Forfatter Trude Teige

Trude Teige er blitt mangemillionær på kort tid: Folk går mann av huse

Trude Teige er blitt mangemillionær på å skrive krigsromaner. Særlig boken om mormor som danser i regnet, får tyske lesere til å gå mann av huse. De lurer blant annet på hvorfor de aldri har hørt om norske tyskerjenter.

<b>TRUDE TEIGE:</b> En mer vellykket blanding av sanne historier og fri fantasi enn den Trude har diktet, skal man lete lenge etter.
TRUDE TEIGE: En mer vellykket blanding av sanne historier og fri fantasi enn den Trude har diktet, skal man lete lenge etter. Foto: Charlotte Wiig
Sist oppdatert

Forfatter og tidligere TV 2-reporter Trude Teige har tjent millioner på romanene sine.

Hun kan tillate seg å gå fullstendig berserk på shoppingmarkedet, men har foreløpig bare unt seg en vakker krystallvase.

– Hva er det som skjer?

– Nei, si det, ler Trude og byr på vafler og smoothie hjemme i den hyggelige eneboligen i Asker.

Hun tar plass i den gule ­lenestolen der flere av bøkene hennes er blitt til. Herfra har hun utsikt til himmel og hav og byen i det fjerne, og herfra har hun med PC-en på fanget forfattet flere bestselgende ­bøker.

Det vil si, ikke bare diktet, mye av innholdet i krigs­bøkene til Trude er tuftet på fakta og sanne historier. Også de mange krimbøkene hennes, med TV-journalisten Kajsa Coren i hovedrollen, har ofte rot i konkrete hendelser fra nyhetsbildet.

Nå er imidlertid Trude aktuell med en tredje historisk bok om hvordan krigen kom til å prege kvinners liv. Det er siste bok i en krigstrilogi, og denne gangen er det mor­morens venninner det handler om.

<b>KVINNELIV</b>: Trudes romaner fra krigs­årene er basert på historier hun er blitt fortalt og historier hun selv har gravet frem. Her er ingen modige heltehistorier, men ufortalte fortellinger om hverdagsliv og dramatiske hendelser sett fra kvinnenes ståsted.
KVINNELIV: Trudes romaner fra krigs­årene er basert på historier hun er blitt fortalt og historier hun selv har gravet frem. Her er ingen modige heltehistorier, men ufortalte fortellinger om hverdagsliv og dramatiske hendelser sett fra kvinnenes ståsted. Foto: Charlotte Wiig

Tysk nysgjerrighet

I den første romanen om ­mormor avslører Trude hvordan en mørk familiehemmelighet fra krigen kom til å prege tre generasjoner. Mormor var såkalt tyskertøs. Hun forelsket seg i og giftet seg med en tysk soldat.

Gjennom barnebarnet Junis søken etter sannheten vikles vi inn i et krigsdrama der kvinnene står i sentrum. Her er ingen heltebragder, bare vanlige mennesker som forsøker å leve livene sine under ekstremt uvanlige vilkår.

Mormor betaler en høy pris for kjærligheten og må forlate Norge. Juni følger i mormors fotspor. Det leder henne til en liten by i Tyskland. Der blir vi kjent med grufulle hendelser som også rammer den tyske sivilbefolkningen.

– Hva er det med fortellingen om mormor som gjør at tyske lesere nå går mann av huse for å kjøpe boken din?

– Jeg tror at det økte salget i Tyskland skjer fordi flere tyske lesere er blitt nysgjerrige på hvordan det var under krigen. Mye om annen verdenskrig har vært fortiet i Tyskland.

Les også: Forfatter og psykolog Einar Økland (84) samler på alt mulig – har et helt spesielt autosøk på Finn

Ufortalt historie

Det er en kjensgjerning at ­krigen, og alt det som skjedde mellom 1933, da Hitler ble valgt til rikskansler, og frem til 1945, har gitt tyskerne en slags kollektiv skyldfølelse.

I mange år forsøkte man derfor å legge krigen bak seg og heller rette blikket mot frem­tiden.

Det førte nok til at mye fra krigens dager forble ufortalt i tysk historieundervisning. Litteratur som tar opp hvordan andre nasjoner opplevde tysk okkupasjon, er derfor ­interessant for dagens tyske generasjoner.

