Herodes Falsk runder 70 år

– Det verste som kunne skje, skjedde tidlig

Herodes Falsk er mest kjent for sine gjøglerier, men visste du at det er 70-årsjubilanten som står bak tekstene til Teigen-klassikerne «Adieu» og «Min første kjærlighet»?

<b>FORNØYD JUBILANT:</b> Herodes Falsk har lagt sin varierte karriere på hylla og nyter livet på egen gård under solen på Gran Canaria.
FORNØYD JUBILANT: Herodes Falsk har lagt sin varierte karriere på hylla og nyter livet på egen gård under solen på Gran Canaria. Foto: Morten Bendiksen
Publisert

9. juli runder Herodes Falsk 70 år. I 1954 kom han imidlertid til verden under et helt annet navn: Kim Hansen. Allerede da drammenseren var 6–7 år gammel, møtte han Tom Mathisen (71), og de to er fortsatt svært gode venner.

– At vi har klart å holde på det vennskapet opp gjennom suksesser og fiaskoer i en så vanskelig bransje, er egentlig ganske fantastisk, har Herodes forklart i et intervju med Adresseavisen.

De to jobbet sammen i en årrekke både gjennom trioen Prima Vera og som duoen Tom Mathisen & Herodes Falsk. Mer om det senere.

Det verste skjedde

Barndommen i Drammen med mamma, pappa og storebror var idyllisk frem til moren hans ble kreftsyk og senere døde da yngstesønnen var 12 år gammel.

– Det verste som kunne skje, skjedde tidlig. Det ble jeg sterk av, forklarte Herodes til VG i 2018.

<b>FINE «FRUER»: </b>Gjennom 1970- og 1980-tallet fant Tom Mathisen, Herodes Falsk og Jahn Teigen på mange spillopper som komitrioen Prima Vera. Her fra 1982 da de skulle presentere sin nye plate «De gærne har det godt».
FINE «FRUER»: Gjennom 1970- og 1980-tallet fant Tom Mathisen, Herodes Falsk og Jahn Teigen på mange spillopper som komitrioen Prima Vera. Her fra 1982 da de skulle presentere sin nye plate «De gærne har det godt». Foto: Bjørn Sigurdsøn

Han tror at det at han mistet mamma i så tidlig alder, gjorde at han bestandig har forberedt seg på det verste.

– Jeg har aldri gått på noen smeller noen gang, fordi jeg har vært forberedt på at det kan gå mye verre. Jeg har hatt en sterk tendens til å gjøre alle ting selv. Skrive, planlegge, regissere. Jeg ser i ettertid at det har vært en slags forsvarsmekanisme.

– Når moren din dør, er det som om du får sparken på et vis. Så jeg ville sikre meg mot at noen kunne sparke meg ut av bandet. Jeg har tenkt at hvis jeg gjør alt selv, så går det ikke i stykker. Men jeg er jo blitt litt kontrollfrik av det, har han fortalt til Dagens Næringsliv.

I ettertid har han sett at det tøffe tapet har påvirket ham mer enn han først trodde.

– Det at jeg mistet moren min, har virket mer inn på meg enn jeg ante. Jeg har jo alltid sagt at jeg ikke har lyst på barn, og har egentlig ikke helt visst hvorfor. Men jeg er nok redd for å knytte meg til noen, for da kan jeg miste dem, har han sagt til VG.

Les også: (+) Jeg ble alltid så amper da jeg var sammen med mor. Nå forsto jeg hvorfor

<b>JUBLET:</b> I 2014 ble Prima Vera tildelt selveste hedersprisen under utdelingen av Komiprisen på Chateau Neuf. Herodes og Tom tok imot prisen på vegne av trioen.
JUBLET: I 2014 ble Prima Vera tildelt selveste hedersprisen under utdelingen av Komiprisen på Chateau Neuf. Herodes og Tom tok imot prisen på vegne av trioen. Foto: Lasse Eriksson

Bandet Frosk

To år etter morens død var Herodes med på å danne bandet Frosk, som senere ble kjent som Jonas Fjeld Rock ’n’ Rolf Band sammen med blant andre Jonas Fjeld (71). Bandet ga ut to album på 1970-tallet.

Senere i samme tiår slo han seg sammen med barndomsvennen Tom Mathisen og artisten Jahn Teigen og dannet humortrioen Prima Vera. Albumet «Brakara» fra 1978 ble solgt i over 100 000 eksemplarer med populære låter som «Det er Norge som er bra», «Gight feber» og «Så lykkelig i Sverige».

<b>GULLGUTTER:</b> På 1990-tallet gjorde Tom Mathisen og Herodes Falsk stor suksess som duo. Her er de som karakterene Børre &amp; Gibb <br>med gulljakker, solbriller og parykk i 1995. Samme år ga Børre &amp; Gibb ut egen plate.
GULLGUTTER: På 1990-tallet gjorde Tom Mathisen og Herodes Falsk stor suksess som duo. Her er de som karakterene Børre & Gibb
med gulljakker, solbriller og parykk i 1995. Samme år ga Børre & Gibb ut egen plate.
Foto: Trond Solberg

På samme tid skrev også Herodes mange av tekstene til Jahn Teigens populære sanger.

– Jeg har skrevet låter som min «Min første kjærlighet» og «Adieu» for Jahn Teigen. I fjor fikk jeg vite fra TONO at «Adieu» er den nest mest spilte låten i norske begravelser etter «Eg ser» av Bjørn Eidsvåg. Det er jo litt rart når du samtidig er den verste komikeren som finnes, gliste Herodes under et intervju med Adresseavisen.

– Jeg mener at de fleste folk er sånn som meg. De har både en side som er helt vill, og de har en side som er veldig ordentlig og reflektert. Jeg mener at jeg har begge de sidene.

