TV 2s Fredrik Græsvik har fått nok av krig og elendighet

Fredrik Græsvik satte jobben foran alt. Nå angrer han: – Det har kommet med en kostnad

Fredrik Græsvik har jobbet i krigssoner i 28 år og rapportert fra flere historiske begivenheter. – Jeg har hatt verdens mest spennende jobb. Kostnaden det har hatt, har gått opp for meg de siste årene, sier TV 2-profilen til Her og Nå.

<b>FREDRIK GRÆSVIK: </b>Etter 28 år som en av Norges fremste og mest profilerte utenriksreportere – med et liv i konstant beredskap – har Fredrik fått nok.
FREDRIK GRÆSVIK: Etter 28 år som en av Norges fremste og mest profilerte utenriksreportere – med et liv i konstant beredskap – har Fredrik fått nok. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Jeg sitter og lurer på om vi burde finne noe lystig å snakke om, men jeg vet ikke hva det skulle være, sier Fredrik Græsvik (55) og ler.

I sommer ble det storm etter at Fredrik sendte en intervjuforespørsel til finansmannen Eirik Furuseth som Furuseth oppfattet som truende.

Fredrik og TV 2 la seg umiddelbart flate og beklaget, men for Furuseth var ikke unnskyldningen nok, i oktober meldte han TV 2 og saken til PFU (Pressens Faglige Utvalg).

– Jeg har lagt meg flat og beklaget, jeg får ikke lagt meg flatere, mener Fredrik Græsvik.

TV 2 og Græsvik ble felt i PFU på tre punkter (se faktaboks). Les Furuseths uttalelse om denne saken nederst i artikkelen.

TV 2 ble felt i PFU etter meldinger fra journalist Fredrik Græsvik

TV 2 ble 23. november, 2023 felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter en klage fra finansmannen Eirik Furuseth om det han oppfattet som truende meldinger TV 2-journalist Fredrik Græsvik.

TV 2 ble i PFU felt på punktene 2.2 (om å verne om sin uavhengighet), 3.3 (om premissene for kontakten med kilder) og 3.9 (om å opptre hensynsfullt i det journalistiske arbeidet). TV 2 ble også klaget inn på punkt 4.13 (om å rette feilaktige opplysninger så fort som mulig), men utvalget mente saken ikke ble omhandlet av det punktet da det ikke var snakk om en publisert sak.

I kjølvannet av masseskytingen i Oslo 25. juni publiserte Furuseth et innlegg på Facebook hvor han kritiserte TV 2s dekning av angrepet.

TV 2-journalist Fredrik Græsvik sendte deretter flere meldinger til Furuseth hvor han blant annet beskyldte Furuseth for det han oppfattet som rasisme og homohets. Deretter sendte journalisten en epost til Furuseths arbeidsgiver med forespørsel om intervju om Furuseths angivelige meninger.

Furuseth mener at han har blitt utsatt for maktmisbruk og trakassering fra en mektig medieaktør.

Utvalget viste i det hele stor forståelse for at klager opplevde situasjonen som svært ubehagelig. Flere mente det var tydelig at Græsvik brukte sin posisjon som journalist i TV 2. De så seg enige i klagers beskrivelse om at hele TV 2s tyngde lå bak henvendelsen, skriver Journalisten.no.

– Jeg synes dette er en ganske stygg sak, sa representant for allmennheten Ingrid Rosendorf Joys.

Både TV 2 og Græsvik beklaget hendelsen i etterkant.

Kilder: TV 2 og Jounalisten.no

Norges mest profilerte utenriksreporter

I 28 år har den profilerte utenrikskorrespondenten rapportert fra krig og katastrofer for TV 2. Han har gitt ut ni bøker og lagd et tilsvarende antall dokumentarer.

I samarbeid med Bauer Media lanserte han nylig podkasten «Fredrik Græsvik – med egne øyne». Podkasten er basert på hans opplevelser som utenrikskorrespondent. Den første sesongen av podkasten er allerede spilt inn, og det er den som fremprovoserer ønsket om mer positiv tematikk.

– Det er kanskje ikke mye lystig når det kommer til krig, foreslår vi.

– Nei, det er ikke noe lystig i noe av det jeg har gjort, slår Fredrik fast.

