ÅPNER OPP OM SAMLIVET
– Jeg var veldig sjalu. Jeg var helt slått i bakken og følte meg veldig liten og såret
Guro Fostervold Tvedten (47) var så sjalu på Håvard Tvedten at hun måtte utsette seg for eksponeringsterapi da han skulle på guttetur til London.
– Jeg følte enormt mye skam, jeg var skikkelig lei meg, jeg var såret, jeg var veldig sjokkert egentlig, sier Guro i podkasten Summa Summarum.
– Det utløste mange følelser hos meg. Det der «flink pike», som mange kvinner føler på. Jeg hadde jo tenkt at jeg ble avslørt snart, at folk snart ville skjønne at jeg ikke er spesielt flink. Alle andre er jo så mye flinkere enn meg. Så fikk jeg beviset en gang for alle, at jeg er jo ikke noe flink. Jeg er ikke dyktig nok til at de vil kjempe for å beholde meg der.
Guro forteller om den vanskelige tiden i begynnelsen av 2016, da hun først mistet jobben i Viasat, for så å måtte stevne den tidligere arbeidsgiveren for retten.
– Og når den fasen var over, klarte jeg bare ikke å finne trappetrinnene opp igjen, av det hullet. Uansett hvor jeg kikket var det bare svart, og jeg tenkte «hva skal det bli av meg», «hva skal jeg gjøre»? Jeg hadde tatt det som en selvfølge at alle ville jobbe med meg. Livet durer jo bare så fint av sted.
Guro Fostervold Tvedten (47)
Fra Nesjestranda utenfor Molde
Journalist, tidligere sportsanker i TV 2
Kjent fra podkasten «Guro & Guru», som hun lagde sammen med terapeut Caspar Seip
Gift med tidligere håndballspiller Håvard Tvedten. Sammen har de sønnene Luka Tobias (12) og Daniel Leander (10).
Har deltatt på «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis»
Ubehagelig opplevelse
– Så det var virkelig en skikkelig pladask. Jeg falt mye lenger enn det jeg trodde jeg skulle gjøre. Jeg tenkte at jeg var sterk, at jeg tar tak i den lille gresstusten og drar meg opp liksom. Så klarte jeg ikke det. Og det var en veldig ubehagelig opplevelse, at jeg ikke klarte det, sier hun til programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten.
– Jeg var nok ikke verdens letteste kone å leve med i den perioden der. Det vet jeg at jeg ikke var, innrømmer hun.
Etter at forliket lå bak henne, og en ny hverdag etter hvert kom på plass, er hun i ettertid glad for dette vendepunktet i livet.
– Det at det skjedde ledet meg inn på en ny vei som jeg er utrolig glad for. Jeg husker det var en som sa til meg «det kommer til å komme en dag da du ser tilbake på det her og tenke at det kom noe godt ut av det». Da holdt jeg på klikke i vinkel. Hva slags svada er det? Det er lett for deg å si, som sitter i en toppjobb. Men nå ser jeg det, at han hadde jo helt rett. Det er mulig at noe godt kommer ut av en knekk.
Les også: Da Jenny Klinge (45) mistet mannen, valgte hun å være åpen med sønnen om det som hadde skjedd
Uventet nedtur
– I den første fasen av en nedtur er det sinne, bitterhet og det er å klore med armer og bein for å få til den retten du har krav på. Og så glir det over i at hverdagen kommer.
Forliket lå bak henne, hun hadde gått videre og hun visste hva som skulle skje. Det var da nedturen egentlig kom.
– Jeg ble veldig sliten, jeg sov på dagtid, jeg gikk rett og slett på veggen og ble utbrent. Emosjonelt utbrent. Det kom som et godstog mot meg, og jeg skjønte at jeg kan ikke bruke Håvard som terapeut lenger. Jeg kan ikke klare dette på egenhånd. Jeg måtte angripe det på en ny måte hvis jeg skulle få livsgnisten tilbake.
Det var da programlederen tok kontakt med terapeuten Caspar Seip, som hun har laget podkast sammen med.
– Han var akkurat det jeg trengte, for han var akkurat så brutal mot meg som det jeg trengte. Jeg trengte at noen var tøff og tydelig mot meg.
I tillegg trente hun, gikk turer ute. Også begynte hun å leve etter en tanke om at «folk gjør så godt de kan».
– Det der er det beste hun klarer, ut fra sine forutsetninger og beinharde mønster. Så jeg har blitt rausere, og det beskytter meg bedre.
