plage for mange:

Carina Olset var 30 år da hun ble rammet for første gang: Tårene trillet under sending

Hvert år kommer pollensesongen som julekvelden på kjerringa for Carina Olset. Årets sesong startet med tre dagers strigråting på TV-skjermen. 

<b>ALLERGIKER:</b> NRK-sportens Carina Olset var 30 år da hun ble rammet av pollenallergi for første gang.
ALLERGIKER: NRK-sportens Carina Olset var 30 år da hun ble rammet av pollenallergi for første gang. Foto: Svein Brimi
Først publisert

Hvert år nyser, klør, hoster og gråter 20 prosent av Norges befolkning seg inn i vårsesongen. Parallelt med at solen stadig beveger seg høyere på himmelen og våren slår ut i full blomst, fylles lufta med stadig mer blomsterstøv.

Astma- og Allergiforbundet skriver på sine nettsider at cirka én million nordmenn har mer eller mindre alvorlig pollenallergi, og antallet ser ut til å øke.

En av dem som sliter, er NRK-profilen Carina Olset (40). Hver vår kommer pollensesongen like overraskende på den smørblide finnmarkingen.

– Jeg fikk først pollenallergi da jeg hadde passert 30, så jeg har ennå ikke vendt meg til hvor brått på pollensesongen kommer. Jeg blir like overrasket hvert år! I år kom den ekstra tidlig, hvilket innebar nysing, kløe og tårer som rant tre dager i strekk. Jeg hadde selvfølgelig sending alle de tre dagene. Tårene trillet og jeg fikk et forklaringsbehov overfor de rundt meg, ler Carina.

Her kan du for øvrig sjekke pollenspredningen akkurat nå.

<b>   TÅREVÅT INNSPILLING: </b>Da de første pollen-tegnene dukket opp i vår, var Carina på innspilling for NRK. Det resulterte i tårevåte dager foran kamera.
TÅREVÅT INNSPILLING: Da de første pollen-tegnene dukket opp i vår, var Carina på innspilling for NRK. Det resulterte i tårevåte dager foran kamera. Foto: Morten Bendiksen

De vanligste pollenkildene

Ifølge Astma- og Allergiforbundet forekommer pollenallergi oftest i alderen 5–40 år. Pollen finnes i luften i store mengder til bestemte tider av året. De vanligste pollenkildene om våren er trær, og utover sommeren er det gress og burot. Generelt er det mindre pollen i kyststrøkene og på høyfjellet.

Carina reagerer på hassel-, or- og bjørkepollen, men med medisiner greier hun å holde de irriterende symptomene i sjakk. Kjerringråd har også vært til god hjelp.

– Jeg skyller øynene i kaldt vann når det står på som verst. Men det kan være en utfordring med TV-sminken … Så tar jeg på meg solbriller de dagene med kraftigst pollenspredning, tipser Carina.

Neste år planlegger hun å forebygge i god tid før pollensesongen er i anmarsj.

– Det er ikke ideelt å bli så trøtt og plaget når du skal fungere i jobb og på hjemmebane. Det er likevel ingen krise, og jeg er heldigvis ikke en av dem som sliter med «bomullshjerne». Neste år skal jeg sørge for å sette på pollenvarsel i kalenderen for å komme symptomene i forkjøpet!

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Les også: Alt du bør vite om pollenallergi

Råd mot pollenallergi

Når du blir rammet av pollenallergi, er det immunforsvaret ditt som reagerer. Kroppen misforstår og anser rett og slett pollen som noe fiendtlig. Det forteller medisinfaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet, Anna Bistrup, til Her og Nå. Øyne, nese og luftveier rammes, da pollen transporteres i luften.

Heldigvis er det flere råd som kan hjelpe dersom man er plaget med pollenallergi. I første instans handler det om å treffe på riktig medisinering.

– Allergimedisiner kommer i ulike varianter, og det er viktig å finne en behandling som passer for deg. Det vanligste er allergitabletter, øyedråper og nesespray. Noen er såpass plaget at de får allergisk astma og må ha astmamedisin. Virker ikke tradisjonell allergibehandling kan vaksinering være et alternativ, forteller Bistrup til Her og Nå.

Når pollenallergien herjer som verst, kan det også være formålstjenlig å ta noen forholdsregler.

– Følg med på pollenvarslingen og tilrettelegg aktivitetsnivået. Ikke ta en joggetur den dagen det er kraftig spredning. Gjør tiltak for å forhindre at pollen kommer inn i boligen. Ta gjerne på tette solbriller og caps for å unngå pollen i øyne og håret. Har du dyr, tørk gjerne over hunden eller katten med en mikrofiberklut før du slipper de inn i huset igjen, tipser Bistrup.

