Benedicte Adrian legger tøffe år bak seg

Smilte tappert under «Stjernekamp». Sannheten var en annen

Da Benedicte Adrian kom i overgangsalderen, mistet hun sangstemmen og gleden ved å synge. Nå har hun skrevet en bok som kan lære deg å synge, men som også forandret både henne og musikken.

<b>BENEDICTE ADRIAN</b>: – Å leve er til tider svært krevende. Hvilket er et faktum. Og kanskje kjenner vi kvinner enda mer på det i form av forandringer i kroppen? spør hun seg.
BENEDICTE ADRIAN: – Å leve er til tider svært krevende. Hvilket er et faktum. Og kanskje kjenner vi kvinner enda mer på det i form av forandringer i kroppen? spør hun seg. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

– Da jeg begynte å skrive denne boken, kjentes livet nokså mørkt.

Blikket til Benedicte Adrian på den andre siden av kafébordet er fast – og fredfylt.

– Stemmen min, et instrument som hadde vært til å stole på, sviktet plutselig. Og der sto jeg i 2017, skjelvende, midt i et direktesendt program – «Stjernekamp».

Ironisk nok var det et TV-program hun overfor seg selv hadde sverget aldri å si ja til.

– Jeg var 54 år og kroppen var plutselig ute av kontroll. Overgangsalderen rammet meg fra en dag til en annen med både hetetokter og angstanfall. I tillegg kjente jeg på en låsning i nakken, korsryggen og mellom skulderbladene. Jeg klarte knapt å røre meg.

Deltok i «Stjernekamp»

Like fullt sto jeg på høye stiletthæler med smilet på plass. Jeg var blitt en ekspert til å smile – uansett hva som skjedde.

Jeg var trent på å presse meg til det ytterste, og prøvene i forkant av programmet hadde gått veldig bra. Deltagelsen var ment å bli mitt comeback.

<b>VANSKELIG: </b>Deltagelsen i «Stjernekamp» ble vanskelig, og Benedicte slet med tonene og angst på scenen. I dag har hun fått en helt annen sang-stemme!
VANSKELIG: Deltagelsen i «Stjernekamp» ble vanskelig, og Benedicte slet med tonene og angst på scenen. I dag har hun fått en helt annen sang-stemme! Foto: Morten Bendiksen

På første sending sprakk den høye tonen hun skulle synge.

– Jeg sto der og følte på en ubehagelig ut av kroppen-opplevelse.

Under neste sending bet hun på ny i seg smertene.

– Kanskje kvalte det luftstrømmen? Tonene som kom ut var i hvert fall veike. Jeg følte meg vissen av redsel og ville bare bli ferdig.

Utrolig nok ble jeg ikke stemt ut før i fjerde program, føyer Benedicte til med en lett latter.

– Jeg kjempet jo til det siste. Frykt skulle ikke få styre meg! Da jeg ble stemt ut, var jeg likevel lettet. Jeg hadde mest lyst til å flytte et sted ingen kjente meg og begynne med noe nytt. «Stjernekamp» ble for meg et vendepunkt.

Les også: Odd René Andersen har blitt spurt i ti år. Derfor takket han ja denne gang

«Lær å synge på 21 dager»

I etterkant tolket hun kroppens reaksjon slik at den hadde et budskap: «Det er på tide at du redefinerer hvem du er og hva du vil».

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

– Den oppgaven har jeg tatt seriøst, sier Benedicte alvorlig.

– Blant annet ved å hente tilbake gleden over å synge. For den forsvant.

<b>OPERA</b>: – Jeg begynte å synge opera-arier i en tid hvor det fortsatt var lov å røyke på konserter, og slet både med sår hals og såre øyne, husker Benedicte
OPERA: – Jeg begynte å synge opera-arier i en tid hvor det fortsatt var lov å røyke på konserter, og slet både med sår hals og såre øyne, husker Benedicte Foto: NTB/Asgeir Sektnan

Hun bestemte seg for å ta lærdom av det som hadde skjedd.

– Jeg stilte meg selv spørsmål: «Hva skjedde med kroppen min, og hva lærte jeg av det? Og hva kunne jeg gjøre annerledes?»

