«16 ukers helvete»-Jonathan om egen suksess

Jonathan Romanos oppgjør med seg selv: – Jeg tok ikke nok hensyn. Det preget henne i flere år

Kona Anne Lene har stått last og brast ved Jonathans side – også da han ble så oppslukt av sin egen suksess at han glemte henne.

<b>STOLT AV KONA:</b>Jonathan kan ikke få takket kona Anne Lene nok for alt hun har gjort og gjør for ham og familien. – Hun er en fantastisk kone, sier stjernekokken.
STOLT AV KONA:Jonathan kan ikke få takket kona Anne Lene nok for alt hun har gjort og gjør for ham og familien. – Hun er en fantastisk kone, sier stjernekokken. Foto: Svein Brimi
Først publisert

– Det var en opplevelse å se hvor mye hets og dritt folk kan komme med, sier stjernekokken Jonathan Romano (47) og ler oppgitt.

Vi møter ham på sjømatrestauranten Aquarie i Oslo, en restaurant han startet i februar 2021. «Hetsen og dritten» fikk han etter at han deltok i «4-stjerners middag» på TVNorge i 2021.

I programmet uttalte den filippinskfødte 46-åringen at han synes maten i landet er dårlig. Det satte fyr på kommentarfeltene.

– Jeg kunne ordlagt meg litt klokere, det var ikke vondt ment. Jeg kunne bare sagt at jeg foretrekker annen mat, men rettferdiggjør det reaksjonene? Jeg fikk drapstrusler, forteller Jonathan.

Kokken har familie på Filippinene og har alltid gledet seg til å feriere i fødelandet.

<b>VAR DOMMER:</b> Jonathan var dommer i «Masterchef» på TVNorge. Her er han sammen med meddommerne Maj-Britt Aagard (t.v.) og Lise Finckenhagen. 
VAR DOMMER: Jonathan var dommer i «Masterchef» på TVNorge. Her er han sammen med meddommerne Maj-Britt Aagard (t.v.) og Lise Finckenhagen.  Foto: Discovery

– De skrev ting som «kommer du til Filippinene, skal vi spidde deg som en gris», forteller Jonathan og ser trist ut, men når han får tenkt seg om, sprekker ansiktet opp i et hjertelig smil.

– Men jeg er en tøffing – det skal mer til for å knekke meg sier han.

De som kjenner litt til restaurantbransjen vet man at man må være en tøffing for å overleve. For å få et navn og holde seg i toppen må man jobbe knallhardt og ofre en hel del. Det kan Jonathan skrive under på. Han har vært en stjerne på restauranthimmelen i mer enn 20 år.

Folk flest ble først kjent med den sympatiske kokken da han var dommer i «MasterChef» på TVNorge i 2017. Nå er han igjen TV-aktuell – denne gangen i «16 ukers helvete» på TVNorge.

<b>BLODSLIT:</b> Gjennom «16 ukers helvete» er målet at Jonathan og de andre kjendisene skal komme i god fysisk form. Han oppfordrer leserne til å følge reisen hans på Instagram: jonathanromano1976. 
BLODSLIT: Gjennom «16 ukers helvete» er målet at Jonathan og de andre kjendisene skal komme i god fysisk form. Han oppfordrer leserne til å følge reisen hans på Instagram: jonathanromano1976.  Foto: Jørn Grønlund

Her skal han og fem andre kjendiser gjennomgå et knalltøft kostholds- og treningsregime.

– Jeg merket på klærne at jeg hadde blitt tjukk, 117 kilo sa vekten. Men jeg har aldri hatt problemer med å se meg selv i speilet. Jeg har god selvtillit. Jeg følte meg tjukk og lykkelig. Men jeg er glad jeg takket ja, jeg tror det er noe av det beste jeg har gjort i hele mitt liv, sier han og smiler lurt.

Bak Jonathan står familien og heier ham frem, uavhengig av hvilken vektklasse han måtte befinne seg i. Det har de alltid gjort. Nesten så lenge han kan huske.

Jonathan er gift med Anne Lene (51) og sammen har de tvillingdøtre på 23 år. Jonathan har også en datter på 28 år fra et tidligere forhold. Eldstedatteren har sørget for at han til tross for å fremdeles være i 40-årene er bestefar til to.

<b>SUPERTEAM:</b> Jonathan og Anne Lene er et godt team. Kona driver i dag tre sushirestauranter, som har fått navnet Jonathans sushi i Oslo og Bærum. 
SUPERTEAM: Jonathan og Anne Lene er et godt team. Kona driver i dag tre sushirestauranter, som har fått navnet Jonathans sushi i Oslo og Bærum.  Foto: Svein Brimi

– Men det er stas. Helt ærlig.

