PORTRETTINTERVJU MED LINE VERNDAL
– Jeg hadde «check» på alle de tre punktene: Det var gøy, han var hyggelig – og jeg kunne tenke meg å ligge med ham
Da Line Verndal møtte Halvard, sa det pang. I dette forfriskende ærlige intervjuet forteller skuespilleren om at hun har sluttet å la seg definere av andres meninger og forventninger. Nå tør hun å ta plass – både på scenen og i sitt eget liv.
Line Verndal (50) setter seg i en grønn velursofa på Amerikalinjen i Oslo. Ifølge verdens største og mest prestisjetunge reiselivs-magasin, Condé Nast, er dette Nord-Europas beste hotell.
– Jeg har vært her med ei venninne et par ganger. Bare sittet og sett på alle menneskene som går forbi. Det er fint, sier Line og lar blikket hvile på et kjærestepar som går hånd i hånd gjennom parken ved Jernbanetorget.
Tolv år etter at siste episode av NRK-dramaet Himmelblå ble sendt, er det fortsatt mange som assosierer Line med rollen hun hadde i serien.
Line spilte alenemoren Marit, som flyttet fra Oslo til Ylvingen i Nordland. Der etablerte hun pensjonatet Himmelblå og forelsket seg i fiskeren og kvinnebedåreren Roland.
Himmelblå var den mest sette dramaserien på norsk tv fram til 2015, og ble i 2009 kåret til «beste tv-drama» under Gullruten. Kanskje ikke så rart da at mange fortsatt ser for seg Line barbeint i idyllisk natur.
– Da Kamille spurte om jeg foretrakk å ta bildene i ei eng eller på ei strand, måtte jeg innrømme at jeg er ei byjente, så da ble det foto midt i byen, i Bjørvika, sier Line og ler så den lange ørepynten danser mot kinnene.
Jobber som sensor
Født: 23. mars 1972
Alder: 50 år
Bosted: Oslo
Barn: Datteren Helle
Kjæreste: Halvard Djupvik
Yrke: Skuespiller aktuell med kinofilmen «Jentetur», Netflix-serien «Christmas Tomorrow» og den svenske filmen «Takk for senast».
Utdanning: Uteksaminert fra Statens Teaterhøyskole i 1995 og har jobbet ved flere av landets store teatre.
Kjent fra: Ekstra kjent for rollene i NRK-seriene «Himmelblå» og «Brigaden».
Priser: Fikk Amandaprisen for beste kvinnelige hovedrolle i filmen «Limbo».
Hun er kledd i det hun trives best i: Skjorte, jeans, dressjakke og joggesko. Skuespilleren fylte nettopp 50 og føler hun er på et godt sted i livet.
Nylig hadde hun regi på avgangsstykket ved NSKI Høyskole (tidligere Norsk skuespillerinstitutt), i tillegg til at hun var sensor ved Westerdals institutt for film og medier. Det fikk henne til å tenke tilbake på hvordan det var – å være ung og å ha livet og karrieren foran seg. Og på hvor mye du påvirkes av det du blir fortalt.
Som nyutdannet 23-åring fikk Line nemlig høre at hun var en skuespiller som ikke kunne «drive scener». Hun var best til å lytte, ikke til å snakke.
– Det var en sensor ved Teaterhøgskolen som sa det, og det brant seg fast. Det ble en sannhet for meg, sier hun.
Tre-fire år senere fikk Line hovedrollen som Nastasya Filipovna i det fire timer lange stykket Idioten av Dostojevskij på Oslo Nye – den første virkelig store rollen hennes.
– Rollefiguren er veldig vakker. Mannfolkene slåss om henne, og hun er kjip mot alle som forelsker seg. Jeg måtte stå i det, slenge stygge kommentarer og være en bitch, sier Line.
En av beilerne ble spilt av Erik Hivju, faren til Kristoffer Hivju. Han var veldig forelsket i karakteren hennes og slengte penger på bordet for å få henne.
