Halvor Bakkes rørende møter i Tanzania

– Da jeg fortsatt var gift, vurderte vi å adoptere sammen. Så forsvant planene sammen med kjærligheten

Halvor Bakke (52) lærte hjemme å stille opp for dem som ikke er født like heldige som han selv. I Afrika, kontinentet der han både giftet seg og nå bygger hus, ga han over tusen fattige barn og voksne et nytt syn på livet.

<b>HALVOR BAKKE:</b> Halvor forteller at han sammen med sin tidligere ektemann vurderte å adoptere et barn. Selv om han i dag har slått fra seg tanken, har han et stort behov for å bidra til at de sårbare barna i Tanzania skal få en bedre hverdag.
HALVOR BAKKE: Halvor forteller at han sammen med sin tidligere ektemann vurderte å adoptere et barn. Selv om han i dag har slått fra seg tanken, har han et stort behov for å bidra til at de sårbare barna i Tanzania skal få en bedre hverdag. Foto: Morten Bendiksen
Først publisert Sist oppdatert

Det afrikanske kontinentet har fungert som Halvor Bakkes andre hjem i en årrekke.

Helt siden han falt pladask for den inkluderende sørafrikanske kulturen, himmelske maten og den vakre naturen i 2006 – har han vendt tilbake utallige ganger.

– Da jeg skulle gifte meg, søkte vi mot utlandet. Det var ikke lov for homofile å gifte seg på Mauritius, så da fikk vi tips om Sør-Afrika. Da ble det bryllup der i 2006. Det satte på mange måter standarden for mine følelser for kontinentet, stråler Halvor fra en idyllisk lodge i nettopp Sør-Afrika.

– Nå holder jeg på å bygge hus her, og det føles som om ringen er sluttet, forteller Halvor forventningsfullt.

Siden den første turen til kontinentet for snart 20 år siden har han også fått gleden av å oppleve land som Kenya og Tanzania – på godt og vondt. Kontrastene er store – og synlige.

Optikerkjeden Specsavers står bak det humanitære prosjektet «Gi syn til Tanzania».

Hvert år reiser optikere med briller og solbriller til befolkningen på den fattige øya Zanzibar, utenfor fastlandet av Tanzania.

Halvor Bakke er ambassadør for prosjektet som bringer nytt håp og en bedre livskvalitet til mennesker som ellers ikke ville hatt tilgang til briller og solbriller med UV-beskyttelse (som er viktig å benytte som forebygging mot grå stær).

Du kan når som helst levere dine briller til nærmeste Specsavers-butikk og bidra til å hjelpe barn og voksne i Tanzania.

Les mer om prosjektet på specsavers.no.

Se mer

Side om side med luksushoteller, kritthvite strender og lodger på savannen, lever barn og voksne under ekstrem fattigdom. Det vekker sterke følelser hos den kreative interiør-gründeren.

– Jeg er full av beundring overfor disse menneskene. Selv om de ikke eier nåla i veggen, fremstår de som mye mer positive og glade enn det mange av oss er. Selv om de har flere bekymringer i hverdagen, virker de å operere i en helt annen lykkeskala, forteller en tydelig rørt Halvor.

Les også: En dag fant Halvor Bakkes mor en lapp han hadde skrevet. Det var et rop om hjelp

<b>LIVSGLEDE:</b> Over to millioner barn er foreldreløse i Tanzania og mange lever i ekstrem fattigdom. Til tross for vanskelige forhold trekker Halvor frem den enorme livsgleden mange av dem viser. Her er Halvor på en barneskole hvor han fikk gleden av å gi solbriller til barna. Solbriller er viktig for å forebygge mot grå stær blant barn og voksne.
LIVSGLEDE: Over to millioner barn er foreldreløse i Tanzania og mange lever i ekstrem fattigdom. Til tross for vanskelige forhold trekker Halvor frem den enorme livsgleden mange av dem viser. Her er Halvor på en barneskole hvor han fikk gleden av å gi solbriller til barna. Solbriller er viktig for å forebygge mot grå stær blant barn og voksne. Foto: Morten Bendiksen

Arven fra foreldrene

Hos TV-profilen ligger ønsket om å hjelpe i ryggmargen. Fra barnsben av har han lært å stille opp for de som ikke er født med de samme privilegiene som ham selv.

– Jeg er oppdratt slik, at man hjelper og bidrar der man kan. Det har vært en del av meg hele livet. Det er arven fra mine foreldre.

Siden Halvor fikk sitt TV-gjennombrudd som en av fem i Homsepatruljen i 2004, har han bygget seg opp til å bli en av landets største interiørprofiler.

Ikke bare står han bak programmet Eventyrlig oppussing på TV3. Med kommersiell teft har han gjort stor suksess ved å innlede designsamarbeid med en rekke ulike aktører.

NRK-Idas ukjente side: – Det kan nok overraske noen
Pluss ikon
NRK-Idas ukjente side: – Det kan nok overraske noen

Hans egne oppturer har åpnet for enda større muligheter til å gi tilbake.

– Andre ville nok sagt jeg er en omsorgsperson og liker å bidra for at andre skal ha det fint. Nå som firmaet mitt er godt etablert, er det lettere å finne tid til andre.

