Henriette Steenstrup
Som nyforelsket par spurte Henriette og Rune en psykolog om råd. Der fikk de et viktig svar
Henriette Steenstrup er ikke en «unevrotisk» person, men bekymrer seg mindre med alderen og trives bedre i bekymringene enn tidligere. – Nå er jeg så i vater som jeg kan være, sier Henriette.
Henriette Steenstrup (48) er på plass idet Kamille ankommer restauranten fem minutter før tiden.
Hun ser avslappet ut, i hvit T-skjorte og lyse jeans, der hun sitter i et hjørne av lokalet med beina i kryss og en stor Cola.
Sannheten er at hun er livredd for å komme for sent. Henriette er alltid ute i veldig god tid – og forteller at maten allerede er bestilt.
– Jeg ringte deg jo i går, jeg, fordi jeg trodde det var da vi skulle møtes. Da var jeg klar! Ett døgn i forkant, sier Henriette og blunker.
48-åringen er på et godt sted. Livet er akkurat sånn hun vil ha det. Henriette er så i vater som hun kan være.
– Jeg er jo ikke en «unevrotisk» person. Jeg bekymrer meg mye, men trives bedre i bekymringene enn tidligere. Nå slapper jeg av i angsten, sier Henriette lattermildt.
Skuespiller, komiker og serieskaper. Hun er gift med Rune Assmann, og de bor på Nordberg i Oslo.
Henriette er mamma til Ebba (16) og Billy (12), som hun har med eksmannen, skuespiller Fridtjov Såheim. I tillegg har hun bonusbarna Andreas (14), og Eilert og Ingvild, som er voksne og har flyttet hjemmefra.
Henriette har skapt dramaserien «Pørni» og snart kommerfjerde sesong. Henriette har selv hovedrollen som Pernille, kalt Pørni, som sjonglerer jobben i barnevernet, alenemortilværelsen, kjærlighetslivet og savnet etter sin avdøde søster.
23. november får Henriette sin musikaldebut som den forhatte barnehjemsbestyreren Miss Hannigan i «Annie» på Folketeateret.
Mørk til sinns
Det handler litt om flaks og litt om personligheten hennes. Henriette har aldri vært særlig mørk til sinns, men kan være rasende og veldig lei seg.
– Opp som en løve og ned som en fell, forklarer hun.
Å ha det bra, å kunne senke skuldre, handler for Henriette også om humor.
Hun ser ofte det humoristiske i det som gjør henne flau. Som da hun skulle rygge inn til Tesla-laderen før intervjuet med Kamille – samtidig som hun hadde produsenten av «Pørni» på høyttaler.
Henriette sier hun egentlig er god til å kjøre, men at ryggeepisoden ble veldig klønete – og folk stoppet opp og så på henne.
– Jeg måtte legge på og kjøre en runde før jeg kom tilbake og begynte på nytt. Det er flaut å bli sett i en så klønete situasjon. Selv om jeg ler av det, ligger det en slags skam der, sier skuespilleren og serieskaperen.
– Jeg drives av skam, slår Henriette fast.
Hun setter fra seg Cola-glasset så det klirrer i isbiter og sier hun kan le av ting som er pinlig, men at hun ikke liker å være flau.
Henriette er for «avskamming». Hun synes ikke at noen skal trenge å bli flaue om de dummer seg ut. Men når det er sagt: Henriette mener det er misforstått å fjerne all skam.
– Vi har skam for en grunn. Skammen skal ikke spise deg opp – og ingen skal skamme seg for det de ikke kan noe for. Men når det kommer til grådighet og misunnelse, må vi holde igjen.
– Vi er alle opptatt av oss selv og vårt, og når det slår inn på upassende steder, bør skammen av og til slå inn. Klart det er forferdelig å ikke få tak i reiseleder når du vil hjem fra Rhodos som brenner, men da må man minne seg selv om at lokalbefolkningen er i ferd med å miste alt! sier Henriette engasjert.