Les også: Slik har det gått med vinnerne av «The Voice»

<b>VANT MGP: </b>I 1982 gikk Jahn Teigen og Anita Skorgan til topps i «Melodi Grand Prix» med «Adieu». Sangteksten var skrevet av Herodes Falsk (til høyre), som også jublet for seieren.
VANT MGP: I 1982 gikk Jahn Teigen og Anita Skorgan til topps i «Melodi Grand Prix» med «Adieu». Sangteksten var skrevet av Herodes Falsk (til høyre), som også jublet for seieren. Foto: Bo Mathisen

Brudd med Teigen

Prima Vera hadde stor suksess med låter, album, sceneshow og film, og Herodes opplevde også å vinne «Melodi Grand Prix» som låtskriver for Jahn Teigen og Anita Skorgan (65) i 1982. To år senere var det også Herodes som var Jahns forlover da han giftet seg med Anita.

Fra 1984 ble det imidlertid brudd for Prima Vera. Jahn Teigen ønsket å gå i en mer seriøs retning.

– Konflikten ble blåst opp noe så grusomt i media, og det hele fremsto langt verre enn det var. Som artist var Jahn Teigen utrolig god, men vi hadde ulike mål om hvor vi ville. Vi ble møkk lei hverandre. Etter hvert snakket vi veldig lite sammen, fortalte Herodes til VG i 2017.

<b>FARGERIKE FYRER:</b> I 2007 hadde Herodes og Tom premiere på Edderkoppen Teater, og Her og Nås champagne var populær etter teppefall. De to har vært venner siden de var 6–7 år gamle.
FARGERIKE FYRER: I 2007 hadde Herodes og Tom premiere på Edderkoppen Teater, og Her og Nås champagne var populær etter teppefall. De to har vært venner siden de var 6–7 år gamle. Foto: Morten Bendiksen

Senere har han kalt det en nødvendig skilsmisse, og at uvennskapet ikke skal ha vært så bittert som enkelte skulle ha det til. Rundt årtusenskiftet begynte trioen å snakke sammen igjen, og i 2001 var de tilbake på scenen med nye sprell.

– Da vi tok på oss de grønne stillongsene på bakrommet, var alt som før. Vi lo like godt som første gang vi tok dem på, sa han senere til VG.

Under Prima Veras lange pause lå overhodet ikke Tom og Herodes på latsiden. De skrev sanger, ga ut album, hadde show på scenen og underholdning i diverse TV-serier på TVNorge.

<b>TRE GRØNNE MENN:</b> Rundt årtusenskiftet begynte de tre tidligere medlemmene av Prima Vera å snakke sammen igjen, og i 2001 var de de første norske komikerne som klarte å fylle hele Oslo Spektrum.
TRE GRØNNE MENN: Rundt årtusenskiftet begynte de tre tidligere medlemmene av Prima Vera å snakke sammen igjen, og i 2001 var de de første norske komikerne som klarte å fylle hele Oslo Spektrum. Foto: PAUL PAIEWONSKY

– Vi er begge privilegerte som har hatt så lang karriere, sa Herodes til Drammens Tidende i 2018.

Herodes Falsk har også skrevet en rekke bøker, både innen krim, humor og en selvbiografi i tillegg til å reise rundt og holde ulike foredrag.

Les også: Sara Skorgan Teigen: – Pappa ville ha elsket dette

<b>KOKKEKAMP:</b> En av Herodes Falsks mest kjente karakterer er den samiske kokken Ante Valente, som var en parodi på den ekte kokken Gino Valente. I 2006 møttes de to på kjøkkenet i regi av Her og Nå.
KOKKEKAMP: En av Herodes Falsks mest kjente karakterer er den samiske kokken Ante Valente, som var en parodi på den ekte kokken Gino Valente. I 2006 møttes de to på kjøkkenet i regi av Her og Nå. Foto: Morten Bendiksen

Egen gård

I 2019 la Herodes ut på sin aller siste turné.

– Jeg har passert 65 år og skal gjøre det som alle anbefaler, men ikke alltid får til: Leve det gode livet som pensjonist, gjøre som jeg vil, gå turer og være litt bonde på Gran Canaria, hvor jeg bor fast oppe i fjellene, fortalte han til Østlandets Blad.

Han kaller seg selv for en klimaflyktning, og har i lang tid tilbrakt vinteren på den spanske øya sammen med samboeren Ingunn.

På gården, som ligger på 850 meters høyde, har han 100 oliventrær, 40 appelsintrær, høner, geiter – og en ulv som tilfeldigvis dukket opp ved huset hans for tre år siden.

– Jeg har en tam prærieulv, en coyotevariant som det bare finnes 250 av i hele verden. Nylig måtte jeg legge tak over hønsegården her, for ulven hopper to og en halv meter. Ellers er den like lydig som schæferen vi har. Den tusler rundt her og får mat på kjøkkenet. Den er helt tam, fortalte han til VG i 2017.

<b>HELT TAM:</b> På gården lever Herodes med en coyote som er helt tam. 
HELT TAM: På gården lever Herodes med en coyote som er helt tam.  Foto: Privat

Selv om han mistet moren sin tidlig, er Herodes Falsk likevel svært takknemlig over livet sitt så langt.

– Jeg tror ikke det går én eneste dag i livet jeg ikke står opp og tenker: «Fy faen, så heldig jeg har vært». Jeg er supertakknemlig for at jeg har vokst opp i den tiden jeg har. Min generasjon er en luksusgenerasjon som har fått alt utdelt. Jeg tåler ikke å se folk i min alder klage og sutre. Det eneste det er lov å klage på i Norge, er været, har han fortalt til VG.

Denne saken ble første gang publisert 09/07 2024.

Les også