VENNER OG KOLLEGER MINNES GUNNAR GRIMSTAD

Arne Scheie minnes Gunnar Grimstad: – Han var min læremester

Dødsfallet til den tidligere NRK-profilen Gunnar Grimstad går hardt inn på dem som jobbet tett med sportskommentatoren.

<b>DYKTIG:</b> Gunnar Grimstad hadde et langt liv som en av de mest profilerte kommentatorene i sportssendingene på NRK.
DYKTIG: Gunnar Grimstad hadde et langt liv som en av de mest profilerte kommentatorene i sportssendingene på NRK. Foto: Lasse Eriksson
Først publisert

– Jeg ble lei meg da jeg hørte at Gunnar ikke lenger er blant oss. Han hadde vært syk en periode, men hans bortgang kom likevel som et sjokk på meg, sier Arne Scheie (79) til Her og Nå.

Dødsfallet til Gunnar Grimstad (82), som etterlater seg samboeren Tua Sundsten (73) og to barn fra tidligere forhold, har satt sine spor hos Arne.

I mer enn 30 år var de gode og nære kolleger i NRKs sportsredaksjon.

– Gunnar dekket hele 13 olympiske leker som journalist. Han debuterte i Sapporo-OL i 1972 og avsluttet med Athen-OL i 2004. Gunnar begynte i NRK allerede på slutten av 1960-tallet. Han var min læremester da jeg kom til NRK i 1972. Han delte raust sin kunnskap med andre kolleger. Jeg har mange gode minner om Gunnar både som kollega og en god venn, forteller Arne.

Trivdes best i kommentatorboksen

Den første tiden i NRK jobbet Arne og Gunnar tett sammen.

<b>TAR DET TUNGT:</b> – Gunnar var en dyktig og nær kollega. Han var viktig for meg i mine første år i NRK, sier Arne Scheie. 
TAR DET TUNGT: – Gunnar var en dyktig og nær kollega. Han var viktig for meg i mine første år i NRK, sier Arne Scheie.  Foto: Tom Hansen

– Vi kommenterte det siste VM-gullet på treski i Falun i 1974, da Magne Myrmo vant, og Ivar Formos OL-gull i Seefeld i 1976. Gunnar kommenterte flere idrettsgrener, men valgte å slutte å kommentere hopp. Jeg vet ikke hvor mine stier hadde gått om Gunnar hadde fortsatt. Så dyktig var han, sier Arne, som er mest kjent for å ha kommentert hopp og fotball på statskanalen.

Han beskriver en kollega som behersket å kommentere alle former for idrett.

– Gunnar var drivende dyktig i alt han foretok seg. En av hans fremste egenskaper var å være godt forberedt til hver eneste sending. Gunnar var også programleder i Sportsrevyen, men det er utvilsomt i kommentatorboksen han trivdes best – enten det var ski, håndball eller bryting, forteller Arne.

<b>SKAPTE STEMNING:</b> Kollegene i NRK husker Gunnar som en engasjert og entusiastisk kommentator. 
SKAPTE STEMNING: Kollegene i NRK husker Gunnar som en engasjert og entusiastisk kommentator.  Foto: Lasse Eriksson

Gunnar Grimstad hylles av kollegene

En annen tidligere NRK-veteran er Karen-Marie Ellefsen (72), som i likhet med Arne har mange gode minner om sin tidligere kollega.

– Gunnar kledde TV-skjermen. Han var en kjekk kar som gikk rett hjem hos folk. Først og fremst var Gunnar en engasjert og entusiastisk kommentator. Det ble ekstra tydelig under de mange håndballsendingene, og det er ikke mange som klarer å formidle det på samme måte som Gunnar var mesterlig på, sier Karen-Marie.

Les også: (+) Da Karen-Marie Ellefsen dukket opp på skjermen, sto det i avisa: «Nå er bunnen nådd»

<b>HERLIG FYR:</b> I likhet med Arne har Karen-Marie mange gode minner om Gunnar. – Han var en kjekk kar som gikk rett hjem hos folk, sier hun. 
HERLIG FYR: I likhet med Arne har Karen-Marie mange gode minner om Gunnar. – Han var en kjekk kar som gikk rett hjem hos folk, sier hun.  Foto: Svein Brimi

Den oppfatningen deler Frode Kyvåg (77). Han kommenterte håndball sammen med Gunnar i 13 år på NRK.

– Vi var radarparet som ga håndball ut til det norske folk. Interessen var stor da kvinnelandslaget tok bronse i VM i 1986, og ikke minst da Norge tok sølv under OL i Seoul i 1988. Det var en sensasjonell prestasjon, forteller Frode til Her og Nå.

– Har mistet en kjær venn

Frode Kyvåg var trener for kvinnelandslaget på 1970-tallet, og ble et naturlig valg som ekspertkommentator i tospann med Gunnar.

– Vi var som Knoll og Tott, som dekket alt av håndball både nasjonalt og internasjonalt. NRK hadde alle rettigheter, og vi hadde fri tilgang til kamper og mesterskap. Hele landet fikk øynene opp for prestasjonene til de norske håndballjentene. Gammel som ung stoppet meg på gaten for å fortelle hvor gøy og spennende det var å se håndball på TV, minnes Frode.

<b>TAKKNEMLIG:</b> – Gunnar var en snill og raus kar som det var lett å like. Han lærte meg alt om TV, og det er jeg veldig glad for, sier Frode. 
TAKKNEMLIG: – Gunnar var en snill og raus kar som det var lett å like. Han lærte meg alt om TV, og det er jeg veldig glad for, sier Frode.  Foto: Tom Hansen

Han tar tapet av sin tidligere kollega svært tungt.

– Jeg har mistet en kjær venn. Gunnar var som en oppslagsbok for meg med all sin kunnskap. Han var særdeles godt forberedt når han gikk på lufta. Det var gjennom mine år med Gunnar at jeg lærte alt om TV som medium. Da TV 2 senere fikk TV-rettighetene til håndball, og jeg ble spurt om å være ekspertkommentator, dro jeg nytte av all den kunnskapen Gunnar hadde gitt meg om å være på TV, forteller Frode.

Han opplyser at Gunnar i sine yngre dager var en habil håndballspiller, og spilte på toppnivå for Osloklubben Arild.

Da Halvor fortalte hemmeligheten, begynte foreldrene å gråte. Han må fortsatt...
Pluss ikon
Da Halvor fortalte hemmeligheten, begynte foreldrene å gråte. Han må fortsatt smile av søsterens reaksjon

– Det var neppe tilfeldig at Gunnar stortrivdes som håndballkommentator. Da var han virkelig på hjemmebane!

I NRK-sporten jobbet Gunnar blant andre sammen med kjære og kjente personligheter som Knut Bjørnsen, Knut Th. Gleditsch, Kjell Kristian Rike, Jon Herwig Carlsen, Sølve Grotmol og Terje Dalby.

Nå har alle gått bort.