Heidi Stangjordet fra «Sommerhytta»

Heidi fra «Sommerhytta»: – Det har vært dårligere perioder hvor jeg har vært veldig langt nede

Heidi Stangjordet, kjent fra «Sommerhytta» på TV 2, visste lenge ikke hva det alvorlige eksemet var, men i mai i år fikk hun diagnosen.

<b>KRONISK URTIKARIA</b>: I mai i år fikk Heidi diagnosen kronisk urtikaria (elveblest). Det finnes mange ulike ting som kan utløse tilstanden, som blant annet legemidler, insektbitt og værforhold.
KRONISK URTIKARIA: I mai i år fikk Heidi diagnosen kronisk urtikaria (elveblest). Det finnes mange ulike ting som kan utløse tilstanden, som blant annet legemidler, insektbitt og værforhold. Foto: Privat
Først publisert

Heidi Stangjordet, som deltar i TV 2-programmet «Sommerhytta», fikk i mai diagnosen kronisk urtikaria. Hun har siden barndomsårene vært plaget av hissig, tilbakevendende atopisk eksem hvor stress kan være en trigger.

– Jeg gikk og bekymret meg mye for eksemen min før innspillingen startet. Ansiktet er det første du møter, og jeg kan ofte kjenne på at «alle» ser eksemen min. Det går utover selvfølelsen, forteller Stangjordet.

Les også: Eli og Benjamin fra «Sommerhytta»: – Like før jul sa Eli at vi ikke kunne bruke mer tid sammen

Kronisk urtikaria

Da hun begynte på sykepleier i 2014, resulterte hyppig håndvask og spriting av hender i svære blemmer, sprukken hud og kraftig eksem på hendene.

Eksemen dukket etter hvert opp flere steder på kroppen, og de siste årene har det også spredt seg til ansiktet.

– Det har vært dårligere perioder hvor jeg har vært veldig langt nede og egentlig bare ville bli liggende i sengen, men det hjelper ikke det heller. Jeg har etter hvert klart å akseptere det fremfor å gjemme meg, forteller Heidi med blanke øyne.

<b>ELVEBLEST</b>: Heidi har akseptert tilstanden og allergiene hun sliter med, men kan likevel ha tøffe perioder hvor det går utover selvfølelsen.
ELVEBLEST: Heidi har akseptert tilstanden og allergiene hun sliter med, men kan likevel ha tøffe perioder hvor det går utover selvfølelsen. Foto: Privat

Det som har vært vanskeligst å forholde seg til er uvissheten. Heidi sliter i tillegg med både pollen- og kryssallergier, men hun har til nå ikke fått klare svar på hva som forårsaker de hissige, utbruddene.

Samme dag som Her og Nå besøkte den karismatiske Hamar-jenta, hadde hun endelig fått en diagnose å forholde seg til: kronisk urtikaria (elveblest).

– I dårlige perioder ser jeg ut som en glinsende diskokule med alle disse kortisonkremene og kraftige fuktighetssalvene jeg har i ansiktet. Men jeg går på jobb med hodet hevet, og jeg takler det bedre og bedre. Dette er en del av meg som jeg ikke kan gjøre noe med, forteller Heidi, og legger til:

– Til tross for høy stressfaktor, så gikk jeg fri for utbrudd under hele innspillingen av «Sommerhytta». Det var mye regn den perioden, der var jeg heldig. Fuktig vær kan hjelpe. Med hevelser, rødhet og kraftig eksem hadde jeg ikke hatt mest lyst til å ha et kamera tett på. Samtidig brydde vi oss etter hvert svært lite om hvordan vi tok oss ut på TV, meddeler hun med et smil.

Les også: (+) Jeg fikk en diagnose jeg aldri hadde hørt om, og alle brikkene falt endelig på plass

Behandling av elveblest

Elveblest eller urtikaria kommer fra det latinske navnet for brennesle “urtica dioica”, og karakteriseres av kløende hudfargede, rosa eller hvite hevelser/vabler i huden.

Mari Skylstad Kvernebo, hudlege ved Aleris Strømmen.
Mari Skylstad Kvernebo, hudlege ved Aleris Strømmen. Foto: Aleris

Som regel forsvinner utslettet i løpet av 24 timer, men dersom tilstanden er kronisk, kan det ta opptil flere uker.

– Ved akutt elveblest forsvinner utslettet innen seks uker fra det oppsto første gang. Ved gjentakende utslett over mer enn en seksukers periode, kalles tilstanden kronisk. Selv kronisk urtikaria går over, men det er umulig å forutsi når det skjer, forteller hudlege ved Aleris Strømmen, Mari Skylstad Kvernebo.

Det er vanlig at elveblest flytter på seg, og det kan være vanskelig å finne ut hva som utløser det.

– Nesten alt mellom himmel og jord kan utløse elveblest, og ofte er den utløsende faktoren ukjent. Noen mulige årsaker kan være infeksjoner, medisiner, vepsestikk, kulde/varme, trykk, allergi, sol eller psykisk stress, forteller Kvernebo.

Grunnen til at noen opplever elveblest er ukjent.

– Vi vet ikke nøyaktig hva som skjer når man får elveblest, men immunforsvaret spiller en rolle. Ulike mediatorer, for eksempel histamin, frisettes i blodomløpet og aktiverer nerver som gir beskjed til blodårene om å utvide seg. Deretter lekker det væske fra blodårene og ut i huden som resulterer i hevelser.

– Det er uvanlig at spedbarn, som har et umodent immunforsvar, får urtikaria. Omtrent 20 prosent av befolkningen vil oppleve å få akutt urtikaria på et eller annet tidspunkt.

Dersom man sliter med kronisk urtikaria, finnes det behandling.

– Elveblest er ikke farlig i seg selv, men ved plagsom urtikaria tar man relativt høye doser antihistaminer (allergitabletter). Ved kronisk urtikaria, gjentagende utslett mer enn seks uker i strekk, kan man gi omalizumab i form av sprøyter hver fjerde uke, sier Kvernebo.