Les også: Henriette Steenstrup om hjelpemiddelet: – Er noe med å «deale» med det livet kaster etter deg
TV-serien «Pørni»
All den andre, den unødvendige, skammen, vil hun derimot bli kvitt. Hun er blant annet opptatt av at skammen knyttet til å få hjelp fra det offentlige, må bort, noe hun tar tak igjennom den populære TV-serien «Pørni».
Nå er innspillingen av de to siste sesongene i gang. Serien har et stort publikum, og seerne både ler og gråter når de følger familien til Pernille «Pørni» Middelthon. Henriette tror at mange kan kjenne seg igjen.
– Alle familier er litt dysfunksjonelle. Jeg tror jeg selv kunne havnet i en situasjon der jeg trengte hjelp av det offentlige, sier Henriette.
For Henriette er det meningsfylt når hun, i tillegg til å underholde, kan bevege noe i samfunnet. «Pørni» blir brukt i flere flyktningmottak for å gjøre den norske barnevernstjenesten mer forståelig.
Gjennom «Pørni» har hun også inspirert flere til å bli fosterforeldre – og til å velge en bestemt utdanning.
– Ei jente jeg traff på Hennes & Mauritz fortalte at hun vil bli barnevernspedagog, og jeg får en del meldinger fra ungdommer som vil jobbe med barnevern. Det gjør meg glad og rørt, sier hun.
Miss Hannigan i «Annie»
Det er ikke bare i rollen som Pørni vi kan få se Henriette denne høsten. Nærmere jul får hun sin musikaldebut som den forhatte barnehjemsbestyreren Miss Hannigan i «Annie» på Folketeateret i Oslo. Henriette har tidligere uttalt til VG at hun lenge har drømt om en musikalrolle.
– Gikk du på audition?
– Nei, de ringte og spurte meg, sier hun med et stort smil.
Å fylle rollen som en av musikalverdens slemmeste karakterer, blir noe helt nytt for Henriette.
– Jeg har jo spilt Edel Hammersmark Gjervan (i humorprogrammene «Torsdag kveld i Nydalen» og «Dritseint med Edel», red.anm.), men hun er ikke slem. Bare tett i pappen. Miss Hannigan framstår som ondskapen selv, hun hater både barn og bikkjer.
Henriette tror hun har repertoaret inne.
– Jeg tenker at Miss Hannigan egentlig ikke er slem, men at hun ikke har det så bra. Dessuten har hun et alkoholproblem. Miss Hannigan drømmer om kjærlighet og er redd for å bli gammel uten å ha fått levd ut sitt romantiske potensial, sier Henriette, som gleder seg til å ta stor plass på scenen.
Les også: (+) Lilli Bendriss: – Det er veldig sjelden jeg ser engler, skyter hun forbauset inn
Fyller 49 år
Selv har hun et langt bedre forhold til barn enn Miss Hannigan kan skryte av.
Hun har verken vært en bollebakende eller hjemmeværende mamma, hun har aldri likt å ligge på gulvet og bygge Lego i timevis. Derimot har hun elsket barna fra dag én og vært mye til stede.
– Jeg har alltid snakket til barna som om de var 20, sier hun og ler.
Det har vært viktig for Henriette å ta barna på alvor.
– Jeg tror jeg er en de vil ringe til når de opplever noe vanskelig, sier Henriette, som innrømmer at hun tidligere har brukt en del tid på å føle at hun ikke strekker til som mor.
Med årene har hun forsonet seg med at uansett hvor mye du gjør for barna dine, vil det alltid være noe du kunne gjort bedre eller annerledes.
– Det hjelper at barna har blitt større. Nå føler jeg meg trygg på at det vil gå bra med dem. Når jeg ser på dem, tenker jeg at jeg ikke kan ha gjort alt gærent fordi de er så kule! Nei, vi må snu på det. Det er ungenes fortjeneste at jeg føler meg som et bra menneske, fastslår hun.
Henriette fyller 49 år nå i september og opplever at livet har blitt sånn hun drømte om.