– Når jeg reiser rundt på lanseringer hos tyske bokhandlere, får jeg ofte spørsmål om nettopp dette, sier Trude.

<b>PÅ TURNÉ:</b> Når Trude er på boklansering i Tyskland, blir hun ofte spurt om hvordan nordmenn opplevde den tyske okkupasjonen.
PÅ TURNÉ: Når Trude er på boklansering i Tyskland, blir hun ofte spurt om hvordan nordmenn opplevde den tyske okkupasjonen. Foto: Privat

Mange har for eksempel ­aldri hørt om tyskerjenter, og vet ingenting om hvordan ­norske kvinner som forelsket seg i tyske soldater, ble ­behandlet i hjemlandet sitt.

Det var nytt for dem at norske kvinner som giftet seg med tyske soldater, ble internert, fratatt statsborgerskapet sitt og sendt ut av landet. Mange tyskere kjenner heller ikke til ulike tragedier som utspilte seg i deres eget land.

Les også: (+) Da faren forlot dem, tok Leonard Cohen til seg norske Axel. Den turbulente oppveksten satte dype spor

Stor «snakkis»

– Bøkene mine har truffet noe i tiden, det er helt klart. Men de høye salgstallene skyldes nok også at jeg har fått meg en ny og veldig flink tysk agent, tror Trude.

Men det at en utenlandsk forfatter selger så godt som Trude gjør i Tyskland nå om dagen, skyldes også at hun er blitt en stor «snakkis» i utlandet, mener representanter fra Trudes norske forlag.

Butikk­ansatte i tyske bokhandlere har også gjort sitt med å anbefale stadig yngre lesere å gå løs på det ufortalte materialet man finner i Trudes krigs­romaner.

I dem kan man lese ikke bare norsk krigshistorie, men også rystende fakta som av­slører ugjerninger utført av russiske soldater mot den ­tyske sivilbefolkningen under befrielsen i noen mørke maidager 1945.

Som for eksempel at tyske kvinner smurte seg inn med aske og kumøkk i håp om å bli så lite attraktive at de slapp å bli voldtatt av russiske soldater. Og at nærmere tusen menn­esker i den lille tyske byen Demmin begikk selvmord for å slippe unna tortur og for­­nedrelse av den røde arme. Trude dro personlig på research-tur til byen og fikk historier fortalt av de som opplevde grusomhetene.

Les også: Unni Lindell snur døgnet og isolerer seg fra familien: – Jeg er heldig som har Per Christian

<b>ET MUST:</b> En daglig løpetur med hunden Karla er viktig for forfatteren som egentlig trives aller best med å sitte i godstolen og dikte. 
ET MUST: En daglig løpetur med hunden Karla er viktig for forfatteren som egentlig trives aller best med å sitte i godstolen og dikte.  Foto: Charlotte Wiig

Fars krig

– Hva skyldes egentlig din egen interessen for krigen?

– Jeg har alltid hatt et ønske om å fortelle de ufortalte kvinnehistoriene. Heltehisto­rier med menn i hovedrollen har vi hørt nok av, mens ­kvinnenes historier gjerne er kommet i bakgrunnen, sier Trude, som likevel må innrømme at interessen for krigen nok startet med nettopp det mennene hadde å fortelle.

– Jeg har klare minner om at jeg er seks år gammel og ligger under bordet der far og mange av hans venner sitter samlet og snakker om krigen. Far var stasjonert på Shetland i krigsårene.

– Han var los på de norske torpedobåtene og kjente norskekysten som sin egen bukselomme. Han var stadig ute på livsfarlige ekspedisjoner, og flere av fars ­venner utførte også farefulle oppdrag. Det var fryktelig spennende å høre dem fortelle, minnes Trude.

Men det var tante Lotte, farens søster, som egentlig gjorde sitt til at Trude ble forfatter.

– Tante Lotte var yngre enn far, og hun fortalte historier sett fra kvinnenes ståsted. Om for eksempel unge tyske soldater som kom til gården deres for å kjøpe egg og melk, og om en ung gutt som satt på kjøkkenet og gråt fordi han nettopp hadde fått beskjed om broren hans var død i kamp.

