Grethe Berge

Grethe var bare 16 år gammel da hun ble fridd til av en rik amerikaner

Hun sier det selv, hennes liv har vært et eventyr. Grethe Berge i Bergen er som en sprudlende flaske champagne som truer med å boble over når som helst.

<b>UNG SKJØNNHET:</b> Grethe Berge var bare 16 år da hun møtte en rik, amerikansk offiser som fridde til henne.
UNG SKJØNNHET: Grethe Berge var bare 16 år da hun møtte en rik, amerikansk offiser som fridde til henne. Foto: Gunn Gravdal Elton / privat
Publisert

 Åsane:

– Der er du jo. Jeg trodde ikke du fant frem.

Grethe Berge er høyreist og flott, kledd i en kjole som står i stil med den knallblå, skyfrie himmelen denne dagen. Solen som skinner over oss, blekner i forhold til denne ­fargerike, livsglade kvinnen. Et godt helseråd: Har du en dårlig dag, møt en kvinne som Grethe Berge.

– Vi tar heisen. Jeg har sånne puter under føttene som gjør det vanskelig å gå i trapper. Det er vel sånt som kommer med årene, sier hun og trykker på knappen for øverste etasje.

Grethe solgte eneboligen hun delte med ektemannen og barna i mange år, og kjøpte seg en leilighet over et kjøpesenter i Åsane.

Nå troner hun på ­toppen med tre store verandaer utenfor stuen og soverommet. Når hun sitter, kan hun ikke se hustakene. Da kan utsikten minne om en italiensk småby med fargerike hus oppover åssidene.

<b>SPRUDLENDE</b>: Grethe Berge er fargerik, sprudlende, dyktig og levende. 88 år gammel ser hun nesten uforskammet ung og sprek ut og er ikke for gammel for nye eventyr.
SPRUDLENDE: Grethe Berge er fargerik, sprudlende, dyktig og levende. 88 år gammel ser hun nesten uforskammet ung og sprek ut og er ikke for gammel for nye eventyr. Foto: Gunn Gravdal Elton

– Er det ikke fint?

Grethe mener den største verandaen. Den som er full av grønne planter og blomster. Så stor at hun kan ha ­selskaper her om hun vil. Og i den ene enden står glasshuset som er blitt fløyet inn og ­montert. Her inne har hun sitt eget atelier hvor hun maler de nydeligste bilder av blomster og regn.

Blomstene er fra morens barndomsparadis på Møre-kysten. Regnet er fra Bergen. Selvsagt ikke helt riktig. Det er blomster i Bergen også. Solen skinner dessuten oftere enn du skulle tro i denne byen som er berømt for regnværet sitt.

Inne i stuen er det mildt sagt fargerikt. Fargen gul dominerer og dempes nydelig av en litt kjølig blåfarge. Det er harmoni i alle fargene Grethe har valgt å innrede med. Det er et hjem fylt av glede og fargerik ro. Det er gøy å komme inn i Grethe Berges rike.

– Jeg er så glad du liker det. Noen synes sikkert det er altfor mye farger, andre ser kanskje ikke systemet og ­synes det er rotete. Men det er en viss plan bak det.

<b>FARGEGLAD:</b> Gult og blått går igjen i Grethes nydelige leilighet i Åsane. 
FARGEGLAD: Gult og blått går igjen i Grethes nydelige leilighet i Åsane.  Foto: Gunn Gravdal Elton

Noen ganger har hun bare hatt flaks. Som da hun bestilte det fantastiske teppet på stuegulvet.

– Jeg kjøpte det på nett og kunne ha bommet på fargene, men så passet det helt perfekt, sier Grethe fornøyd.

Forlovet som 16-åring

Grethe kom til verden i 1936. Bare tre måneder gammel mistet hun sin far og vokste senere opp med mor og en ­eldre bror. Moren giftet seg aldri igjen, og Grethe skulle resten av livet savne å ha en pappa.

– Han døde like etter at han hadde bygget ferdig et hus til familien, sier Grethe.