– Som ung drømte jeg om å bli top notch skuespiller og å finne kjærligheten. Det har jeg gjort i livets høst. Jeg har vært sein med flere ting. Jeg var sein med å komme inn på Teaterhøgskolen (kom inn på sjette forsøk, red.anm.), sein med å få barn – og sein med å finne den mannen jeg burde være sammen med.
Les også: Mia Gundersen deler tøff beskjed: – Jeg tenkte at den delen av livet mitt var over
På tur med Agnes Kittelsen
Det at ting har tatt litt tid, har lært Henriette å sette pris på ting. Hun har vokst på nederlagene.
– Man blir mer takknemlig. Dessuten gir et nederlag et godt grunnlag for gjennomføringsevne. En ting er å ha en idé, men å orke å gjøre jobben, også den kjedelige delen, som kreves for å gjennomføre et prosjekt, er noe annet.
– Når barna taper en fotballkamp, sier jeg alltid at de vokser mer på tap enn seier, sier Henriette og finner fram mobilen.
Hun unnskylder seg fordi hun må sjekke inn på et fly.
– Agnes (Kittelsen, red.anm.) og jeg reiser til Barcelona i morgen, og det er jo greit å få sjekket inn, sier Henriette, som til tross for at hun har vært sein med å få det sånn som hun vil i livet, altså alltid er ute i god tid.
– Jeg er bedre på å jobbe enn på å ha ferie. Men nå har jeg kjøpt meg en stor stråhatt, og Agnes og jeg skal kose oss.
– Hva tror du 20-årige Henriette ville tenkt om hun på nesten 50?
– At hun er en kul type. Jeg tror de to utgavene av meg ville funnet tonen. Det hun på nesten 50, ville sagt til 20-åringen, er: «Slapp litt mer av! Ta deg en tur til Argentina.» Som ung følte jeg alltid at jeg hadde dårlig tid, sier Henriette og legger til at man som ung ikke skjønner hvor fin man er.
– Sånn er det vel nå også? Mange unge er misfornøyde med seg selv. Det er kanskje umulig å ikke være usikker i den fasen av livet?
Les også: (+) Therese Johaug: – Vi hadde nok ikke så god råd da jeg vokste opp
To ødelagte knær
Nylig så Henriette et gammelt intervju av seg selv og Aksel Hennie på NRK. Tema var skuespillerdrømmen.
– Jeg ble spurt om hvorfor jeg ønsket å bli skuespiller – og sa til journalisten at DET hadde du ikke spurt om hvis jeg skulle bli lege. Det var høy sigarføring. Jeg var tøff i trynet, men innerst inne var jeg livredd.
Henriette innrømmer at det føles litt skummelt å nærme seg 50. Hun synes 50-tallet høres drøyt mye ut, men verdsetter likevel det meste ved å bli eldre: Det å være tryggere på seg selv – og på jobben. Å ta grep om eget arbeidsliv og dermed ha flere ben å stå på.
De fysiske endringene er kjipere: Henriette har to ødelagte knær. Hun kan ikke løpe lenger, noe som er krevende når familien spiller tennis, som de ofte gjør.
Det innebærer at Henriette må jobbe hardt for å perfeksjonere slagene. Fremover vil Henriette helst fortsette å ha det akkurat sånn hun har det.
– Nå er det mest spennende å se hva som skjer med ungene, sier hun.
Ektemannen Rune Assmann
Datteren Ebba har nettopp startet på dramalinjen på Hartvig Nissen, skolen som er kjent fra TV-serien «Skam». Sønnen Billy er et fotballtalent, ifølge moren.
Henriette håper at hun og ektemannen, Rune, dør i armene på hverandre når de er omtrent 90 år gamle.
– Rune er hundre prosent favorittmennesket mitt. Jeg vil ha ham med meg på alt. Han gjør meg aldri flau, og dessuten er han veldig kjekk, selv om utseende ikke er viktig. Han er mer sosial enn meg. Begge elsker vi å være sammen med folk, sier hun.
