Livet med Gino Valente
– I løpet av et døgn mistet jeg 60 millioner
Familien Valente er ikke helt som andre familier. Mesterkokken Gino er en levende legende. Det er ingen tvil om at datteren Marisa har hatt en spesiell oppvekst.

– Jeg syntes det var spennende å bli med hjem til venninner og få fiskeboller til middag. For meg var det eksotisk, sier Marisa Valente og smiler.
Selv vokste hun opp i pappas kjente restaurant i Oslo. For henne var pizza hverdagskost – i motsetning til nordmenn flest, som aldri hadde sett denne flate lefsa med smeltet ost. Som fireåring løp lille Marisa rundt blant gjester og servitører og var en naturlig del av restauranten.
Det var ikke en hvilken som helst restaurant eller hvilken som helst pappa; Marisas far er Gino Valente – italieneren som kom til Norge, startet Norges første italienske restaurant og lærte nordmenn å spise mat de aldri hadde smakt før.
Stolt av pappa
En varm sommerdag i 1962 ankommer en kjekk, mørkhåret og energisk italiener Oslo iført nyinnkjøpte varme vinterklær.
– Jeg visste ingen ting om Norge, men hadde sett bilder av snø og reinsdyr og samer og tenkte jeg måtte skaffe meg varme klær. Jeg fikk sjokk – det var jo varmt som Italia!

• Født 1942 i landsbyen Tora Presenzano, sør for Roma.
• Kom til Norge i 1962.
• Åpnet i 1970 den italienske restauranten og dansestedet Valentes Osteria i Oslo. Senere ble det flere restauranter og utesteder.
• Hadde i mange år eget TV-program, Ginos mattips.
• Har tre barn og fem barnebarn.
• Skilt.
Gino ler. I dag er han 83 år, fortsatt kjekk, fortsatt energisk og grå i håret.
– Jeg husker jeg gikk rundt på restauranten og pekte og sa «Det er pappaen min!». Jeg var nok litt stolt av å ha en pappa som deg, sier Marisa.
Hun kikker bort på faren.
– Det er jeg fortsatt.
Et fantastisk liv
Marisa og Gino blar i album med bilder og avisutklipp som forteller om et eventyrlig liv.
Gino Valente er i dag en levende legende. Han har vært i middag hos kongen og hos paven, hatt fått kjendiser som Frank Zappa, Liza Minnelli, Paul Anka, Julio Iglesias, Frank Sinatra, Sammy Davis og ABBA til Norge, hatt eget TV-program, skrevet bøker og lagd mat til tusenvis av restaurantgjester.
Han har blitt hyllet og hengt ut, hatt suksess og gått konkurs. Vært gjennom sykdom og motgang, men mest glede.
– Pappa er litt som en sprettball. Blir han kastet i bakken spretter han opp igjen – enda høyere, sier Marisa.
Pappa Gino nikker.
– Jeg har hatt et fantastisk liv, nesten roper han der han sitter i sofaen hjemme hos datteren. Som nå også har blitt hans kollega. Men mer om det senere.
Les også: Kjartan Skjelde: – Hadde jeg fått diagnosen som barn, er det ikke sikkert jeg hadde blitt kokk