– Erik snakket veldig teatralsk om hvor vakker jeg var. Da jeg skulle svare, hermet jeg etter ham. Det gikk en faen i meg der jeg stod på scenen under premieren og brukte hersketeknikk så det holdt. Der og da gikk det opp for meg at jeg kan drive scener, og jeg tenkte: «Jeg kan faen meg ta plass!» forteller Line og setter kaffekoppen hardt i bordflaten.
Hun beskriver øyeblikket som skjellsettende.
– Ble det lagt merke til?
– Ja. Kritikkene var veldig gode!
Les også: Stjernene som sluttet som skuespillere
Avslørte «hemmelig» kjæreste
Egne erfaringer har gjort Line til en bevisst sensor.
– Det er et stort ansvar. De er sarte sjeler. Både det bra og det dårlige brenner seg fast, så du skal være forsiktig. Ikke si sleivete og dumme ting som ikke hjelper dem videre. Jeg er opptatt av å ikke si «du er», men «når du gjør» ... Jeg vet jo ingenting om hvem de er, men kan kommentere prestasjonene der og da, sier Line, som i tillegg til teaterutdannelsen også har studert pedagogikk.
For to år siden avslørte TV 2 at Line hadde hatt en hemmelig kjæreste, Halvard Djupvik, siden 2018. I dag lager de to podkasten Line snakker med noen sammen. Hun bestemmer innholdet, og Halvard er med på produsentsiden. De runder straks 70 episoder.
– Jeg var motvillig til å date ham. Jeg hadde det så bra alene, men venninnen min insisterte, og jeg gikk med på å stikke hodet innom for å treffe ham på Bristol på dagtid.
Line understreker det siste ordet.
– Dere tok en kaffe?
– Ja, det ble så vidt en kaffe. Jeg strakk meg til det. Jeg sa til Halvard at jeg hadde én time. Deretter måtte jeg hente datteren min. Og det var sant og helt konkret, altså. Jeg er en sånn som ikke kan lyve, sier Line.
Hun tar en kunstpause før hun sier at man fort merker om man har felles humor og om praten flyter lett.
– Og helt ærlig: Det tar cirka tre sekunder før du finner ut om du kunne tenke deg å ligge med fyren. Jeg hadde «check» på alle de tre punktene: Det var gøy, han var hyggelig – og jeg kunne tenke meg å ligge med ham, sier hun og gliser.
Les også: Marit Bjørgen måtte holde forholdet til ski kollegaen hemmelig
Forholdet med Halvard Djupvik
Men Line var kjip. Hun prøvde å jage Halvard bort.
– Jeg var verken søt eller imøtekommende, men redd og klok av skade. Jeg fortalte ham mye om meg selv som ikke er fordelaktig. Jeg testet ham, både bevisst og ubevisst. Uten ord var det som om jeg spurte: «Blir du skremt nå?» Men Halvard stod i det. Han tålte hele meg.
Dette har resultert i null grums. Forholdet er helt rent, ifølge Line.
– Vi prater om alt, er tydelige og har ingen hemmeligheter for hverandre. For å kunne ha det sånn, er det kjempeviktig å tåle all sannhet – og å være dønn trofast, sier Line, som omtaler kjæresten som sin beste venn.
Konflikter har de, som alle andre. Men hun opplever ikke konflikter som vanskelig. Begge sier det de tenker og føler, og hvis det er noe, tar de det med en gang. Det mener Line er avgjørende for at det ikke skal bygge seg opp konflikter over tid.
– Vi har ingen ammunisjon. Halvard gir meg aldri dårlig samvittighet. Jeg, som alltid har hatt en ryggmargsrefleks på sånt ... Jeg har pleaset og forsøkt å oppfylle kjæresters drømmer om hvem de ville at jeg skulle være. Men Halvard pirker ikke borti meg på den måten. Om jeg heller vil sitte i sofaen sammen med datteren min enn å komme til ham, er det greit.
Alene om oppdragelsen
Skuespilleren har vært alenemor siden datteren Helle var fire.
– De første årene delte vi sånn omtrent 50/50. Men da Helle var seks, flyttet faren hennes til en annen kant av landet, så fra da av har det vært oss to i hverdagen. Nå er Helle 16. Det er ganske mange år ... sier Line tenksomt.
