos norske Madshus.  Foto: Calle Törnstrøm/NTB

Åpningsseremonien: Den olympiske ild ble tent av kronprins Haakon, etter at den ble brakt til arenaen av Stein Gruben med et skihopp – mens snøen drysset lett ned.

<b>HØYTIDELIG:</b> Kronprins Haakon hadde det ærefulle oppdraget med å tenne OL-ilden.
HØYTIDELIG: Kronprins Haakon hadde det ærefulle oppdraget med å tenne OL-ilden. Foto: Lise Åserud/NTB

Den amerikanske skøytesprinteren Dan Jansen som endelig fikk sitt OL-gull i sin aller siste sjanse.

<b>RØRT TIL TÅRER:</b> Den sterke historien til Dan Jansen, som blant annet falt på 500 meter, rørte mange. Da han til slutt vant 1000 meter, tittet han opp mot himmelen som en hilsen til sin avdøde søster. 
RØRT TIL TÅRER: Den sterke historien til Dan Jansen, som blant annet falt på 500 meter, rørte mange. Da han til slutt vant 1000 meter, tittet han opp mot himmelen som en hilsen til sin avdøde søster.  Foto: Johnny Syversen/NTB

Finalen i ishockey, der Sverige tok sitt første gull i denne idretten etter en spennende kamp mot Canada.

<b>BLÅGUL JUBEL:</b> Svenskene kom på en skuffende 10. plass på medaljestatistikken, derfor var jubelen ekstra stor da de for første gang ble olympiske mestre i ishockey.
BLÅGUL JUBEL: Svenskene kom på en skuffende 10. plass på medaljestatistikken, derfor var jubelen ekstra stor da de for første gang ble olympiske mestre i ishockey. Foto: Chris Cole/Getty Images