Les også: (+) Da mannen min sa han hadde fått barn med en annen, ble jeg besatt av hevn
Forelsket i Spania
Seks år etter at hun begynte som sportsjournalist i TV», forelsket Guro seg i den fire år yngre håndballstjernen Håvard Tvedten. Etter halvannet år med pendlertilværelse mellom Bergen og Aalborg, flyttet de to sammen til den spanske byen Logroño, hovedstaden i Rioja-distriktet.
Her var det ingen masseturisme, heller ingen masete journalister som fotfulgte dem.
– Det er det beste året i mitt liv. Vi hadde en toppleilighet midt i byen, med utsikt til kirkespir. Det var ny kultur, og vinranker så langt øyet kunne se. Og vi var dritforelsket. Endelig skulle vi våkne opp ved siden av hverandre hver dag. Det var et magisk år, forteller Guro.
– Det viktigste som har skjedd meg er at jeg møtte Håvard. Det var å møte noen som så hele meg. Både den ekstreme utadvendtheten og den mer tilbaketrukne, forsiktige. Og han elsket begge tingene. Jeg hadde ikke opplevd det før, jeg hadde følt at jeg enten var for mye eller for lite. Og med han var jeg akkurat passe. Og det var en deilig følelse. Jeg følte meg så heldig, og jeg føler meg fortsatt veldig heldig.
Les også (+) Jeg trodde det var datteren min som var syk. Men det var egentlig meg
Forskjellig kjærlighetsspråk
Selv om Guro og Håvard er et lykkelig par, har de også hatt sine utfordringer. Det som har skapt mest uro er at de, ifølge Guro, snakker forskjellig kjærlighetsspråk.
– Jeg ble kjempefrustrert av at han fra første stund ikke skjønte hvordan han skulle nå inn til meg. Hverken han eller jeg skjønte at det gikk an å snakke om det på en mer akademisk måte, så det skapte mye frustrasjon for begge. Men da vi skjønte at det fantes noe som heter kjærlighetsspråk, så løste det ganske mye, sier 47-åringen.
Hun forteller at Håvard trenger mye frihet og alenetid.
– Han liker å holde på alene uten at noen spør når han kommer hjem. Hvis vi er på hytta og jeg ser at han helst har lyst til å gå en randonnetur, da sier jeg «det burde du gjøre. Kos deg masse og nyt turen, bli så lenge du vil og jeg gleder meg til du kommer tilbake». Det er hans kjærlighetsspråk og det er ganske viktig å forstå i en relasjon.
Les også: Snakker du og kjæresten samme kjærlighetsspråk?
Var sjalu på Håvard
De siste årene har Guro jobbet med selvutvikling, blant annet med podkasten «Guro & Guru».
– Her har jeg fortalt om det veldig lite kule området sjalusi. Jeg hadde en periode da jeg var veldig sjalu, jeg var helt slått i bakken og følte meg veldig liten og såret. Den styrken jeg hadde hatt inni meg, den hadde bare forsvunnet.
I møte med Håvard kjente hun på mange følelser, blant annet sjalusi. Og da hadde hun begynt å gå i terapi hos medprogramleder Caspar.
– Da kom jeg opp med den geniale idéen at Håvard ikke skulle ringe meg mens han var på guttetur til London. Det var eksponeringsterapi. Jeg sa «kos deg med kompisene dine, gjør det som gir deg energi».
Hun ville at han skulle ta ansvar for sin lykke den helga, og tilbake respektere at dette trengte hun å øve på.
– Jeg trengte å være på treningsleir mens har var borte. Han syntes det var fremmed å ikke skulle ringe, men jeg trengte det. Det var en tøff helg på mange måter. Når du er i en sånn sjalusigreie, så begynner jo hjernecellene dine å jobbe mindre konstruktivt. «Hva gjør han nå? Tenk hvis han møter en dame som er mye penere og kulere enn meg»?
– Det var en konkret måte å møte noe sårt og vanskelig på. Det som skjedde, var at det slapp helt taket og det har sluppet taket siden. Det var akkurat som det det løsnet noe.
Guro måtte lære å leve uten kontroll og leve livet sitt, i stedet for å forsøke hardt å få kontroll
– Vi tror jo det, at vi kan ha kontroll på livet i den minste form. Og det kan vi faktisk ikke.
Du kan høre Kamille-podcasten Summa Summarum her
NB: Klikk.no og Kamille er begge eid av Story House Egmont