Statsmeteorologen Rafael Escobar Løvdahl:

Flyttet fra Mallorca til norsk bygd: – Jeg skilte meg ut fra de andre

Rafael Escobar Løvdahl var ikke som de andre barna da han vokste opp i Spania, og NRKs værmelder følte seg ekstra annerledes da han flyttet hjem til Norge.

<b>SPANSK-NORSK: </b>Med spansk far og norsk mor har Rafael Escobar Løvdahl vokst opp som tospråklig. Frem til han var 11 år bodde han på Mallorca og hadde en spansk oppvekst. I dag føler han seg mer og mer norsk.
SPANSK-NORSK: Med spansk far og norsk mor har Rafael Escobar Løvdahl vokst opp som tospråklig. Frem til han var 11 år bodde han på Mallorca og hadde en spansk oppvekst. I dag føler han seg mer og mer norsk. Foto: Svein Brimi
Publisert

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl (39) kommer syklende fra innspilling av podkasten «Værfast» på Blinderen til sin kajakk-klubb ved Oslofjorden.

Flere ganger i uka kommer han hit for å få en etterlengtet treningsøkt mellom slagene som værmelder i NRK, og den travle hverdagen som trebarnsfar for døtrene Mari (8), Helle (6) og Tuva (1).

– Det som er digg med å padle, er at man gjør det samme om og om igjen. Til slutt glemmer man litt hva man gjør, og havner i en slags meditativ tilstand. Tiden forsvinner, problemene blir borte og man er bare i nuet. Når jeg kommer i land igjen, er jeg en helt annen fyr. Da er jeg blid, fornøyd og lett å ha med å gjøre, ler han.

<b>IVRIG PADLER:</b> – Det må ikke være sol for at jeg skal dra ut i kajakk, men jeg liker ikke at det er kaldt. Regnvær og padling er bra, så lenge det er varmt, sier statsmeteorologen.
IVRIG PADLER: – Det må ikke være sol for at jeg skal dra ut i kajakk, men jeg liker ikke at det er kaldt. Regnvær og padling er bra, så lenge det er varmt, sier statsmeteorologen. Foto: Svein Brimi

Samboeren Hilde og barna

Det hender han tar med samboeren Hilde og barna hit. Da får de to eldste sitte på når pappa Rafael padler SUP-brett i kilen.

– Da drar vi herfra og padler ut til en liten strand med stupetårn. Med tre barn blir det til at jeg kommer meg ut i kajakken litt sjeldnere enn jeg gjorde før, men da er det jo fint å kunne ta dem med hit av og til, smiler han.

Kvalitetstid med barna er viktig for Rafael. Som værmelder i turnus jobber han ofte sene kvelder i Dagsrevyen og «Kveldsnytt».

– Det er hardt for familielivet å jobbe så ugunstige tider. Jeg ser jo at samboeren min tar en større last enn det jeg gjør. Selv om jeg gjør så mye jeg kan når jeg er hjemme, veier det ikke opp for det hun gjør. Man går med konstant litt dårlig samvittighet for at man ikke er der, sier han.

Yngstejenta Tuva ble født høsten 2020.

<b>RAFAEL OG BARNA: </b>– Det er litt å styre med når man har tre barn, men det er veldig ålreit, sier Rafael som her serverer spansk paella til døtrene Mari, Helle og Tuva hjemme på Torshov i Oslo.
RAFAEL OG BARNA: – Det er litt å styre med når man har tre barn, men det er veldig ålreit, sier Rafael som her serverer spansk paella til døtrene Mari, Helle og Tuva hjemme på Torshov i Oslo. Foto: Privat

– På en måte var det som å rykke tilbake til start å bli foreldre igjen, men det føles veldig bra å være der igjen. Det eneste jeg kjenner på, er at jeg er litt halvferdig med bleier. Å få barn er veldig fint, jeg kunne sikkert hatt både fem og seks. Men det der bleieopplegget er hardt, altså. Jeg gleder meg til det er over, forteller han lattermildt.

Les også: (+) Det skjedde noe med meg da vi fikk barn. Jeg trodde aldri at det skulle skje meg

Vokste opp på Mallorca

Rafaels vokste selv opp i farens hjemland Spania, og bodde med familien i et stort blokk-kompleks i Alcudia på ferieøya Mallorca.

– Jeg husker barndommen min der som veldig fin. Jeg hadde ingen søsken, men det var veldig mange barn å leke med i gata. I førsteetasje på blokkene var det butikker og restauranter. Der hang vi barna fra morgen til kveld, fikk litt mat her og der. Det var en veldig fin tid. Vi lekte ofte på stranden og var mye ute og badet, minnes han.