Kanskje var det derfor hun falt pladask da hun møtte sin ektemann gjennom 50 år. En mann som var en god del eldre enn henne, og som hun giftet seg med allerede da hun var 19.

Men før hun møtte mannen i sitt liv, skulle hun rekke å forlove seg med en rik amerikaner.

– En drøm av en historie, sier Grethe.

Hun drømmer seg tilbake til den 16 år gamle Grethe som var på jobb i morens ­butikk. Inn kom den amerikanske offiseren Charlie på 23 år. Han var i Bergen med en amerikansk flåte som hadde seilt inn fjorden og nå lå til kai med landlov. I butikken kom han i prat med unge Grethe.

– Neste dag kom han til­bake og spurte om jeg ville bli med på tur i parken. Mor sa ja, og vi pratet sammen i flere timer. Den tredje dagen inviterte han meg ut på middag på Fløyen. Vi danset til «Moonlight serenade», og før vi skulle gå, spurte han om jeg ville forlove meg med ham.

Grethe var forelsket og smigret. Hun var ennå ikke fylt 17 år og ble naturligvis betatt av denne høyreiste mannen i uniform. Hun sa ja og tok imot ringen.

– Vi skrev til hverandre i et helt år før han kom tilbake til Bergen for å møte meg. Til nyttår det året inviterte han meg til Paris. Jeg var 17 år, vi bodde på hotell, men i hvert vårt rom. Den siste kvelden kom han derimot inn og ville sove hos meg. Han ville jeg skulle bli hans for alltid. Men noe gjorde at jeg ikke var klar for det. Jeg tror kanskje jeg visste at forholdet ikke var riktig. Likevel sa jeg ja da han fridde den kvelden.

Les også: (+) Jeg innledet et hemmelig forhold til min søsters eksmann. Men så ringte hun og fortalte sjokkerende nyheter

Ektemannen Grim Berge

Men da juni kom året etter, bare noen få måneder før ­bryllupet skulle finne sted, var Grethe på sykkeltur til Os utenfor Bergen med sin ­kusine. På badestranden møtte hun Grim Berge.

– Han var fra Gudbrandsdalen, sier Grethe og mener det forklarer alt.

– Grim var fantastisk, en voksen mann på 32 år. Han var så ekte og utstrålte en ro og trygghet. Jeg var bare en jentunge, men jeg visste at det var ham jeg ville ha. Jeg var dødsforelsket.

Grethe skrev brev til sin ­amerikanske forlovede og sa at hun ikke ville gifte seg. Han ble knust. Men kjærlighetssorg går som regel over, og senere giftet han seg med en svensk kvinne. Grethe ble lykkelig med sin gudbrandsdøl som var havforsker.

– Vi fikk fire barn på rappen. Han ble forskningssjef og reiste over hele verden. Jeg kunne ikke gå ut i jobb med fire barn, men jeg likte å være hjemme. At han var 14 år ­eldre enn meg, var ingen ulempe. Det er mulig jeg så en farsfigur i ham i starten, men han var min store kjærlighet.

Først da Grethe var 46 år, endret livet seg radikalt. Hun kjøpte malersaker til datteren i julegave. Men januar kom, og datteren hadde ennå ikke malt noe, så Grethe fikk lyst til å prøve selv.

– Jeg husker at jeg lurte på hvorfor jeg gjorde dette. Men så fikk jeg til noe. Det ga en fantastisk følelse å se at det jeg forsøkte å male, faktisk ble ganske bra. Siden den dagen har jeg malt.

Les også: Unni Askelands ektemannen falt for datterens venninne: – Klart det var et sjokk

BRUDEBILDE: Grethe og ektemannen Grim gifter seg.
BRUDEBILDE: Grethe og ektemannen Grim gifter seg. Foto: Privat

Suksess som kunstner

Malingen ga Grethe det hun omtaler som et helt nytt liv. Hun holdt utstillinger, både i Norge og i utlandet, og hun har solgt utallige bilder. Det har vært køer utenfor lokalene ved åpning, og bildene har vært utsolgt i løpet av få timer.