Landsbyen Tora
Gino Valente vokser opp som en av seks søsken i den lille italienske byen Tora.
– Det er en bitte liten landsby med ikke noe særlig mer enn et par hus, en kirke og noen kyr, forteller han og gestikulerer mens han snakker høyt og fort, med energi som en 20-åring.
Skal han rekke å oppsummere alt han har opplevd, før dagen er over har han dårlig tid.
Gino var yngst av seks søsken – bare fire vokste opp. De sov på samme rom, og hadde lite mat. Under krigen går det hardt utover området de bor i, mye blir bombet i filler og forholdene er vanskelige.
Unge Gino ser ingen fremtid i Tora. 15 år gammel pakker han noen få eiendeler og forlater den lille italienske hjembyen. Han sier til foreldrene at han bare skal på besøk til broren som bor i Sveits. Men han kommer ikke tilbake. Lite aner han da om at han skal ende opp i et land langt i nord – et land han aldri har hørt om.
I Sveits får Gino jobb på restaurant.
– Jeg begynte i oppvasken. Jeg måtte vaske 400–500 glass for hånd. De hadde ikke oppvaskmaskin på den tiden.
Gino jobber seg opp fra oppvasken og inn på kjøkkenet, og en dag får han mulighet til å reise ut noen måneder – til Norge.
– Jeg skulle ha tur-retur billett, forteller Gino.
Men det ble ingen retur.
Les også: Wenche Andersen: – Det hadde sikkert vært hyggelig med en kjæreste, men …
Restauranten Valentes
Gino trives i Norge og i restaurantbransjen. Mens han jobber på restaurant i Hønefoss, går han ofte forbi en hattebutikk. Der jobber Åse Mathilde. I likhet med alle jentene i Hønefoss hadde hun hørt om – og sett «han kjekke italieneren».
Raskt oppsummert: Gino blir interessert i jenta i hattebutikken, og hun i ham og de ender opp med å gifte seg. I 1968 kommer Marisa til verden. De flytter til Oslo og to år senere åpner Gino sin egen restaurant; Valentes. Et eksotisk, og raskt ekstremt populært spisested. Hit kom kjendiser og samfunnstopper, kjærestepar og familier, unge og gamle. Alle snakket om Valentes.
– Jeg lagde jo verdens beste mat, sier han ubeskjedent.

– Nordmenn spiste jo bare mat med brun saus og poteter. Jeg ville lære dem noe annet. Krydder, for eksempel. Hvorfor kjøpe tørket oregano når det vokser masse frisk oregano her i Norge? Og så var det Ingrid Espelid med den kruspersillen sin! Det er jo ugress. Det er bladpersille man skal bruke, sier Gino.
– Hos meg var ketchup forbudt, og salt og pepper tar man ikke på før man har smakt på maten.

Gjestene godtar italienerens regler, og Gino blir snart nesten like berømt som gjestene sine. Men han må jobbe mye og hardt. 16 timer om dagen. Bortsett fra søndag, da var han hjemme med familien.
– Da lagde jeg også mat. Søndagsmiddag.
Gino smiler.
Les også: (+) Reneé Fagerhøi: – Jeg likte Thomas lenge, men det tok lang tid før jeg skjønte at jeg var forelska
En annerledes familie
Selv om faren jobbet mye i barndommen hennes, er Marisa opptatt av å forklare at det ikke var sånn at de så lite til hverandre. Restauranten var som et hjem nummer to, og hele familien var mye på Valentes.
– Vi var nok en annerledes familie. Det var ikke mange med utenlandsk bakgrunn da jeg vokste opp i Oslo på 1970-tallet, sier Marisa.
Hun husker der var litt flaut, særlig i tenårene da det viktigste var å ikke skille seg ut. Men venninnene var nok litt misunnelige på det litt eksotiske livet.
En hendelse husker Marisa godt. Hun får en overveldende nyhet: ABBA er på Valentes!
– Vi var jo alle ABBA-fan da jeg var barn. Så da jeg fikk se at Anni-Frid og Benny var på restauranten vår, kastet jeg meg på bussen og dro ned til byen- og fikk treffe dem! Det var stort. At bestevenninnen min ikke fikk vært med, tror jeg fortsatt hun fortsatt er litt sur for.
Les også: ABBA-stjernen innrømmer: – Jeg var alkoholiker