<b>MALLORCA:</b> I påsken tok Rafael med familien til Mallorca der han selv vokste opp. – Jeg har gjort en altfor dårlig jobb med å lære dem spansk, så nå må jeg skjerpe meg og ta tak i det, sier han.
MALLORCA: I påsken tok Rafael med familien til Mallorca der han selv vokste opp. – Jeg har gjort en altfor dårlig jobb med å lære dem spansk, så nå må jeg skjerpe meg og ta tak i det, sier han. Foto: Privat

Rafaels mor er fra den lille bygda Gjeving i Agder, og hjemme i leiligheten på Mallorca snakket de alltid norsk. Den lille gutten hadde også arvet sin morsslekts nordiske karaktertrekk.

– I Spania på 80-tallet hadde jeg lyst hår og blå øyne og skilte meg ut fra de andre. Jeg ble ofte trukket frem på skoleavslutninger fordi jeg så annerledes ut. Det opplevde jeg egentlig bare som positivt da. Men jeg husker godt da vi lekte i bakgården og mamma ropte til meg på norsk. Vennene mine hermet etter måten hun snakket på. Det syntes jeg var flaut. Jeg var helt spansk da jeg bodde der, og tenkte ikke noe over det, men jeg var likevel litt annerledes enn de andre, forteller han.

Les også: Atle og Anna var på ferie i Spania da de første symptomene meldte seg. Etter hvert innså Anna at noe var alvorlig galt med ektemannen

Flyttet til Gjeving

Da Rafael var 11 år gammel, flyttet han og moren til Norge og startet et nytt liv i bygda Gjeving.

<b>TILFELDIG: </b>– Jeg har alltid vært opptatt av været, men jeg kunne fint blitt noe annet enn meteorolog. Jeg førte ingen logg i en egen værbok, sånn noen av kollegene mine har gjort. De kan se tilbake at den bestemte dagen i 1988 var det delvis skyet. Der var ikke jeg i det hele tatt, sier Rafael med et smil.
TILFELDIG: – Jeg har alltid vært opptatt av været, men jeg kunne fint blitt noe annet enn meteorolog. Jeg førte ingen logg i en egen værbok, sånn noen av kollegene mine har gjort. De kan se tilbake at den bestemte dagen i 1988 var det delvis skyet. Der var ikke jeg i det hele tatt, sier Rafael med et smil. Foto: Svein Brimi

– Det bodde flere mennesker i det lille blokk-komplekset mitt på Mallorca enn det gjorde i hele Gjeving til sammen. Der er husene spredt ut over, og det var rart at jeg måtte begynne å banke på dører for å spørre om å leke med noen.

Rafael snakket så godt som flytende norsk og ble godt tatt imot av sambygdingene. Likevel ble overgangen til det nye livet i Norge stor.

<b>BARNDOMMEN: </b>Med lyst hår og blå øyne skilte Rafael seg ut fra de andre barna i oppveksten. Her er han utkledd til karneval på nonneskolen han gikk på i Alcudia på Mallorca.
BARNDOMMEN: Med lyst hår og blå øyne skilte Rafael seg ut fra de andre barna i oppveksten. Her er han utkledd til karneval på nonneskolen han gikk på i Alcudia på Mallorca. Foto: Privat

– Gjeving er en lite sted der alle kjenner alle, så alle visste hvem jeg var. Men jeg var fortsatt han gutten som kom litt senere enn de andre. Jeg kan ikke sette meg inn i situasjonen til de som er flyktninger og kommer til et helt nytt og fremmed land, men jeg vet hva det innebærer å være en del av noe uten at du føler at du hører helt til. Når folk spør om jeg er spansk eller norsk, må jeg svare: «Jeg er begge deler og ingen av delene», forklarer han.

Rafael sier at det er tilfeldig at han valgte å bli meteorolog, selv om moren hans mener det lå i kortene ettersom han som liten alltid pleide å sitte i vinduet og studere været utenfor.

Da han som 11-åring flyttet til Norge, frydet han seg ekstra mye da snøen lavet ned.

<b>VÆRMELDER:</b> – Jeg var sjukt nervøs den første gangen jeg skulle melde været på TV. Jeg hadde glemt å ta på mikrofonen og måtte løpe ut mens Tom Nilssen måtte hale ut tiden. Jeg husker ingenting av det, annet enn at jeg manglet den mikrofonen. Alt gikk i svart, ler Rafael som har meldt været på NRK siden 2015.
VÆRMELDER: – Jeg var sjukt nervøs den første gangen jeg skulle melde været på TV. Jeg hadde glemt å ta på mikrofonen og måtte løpe ut mens Tom Nilssen måtte hale ut tiden. Jeg husker ingenting av det, annet enn at jeg manglet den mikrofonen. Alt gikk i svart, ler Rafael som har meldt været på NRK siden 2015. Foto: NRK

– Det syntes jeg var kjempegøy og tok på meg skiene så fort jeg kunne. Jeg var veldig fan av vinteren. Norsk sommer sliter jeg fortsatt med. Det er så kaldt i vannet her, så jeg bader med våtdrakt hele sommeren. Akkurat det synes jeg at er litt vanskelig, sier Rafael og ler.

Denne saken ble første gang publisert 26/06 2022.

Les også