– I dag er jeg på et sted i livet hvor alt ikke lenger handler om å få selskapet til å gå rundt, og jeg kan fokusere mer utover, forteller Halvor takknemlig.

Les også: (+) Vi dro på ferie med barna. Noen måneder senere ringte telefonen med en sjokkerende beskjed

<b>MENNESKEMØTER:</b> – Det ble mange tårer, forteller Halvor. De emosjonelle møtene med barn og voksne gjorde svært sterkt inntrykk på interiør-gründeren og TV-profilen.
MENNESKEMØTER: – Det ble mange tårer, forteller Halvor. De emosjonelle møtene med barn og voksne gjorde svært sterkt inntrykk på interiør-gründeren og TV-profilen. Foto: Morten Bendiksen

Møtte sårbare barn

Nå har han akkurat vært i Tanzania. Et land hvor to millioner barn er foreldreløse. Store deler av befolkningen har hverken råd eller mulighet til å ta en synsprøve og kjøpe briller.

Sammen med optikerkjeden Specsavers og deres humanitære prosjekt «Gi syn til Tanzania» fikk han muligheten til å gi over tusen fattige barn og voksne briller i gave. Halvor forteller om gripende møter med mennesker han fikk gleden av å hjelpe.

– Det ble mange tårer. Særlig møtene med sårbare barn, var rørende, sterke og fine. Barna er hjelpeløse, men krever så lite. Mest av alt trenger de omsorg, som mange av dem ikke får.

– Jeg skulle gjerne tatt med alle hjem, gitt dem muligheten til å spise god mat, ta en dusj og gitt dem sko på bena, forteller Halvor Bakke med en sårhet i stemmen.

Han minnes de mange bare barneføttene som hadde gått milevis for å nå frem til «øye-campen», med et håp om livsendrende hjelp.

Les også: Halvor Bakke og Julian hadde bare vært på én annen visning da de slo til på leiligheten

Gråt og gråt

Spesielt et hjerteskjærende møte satte varige spor hos 52-åringen.

– En ung, krokrygget tilnærmet blind gutt på rundt elleve år kom gående. Jeg tok ham med til optikeren, og det viste seg at han har grå stær på begge øynene. De greide ikke å måle noe syn på det ene øyet, og kun 20–30 prosent syn på det andre. Jeg lette og lette, og håpet inderlig vi skulle finne et par briller som kunne hjelpe ham. Men det var altså ingen. Det var ingenting å gjøre, forteller Halvor med en alvorlig mine.

– Så tok jeg ham i hånden og sa: «Jeg er så lei meg, men vi kan ikke hjelpe deg». Han begynte å storgrine – det var helt forferdelig. Han gråt og gråt. Det var så hjerteskjærende. Han hadde hørt om oss og gått langt uten sko på bena. Særlig i et samfunn som det, er synet ekstremt viktig for å overleve.

Halvor ga ham sandalene sine, så den unge gutten i det minste hadde sko på bena. Men det føltes som en fattig trøst.

– Jeg ville så inderlig hjelpe, gjort mye mer. Så må jeg minne meg selv på at vi ikke kan hjelpe alle, men vi kan hjelpe noen. Alt vi kan bidra med, er bedre enn ingenting. Og vi endret livet til over tusen mennesker på disse dagene i Tanzania.

Les også: Adam Schjølberg blir hetset for legningen sin: – Jeg kan ikke la det gå inn på meg

Ønsket å adoptere

Møtet med kontrastene ute i verden vekker sterke følelser i Halvor. Helst vil han hjelpe alle. Som ung drømte han om egen familie, og da han giftet seg, ble det snakk om adopsjon.

– Da jeg fortsatt var gift, vurderte vi å adoptere sammen. Så forsvant planene sammen med kjærligheten, medgir Eventyrlig oppussing-profilen.

I Afrika ble Halvor og resten av crewet bombardert med sterke inntrykk. Da gjorde det ekstra godt å ha med seg sin bestevenn og brand manager, Julian Bjørnerem (29), med på reisen.

<b>BESTEKOMPIS:</b> Halvor hadde med seg sin nære venn og kollega, Julian, til Tanzania. Hver dag fra klokken 8 til 18, jobbet de for at flest mulig skulle få hjelp på øye-campen.
BESTEKOMPIS: Halvor hadde med seg sin nære venn og kollega, Julian, til Tanzania. Hver dag fra klokken 8 til 18, jobbet de for at flest mulig skulle få hjelp på øye-campen. Foto: Morten Bendiksen

– Julian gråt minst like mye som meg. Det var fint å få vise ham hva jeg gjør, samtidig som vi kunne ventilere litt sammen på kveldstid. Med så mange krevende inntrykk gjorde det godt å snakke med bestekompisen min om opplevelsene og det vi nettopp hadde vært gjennom.

Hver dag blir Halvor minnet på hvilket lykketreff det var at han ble født nettopp i Norge.

– De stakkars menneskene, de så nesten ingenting. Det var små barn som var så å si blinde. Jeg ser tilnærmet ingenting uten mine egne briller og har tatt det som en selvfølge at jeg kan ta på meg brillene mine hver morgen. Denne opplevelsen har satt hele livet mitt i perspektiv – nok en gang.