Hun smiler for seg selv.
– Jeg husker den lykkefølelsen, hun var så glad om morgenen. Jeg jobbet mye, men vi hadde mye tid sammen også. Det var fint. I helgene måtte jeg være kreativ. Hva skulle vi finne på? Kino eller Frognerparken? Om vinteren ble det gjerne akebakken.
Om sommeren dro de ofte på chartertur. Bare de to. Line minnes at det var litt skummelt å være den eneste voksne, men forteller at de hadde det veldig hyggelig. De la seg klokka ti og stod opp sju.
– Helle og jeg har blitt veldig nære. Det ble jo tett, og jeg hadde ingen å diskutere barneoppdragelse med. Jeg bestemte og styrte alt. På en måte var det behagelig, men jeg lurte jo ofte på: «Gjør jeg det riktige nå? Setter jeg de rette grensene?» Jeg hadde ingen å krangle med heller, da! sier Line og legger til:
– Jeg har sittet alene og vinket i salen på alle danse-forestillingene hennes. Jeg har lurt på om hun synes det er kjipt at det bare er meg. Men jeg tror ikke hun har tenkt så mye over det.
Les også: (+) Da Trygves far forelsket seg i en annen, så de ham aldri mer igjen. Moren Mary ofret alt for å gi sønnene en god barndom
Prioriterer datteren Helle
Ettbarnsmoren har sagt nei til mange skuespillerjobber som krevde at hun måtte reise fra Oslo.
– Jeg kunne ikke dra bort i tre måneder for å spille teater. Det føltes ikke som noe offer, men som naturlig. Helle var min førsteprioritet, og sånn er det fortsatt. Hun er den jeg helst vil henge med hele tiden. Vi har aldri hatt noen store konflikter, men som alle tenåringer hender det at hun er taus. Da lar jeg henne være i fred, sier hun.
Line opplever at relasjonen til datteren er i utvikling, en god utvikling.
– Det skjer noe akkurat nå. Som om hun begynner å se at jeg har vært der for henne. Hun anerkjenner at jeg fikk til dette alene, som frilansskuespiller. Barn ser jo ikke foreldrene som mennesker. Foreldrene bare er der. Men nå begynner Helle å se meg som menneske, og det er veldig fint.
Line har aldri pushet datteren i noen retning, men latt det være opp til henne hva hun vil holde på med av fritidsaktiviteter. Det har blitt mye dans, og nå drømmer datteren faktisk om å bli skuespiller eller danser.
– Jeg har egentlig håpet at hun ville velge noe helt annet, sier Line og rister på hodet.
Hun tenker på alle de gangene hun selv har fått nei etter en audition.
– Du må tåle å få nei, uansett hvor flink du er! Og det er ikke det du ønsker for barnet ditt. Men hvis Helle virkelig vil bli skuespiller, får hun det til.
Gjennom sin egen jobb har Line sett foreldre presse barna sine på en usunn måte.
– Jeg husker noen filminnspillinger for en del år siden der barna lå i gangen og sov mellom innspillingene. De var så stresset og slitne. Det var ikke bra. Jeg har også sett barn som blir uspiselige av for mye oppmerksomhet. Når du gjør noe synlig tidlig, kan det bli vanskelig.
Liker ikke bursdager
At hun nettopp ble 50, føles uvirkelig for Line.
– Jeg henger ikke helt med. Tallene tikker, og årene går, nærmest umerkelig. Jeg er ikke så glad i bursdager – og har oftest latt dem passere i stillhet. Helst ville jeg hoppe over 50-årsdagen også, men den måtte jeg liksom gjøre noe ut av, så jeg inviterte noen venner, sier hun og gliser.
Det hun liker ved å bli eldre, er roen og tryggheten du får. Line opplever at hun ser verden på en annen måte nå.
– Du blir rausere mot folk, mer selvsikker – og ikke så nøye på ting som ikke er viktige. Jeg liker godt å være den voksne dama som kommer med gode råd til unge mennesker.
