Ka­ren-Ma­rie Ellefsens til­ba­ke­blikk

Karen-Marie Ellefsen: – Dette er mine beste OL-min­ner

NRK-le­gen­den har vært til ste­de i ti som­mer-OL og de­ler sine fa­vo­ritt­øye­blikk fra le­ke­ne over hele ver­den.

<b>OL-VE­TE­RAN:</b> Ka­ren-Ma­rie har dek­ket hvert enes­te som­mer-OL si­den 1980. Når Tokyo-OL går av sta­be­len er det før­s­te gang på fle­re tiår at hun ikke er til ste­de un­der mes­ter­ska­pet.
OL-VE­TE­RAN: Ka­ren-Ma­rie har dek­ket hvert enes­te som­mer-OL si­den 1980. Når Tokyo-OL går av sta­be­len er det før­s­te gang på fle­re tiår at hun ikke er til ste­de un­der mes­ter­ska­pet.
Først publisert Sist oppdatert

NRK-ve­te­ra­nen Ka­ren-Ma­rie Ellefsen (70) har gjen­nom fle­re tiår for­mid­let man­ge av de stør­ste øye­blik­ke­ne fra som­mer-OL til det nors­ke folk.

– Det er litt van­ske­lig å trek­ke fram de beste øye­blik­ke­ne, men det må bli de gan­ge­ne jeg har vært så hel­dig å få lov til å opp­le­ve nors­ke OL-gull. Jeg har vært på alle som­mer-OL helt si­den det ble ar­ran­gert i Mos­kva i 1980. De kom­men­de le­ke­ne i Tokyo er det før­s­te som­mer-OL jeg ikke er på si­den da, for­tel­ler hun.

– Jeg ble vel­dig lei meg da NRK ikke had­de ret­tig­he­te­ne til Rio-OL i 2016, for jeg tenk­te at det var min sjan­se her i li­vet til å kom­me til Sør-Ame­ri­ka. NRK had­de ra­dio­ret­tig­he­ter, men jeg trod­de ikke at jeg fikk lov til å dra. Men så ring­te sje­fen min, Jan­ne Fredriksen, på lil­le jul­af­ten i 2015 og sa: «Vi har be­stemt at du og Jann Post skal rei­se til Rio og kom­men­te­re fri­id­rett». Da ble jeg så glad. Det er det lyk­ke­lig­ste øye­blik­ket jeg har hatt i job­ben de siste åre­ne, smi­ler hun.

Sommer-OL er det største

For Ka­ren-Ma­rie har høy­de­punk­te­ne i NRK-job­ben har vært å få rei­se ver­den rundt for å kom­men­te­re fri­id­rett un­der OL.

– Sommer-OL har vært det stør­ste for meg. Det mest fan­tas­tis­ke av alle som­mer-OL, både med at­mo­sfæ­ren, stem­nin­gen og kli­ma­et, var OL i Bar­ce­lo­na, for­tel­ler hun og av­slut­ter med føl­gen­de be­trakt­nin­ger rundt årets le­ker i Tokyo.

– Jeg føl­ger med på re­sul­ta­ter, og kom­mer sik­kert til å se litt på TV. I hvert fall når de beste nors­ke skal i gang i fri­id­rett. Og si­den fri­id­rett var «min» id­rett, må jeg trek­ke fram Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen som de to jeg har de stør­ste for­håp­nin­ge­ne til. Warholm er dob­belt ver­dens­mes­ter på 400 me­ter hekk, og yng­ste­bror Ingebrigtsen har al­le­re­de vist i som­mer at han er blitt enda bedre enn før. Og så er det all­tid spen­nen­de med hånd­ball­jen­te­ne. De er en na­tur­lig me­dal­je­kan­di­dat.

På oppdrag fra Her og Nå har NRK-legenden listet opp sine aller sterkeste -OL-minner:

Tri­ne Hatte­stads OL-gull i spyd i Syd­ney i 2000:

– Vi kjen­te henne vel­dig godt, for vi reis­te vel­dig mye sam­men med henne. I en pe­ri­ode var det bare hun, Lars Lystad og jeg fra Norge som dro rundt på and­re sto­re stev­ner enn mes­ter­skap om som­me­ren. Der­med møt­te jeg Tri­ne på fly­plas­ser og over­alt. Hun had­de vært fa­vo­ritt fle­re gan­ger før, men det had­de gått gæ­rent. Jeg hus­ker at det gikk helt skeis for henne i Bar­ce­lo­na-OL, der det end­te med en 5. plass og gråt og ten­ners gnis­sel. Det­te var den ab­so­lutt siste sjan­sen hen­nes til å få OL-gull. Vin­ner­kas­tet kom i før­s­te om­gang og mål­te 68.91, og det var jo dei­lig. Det var et stort øye­blikk.

