Foreldre og egentid

Jeg mener oppriktig at foreldre som drar på ferie uten barna, er litt dårlige foreldre

– Dyrekjøpt fritid bør brukes sammen med barna, sier mor til datter som stadig unner seg kjæresteturer med mannen. Les hva familieterapeuten mener.

Pluss ikon
SAMLIV: Foreldrene prioriterer å dra på kjæresterurer, bare de to. «Hvis vi har det bra, har barna det bra», forsvarer de valget deres med.
SAMLIV: Foreldrene prioriterer å dra på kjæresterurer, bare de to. «Hvis vi har det bra, har barna det bra», forsvarer de valget deres med. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Jeg har en utfordring; kanskje er jeg gammeldags, men jeg mener oppriktig at foreldre som drar på ferie uten barna, er litt dårlige foreldre.

Jeg og mannen min kunne aldri funnet på å gjøre det da barna var små. Nei, vi la heller vår stolthet i å finne på morsomme utflukter sammen med barna. Ikke hadde vi mye penger til å dra på storbyferier, så det ble gjerne bilturer, hytteturer og teltturer i nærmiljøet.

Men min datter er helt annerledes. Både hun og mannen har travle jobber og «unner seg» gjerne å reise bort, bare hun og mannen, for å pleie kjærligheten, som de sier. «Hvis vi har det bra, har barna det bra», forklarer de valgene deres med.

Jeg mener det er langt viktigere å heller pleie hverandre og kjærligheten i hverdagen, og bruke dyrekjøpt fritid sammen med familien.

I begynnelsen sa jeg ingenting og lot de prioritere seg selv fremfor barna, som kom og var hos oss mens mor og far reiste bort. Men ettersom barna blir litt større, har disse par-langweekendene blitt flere og flere.

Jeg har lyst å si til henne hva jeg mener om dette, men frykter at hun vil ta det ille opp. Hva tenker du jeg bør gjøre?

Hilsen mor

Svar:

Hei!

Det er forståelig at du føler deg frustrert over situasjonen. Men det er også viktig å huske at alle familier er forskjellige, og hva som fungerer for én familie, trenger ikke nødvendigvis å fungere for en annen.

FAMILIETERAPEUT: Stine Hagen driver Hagen familieterapi.
FAMILIETERAPEUT: Stine Hagen driver Hagen familieterapi. Foto: Ida Erlandsen

Det å ha tid for seg selv som par er også viktig for å opprettholde et sunt forhold, og det betyr ikke nødvendigvis at de er dårlige foreldre. Det handler om å finne en balanse som fungerer for familien som helhet.

Respekter hverandres valg

Det sagt, så forteller du også at du passer barna når foreldrene reiser bort. Det kan vekke følelser som å bli tatt for gitt. At du passer barn mens de er på ferie.

Det er normalt å ha ulike synspunkter og meninger i en familie, og det er viktig å respektere hverandres valg og grenser.

Det betyr at du ikke trenger å være enig i deres valg når det gjelder å prioritere kjæresteturer, men du er i din fulle rett til å sette grenser når det gjelder barnepass.

Vis bekymring, men også forståelse

Det kan være lurt å prøve å snakke med datteren din på en respektfull og åpen måte. Du kan forsøke å uttrykke dine bekymringer og synspunkter på en konstruktiv måte, og forsikre henne om at du bare ønsker det beste for henne og familien hennes.

Det er også viktig å lytte til hennes perspektiv og forstå hennes grunner for å prioritere kjæresteturene.

Lykke til med samtalen, og husk at kommunikasjon og forståelse er nøkkelen til et sunt og sterkt familieforhold.

Hilsen familieterapeut Stine Hagen

Les flere ekspertsvar om foreldreollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2024, og sist oppdatert 26/06 2024.

Les også