Les også: (+) Jeg var på joggetur da jeg plutselig løp forbi mamma – og avslørte hennes livslange hemmelighet

Tone Damli Aaberge reagerer

Hver vår er det samme prosedyre for Tone Damli Aaberge (33). Hovent ansikt, smale øyne, tett nese og sliten kropp. Det fortalte hun selv om i et større blogginnlegg i 2019.

<b>HARDT RAMMET:</b> Tone Damli har ved flere anledninger uttrykt frustrasjon over pollensesongen som dukker opp like ubeleilig hvert eneste år. 
HARDT RAMMET: Tone Damli har ved flere anledninger uttrykt frustrasjon over pollensesongen som dukker opp like ubeleilig hvert eneste år.  Foto: Janne Møller Hansen/VG

«Jeg har prøvd å forklare Markus hva det innebærer å ha pollenallergi, for det kan høres ut som en tulleting for folk som selv ikke har det. Nå har han skjønt at det slett ikke er en dans på roser. Det føles innimellom som en kraftig influensa. Jeg blir vanvittig trøtt og sliten, får rennende øyne og nese, nyser i et kjør og summen av dette kan også gi hodeverk. Ingen god følelse» skriver sangfuglen i innlegget.

Som tobarnsmamma, podkaster, TV-profil, influenser og artist passer det aldri å være syk. Uten medisinering hadde våren blitt et dystert kapittel for sogndølen. «Våren er fin, men jeg skulle gjerne vært foruten blomsterstøvet. Takk og pris for piller og andre behandlinger som heldigvis hjelper. Det er bare til å legge maskaraen på hyllen for en liten periode,» skriver Tone i samme innlegg.

Les også: Seks år langt boligmareritt er over: Tone Damli og familien feirer sin før­s­te jul i nytt hus

Langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Da Astrid Uhrenholdt Jacobsen (35) herjet som verst i skiløypene, var det lite som tydet på at hun var plaget av allergi. Nå har hun lagt opp, men både OL- og VM-gull på CV-en viser at den tidligere langrenns-løperen greide å balansere toppidrett med pollenallergi og astma. Men en sommeridrettsutøver kunne den nåværende legen aldri blitt.

– Pollensesongen kan være utfordrende for meg, særlig fordi pollenstøvet er overalt og vanskelig å unngå. Når allergien blir provosert, blir også astmaen verre, noe som gjør at jeg blir mer tett og puster dårligere. I tillegg blir jeg fortere sliten og trenger mer søvn. Dette er symptomer som kan virke inn på idrettsprestasjonene, forklarte Astrid til allergiguiden.no i 2020.

<b>            ASTRID UHRENHOLDT: </b>I et større intervju med Allergiguiden.no innrømmet den tidligere langrenns-løperen Astrid Uhrenholdt Jacobsen at det hadde vært problematisk for henne å satse på sommeridrett som følge av pollenallergi og astma.
ASTRID UHRENHOLDT: I et større intervju med Allergiguiden.no innrømmet den tidligere langrenns-løperen Astrid Uhrenholdt Jacobsen at det hadde vært problematisk for henne å satse på sommeridrett som følge av pollenallergi og astma. Foto: Mattis Sandblad/VG

Behandling har vært avgjørende for å lindre symptomene og ha overskudd til å drive med toppidrett.

– Uten allergibehandling får jeg så store utfordringer med luftveiene at jeg ikke fungerer særlig godt. I tillegg kan jeg oppleve hudirritasjoner og elveblest, uttalte hun til allergiguiden.

Alf Tande-Petersen's allergiplager

Alf Tande-Petersen (71) utviklet allergiplager allerede i barndomsårene. I tenårene slo den til for fullt, og i lange perioder ble TV-profilen kraftig medisinert.

– Det var i tenårene det ble ille. Først fikk jeg kortisonmedisin. Det var noen fæle greier. Jeg så ut som en fiskebolle, pløsete i ansiktet. Jeg har noen bilder fra den tiden som jeg ikke vil se på, fortalte han til Her og Nå for noen år tilbake.

– Jeg tør ikke tenke på hvor mange tonn medisiner jeg har brukt gjennom livet. Jeg blir stadig mer opptatt av å unngå dem. Minst mulig er utgangspunktet.

Med tiden har allergien utviklet seg. Kryssreaksjoner er vanlig blant allergikere.

– Allergien er ikke blitt kraftigere, men helårig ettersom jeg har utviklet alle de andre allergiene. Jeg har jo det meste. Jeg reagerer på husstøv, midd, det meste som sendes ut av pollen i naturen, røyk, parfyme og sterke lukter … Og en del mat. Som noe av det jeg liker best – krabber, reker og hummer … fortalte Tande-P i 2015.

