JANNECKE WEEDEN
Snakker ut om samlivsbruddene
– Når man bikker 40, bør man være på en plass i livet der man vet hva man vil, sier Jannecke Weeden. Hun var redd kjærlighetssorgen hun opplevde tidligere i år skulle vare livet ut.
– Jeg bærer det jeg føler utenpå. Jeg er dårlig til å skjule hvordan jeg har det. Og synes mye er rørende. Det er litt slitsomt. Jeg kan nesten hulke av et kompliment, sier Jannecke Weeden (45) i Kamilles podkast «Summa Summarum».
Jannecke er programleder og forfatter, og ikke minst kjent for sin åpenhet om både angst, skilsmisse og sist om kjærlighetssorgen hun gikk gjennom da kjæresten gjorde det slutt tidligere i år.
Ny mann på date
I september fikk hun nemlig mye oppmerksomhet da hun hadde meg seg en ny date på premierefesten til andre sesong av «Ikke lov å le på hytta».
– Jeg holdt veldig lenge tilbake på grunn av bruddet jeg har vært igjennom. Så jeg synes det var kleint at det ble en sånn voldsom pressedekning på at jeg hadde med meg en jeg henger med, på en rød løper. Jeg tenkte ikke på at noen kom til å bry seg om hva jeg gjorde i det hele tatt, sier Jannecke.
Fra Tønsberg, bor nå på Frogner i Oslo.
Er singel og har sønnene Caspian (13) og Elias (18) sammen med eksmannen Lasse.
Har ledet bl.a. «Kjendisjakten», «Norges styggeste rom», «Lukket Visning» og Norsk Tippings Lotto-sendinger.
I 2017 ble hun nominert til beste kvinnelige programleder for reiseprogrammet «Nordens Perler».
Driver Reismedbarn.no sammen med en kollega, og har gitt ut to bøker.
Har podkasten «Bagateller» sammen med komiker Henrik Thodesen.
– Det har gått ganske mange måneder fra det ble slutt med han jeg var sammen med i fire år, til jeg drar med meg «første og beste» inn på den røde løperen, sier hun.
– Jeg var mest bekymret på hans vegne, forteller hun åpenhjertig til programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten.
Dater yngre mann
På spørsmål om de to dater, blir hun plutselig hemmelighetsfull:
– Han jeg hadde med meg er yngre enn meg. Jeg henger med folk i alle andre. Og så ringer det en annen kamerat av meg som sier: «Du må ikke høres eldre ut enn du er. Det høres sånn ut når du sier: Jeg vet ikke hva man kaller det i 2021».
– Jeg prøvde å si til VG at jeg er her med en jeg har møtt mer enn tre ganger, men om vi dater..? Vi henger sammen og vi klatrer sammen, sier hun.
På spørsmål om det er andre ting de to gjør, får Jannecke latterkrampe.
– Der stopper åpenheten min. Den stopper der, ler hun.
Over kjærlighetssorgen
Det var i mars i år at 45-åringen gjennomgikk en vanskelig kjærlighetssorg.
– Jeg tenkte at dette er så lavt som jeg kommer. Jeg blir ikke mer lei meg, eller får større problemer med å se vitsen med å stå opp, enn dette. Lenger ned enn dette kommer jeg ikke, sier hun.
Jannecke forteller at hun var jeg redd sorgen skulle vare livet ut. Men så gikk det seg til.
– Det hjalp å treffe noen det var gøy å gjøre de tingene med, som jeg tidligere gjorde sammen med en kjæreste, som å klatre og reise. Klatring er en så enormt stor del av livet mitt.
Endelig ser hun lyst på livet:
– Jeg har gått fra å være «rock bottom», til å føle at jeg med hånden på hjertet kan si at jeg er glad det bruddet kom og at jeg er over det. At jeg er over ham. Men jeg er nok ikke over drømmene jeg hadde for fremtiden som jeg så for meg sammen med ham. Som bare... nå begynner jeg å grine igjen, sier en rørt Jannecke.
– Når man bikker 40 bør man være på en plass i livet der man vet hva man vil. Det var vanskeligere å godta at det var min side av det som ikke gikk i oppfyllelse, enn at han nødvendigvis ikke var den riktige for meg, sier en gråtkvalt Jannecke .
Les også: Skal vi danse-Royane var 17 år og visste ikke om hun ville bli 18. Så ble hun gravid
Panikkanfall på tv
Det var etter at hun fikk panikkanfall på direktesendte «God morgen Norge» at hun ble kjent som «hun med angst».
Det er ikke sjelden Jannecke får spørsmål om hvordan hun kan være så glad når hun har angst.
– Noen lurer nok på om jeg juger på meg verdens kjipeste diagnose fordi jeg er så blid. Jeg har skrevet boken «Noen ganger er jeg redd», og her går jeg inn på at mange omtaler angst og depresjon som om det er salt og pepper.
Depresjon har hun aldri slitt med, det er kun angsten som plager henne.
– Jeg kjenner meg ikke igjen i det, kun i frykten, fobiene, angsten og ubehaget. Angsten har ikke klart å knekke humøret mitt og det er jeg kjempeglad for, sier hun.