Rune er lederutvikler – og god til å snakke om ting, ifølge skuespilleren. Tidligere var ikke Henriette så flink til å si fra når hun var misfornøyd.
– Jeg skjøv følelsene bort og håpet at de skulle forsvinne. Men vonde følelser vokser seg større når du ikke setter ord på dem. Rune har lært meg å være tydelig uten å være så redd for at noen skal bli lei seg, sier Henriette.
Paret sitter ved peisen nesten hver fredag, i alle fall i vintersesongen.
– Vi har jevnlig «lufting». Rune og jeg kaller det «Åsikter og åtgärder», inspirert av en sketsj i «Ut i vår hage» med Bård og Harald på NRK. Vi tar opp alt mulig, fra det konkrete til det abstrakte, også det som er irrasjonelt og litt barnslig.
– Jeg kan si at jeg synes det er litt rart at han høres formell ut når han tar telefonen og det sitter kollegaer ved siden av han – selv om jeg skjønner hvorfor. Rune kan si at det er irriterende med hundre sko i gangen, eller lure på hvorfor jeg ikke har sendt en eneste emoji i de siste ti meldingene. Og så snakker vi om de store tingene så klart.
Paret er bevisst på at det er mange ulike følelser som rører seg i hvert av familiemedlemmene i løpet av en dag.
– Dypest sett handler det om én basic ting: Ser du meg? Er du der for meg når jeg trenger deg? Det er grunnleggende spørsmål om tillit og kjærlighet, som både barn og voksne lurer på, sier Henriette, som i voksen alder har forstått hvor viktig det er å omgi seg med folk som får henne til å føle seg bra.
Les også: (+) Tinashe Williamson om forholdet til ektemannen: – Vi har alltid gått i parterapi
Ikke blomster hver fredag
– Man tenker ofte at det skal være hardt å være i et forhold, men det trenger ikke å være det. Nå synes jeg det er veldig lett. Det kan hende man ser det bedre når man blir eldre, etter noen runder … Hvor lett det faktisk kan være.
Kjemi og flaks er avgjørende, ifølge Henriette.
– Dessuten må man ikke ta hverandre for gitt. Det handler ikke om å kjøpe blomster hver fredag, men man må verdsette hverandre. Og samtidig tåle å ikke bli sett noen dager også, sier hun.
Som mamma til to skilsmissebarn og bonusmor for Runes barn, er Henriette ydmyk for at familielivet kan oppleves mer krevende for barna enn for de voksne.
– Alle barn må få lov til å tenke at deres egne foreldrene er verdens kuleste, mener hun.
Les også: (+) Jeg forlot mann og barn og flyttet inn med min datters lærer
Til psykolog i forelskelsesrus
Da Henriette og Rune ble et par i 2017, føltes det så riktig og vidunderlig at de spurte psykolog Hedvig Montgomery om råd for å unngå å ødelegge det.
– Vi var sinnssykt forelsket da vi troppet opp hos Hedvig og spurte hva som kunne gå galt. Hun sa at vi måtte huske på at barna våre ikke var forelsket – og at vi måtte gi dem tid.
Samtidig som skuespilleren tenker at bonusforeldre kan være et svett begrep, liker hun det litt også.
– Jeg har ikke det fulle ansvaret for Runes sønn på 14, men kan være en boost i livet hans. Jeg vet hva han liker å spise – og jeg kan stå på hans side i en diskusjon med faren, forutsatt at jeg er enig med ham.
– Rune hjelper mine barn med matte. Det er fint for dem å se at det har kommet en ressurs inn i livene deres, som kan noe som mamma og pappa ikke er så gode til.
Årets høstferie for Henriette og nyfamilien går til Roma, der de har leid et hus litt utenfor byen.
– Det blir gigaferie med alle de fem barna våre og kjærester, samt søsteren min med alle hennes. Det gikk strålende da vi dro til Kapp Verde for å feire nyttårsaften for to år siden. Nå er det noen ekstra kjærester og en venn som skal være med i tillegg. Jeg gleder meg, sier Henriette og gliser.