Bryterlegenden Jon Rønningen

– Jeg var ensom, blakk og 100 prosent ufør

Da bryterkarrieren var over, ble livet vanskelig for Jon Rønningen. Etter tunge perioder har han nå fått orden på livet sitt.

<b>LINDA RASMUSSEN: </b>Etter at Jon Rønningen møtte Linda Rasmussen og flyttet til Finnmark, har han fått livet på rett kjøl igjen.
LINDA RASMUSSEN: Etter at Jon Rønningen møtte Linda Rasmussen og flyttet til Finnmark, har han fått livet på rett kjøl igjen. Foto: Tom Hansen
Sist oppdatert

Jon Rønningen (61) var hele Norges kjæledegge på 1980- og 1990-tallet da han tok olympisk gull i Seoul i 1988 og gull igjen på spektakulært vis i Barcelona fire år senere.

Bryteren fra Oslo kan også se tilbake på gull, sølv og bronse både i VM og EM.

Etter at han la opp som 33-åring i 1996, startet de store problemene.

– Plutselig er jeg ikke bryter mer. Det kom en tomhet, alle i miljøet jeg hadde vanket i var borte. Og jeg var ikke god nok til å takle overgangen fra brytematten til et annet liv, jeg fikk trøbbel med å omstille meg, forklarer Jon Rønningen til VG.

Les også: Carsten Skjelbreid: – Det er det viktigste i livet

Havnet i fengsel

Han ble deprimert og begynte med smertestillende tabletter, og etter hvert ble dosene sterkere og sterkere. Pillene skaffet han seg lett hos ulike leger, det var få som stilte spørsmål ved at en tidligere olympisk mester i bryting skulle ha nakke- og ryggsmerter.

– Jeg var ensom, blakk, 100 prosent ufør, konstant livredd, og totalt avhengig av medikamenter, innrømmet Jon til VG tilbake i 2017.

<b>OL</b>: I sitt andre OL ble det gull på Jon Rønningen i Seoul i 1988.
OL: I sitt andre OL ble det gull på Jon Rønningen i Seoul i 1988. Foto: Inge Gjellesvik/NTB

Samme år ga han ut boken «Hode i klemme – om å seire og å gå til grunne». Her fortalte han at angsten og depresjonen kunne være så overveldende at han følte at han levde i et svart hull.

Han ble tatt for å kjøre i ruspåvirket tilstand og mistet førerkortet. Så ble han tatt igjen og måtte sitte i fengsel.

Da kona fant ut at han hadde vært utro, falt verden sammen, og han forsøkte å ta livet sitt for første gang.

Kona rakk heldigvis å finne ham før det var for sent.

<b>NY OL-JUBEL: </b>I Barcelona i 1992 klarte Jon å forsvare OL-gullet fra Seoul i aller siste liten. Kun to hundredeler gjensto da bryteren snudde kampen.
NY OL-JUBEL: I Barcelona i 1992 klarte Jon å forsvare OL-gullet fra Seoul i aller siste liten. Kun to hundredeler gjensto da bryteren snudde kampen. Foto: Erik Berglund/NTB

– Jeg skulle ha vært død den dagen. Det var på ingen måte et rop om hjelp fra min side. Jeg var helt og holdent innstilt på å ta mitt eget liv. Mine egne depresjoner, og elendigheten jeg hadde påført alle rundt meg, gjorde at jeg så det som den eneste løsningen, forklarte han i «Hode i klemme – om å seire og å gå til grunne».

Les også: (+) Da jeg leste meldingen, oppdaget jeg den store, mørke hemmeligheten til mannen min

<b>STORE UTFORDRINGER</b>: Jon Rønningen har vært gjennom store oppturer og nedturer gjennom livet og karrieren. Nå har OL-bryteren fått orden på livet sammen med kjæresten Linda.
STORE UTFORDRINGER: Jon Rønningen har vært gjennom store oppturer og nedturer gjennom livet og karrieren. Nå har OL-bryteren fått orden på livet sammen med kjæresten Linda. Foto: Helge Mikalsen/NTB

Kjæresten Linda Rasmussen

I 2010 var Jon på festivalen Mehamndagan i Finnmark. Der møtte han Linda Rasmussen, og hun ble et vendepunkt i livet hans. Han flyttet sammen med Linda i Mehamn før de i i år flyttet til Tana. Over tid har livsgnisten kommet tilbake hos Jon.

– Linda har vært god til å være der for meg. Både som støttespiller og samtalepartner. Vi er helt åpne og ærlige overfor hverandre. Og hun har aldri kommet med noen trusler om å gå fra meg når det har buttet. Det setter jeg stor pris på, har han tidligere fortalt til iFinnmark.

Med hjelp fra kjæresten har han nå fått orden på livet sitt og har det bra.

Denne saken ble første gang publisert 15/08 2024, og sist oppdatert 15/08 2024.

Les også