Jonas Gahr Støre og kona Marit Slagsvold

Støre: – Det er mitt beste sommerminne

Han har et tempo som kan ta pusten fra noen hver, men statsminister Jonas Gahr Støre vet å bruke tid med kona, barna og barnebarna i ferien.

<b>KOSER SEG:</b> – Det er en egen ro over å plante, luke og holde på i hage og bed. Jeg bidrar så godt jeg kan! Det fortalte Jonas Gahr Støre på Facebook da han og kona Marit åpnet sesongen på hytta i Arendal i pinsehelgen.
KOSER SEG: – Det er en egen ro over å plante, luke og holde på i hage og bed. Jeg bidrar så godt jeg kan! Det fortalte Jonas Gahr Støre på Facebook da han og kona Marit åpnet sesongen på hytta i Arendal i pinsehelgen. Foto: Jonas Gahr Støre/Facebook
Sist oppdatert

I store deler av karrieren har Jonas Gahr Støre (63) vært mye på reisefot. Det ble enda mer farting i inn- og utland etter at han ble statsminister for snart tre år siden.

Ap-lederen håper på fornyet tillit som landets regjeringssjef etter valget neste høst. En intens valgkamp i 2025 betyr en kort sommerferie, men denne sommeren kan Jonas koble helt av med kona Marit Slagsvold (62), parets tre sønner og de tre barnebarna, den yngste på bare seks måneder.

Familiehytte i Arendal

Familiehytta i Kilsund i Arendal er et yndet samlingssted for familien sommerstid. Det har den vært helt siden 1950. Da bygget bestefaren til Jonas hytta, etter å ha forelsket seg i stedet etter krigen.

Jonas tilbrakte hver sommer med foreldre og besteforeldre på hytta som ligger helt i vannkanten. Nå gleder han seg over at tradisjonen føres videre; igjen er det tre generasjoner som finner sammen på hytta, denne gangen med ham selv som den eldste.

Båttur, fisking, hagestell og vedhugst hører med når Jonas er på landstedet. Ut på fjorden kommer han med en 21 fots sørlandssjekte fra 1955, som ble kjøpt ny av bestefaren.

<b>EN LYKKE I LIVET:</b> Jonas koser seg med makrellfisket ute på sjøen ved hytta på Sørlandet. Han lærte tidlig av sin morfar å dra bøtta full med makrell.
EN LYKKE I LIVET: Jonas koser seg med makrellfisket ute på sjøen ved hytta på Sørlandet. Han lærte tidlig av sin morfar å dra bøtta full med makrell. Foto: Wikøren, Petter Emil/VG

Familien har tradisjon for å være med på Kilsundregattaen hver sommer. Moren til Jonas vant regattaen i 1957, og senere har Jonas vunnet noen av klassene i regattaen!

– Hva skal du gjøre i sommer?

– Jeg skal være i Norge, blant annet på hytta på Sørlandet, og gleder meg til å være sammen med kona mi, barn og barnebarn. Der er det late dager, det er tid for å fiske krabber og å være i naturen. Akkurat som da jeg var liten selv.

<b>HARMONI:</b> Det er 36 år siden Jonas og Marit ga hverandre sitt ja. Her er paret da Jonas fylte 60 år i 2020.
HARMONI: Det er 36 år siden Jonas og Marit ga hverandre sitt ja. Her er paret da Jonas fylte 60 år i 2020. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

– Hva spiser og drikker du helst i varmen?

– Jeg spiser gjerne fisk og grillmat. Og gjerne med en kald øl til. Og så blir jeg stadig mer glad i norsk eplesider, som det lages veldig mye godt av her i Norge. Jeg er også ganske altetende på is, men særlig glad i Sol-Is.

Les også: Jonas Gahr Støre glemmer aldri farens ord på sykehjemmet

<b>NYTER: </b>Jonas holder seg i god form, men er svak for is!
NYTER: Jonas holder seg i god form, men er svak for is! Foto: Jon Olav Nesvold/NTB

Mistet feriedager

– Ditt beste sommerminne?

– Det var da jeg var liten og dro på fisketur med bestefaren min. Jeg tenker mye på besteforeldrene mine og foreldrene mine når jeg er på hytta, for der er minnene mange.

– Ditt dårligste sommerminne?

– Det må være da jeg mistet feriedager da jeg var utenriksminister fordi det ofte var veldig mange internasjonale møter gjennom hele juli.

– Hvor går drømmereisen?

<b>LIKER REGN:</b> Jonas beholdt humøret selv om det regnet mens han ferierte på hytta i fjor. Kanskje blir juli-været bedre i år!
LIKER REGN: Jonas beholdt humøret selv om det regnet mens han ferierte på hytta i fjor. Kanskje blir juli-været bedre i år! Foto: Jonas Gahr Støre/Instagram

– Til familiehytta i Kilsund i Arendal. Jeg har vært her nesten alle somre siden jeg ble født. Det var bestefaren min som kjøpte hytta før jeg var født. Jeg var der med mine foreldre og besteforeldre i oppveksten, og nå er det jeg som er bestefar og får ta med mine barnebarn dit. Det er veldig fint.

– I hyttebøkene der kan jeg lese tilbake til hvordan det var på 50- og 60-tallet. Og så liker jeg å gå rundt der og fikse enkle ting som å bytte en planke eller male en vegg.

– Hvilken bok får plass i kofferten?

– Jeg tar gjerne med meg «Kongen, lova og landet» av Jørn Øyrehagen Sunde. Den handler om kong Magnus, også kalt Lagabøte, og om Landsloven han fikk vedtatt for hele riket i 1274, for 750 år siden.

– Den er veldig godt skrevet, og det er spennende å lese om Landsloven, kong Magnus og om 1000-årsjubileet for innføringen av kristenretten, som jeg var med på å feire på Moster. Vi blir minnet om starten for de grunnleggende verdiene våre, som likeverd, rettferdighet og fellesskap.

Les også: (+) Skal vi tørre å la 16-åringen være alene hjemme mens vi drar på ferie?

<b>BADELØVE: </b>Jonas elsker å ta seg et bad på hytta ved sjøen, men er også glad i isbading ved hytta på fjellet.
BADELØVE: Jonas elsker å ta seg et bad på hytta ved sjøen, men er også glad i isbading ved hytta på fjellet. Foto: Carina Johansen/NTB

Sommerjobb i malerbutikk

– Din første sommerforelskelse?

– Det må være da jeg var 15 år og varme sommerkvelder på skjærene.

– Hvilken sang får deg opp av solsengen?

– «Neste sommer» med deLillos er en sang som er veldig sommer for meg.

– Beskriv en perfekt sommerdag!

– Det er en dag med familien uten planer – padle om morgenen, tur med grill på dagen og sen kveld ute på terrassen med kona. Jeg har et dagsprogram i jobben min fra morgen til kveld, så jeg setter pris på late dager når jeg har fri.

<b>TRÅR TIL: </b>Jonas trives når han kan pusle litt på hytta. En av favorittsyslene er å hugge ved.
TRÅR TIL: Jonas trives når han kan pusle litt på hytta. En av favorittsyslene er å hugge ved. Foto: Jonas Gahr Støre/Facebook

– Hva var din første sommerjobb?

– Det må være da jeg sto i en malerbutikk noen uker da jeg var 16 år.

Denne saken ble første gang publisert 10/07 2024, og sist oppdatert 10/07 2024.

Les også