Jannecke var bare åtte år da hun fikk angstanfall for første gang. Det oppsto som en uro i kroppen hennes, og hun fikk en enorm frykt for å kaste opp.
– Den angsten jeg fortsatt kan kjenne på, de siste sekundene før du må kaste opp. Hvor du begynner å skjelve, det renner i munnen din, du begynner å svette, det prikker i hendene og du får en kjempepuls. Og du tenker at nå har kroppen tatt over. Jeg må gå til toalettet og vrenge meg.
Ble bedt om å passe på moren sin
– Denne følelsen av å ha «klaus i egen kropp» er den følelsen jeg kjente på hver eneste kveld når jeg skulle legge meg. Jeg trodde jeg skulle kaste opp hver kveld fra jeg var åtte til jeg var 17-18 år. Det var ingen som visste at jeg hadde det sånn.
Janneckes mor hadde nok med seg selv:
– Jeg hadde en mamma som gjorde sitt første selvmordsforsøk da jeg var ti år. Så jeg tenkte ikke jeg skulle bry mamma med mitt. «Jannecke, jeg er redd du må hjelpe meg», pleide hun å si. Jeg visste ikke hva jeg skulle hjelpe henne med.
Jannecke var ti år og ble bedt om å passe på moren sin, og ikke fortelle om problemene til lillesøsteren.
– Jeg tenker at generasjonen over oss var for lite opplyste om at det var greit å ha det vondt og fælt. Og jeg tenker at min mors måte å «deale» med dette på, var en form for selvskading og et rop om hjelp som kanskje ikke ble hørt eller forstått på den tiden.
Selv har Jannecke slitt med angst nesten hele livet og hun har sluttet å håpe at det skal gå over.
– Jeg har anerkjent at det sikkert vil vare livet ut, men håper jo selvfølgelig at det slipper taket.
Har hun en dårlig dag må hun trene og gå tur med hunden, hun må føle at hun får til noe og at hun har noe konstruktivt å gjøre gjennom dagen.
Les også: Den lille jenta skulle hete Bianca og bli Norges tronarving. Slik ble det ikke.
Turte ikke gå ut
45-åringen synes at korona-pandemien har vært krevende fordi hun ikke lenger kunne gå ut av hjemmekontoret for å møte folk til podkastinnspilling og lignende. Hun har mange venner som jobber i helsevesenet og i skolen, som har vært operative under pandemien.
– Så har man selv ingenting annet å bringe til bords enn hva man har gjort hjemme den dagen, sier hun.
– Det har vært kjempevanskelig. Samtidig har det vært fint å se hvordan andre har taklet det å være så mye hjemme som det jeg til vanlig er, og som jeg har slitt så mye med på grunn av angsten.
Å være mye inne er ikke noe Jannecke ønsker selv, men i perioder har det vært så vanskelig at hun kun har vært inne.
– For tre år siden var det så ille at jeg ikke turte gå på butikken. Alle jeg skulle være sammen med måtte komme hjem til meg for at vi skulle møtes, forteller hun.
Slet etter skilsmissen
Angstproblemene eskalerte da Jannecke i 2017 ble skilt fra Lasse, kjæresten hun hadde hatt fra hun var 18 år, og som hun har to barn med. Det var Jannecke som tok valget om å gå.
– Interessene våre spant fra venus til gud veit hva, en annen galakse. Jeg tenker at når man er kommet dit i livet som jeg er nå, så må man begynne å dyrke seg selv igjen. Det å være mamma tar så mye av lidenskapen, tiden og kjærligheten, så jeg ville finne tilbake til meg selv, pre-mamma stadiet, forteller hun.
Den økende angsten endte med panikkanfallet som hun for åpen scene fikk da hun var gjest på God morgen Norge på TV 2. Mye av følelsene var knyttet til skilsmissen.
– Den enorme forandringen fra å være familie til å ikke være det.. Hvor alle merkedager og alle bursdager blir vondere og rarere.
– Jeg har alltid vært ganske stolt av å gå på foreldremøte og fortelle at Lasse og jeg fortsatt var sammen, for det er så mange skilte.
Les også: (+) Først etter at Livs ektemann var død, ble hun klar over livsløgnen hans
Opplevde utestengelse
Det var mye som endret seg etter skilsmissen:
– Jeg merket at parvenner begynte å trekke seg litt unna. Og dette synes jeg det snakkes for lite om. I det du blir singel så er du plutselig ikke en del av felleskapet blant de gifte vennene lenger.
I den forbindelse har Jannecke et budskap til folk:
– Dersom du er i en krets med fire til fem par, og et av parene velger å gå fra hverandre, så skal man ikke slutte å invitere de som har gått fra hverandre. Man inviterer begge to, og så er det opp til det skilte paret å avgjøre om det er greit at begge kommer eller om de går annenhver gang. For den utestengelsen det kan føles som å bli gjenstand for, i det du ikke er i «riktig» konstellasjon lenger, den har jeg kjent på både etter både skilsmissen og det jeg har vært gjennom nå, sier en åpenhjertig Jannecke.
Du kan høre hele podkasten Summa Summarum her
Jannicke Weeden er profil hos Egmont People. Egmont People, podcasten Summa Summarum og Klikk.no eies av Story House Egmont (red.anm.)