– Jeg har hatt eget galleri, holdt kurs og vært formann i kunstforeningen i 21 år. Nå har jeg roet meg litt, men jeg kjenner at jeg har for lite å gjøre på. Jeg må nok begynne å male mer igjen. Jeg må ha et mål, et prosjekt, sier Grethe Berge og smiler fra øre til øre.

Tanken på å skape noe igjen, noe helt nytt, er som å bli fylt av en ny energi.

Men selv om livet var strålende vakkert og godt, vil det før eller siden skye over. Noen måneder før gullbryl­lupet fikk ektemannen Grim en nedslående beskjed av ­legene. Han hadde en stor svulst på lungene, og kreften hadde spredt seg. Han hadde bare kort tid igjen å leve.

– Vi fikk fire uker. Så var det over. Et fantastisk liv med en fantastisk mann. En mann som ga meg fire barn og gjorde meg til et bedre menneske.

Les også: Björg Thorhallsdottirs ville villa-forvandling

<b>SPREK:</b> Grethe Berge ble 88 i september og vurderer å åpne et nytt galleri.
SPREK: Grethe Berge ble 88 i september og vurderer å åpne et nytt galleri. Foto: Gunn Gravdal Elton

Ny kjærlighet oppstår

Grethe ble nødt til å lage seg et nytt liv. Et liv alene. Barna hadde flyttet ut, og Grethe oppdaget at hun kunne gjøre akkurat hva hun ville.

Sammen med den yngste ­datteren dro hun ut i verden, drakk vin og gledet seg over de fantastiske årene hun hadde hatt med ektemannen. I tillegg tok hun opp igjen malingen som hun hadde lagt litt til side. Hun holdt en utstilling på Selje.

– Der møtte jeg Stig Amdam. Han var der med sin kone, og det skjedde ingenting mellom oss da. Men vi ble gode venner, og han inviterte meg på malekurs i Portugal. Jeg dro dit tre ganger. På denne tiden ble Stig enkemann, og merkelig nok ble han finere og finere for hver gang jeg var der, ler Grethe.

Nå har hun og Stig har vært kjærester i mange år.

– Jeg var i 70-årene og hadde ikke ventet å møte en ny mann. Jeg hadde hatt et vidunderlig liv med min Grim, men jeg vet jo nå at det går an å finne lykken på nytt. Stig har flyttet til Bergen for min skyld. Vi bor ikke sammen, men vi er sammen hver dag.

Les også: (+) Da mannen min holdt tale for meg på 50-årsdagen, skjønte jeg at noe var veldig galt

<b>SAVN:</b> Da Grim døde, trodde ikke Grethe at hun skulle få oppleve kjærligheten igjen. Men så møtte hun Stig.
SAVN: Da Grim døde, trodde ikke Grethe at hun skulle få oppleve kjærligheten igjen. Men så møtte hun Stig. Foto: Gunn Gravdal Elton

Nyt livet

Stig er fem år yngre enn Grethe og kunstner som henne. Grim var 14 år eldre enn henne. Begge to har en viktig plass i livet til Grethe, som fremdeles kaller sin avdøde ektemann for sin elskede.

Bilder av begge de to mennene har sentrale plasser i den store leiligheten. Men ute på veggen på verandaen henger et stort bilde, et fotografi som dekker en hel vegg. Det er av Stig, splitter naken ute ved havet.

– Vi må nyte livet. Det går så fort over. Jeg syntes lenge at jeg var midt i livet. Men plutselig har årene gått så fort at jeg ikke kan forstå hva som har skjedd, sier Grethe, som har 4 barn, 14 barnebarn og 20 oldebarn.

– Min mor var lik meg på mange måter. Hun var rastløs som meg. Da hun var 70, ­flyttet hun tilbake til Hareid, der hun bodde til hun døde, 93 år gammel, sier Grethe.

Hun ser ut til å ha arvet noen av morens gener. Dømt ut fra livsglede, bobler, smak og utseende, vil hennes årgang være god og holdbar i mange, mange år fremover.

Denne saken ble første gang publisert 04/10 2024.

Les også