Anne Lene møtte han rett etter militærtjenesten. Jonathan hadde fått seg jobb som møtemat-triller i regjeringskvartalet. Men første dag på jobb ble han omplassert til kjøkkenet. Kanskje var det skjebnen som sendte han dit? For her oppdaget han både gleden over og talentet for å lage mat, og det var her han møtte sitt livs kjærlighet.

– Jeg fikk en enorm mestringsfølelse av å være på kjøkkenet. Hver dag kjempet jeg for å bli bedre. Anne Lene var fem år eldre enn meg og kokk, hun lærte meg masse. Vi ble kjærester, i fjor feiret vi 20 år som ektefeller, forteller Jonathan med et bredt glis.

I regjeringskvartalet tilbød ledelsen å betale for at Jonathan skulle få kokkeutdannelse. Bare han var villig til å satse.

Klart han var det, men hvordan skulle det gå? Han som slet på skolen og med konsentrasjonen.

– Det er en helt fantastisk følelse at noen har sett deg, at noen har tro på deg og gir deg en mulighet på grunn av det. Jeg kunne ikke la sjansen gå fra meg. Det gikk over all forventning – jeg ble den beste eleven i mitt kull, fikk toppkarakter i alle fag, forteller han stolt.

I 2001 var Jonathan en av bakmennene for den norske sushirevolusjonen da han var med å etablere det som kanskje er en av Norges mest berømte sushirestauranter, Alex sushi i Oslo.

Daværende statsminister Jens Stoltenberg mente det knapt ble søndag uten Alex sushi. Og anerkjente amerikanske Times Magazine skrev at «sushirestauranten må være den beste utenfor Japan».

– Det var fantastisk. «Alle» ville spise på «Alex». Jeg fikk kreativt spillerom, skapte mine egne retter. Flere av signaturrettene lever i beste velgående den dag i dag, sier Jonathan.

<b>SKATER:</b> Jonathan var en ivrig skater i sine yngre dager. – Jeg var skikkelig god, sier han ubeskjedent. 
SKATER: Jonathan var en ivrig skater i sine yngre dager. – Jeg var skikkelig god, sier han ubeskjedent.  Foto: Svein Brimi

I boken «To byer» skrev Charles Dickens «Det var den beste av tider, det var den verste av tider» var det neppe Jonathans sushisuksess han hadde i tankene.

Men sitatet er likevel treffende for hvordan tiden var for kokken. Mens Jonathan jobbet døgnet rundt på restauranten og ble hyllet som en helt, måtte kona Anne Lene både ta seg av egen fulltidsjobb, hjemmet og de små tvillingdøtrene deres.

Jonathan hadde knapt tid til å sove.

– Fremgangen var utrolig og fantastisk, men det gikk hardt utover familielivet. Det ble satt på vent. Anne Lene jobbet som en helt. Hun måtte hele tiden gå på akkord med seg selv for at jeg skulle opp og frem.

Når den slitne småbarnsmoren fortalte Jonathan hvordan det opplevdes for henne, fikk hun ikke responsen hun hadde håpet på.

– Jeg tok ikke nok hensyn, jeg var i min egen boble. Hun ble veldig lei seg – det preget henne i flere år, fortsetter han angrende.

I dag prioriterer Jonathan familien først og han er takknemlig for at ektefellen aldri ga ham opp. Ikke engang da han glemte henne.

<b>HJEMME BRA, MEN BORTE BEST:</b> - Da jeg vokste opp, bodde bestekameraten min Espen i etasjen over meg. Hjemme var det ikke godt brød, men hver gang jeg kom dit, fikk jeg nydelig ferskt brød. Espen synes det var fint å komme til meg, for da fikk han alltid ris, minnes Jonathan. 
HJEMME BRA, MEN BORTE BEST: - Da jeg vokste opp, bodde bestekameraten min Espen i etasjen over meg. Hjemme var det ikke godt brød, men hver gang jeg kom dit, fikk jeg nydelig ferskt brød. Espen synes det var fint å komme til meg, for da fikk han alltid ris, minnes Jonathan.  Foto: Svein Brimi

– Hun bet tennene sammen, jobbet og passet på familien. Hun er en fantastisk kone. Helt unik, sier han og smiler takknemlig.

Sushi og sjømat har blitt Jonathans spesialitet. Han er stolt over å ha startet 25 restauranter og delikatessebutikker. Det har vært opp- og nedturer. Ikke alle prosjektene har gått like bra, men Jonathan er en evig optimist.

– Jeg har satset og lært veldig mye. Det er klart det er kjipt når du mister det du har spart opp, men jeg klarer å tenke sånn at det er bare penger. Som gründer må man tåle nedturer for å få kjenne på oppturene. Jeg elsker utfordringer. Etter jeg ble med på «16 ukers helvete» er jeg gjerne med på nye type utfordringer, utfordringer som gir helsegevinst. Det er bare for leserne å ta kontakt med meg hvis du vil ha meg med på en treningsøkt, eller har en utfordring. Jeg er med, sier Jonathan med et smil.