– De var vanlige mennesker, og mange av dem var like mye imot krigen som tante Lotte var. Slike hverdagshistorier gjorde dypt inntrykk på meg, forteller Trude, som siden valget journalistikk som sin yrkesvei.

Les også: Forfatter Margit Sandemo: – Så lett kan et menneske ødelegge så mye for et annet

Nyhetsreporter i TV 2

Etter mange år som hardt­slående nyhetsreporter i TV 2 debuterte Trude med boken «Havet Syng», en historisk ­roman fra 1800-tallet tuftet på oldemorens livshistorie. Selv med tre små barn og full jobb fant hun nesten alltid tid til å kaste seg over PC-en og fortelle en historie.

– Å skrive var noe jeg gjorde mens jeg satt på toget på vei til jobb eller på tribunen mellom ungenes håndballkamper og i andre ledige stunder. Drivkraften var rett og slett gleden ved å fortelle en god historie, mener Trude, som aldri har gått på noen forfatterskole.

– Nei, jeg er autodidakt. Men når du er journalist, er jo ikke det å bli forfatter så langt unna. Bare tilfør historien din litt farge, lukt og smak, så er du der, smiler Trude.

Hun er flere ganger nominert til Bokhandlerprisen for forfatterskapet sitt, og hun er president i den kriminallitterære Rivertonklubben.

– Du får det til å høre så lett ut?

– Ja, men det er faktisk bare å begynne, tro meg, påstår Trude.

– Bærer du på en historie, sett deg ned og skriv, oppfordrer suksessforfatteren.

Selv har hun tatt utgangspunkt i historier som er blitt fortalt henne, og deretter tilført historiene både faktabasert kunnskap og en god del fri fantasi. Inspirasjonen til den fantastiske historien om mormor som danset i regnet, fikk hun av en kvinne som ringte og gjerne ville fortelle om livet sitt.

Da boken kom i 2015, aktualiserte den måten de norske kvinnene som ble gift med tyske soldater, ble behandlet på i etterkrigstidens Norge. Både kvinnene og barna deres ble stigmatisert og utsatt for mobbing og uverdig behandling.

I 2018 kom daværende statsminister Erna Solberg, på vegne av regjeringen, med en offentlig unnskyldning til disse kvinnene, og Trude er med god grunn stolt av at boken hennes bidro til å sette temaet på agendaen.

<b>DRIVKRAFT:</b> Trude har ingen for­fatterutdanning, men er drevet av et ønske om å fortelle en god historie.
DRIVKRAFT: Trude har ingen for­fatterutdanning, men er drevet av et ønske om å fortelle en god historie. Foto: Charlotte Wiig

«Mormors utrolige venninner»

Første bok i Trudes krigstrilogi handler om mormors skjebne. Den andre boken, «Morfar pustet med havet», som kom i 2021, tar for seg historien om norske kvinner og menn som havnet i japanske fangeleirer, også det en heller ukjent historie fra krigen.

I den tredje og rykende ­ferske krigsboken, som har fått tittelen «Mormors utrolige venninner», følger Trude opp med enda flere spennende ­historier om kvinner i krig. Her blir vi kjent med Birgit som var sykepleier i Bodø ­under okkupasjonen, og som forelsket seg i en russisk krigsfange. Vi møter Nadia fra Ukraina som ble tatt til fange av tyskerne og sendt på tvangs­arbeid i Bodø.

Der møtte hun en norsk NS-soldat. Kvinnenes liv flettes sammen i et sårbart fellesskap, og de ­deler det de opplever bare med hver­andre.

Også denne romanen er ­inspirert av faktiske hendelser. Det er en vakker fortelling om sterke vennskap som gjør livet lettere å leve i en verden med hat og krig. Trude er glad for at siste punktum i krigstrilo­gien er satt.

– Det er tre romaner som har krevd enormt mye forarbeid mye research, men også tre ­romaner det har vært utrolig ­givende å skrive, sier Trude, som ganske sikkert må på flere lanseringsturer til Tyskland der bøkene hennes fremdeles ligger på bestselgerlisten.

Denne saken ble første gang publisert 03/11 2024, og sist oppdatert 04/11 2024.

Les også