<b>UNG REPORTER:</b> Bildet er tatt under en av Fredriks tidlige reportasjer som utenriksreporter. Her er han i Goma på grensen mellom Rwanda og daværende Zaire – dagens Kongo. 
UNG REPORTER: Bildet er tatt under en av Fredriks tidlige reportasjer som utenriksreporter. Her er han i Goma på grensen mellom Rwanda og daværende Zaire – dagens Kongo.  Foto: Privat

Vi er på restauranten Bistro tolvte på Munchmuseet i Oslo. Restauranten ligger, som navnet antyder, i 12. etasje i det lett gjenkjennelige og mye omtalte museumsbygget. Fra restaurant-bordet har vi panoramautsikt over Oslofjorden.

Født: 26. mars 1967

Alder: 55 år

Yrke: Tidligere utenrikskorrespondent.

Jobber fortsatt i TV 2.

Bosted: Oslo

Barn: Julie Græsvik (26)

Se mer

Etter 28 år som en av Norges fremste og mest profilerte utenriksreportere – med et liv i konstant beredskap – har Fredrik fått nok. Det er derfor han kan sitte her å spise blåskjell og drikke tørr hvitvin som om ingenting kan skje.

– Nå gidder jeg ikke mer. Jeg er virkelig ferdig med å reise. Jeg har opplevd nok. Nå vil jeg gjøre noe annet, sier han.

For han har kjent det på kroppen en stund – at det tar på. Det er tøft å sove i et hull i bakken for så å bli vekket av skuddsalver som flyr over hodet ditt. Det sliter på å kjenne frykten som instinktivt brer seg i kroppen når du ser lyset fra granatene som er på vei mot bilen du sitter i.

Du glemmer aldri eksplosjonene som slo både deg og det høye leilighetskomplekset ved siden av ditt, i bakken.

– Det er slitsomt. Du kan distansere deg fra døde og døende, men aldri fra fryktfølelsen. Det er helt umulig å rømme fra den, men du må føle den. Den dagen du ikke føler på frykt, sier Fredrik og knipser for å indikere at da er du «ferdig».

Les også: Utenriksreporter Kristin Solberg: – At noe skulle skje i mitt eget hjem, der jeg følte meg trygg, var noe annet. Det var guffent

<b>PSYKOLOG HOS TV 2:</b> Da Fredrik våknet hver natt av lyden av eksplosjoner, gikk han til TV 2s psykolog. Det er helt vanlig å ta en debrifing etter intense turer til krigsherjede områder og katastrofer. – Sterke inntrykk må fordøyes, sier den erfarne journalisten.
PSYKOLOG HOS TV 2: Da Fredrik våknet hver natt av lyden av eksplosjoner, gikk han til TV 2s psykolog. Det er helt vanlig å ta en debrifing etter intense turer til krigsherjede områder og katastrofer. – Sterke inntrykk må fordøyes, sier den erfarne journalisten. Foto: Svein Brimi

USA-korrespondent for TV 2

Fra 2017 til 2021 var Fredrik USA-korrespondent for TV 2. Det ble starten på slutten på å være den som rapporterer fra krig og elendighet.

I USA lærte han at han kunne oppleve det samme adrenalinkicket av å rapportere fra politikken. Da pandemien skyllet inn over USA, fikk også Fredrik kjenne på ensomheten. Alt ble stengt ned.

Han hadde kjæreste, men forholdet han var i, ble umulig å opprettholde. Han kunne ikke ha besøk av noen – ikke datteren engang. Den lokale baren hvor han fikk dekket noe av sitt sosiale behov, ble stengt. Den utadvendte journalisten følte seg alene. Men da oppdaget han også hva han ønsker seg.

– Jeg ønsker meg et normalt liv, sier han.

– Hva innebærer det for deg?

– Et normalt liv er å være sammen med noen og ha det fint. Et normalt liv er å kunne invitere venner på middag om én uke og vite at det ikke er sannsynlig at du må avlyse den. Jeg har venner som har kommet til et kjøleskap fullt av mat og vin, mens verten har vært i Midtøsten. Det blir en god historie, men ikke særlig mer enn det, sier Fredrik alvorlig.

Les også: Utenriksreporter Øystein Borgen: – Det vondeste var å reise hjem

<b>HØYDESKREKK:</b> Den tøffe utenriksreporteren ser fullstendig uaffektert ut i krigssoner, men da vi skulle ta bilder, ba han oss om å slippe å gå for nær vinduet i 12. etasje på Munchmuseet i Oslo. – Jeg har høydeskrekk, innrømmer han.
HØYDESKREKK: Den tøffe utenriksreporteren ser fullstendig uaffektert ut i krigssoner, men da vi skulle ta bilder, ba han oss om å slippe å gå for nær vinduet i 12. etasje på Munchmuseet i Oslo. – Jeg har høydeskrekk, innrømmer han. Foto: Svein Brimi

Flyttet hjem til Oslo

Etter noen intense år i USA har han nå flyttet hjem, ikke bare hjem til Norge, men helt hjem.