Hun begynte å gjøre notater som senere ble til en bok, «Lær å synge på 21 dager».

– Det er en bok for alle som ønsker å kjenne på gleden ved å synge. Utgangspunktet mitt var at jeg ville forstå hva som gjør at en sangstemme fungerer, og hva som skjer når den brister. Etter hvert som jeg fikk sangelever, oppsto ønsket om å dele erfaringene mine med langt flere.

<b>MIN BABY:</b> – Jeg er så stolt av boka, den er min baby og har noe å by på både i form av selvhjelp og musikk, lover Benedicte.
MIN BABY: – Jeg er så stolt av boka, den er min baby og har noe å by på både i form av selvhjelp og musikk, lover Benedicte. Foto: Svein Brimi

Da vi møtes, har hun nettopp fått den ferdig trykte boken i hendene.

– Jeg er veldig godt fornøyd, sier Benedicte og smiler tindrende.

– Dette er min baby! Vel fem år har det tatt meg å skrive den!

Med et stort smil løfter den ferske forfatteren boken seirende opp i luften.

Les også: Bilal Saab åpner opp: – Det var mange stygge meldinger

Overgangsalderen

«Lær å synge på 21 dager» er mer enn en bok som garanterer deg sangstemme – om du øver flittig. Benedicte, som er kjent for å skjerme den private delen av livet, bringer oss overraskende nært på hva hun har gått gjennom de siste vel fem årene.

– Jeg bestemte meg for å være åpen og ærlig, sier hun rak i ryggen.

– Å leve er til tider svært krevende. Hvilket er et faktum. Og kanskje kjenner vi kvinner enda mer på det i form av forandringer i kroppen? spør hun seg.

– Min kropp reagerte brutalt på overgangsalderen. Det føltes som det indre kompasset mitt ble knust. Hjemme lå jeg sammenkrøllet av angst og på TV opplevde jeg sceneskrekk.

<b>15-ÅRINGER:</b> – Tenk, Ingrid og jeg var ikke mer enn 15 år da vi gikk i studio for å synge inn vår første plate, minnes Benedicte.
15-ÅRINGER: – Tenk, Ingrid og jeg var ikke mer enn 15 år da vi gikk i studio for å synge inn vår første plate, minnes Benedicte. Foto: Privat

Mens hun skrev boken fant hun sangøvelser som hjalp henne å hente frem den klangen i stemmen hun ønsket å ha.

– Øvelsene er så enkle at du ikke kan gjøre feil, sier hun begeistret.

– «Jeg må dele dem», følte jeg. Desto mer jeg lærte om meg selv så vel som stemmen, jo mer hadde jeg å gi til denne boken. På en måte vokste vi sammen underveis.

Nå har jeg lært å synge på en måte som bare gir energi. Jeg blir til min glede ikke lenger sliten av å synge mye, og det alderen til tross, føyer Benedicte skøyeraktig til.

Les også: (+) Karoline Krüger: – Å være syk var skremmende og tungt

<b>LILLE BENEDICTE: </b>To år var Benedicte da familien Adrian flyttet til Oppsal. Her med storebror Cato.
LILLE BENEDICTE: To år var Benedicte da familien Adrian flyttet til Oppsal. Her med storebror Cato. Foto: Privat

Slo gjennom i 1980

Vi som har levd noen år husker den populære artisten tilbake til 80-tallet.

I 1980 slo Benedicte Adrian og Ingrid Bjørnov gjennom med duoen Dollie, senere Dollie de Luxe.

Barndomsvenninnene fra Oppsal i Oslo ble stjerner i både inn- og utland. Debutplaten, «Første akt», ga dem Spellemann-prisen.

Fire år senere vant de norske Melodi Grand Prix med «Lenge leve livet» og representerte oss i Eurovision. Og musikalen «Which Witch» ble i 1992 satt opp på selveste Londons West End, for å nevne noe.

Tidens tann ser ikke ut til å ha satt sine spor på Benedicte, selv om hun har vært langt nede. Hun er fremdeles forfriskende, naturlig vakker med langt, lyst hår. Hun er også en spennende kvinne å prate med.