Stort
Stort

Kvin­ne­lands­laget i hånd­ball vant OL-gull i Bei­jing i 2008:

– Jeg satt og for­be­red­te meg på kom­men­ta­tor­plass i fri­id­rett da jen­te­ne tok hånd­ball-gull i 2008. Det had­de lig­get i kor­te­ne. De had­de slitt for det vel­dig len­ge, helt si­den gjen­nom­brud­det i 86 med bron­sen i VM. Da det en­de­lig ble gull så var det vel­dig stort. Men det var jo ikke noen ner­ve­pir­ren­de fi­na­le, for de le­det med ti mål over Russ­land et­ter et kvar­ter og vant til slutt med sif­re­ne 34–27. Da satt vi på fri­id­retts­are­na­en og så det på mo­ni­to­ren der, og da var det van­ske­lig å få for­be­redt seg i seiers­ru­sen.

<b>STERKT OL-MINNE: </b>Kvin­ne­lands­laget i hånd­ball vant OL-gull i Bei­jing i 2008.
STERKT OL-MINNE: Kvin­ne­lands­laget i hånd­ball vant OL-gull i Bei­jing i 2008.

An­dre­as Thorkildsens OL-gull i spyd i Athen-OL, 2004:

– Det var vel­dig over­ras­ken­de. Vi fikk litt ha­ke­slepp, for det lå lik­som ikke i kor­te­ne. Det var et vel­dig stort øye­blikk da An­dre­as vant gul­let et­ter et kast på 86,50 me­ter.

FIKK HAKESLEPP: An­dre­as Thorkildsens OL-gull i spyd i Athen-OL, 2004 vil Ellefsen aldri glemme.
FIKK HAKESLEPP: An­dre­as Thorkildsens OL-gull i spyd i Athen-OL, 2004 vil Ellefsen aldri glemme.

An­dre­as Thorkhildsens OL-gull i spyd, Beijing-OL i 2008:

– An­dre­as vant igjen i Kina. Da var det ikke så over­ras­ken­de, for da var han favoritt. Da var det helt klart at det ville stå mel­lom An­dreas Thorkildsen og Tero Pitkämäki fra Finland. Jeg husker at jeg snak­ket med de finske kom­men­ta­torene om at vi gle­det oss til kon­kur­ran­sen. An­dre­as sat­te olympisk re­kord med 90,57, og fin­nen som satt to plas­ser borten­for meg sa: «Det är kört nu». Og det var det jo. Et fint OL-min­ne.

<b>REKORDKAST OG GULL:</b> An­dre­as Thorkhildsens tok OL-gull i spyd i Beijing-OL i 2008 e.tter en spennende duell mot finske Tero Pitkämäki
REKORDKAST OG GULL: An­dre­as Thorkhildsens tok OL-gull i spyd i Beijing-OL i 2008 e.tter en spennende duell mot finske Tero Pitkämäki

Ve­bjørn Ro­dals OL-gull på 800 me­ter i At­lan­ta i 1996:

– Et løps­gull i fri­id­rett hen­ger høyt. Jeg var ikke vel­dig op­ti­mis­tisk et­ter se­mi­fi­na­len, for det var bare så vidt han kom med vi­de­re. Han var ikke di­rek­te­kva­li­fi­sert vi­de­re, men kom med på tid. I et­ter­tid har han selv sagt at han bom­met litt på at han var de­hyd­rert. Han had­de druk­ket for lite for­di han had­de feil­be­reg­net tem­pe­ra­tur og luft­fuk­tig­het. Det var for varmt. Det var selv­føl­ge­lig stort da han gikk hen og vant gul­let med ti­den 1.42.59.

<b>KARRET SEG TIL FINALEN - VANT GULL: </b>Ve­bjørn Ro­dals OL-gull på 800 me­ter i At­lan­ta i 1996 henger høyt for Ellefsen. – Et løps­gull i fri­id­rett hen­ger høyt. Jeg var ikke vel­dig op­ti­mis­tisk et­ter se­mi­fi­na­len, for det var bare så vidt han kom med vi­de­re. Han var ikke di­rek­te­kva­li­fi­sert vi­de­re, men kom med på tid. I et­ter­tid har han selv sagt at han bom­met litt på at han var de­hyd­rert. Han had­de druk­ket for lite for­di han had­de feil­be­reg­net tem­pe­ra­tur og luft­fuk­tig­het. Det var for varmt. Det var selv­føl­ge­lig stort da han gikk hen og vant gul­let med ti­den 1.42.59.
KARRET SEG TIL FINALEN - VANT GULL: Ve­bjørn Ro­dals OL-gull på 800 me­ter i At­lan­ta i 1996 henger høyt for Ellefsen. – Et løps­gull i fri­id­rett hen­ger høyt. Jeg var ikke vel­dig op­ti­mis­tisk et­ter se­mi­fi­na­len, for det var bare så vidt han kom med vi­de­re. Han var ikke di­rek­te­kva­li­fi­sert vi­de­re, men kom med på tid. I et­ter­tid har han selv sagt at han bom­met litt på at han var de­hyd­rert. Han had­de druk­ket for lite for­di han had­de feil­be­reg­net tem­pe­ra­tur og luft­fuk­tig­het. Det var for varmt. Det var selv­føl­ge­lig stort da han gikk hen og vant gul­let med ti­den 1.42.59.