Tøff tid for familien
Livet i rampelyset betyr oppmerksomhet – på godt og vondt. Gino starter flere restauranter og utesteder og jobber døgnet rundt. Et hjerteinfarkt, krakket på 80-tallet og en juridisk konflikt – det ble for mye. Gino Valente går konkurs.
– I løpet av et døgn mistet jeg 60 millioner.
Gino ser på Marisa. Han vet det var en tøff tid for hele familien.
– Det var ikke gøy. Alle visste jo hvem vi var og om konkursen, sier Marisa.
Gino blir alvorlig.
– Så lenge man har suksess er man populær. Da vil alle være venn med deg. Men da alt gikk til helvete kunne jeg telle mine venner på en hånd. På det tidspunktet tenkte jeg; nå forlater jeg Norge!
En av de ekte vennene var bestevennen Ivo Caprino; Han overtaler Gino til å bli.
– Ivo sa: «Du har skapt noe fint i Norge – du skal ikke flytte».
Og sånn ble det. Sprettballen Gino Valente hadde vært langt nede, men spratt opp igjen. Han ble TV-kjendis.
I tiden 1993–2000 leder han 2500 episoder av TVNorge programmet «Ginos Mattips», skrev bøker, organiserte matreiser for blant annet Hjemmet og var tilbake i rampelyset.
Selv om Gino og jenta fra hattebutikken, Marisas mamma, i dag er skilt er de ifølge Marisa verdens beste venner.
– Vi feirer jul og ferierer sammen i Italia, forteller hun.
Les også: (+) Stesønnene mine tok alt da Johan døde. De ruinerte meg

Nye eventyr
I ungdomstiden jobbet Marisa på farens restauranter, både i oppvasken, som servitør og som hovmestrer. Men som voksen forlot hun restaurantverden.
De kommende årene lever Marisa sitt liv. Hun stifter familie, jobber som flyvertinne og personlig trener. Men så:
– En dag tok jeg med pappa på pizzarestaurant. Han går sjelden på restaurant, men jeg fikk overtalt ham. Pappa var ikke veldig imponert over maten.
– Pappa sa at dette kan vi gjøre bedre:
– Vi starter vår egen italienske restaurant!
Marisa ler.
– Vi er begge ganske spontane, så vi gikk i gang med å finne lokaler.
I 2019 starter 77 år gamle Gino og datteren en ny Valentes-restaurant i Oslo. Gino bidrar på kjøkkenet sammen med et knippe kokker han selv har lært opp, mens Marisa står for den daglige driften.
At hun og faren skulle starte restaurant sammen, hadde hun aldri sett for seg.
– Hvordan er det å jobbe sammen med faren sin?
– Vi er ganske like. Både pappa og jeg er veldig spontane og veldig sta. Vi krangler, men blir alltid fort venner igjen. Vi er uenige om mye, men han har ofte rett. Det er veldig irriterende, sier Marisa og ser på faren sin.
– Jo, men du har blitt flinkere. Du har lært veldig mye, sier pappa Gino.
Men hva spiser han selv – kokken som har lagd mat til tusenvis av TV-seere og restaurantgjester?
– Grønnsaker! Jeg spiser helst frisk salat med friske tomater, litt ferskpillede reker, løvetannblader og en god olivenolje. Løvetann er jo noe av det beste som finnes – og vi har masse av det her i Norge. Det burde alle spise!

Respekt og likeverd
En viktig ting Gino lærer sine barn og barnebarn er å behandle alle mennesker med respekt, enten de er kjendiser, rike skipsmeglere, tiggere eller rusmisbrukere.
– Jeg husker det var en skitten uteligger som lå utenfor restauranten og frøs. Han luktet ikke godt, men jeg tok ham med inn og ga han kaffe og frokost. Da fortalte han sin livshistorie, og jeg fikk innblikk i hvordan han hadde havnet på gata. Vi må ikke dømme folk. Jeg vet selv hvordan det er å være sulten, og hvordan det er å være innvandrer i et fremmed land.
Gino kikker på oss. Han har så mye mer å fortelle, men har vi tid?
– Har jeg fortalt om Dronningen? Gino ser spørrende på oss.
– Jeg ble invitert til middag på Slottet. Helt uventet kom Dronning Sonjas sekretær bort og sa at dronningen ville snakke med meg.
Gino følger etter, og får dronningen på tomannshånd.
– Hun tok begge hendene mine og klemte dem hardt. Vet du hva hun sa?
– «Norge skylder deg en takk».
– Da ble jeg rørt.