At hun har gjort et solid arbeid med å lære seg selv å kjenne, er merkbart. Det er ingen tvil om at dagens Benedicte er i harmoni med seg selv.

<b>DOLLIE DE LUXE:</b> Benedicte og Ingrid var tyve år og hadde filler i håret, da de i 1984 representerte Norge i Eurovision Song Contest.
DOLLIE DE LUXE: Benedicte og Ingrid var tyve år og hadde filler i håret, da de i 1984 representerte Norge i Eurovision Song Contest. Foto: NTB Scanpix

Hun er klar for et stort jubileum 22. oktober.

– Jeg gleder meg veldig til å bli 60! Jubler hun – rett og slett.

Smilehullene har blitt ekstra dype, øynene glitrer.

– Det sies at den generelt mest lykkelige tiden i livet er mellom 63 og 64 år. De årene skal jeg få maksimalt ut av!

– Jeg er forresten en typisk vekt, legger hun lekent til om stjernetegnet.

– Det vil si at jeg vurderer det meste frem og tilbake, for og imot, lenge. Når jeg først bestemmer meg, da går jeg inn for det hundre prosent.

Vekter sies også å være over gjennomsnittet opptatt av følelser og kjærlighet.

– De siste fem årene har jeg vært singel. Jeg har lært å få et mer distansert forhold til følelser, for i stedet å bli bedre kjent med meg selv. Om jeg blir singel resten av livet? Tja, det får fremtiden vise, svarer hun ubekymret på sitt eget spørsmål.

Dagens Benedicte er lys til sinns, på et godt sted med seg selv.

Les også: Ville ha Rune Larsen med i skandale-sekt: – Alarmklokkene begynte å ringe

<b>SØSTRE:</b> – Ingrid Bjørnov er den søsteren jeg aldri fikk i min egen familie. Vi står hverandre nærmere enn noen gang, sier Benedicte.
SØSTRE: – Ingrid Bjørnov er den søsteren jeg aldri fikk i min egen familie. Vi står hverandre nærmere enn noen gang, sier Benedicte. Foto: Privat

Bestevenninnen Ingrid Bjørnov

Hun og Ingrid var bare 16 år da de slo gjennom som artister. Sammen har de skrevet en rekke låter og satte opp flere populære musikaler.

– Hvordan er forholdet mellom dere i dag?

– Mer enn noen gang er Ingrid og jeg som søstre å regne, svarer Benedicte glad.

<b>BESTE-VENNINNER: </b>– Ingrid og jeg fant tonen umiddelbart, bare to år gamle. Siden har forholdet bare vokst, forteller Benedicte.
BESTE-VENNINNER: – Ingrid og jeg fant tonen umiddelbart, bare to år gamle. Siden har forholdet bare vokst, forteller Benedicte. Foto: Privat

– Etter at jeg for to år siden mistet min egen mamma er det Ingrids jeg besøker på sykehjemmet. Desto eldre jeg blir jo mer setter jeg pris på å være nær mennesker som har kjent meg «forever». Ingrid og jeg har så lik bakgrunn, vi forstår hverandre.

Siden de var to år har de vært nære venninner. Da flyttet familien Benedicte inn i huset ved siden av Ingrid.

– Hun kommer fra en langt mer pedagogisk familie enn min. Jeg påstår å ha reddet henne fra å bli bibliotekar, ler Benedicte.

Ingrids foreldre var lærere. Benedictes mor var landets yngste, utdannede tannlege og faren bankmann. Hun vokste opp med en store- og lillebror, som hun står veldig nært.

– Mamma bar på en drøm om å designe klær, men foreldrene valgte en annen kurs for henne. Kanskje var det derfor hun ga meg frihet til å velge min egen? spør hun seg.