I dag prøver trønderen prøver å gjøre det beste ut av situasjonen og bor store deler av året i Fjällbacka i Sverige, hvor den friske sjøluften gjør allergien enklere å leve med.

– Jeg har alltid hatt en ferdigpakket koffert bak i bilen. Før hendte det at jeg måtte kjøre til høyfjellet midt på natten for å komme meg unna pollenplagene.

Les også: «Tande-På programmet»: 10 TV-programmer vi så på lørdagskvelden før

<b>POLLER-TRIO:</b> Da a-ha turnerte verden rundt i sin storhetstid, stakk guttas pollenallergi kjepper i hjulene for trioen.
POLLER-TRIO: Da a-ha turnerte verden rundt i sin storhetstid, stakk guttas pollenallergi kjepper i hjulene for trioen. Foto: Ilpo Musto/REX

A-ha med felles pollenallergi

Gutta i a-ha hadde mer enn musikalske ambisjoner til felles. Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy slet også med en betydelig pollenallergi. Den første verdensturneen de gjennomførte ble planlagt etter pollensesongen i de ulike landene de skulle besøke.

– Morten (Harket) måtte ta kortisonsprøyter på enkelte turneer når det var som verst, har Paul Waaktaar (60) tidligere uttalt til Astma- og Allergiforbundets medlemsblad.

En av karrierens største allergikriser skjedde under opptak midt på en blomstereng på forsommeren.

– Var det ikke den ene, var det den andre – noen ganger var det tre nys på samme opptak. Hei, vi er a-ha og her kommer Take on tssjjuu, sa de til bladet i 2000.

Gutta ble medisinert gjennom de verste periodene, og i en periode hadde a-ha med egen kinesisk akupunktør på turné.

Les også: Supermammaen i storfamilien Ingebrigsten: Gjert har ring i øret, voks i håret og sitter alltid i kantina og venter på jentene fra frisørlinja. Der går Tone

Filip Ingebrigsten på verdenstoppen

Til tross for kraftige pollenplager, er Filip Ingebrigtsen i verdenstoppen i friidrett. Men det har ikke vært uten humper i veien, og ved flere anledninger har 28-åringen måttet bremse ned. Under et treningsopphold i USA i 2017, måtte han holdes innendørs som følge av kraftig pollenspredning.

– Vi er litt spente på hvordan tingene skal gå. Det er et allergispøkelse der for ham som kan være nokså uggent. Vi holder ham innendørs og eksponerer ham ikke for pollen. Det er det viktigste tiltaket vi gjør. Vi får se om vi klarer å berge ham gjennom disse kritiske ukene, sa Gjert Ingebrigtsen til NRK den gang.

Ingebrigtsen-brødrene har gjennomført faste treningsopphold i utlandet gjennom store deler av karrieren, og slik har Filip greid å rømme landet under den verste pollensesongen. Han har også tilbrakt mye tid i høyden.

– Det er klart at jeg presterer mer stabilt der oppe. Og kroppen fungerer fra dag til dag. Men på lang sikt er det ikke så viktig. Da er det mye bedre å trene med kontinuitet og vite at det er treningen som påvirker formen din fra dag til dag og ikke andre eksterne faktorer. Det er litt mer betryggende, sa han til Aftenposten i 2020.

<b>POLLEN-FLYKTNING:</b> Filip Ingebrigtsen trekker gjerne mot pollenfrie treningsdestinasjoner når pollensesongen står på <br/>som verst i Norge. 
POLLEN-FLYKTNING: Filip Ingebrigtsen trekker gjerne mot pollenfrie treningsdestinasjoner når pollensesongen står på
som verst i Norge. 
Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

Dette er pollenvettreglene:

1. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende, selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.

2. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hard trening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene.

3. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid. Det hjelper å dekke til håret og å bruke solbriller ute.

4. Ekstra rengjøring kan redusere konsentrasjonen av pollenpartiklene som har samlet og festet seg på overflater og i tekstiler. Pollen fester seg lett til støv og virvles opp.

5. Unngå lufting med vindu/dører, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vær vil det også være mye pollen på kvelden.

Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn. Tørk klær inne.

6. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

7. Pollen fester seg i pelsen på kjæledyr, dusj eller børsting hjelper (utendørs).

8. Informer gjerne omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid.

9. Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, eller i utlandet der hvor spredningen kan være mindre.

10. Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollen-nett kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen.

(Kilde: Astma- og Allergiforbundet)