Med mindre hun tvinges til å se seg selv på film, noe hun gjør ganske ofte, tenker ikke Line så mye over hvordan hun ser ut.
– Jeg steller meg og går ut i verden. Jeg trener for å være mobil og i god fysisk form. Rynker dauer jeg ikke av, men jeg vil være sterk. Jeg har ikke gjort noe med utseendet og vil ikke gjøre det i framtiden heller. Jeg vil eldes med grace og verdighet, sier hun.
Det kjipe er at hun liker så godt å leve – og at det tikker «feil vei». Hun tør ikke å tenke på hvor mange år hun har igjen.
– 40? Eller 30? Hvis jeg er heldig, sier Line.
– Tiden går, vi går – og man nærmer seg jo stupet. Jeg forstår ikke at ikke alle på gamlehjem holder seg fast mens de skriker: «Jeg vil ikke!» Jeg synes det er vanskelig å tenke på døden, jeg har lyst til å leve i maaange år til.
Ønsker å slå sammen familiene
Line opplever at hun har mye å glede seg over og se fram til. Hun håper for eksempel at hun og kjæresten kommer til å slå sammen de to familiene sine. De snakker om å bygge ut og innrede kjelleren i Halvards leilighet på Torshov i Oslo.
– Halvard har to gutter på elleve og tretten, og jeg synes de er så fine! Jeg ser dem innimellom, men er ikke en del av hverdagen deres. Men det kunne jeg tenke meg å bli. Jeg har blitt veldig glad i dem. De er utrolig fine gutter, helt spesielle og intelligente, sier Line og legger til at også datteren synes det er kult å henge med dem.
Alle trives når gjengen er samlet, og de har også spist middag sammen med Halvards eks, hennes nye kjæreste og deres datter.
– Jeg tror det er superviktig. Guttene så at jeg ga moren en klem, og jeg fikk holde lillesøsteren deres. Barna så at det fungerte, og jeg tror de likte det. Det ga dem en ro, sier Line.
Hun sier hun er bevisst på rollen sin – å være en ekstra voksenperson i livet til Halvards barn. Hun vil gjerne gjøre seg fortjent til å være vennen deres.
– Vi voksne må aldri skylde på barn. Vi må svelge kamelene og fokusere på det beste for barna. Voksne må være voksne, fastslår hun.
Les også: (+) «Du er kvinnen jeg vil gifte meg med», lovet han meg. Men da han kom hjem, hadde kjæresten en nyhet til ham
Savner «Himmelblå»
Etter innspillingen av Himmelblå på Ylvingen i Vega kommune, har Line ennå ikke vært tilbake. Ikke før nå, femten år etter at de begynte opptakene.
– De som har kjøpt brygga fra serien har døpt den Himmelblå brygge. De har invitert Edward Schultheiss, som spilte bestevennen min Kim, Hallvard Holmen, som hadde rollen som Roy, «Sigga» (red.anm. John Sigurd Kristensen), som spilte Halle – og meg, Marit, for å synge og skravle på brygga. Alle er gode til å fortelle historier, og det blir garantert mye mimring. A trip down memory lane, sier Line.
Hun forteller at hun savner stedet og gjengen, hun elsket serien og rollen som Marit.
– Mange ville snakke med meg på gata etterpå – og mange gamle damer ville ta på meg!
Line ser ut av vinduet og lar igjen blikket hvile på noen forbipasserende. Hun er nysgjerrig på mennesker og relasjoner – og relaterer det til jobben som skuespiller. Når hun skal gi liv til en karakter, stiller hun mange spørsmål om hvem personen er.
– Alle de som går forbi her nå, prøver å være hovedpersonene i egne liv. Tenk på alt de har av usikkerhet og hvem de prøver å være, hvem de er, hvem de ikke får til å være, alt de har opplevd, hvor de skal ... Det er noe sårt og fint ved hvordan vi alle prøver å få til noe, synes Line.
– Vi tar valg som vi tror er riktige, enten det gjelder å finne kjærligheten eller å tjene penger. Det er så mange av oss mennesker, og alle vil det samme: Leve et godt liv, kjenne at vi har det bra.