Utenriksavdelingen i TV 2 og datteren Julie (26) har holdt ham i «eksil» i Bergen i 28 år. Men nå har han tatt med seg kofferten til hjembyen Oslo – for godt, og det var en gledens dag da han fikk nøklene til den nye leiligheten sin.

Jobben i TV 2 fortsetter – bare ikke som før. Han er åpen om at han synes at den er litt uvant – denne nye hverdagen.

– Jeg har kjent litt på rastløshet, men det er nok mest fordi jeg ikke har hatt noen klart definerte arbeidsoppgaver i TV 2. Men vi er i god dialog, og jeg regner med at det blir bra. Jeg gleder meg til å komme i gang etter jul, sier han og legger til at han akkurat har ferdigstilt en dokumentar om miljøforandringene.

Når han titter i bakspeilet, innrømmer Fredrik at han angrer. Han angrer på at han satte TV 2 foran alt. Han angrer på at han alltid var beredt – på å aldri takke nei til et oppdrag.

– For et lite barn spiller det kanskje ikke så stor rolle om jeg drar om én uke eller fire, men for en partner kan det være vanskelig å akseptere. Og du sender et signal til folk rundt deg om at du setter andre ting foran dem. Det er et dårlig signal å sende til dem som er glade i deg.

Les også: (+) Han var ingen normal kjæreste. Jeg visste at noe var galt

<b>VIKTIGST I VERDEN:</b> For Fredrik betyr datteren Julie svært mye. – Hun har vært en grunn til å komme hjem, sier Fredrik.
VIKTIGST I VERDEN: For Fredrik betyr datteren Julie svært mye. – Hun har vært en grunn til å komme hjem, sier Fredrik. Foto: Privat

Ønsker seg et normalt liv

Han burde stolt på at han ville få de spennende oppdragene selv om han takket nei til ett. Men tanken som slo ham var: Hva om han takket nei og noen gjorde jobben bedre enn ham?

– Jeg skulle hatt mye større selvtillit på at jeg ville få nye muligheter, understreker han og pauser før han presiserer:

– Jeg har hatt verdens beste og mest spennende jobb. Men det har kommet med en kostnad. Det å ikke prioritere familie, det å ikke prioritere datteren min, det å ikke prioritere å ha et kjærlighetsforhold eller venner. Den kostnaden det har hatt, har gått opp for meg de siste årene.

I tiden som kommer skal han prioritere annerledes.

– Jeg ønsker meg først og fremst et godt liv, med normale forhold. Jeg skal lese flere bøker, og tilbringe mer tid med datteren min. Også skal jeg delta på dugnad, det gleder jeg meg til, sier Fredrik og humrer.

Kommentar fra Eirik Furuseth til PFU-saken:

«Saken dreier seg om at Fredrik Græsvik misbrukte TV 2 sin betydelige mediemakt til å true meg, og ved å rette falske påstander om muslim- og homofilfiendtlige holdninger til min arbeidsgiver og til familiens breddeidrettslag. Dette som en hevnaksjon fordi jeg stilte meg kritisk til TV 2s nyhetsredaktørs habilitet mot Arfan Bhatti, som hun hadde hatt et forhold til. TV 2 endret etter en stund redaksjonell praksis som følge av min kritikk av dem.

Hverken TV 2 eller Græsvik kom med noen umiddelbar beklagelse. Beklagelsen fra TV 2s konsernsjef Olav Sandnes kom til slutt, og etter kraftig press som følge av at saken sprakk i store norske medier. Fredrik Græsvik gjentar stadig at han har lagt seg flat og beklaget, men det eneste jeg har mottatt er en e-post hvor han sier at han «ikke skulle gjort det på den måten». Jeg har fortsatt ikke mottatt noen forklaring for bakgrunnen for forsøket på karakterdrap, eller noe løfte om at noe sånt aldri skal skje igjen.»

NB: Saken er oppdatert 8.2. 2023 med opplysninger om PFU-fellelsen og kommentar fra Eirik Furuseth. Vi beklager at dette ikke var med i den originale utgaven av saken.)

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2023, og sist oppdatert 08/02 2023.

Les også