Ivar Nørve og kona Sigrun

Ivar og Sigrun har vært gift i 53 år: – Det er viktig å kjempe for det man har startet på

Skuespillerparet Ivar Nørve og Sigrun Enge har vært gift i 53 år. Dette er deres nøkkel til et langt og godt samliv.

<b>BLE BETATT:</b> – Han er som jeg trodde; snill, omtenksom og sjarmerende, sier Sigrun Enge om da hun så Ivar Nørve første gang i 1968. 
BLE BETATT: – Han er som jeg trodde; snill, omtenksom og sjarmerende, sier Sigrun Enge om da hun så Ivar Nørve første gang i 1968.  Foto: Svein Brimi
Publisert

– Dere skulle ha sett Ivar i yngre dager. Han var en skikkelig kjekkas! Jeg ble helt mo i knærne, forteller Sigrun Enge (86) og kikker bort på ektemannen Ivar Nørve (83).

– Hva er jeg i dag, da, undrer Ivar.

– Minst like kjekk, svarer Sigrun og titter opp mot en skyfri himmel.

Ivar sitter ved siden av på benken og smiler om kapp med sola. Så sier han:

– Sigrun var en skjønnhet som ung. Nå er hun bare pen!

Bor på Smestad

Vi treffer paret i deres hjem på Smestad i Oslo. I et hundre år gammelt herskapshus bor to som har vært sammen siden de møttes i 1968.

– Jeg husker det som om det var i går. Ivar hadde permisjon fra militæret og møtte opp til audition på Rogaland Teater til «As you like it» av William Shakespeare. Han var iført full uniform med fenriks grad. I hånden hadde han en pose moreller og sa: «Vær så god, mine damer!» Skal si deg han visste å sjarmere oss kvinnelige skuespillere. Jeg hadde aldri sett Ivar før, men var raskt frempå og sa: «Ligg unna, han er min!».

– Tenk, det var meg hun ville ha, sier Ivar og sender et kjærlig blikk til ektefellen.

<b>FINNER ROEN: </b>– Dette har vært vårt sommerparadis siden 1968, forteller Ivar og Sigrun om hytta i Skjeberg i Østfold. Her er de fotografert ved en tidligere anledning.
FINNER ROEN: – Dette har vært vårt sommerparadis siden 1968, forteller Ivar og Sigrun om hytta i Skjeberg i Østfold. Her er de fotografert ved en tidligere anledning. Foto: Morten Bendiksen

Ivar, med skuespillerutdannelse fra England og USA i bagasjen, fikk både rollen og Sigrun. De giftet seg tre år senere og kan se tilbake på et innholdsrikt ekteskap gjennom 53 år.

Selv om samfunnet har endret seg fra de ga hverandre sitt løfte, er Ivar og Sigrun tydelige på hva de mener er viktig i et parforhold også i vår tid.

– Et godt vennskap og toleranse er selve fundamentet. Det virker som om det i dag er altfor lett å gi opp forhold. Folk bare gidder ikke, og så går de fra hverandre.

– Det er viktig å kjempe for det man har startet på. Et forhold er ingen dans på roser hele tiden. Da gjelder det å fokusere på det positive. Ingen sklir lekende lett gjennom livet, understreker Ivar og Sigrun.

<b>MÅ KJEMPE:</b> – Folk bare gidder ikke, og så går de fra hverandre. Det er viktig å kjempe for det man har startet på, mener Ivar og Sigrun.
MÅ KJEMPE: – Folk bare gidder ikke, og så går de fra hverandre. Det er viktig å kjempe for det man har startet på, mener Ivar og Sigrun. Foto: Svein Brimi

Paret mener det også er viktig å gi hverandre litt armslag.

– Sigrun reiste landet rundt med Riksteatret i flere år. Det var sunt for oss begge å være litt borte fra hverandre i perioder, forteller Ivar.

Les også: Lise Fjeldstad fyller 85 år: – Har ikke gitt opp håpet om en siste forelskelse

<b>GIKK MOT STRØMMEN: </b>– Vi kjøpte huset for 29 år siden, etter å ha bodd i leilighet. Her trives vi altfor godt til å ville flytte, sier ekteparet.
GIKK MOT STRØMMEN: – Vi kjøpte huset for 29 år siden, etter å ha bodd i leilighet. Her trives vi altfor godt til å ville flytte, sier ekteparet. Foto: Svein Brimi

Spilt Ole Brumm i 30 år

Mange kjenner igjen Ivar fra filmer som «Karsten og Petra», «Olsenbanden» og «Olsenbanden jr.», men også fra utallige roller fra hans lange karriere på Oslo Nye Teater. Når han ikke har stått på scenen eller spilt inn film, har han vært en ettertraktet stemmeskuespiller.

Ivar har gitt stemme til «Ole Brumm», «Tussi», «Mummipappa» og «Fred Flintstone». Han har spilt kongen i «Askepott», kong Hubert i «Tornerose», Majestix i «Asterix»-filmene og Sergeant Sarge i «Toy Story», og Gammelsmurfen i «Smurfene 2».