<b>FAMILIEN:</b> – For to år siden gikk også mamma bort, men heldigvis har jeg to fine brødre, Cato og Alexander, forteller Benedicte.
FAMILIEN: – For to år siden gikk også mamma bort, men heldigvis har jeg to fine brødre, Cato og Alexander, forteller Benedicte. Foto: Privat

– Selv om jeg hadde en disiplinert oppvekst, som var nødvendig i en drabantby med mange farer, stolte mine foreldre på meg og lot meg leve ut drømmen om en sangkarriere. Jeg tror også at de var stolte av meg, sier hun beskjedent.

Begge foreldrene har nå gått bort.

Les også: (+) Etter at min mann døde, oppsto en vond konflikt med mine sønner

Barna Alexia og Viktor

Dagen før vi møtes, flyttet Benedictes førstefødte, Viktor (23), hjem fra Frankrike. I Toulouse har han utdannet seg til IT-ingeniør med «cyber security» som spesialfelt.

– Gjett om det er herlig å ha ham hjemme igjen!

Smilet på den andre siden av kafébordet når hjertet.

– Jeg har to skoleflinke barn. Alexia (21) går på en ingeniørskole i Paris, innenfor «life Sciences», miljø og bærekraft. De er begge musikalske, men bare Viktor har bestemt seg for å satse innenfor musikk, elektropop. De skal få velge sin vei i livet.

Det var i 2011 hun ble skilt fra deres franske far og flyttet hjem til Norge med barna.

– Pappaen og jeg har hele tiden samarbeidet godt, understreker hun.

– Barna er begges største kjærlighet!

<b>MUSIKKGLAD FAMILIE:</b> Her er Benedicte på premiere med moren Liv, som nå har gått bort, og barna Alexia og Viktor da de var henholdsvis 15 og 17 år gamle.
MUSIKKGLAD FAMILIE: Her er Benedicte på premiere med moren Liv, som nå har gått bort, og barna Alexia og Viktor da de var henholdsvis 15 og 17 år gamle. Foto: Lasse Eriksson

Mot slutten av vår samtale får Benedicte nok et skøyeraktig blikk, og sier:

– Jeg begynner som nevnt å dra på årene, og vet du hva? Jeg har begynt å gjenta hva bestefaren min pleide å si, som: «Det viktigste er helsa», og «det er ikke hvordan du har det – men hvordan du tar det». Hun ler godt.

– Samtidig har jeg lært at også i min alder finnes det nye muligheter. Hvis du ikke lar frykten styre dine valg. Livet bør jo også være morsomt. Vet du hva jeg har startet med? spør hun – og venter spent på reaksjonen på det som følger.

– Å lage heavy metal-musikk! Tidligere har jeg eksperimentert med en blanding av opera med pop. Nå har heavy metal blitt min nye lidenskap – og beste terapi.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Les også: En kveld i 1993 banket fremmede på døren. Det snudde opp ned på Martins familieliv

Artist Anders Odden

Det siste året har hun samarbeidet med norsk metal-gitarist og vokalist Anders Odden. Snart kan vi forvente å høre resultatet.

– Våre veier krysset tilfeldigvis, sier hun takknemlig.

– Gleden ved å synge og komponere ny musikk er absolutt tilbake. Stemmen falt på plass så snart inspirasjonen ble større enn bekymringen. Men – når jeg synger de nye sangene, er det nesten ingen som kan høre at det er meg.

<b>NY SOUND:</b> Benedicte Adrian overrasker og har funnet sin nye stemme innenfor «black metal».
NY SOUND: Benedicte Adrian overrasker og har funnet sin nye stemme innenfor «black metal». Foto: Svein Brimi

– Den nye stemmen har vokst ut fra mørket og er melankolsk, nesten androgyn. Den gir blaffen i hva andre synes om den. Nå håper jeg at de som leser boken min vil finne sin stemme, uten å bry seg om hva andre tenker. Jeg ønsker at mine dyrekjøpte erfaringer skal bli til glede for flere enn meg.

– Og visste du at det å synge er en fin måte å holde seg ung? spør hun smilende.

– Jo, musklene som brukes i ansiktet øker blodsirkulasjonen og gjør ansiktet ditt enda mer levende og uttrykksfullt. Slik beholder du et ungt utseende lenger enn de fleste.

Benedicte Adrian er selv en bekreftelse på det.