– Det har ikke alltid vært lett å huske hvordan alle karakterenes stemmer er. Jeg har spilt Ole Brumm i 30 år, så den sitter klistret. Det samme gjør Mummipappa og Fred Flintstone. Når jeg kommer på opptak og får høre at jeg skal spille Ben igjen, tenker jeg: «Hvem i all verden er Ben?!» Da spiller de av et gammelt opptak, så husker jeg det. Heldigvis faller stemmene raskt på plass.

Les også: (+) Liv Ullmann og Kari Simonsen: – Vi er de eneste som er igjen

<b>INNGREP: </b>Ivar ble hjerteoperert for ti år siden. Han kom raskt på bena igjen.
INNGREP: Ivar ble hjerteoperert for ti år siden. Han kom raskt på bena igjen. Foto: Lasse Eriksson

«Karsten og Petra»

Det er 11 år siden den første av åtte filmer om «Karsten og Petra» kom, basert på bøkene til forfatter Tor Åge Bringsværd. Med unntak av den siste filmen har Ivar spilt morfar til Petra i alle sammen. Og i nesten alle filmene har Sigrun spilt Esther, kjæresten til morfar.

– Det har vært en fornøyelse å spille i filmene, og ekstra koselig har det vært å ha med Sigrun. Filmene passer for alle, uansett alder. Det er en varm fortelling om vennskap og familierelasjoner. Innspillingene brakte oss til både Ungarn og Sør-Afrika, og det var med på å gjøre filmene enda mer levende, mener Ivar.

<b>SAMMEN PÅ FILM: </b>Ivar spiller morfar og Sigrun hans kjæreste Esther i «Karsten og Petra».
SAMMEN PÅ FILM: Ivar spiller morfar og Sigrun hans kjæreste Esther i «Karsten og Petra». Foto: Cinenord & SF Norge AS

Han blir lett gjenkjent på gaten. Det skyldes nettopp rollen i «Karsten og Petra».

– Mange barn og deres søsken, foreldre og besteforeldre har sett filmene og kjenner meg igjen som morfar. Det er rørende hvilke inntrykk filmene har gjort på så mange, sier 83-åringen.

– Tenk, vi ble populære hos barna på våre eldre dager! Det varmer hjertene våre, for vi har bare gode minner fra filmene, forteller Sigrun som trivdes i rollen som morfars kjæreste.

– Jeg levde meg naturlig inn i den rollen, forsikrer hun og smiler.

Les også: Avslører hvorfor «Fredrikssons fabrikk» ble lagt ned: – Vi ville gjerne fortsette

<b>DREVNE: </b>– Vi har vel hatt våre siste roller, men er alltid beredt om noen trenger oss, sier Sigrun og Ivar.
DREVNE: – Vi har vel hatt våre siste roller, men er alltid beredt om noen trenger oss, sier Sigrun og Ivar. Foto: Svein Brimi

Hjelp av barnebarn

Sigrun og Ivar har ingen barn sammen. Sigrun har sønnen Hans Petter (65) fra et tidligere forhold, og hans to døtre, Ronja Nicoline (33) og Marikken (29), beriker livet til Sigrun og Ivar.

– Vi gleder vi oss over å ha to herlige barnebarn, og vi er takknemlige for at de hjelper oss litt, spesielt med tekniske ting. Alt skal skje på nettet i dag, og det er litt utfordrende når det ikke virker som det skal ...

<b>ET KJÆRLIG BLIKK:</b> – Lykken ville at det skulle bli oss, sier Sigrun og Ivar, som har opplevd så mye sammen. 
ET KJÆRLIG BLIKK: – Lykken ville at det skulle bli oss, sier Sigrun og Ivar, som har opplevd så mye sammen.  Foto: Svein Brimi

Men det som skjer utomhus håndterer Ivar og Sigrun på imponerende vis. Den praktfulle hagen med trær, busker og planter gir assosiasjoner til en botanisk hage. Og paret legger ikke skjul hva på at det er mye å holde i orden, men:

– Den vakre hagen gir oss mer glede enn jobb. Da glemmer vi våre egne skavanker! Den ene av oss sliter med hofta, den andre med et ben. Likevel; hagestell er med på å holde oss i vigør.

Les også: (+) Jeg tok et oppgjør med sønnen min. Så en morgen ringte han og ba om en prat

Utålmodig som kokk

Det er på hytta i Skjeberg i Østfold at Ivar og Sigrun lar humla suse. Det har vært parets ferieparadis hver sommer siden 1968. Det var også her Ivar koblet av etter å ha blitt hjerteoperert for ti år siden.

<b>SPREKE:</b> – Vi tar det i vårt eget tempo og tenker ikke så mye på alderen, sier Ivar og Sigrun i sin praktfulle hage.
SPREKE: – Vi tar det i vårt eget tempo og tenker ikke så mye på alderen, sier Ivar og Sigrun i sin praktfulle hage. Foto: Svein Brimi

Oppgaven med å lage middag er det Ivar som har, både hjemme og på hytta. Slik har det vært i alle år, men Ivar medgir at han har blitt mer utålmodig med årene.

– Jeg orker ikke å stå der og vente på at maten skal bli ferdig, så det blir noen lettvinte løsninger som gryterett eller kjøttkaker. Men når vi begge har bursdag, inviterer vi til fersk suppe med høyrygg og rotgrønnsaker, alt lagd fra bunnen av. Da har tålmodigheten kommet tilbake for en stakket stund ...

Denne saken ble første gang publisert 28/07 2024.

Les også