Espen Nakstad om «71 grader nord»

– Da Tom Stiansen ringte meg, svarte jeg ja etter ti sekunder

Etter flere år med intenst arbeid, ser den assisterende direktøren i Helsedirektoratet frem til å ta seg en lengre periode med fri ute i naturen.

<b>FORVENTNINGSFULL:</b> Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, ser frem til å delta i «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis». 
FORVENTNINGSFULL: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, ser frem til å delta i «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis».  Foto: Helene Kjærgaard/TV 2
Sist oppdatert

– Da Tom Stiansen ringte meg og spurte om jeg ville delta i «71 grader nord», svarte jeg ja etter ti sekunder, sier assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad (49).

Han ble for alvor kjent under pandemien for den sindige håndteringen av informasjonen om koronaviruset.

Utallige overtidstimer og mange pressekonferanser har gjort at han har mye ferie til gode før han går tilbake til sin gamle jobb ved Oslo universitetssykehus (OUS).

– Nå passer det veldig bra å ta fri etter fire og et halvt år med jobb. Jeg har hatt lyst til å være med lenge. Jeg har faktisk fulgt med på programmet i 25 år nå, og tenkt at får jeg sjansen, takker jeg ja, røper Espen.

– Hvordan tror du innspillingen blir?

– Gøy, spennende og slitsomt.

– Du er ganske sporty?

– Ja, det gjenstår å se hvor sporty jeg er på denne turen. Jeg har jobbet og sittet altfor mye i ro i flere år. Jeg har holdt meg litt i aktivitet og gått mye på ski i vinter, men det er klart at jeg var veldig mye sprekere for 20 år siden. Vi får se om seigheten og kondisen får meg i land på denne turen!

Les også: Slik blir TV-høsten 2024 på TVNorge

<b>HEMMELIGE DELTAGERE:</b> Espen Nakstad og tidligere ishockeyspiller Espen Abrahamsen var hemmelige deltagere i årets konkurranse. De måtte derfor gjemme seg da de andre deltagerne møtte opp til pressetreff.
HEMMELIGE DELTAGERE: Espen Nakstad og tidligere ishockeyspiller Espen Abrahamsen var hemmelige deltagere i årets konkurranse. De måtte derfor gjemme seg da de andre deltagerne møtte opp til pressetreff. Foto: Svein Brimi

Støtte fra familien

Espen er gift og har to barn på 15 og 12 år. Han fikk full støtte da han fortalte om deltagelsen.

– Familien skjønte at jeg hadde lyst til dette. Jeg har sagt nei til veldig mye annet jeg har blitt spurt om. I motsetning til de andre i programmet, lever jeg ikke av å være et kjent ansikt. Jeg gjør det fordi det er et bra tur-konsept og fordi Tom spurte meg.

<b>FIKK PRIS:</b> I 2020 ble Nakstad tildelt prestisjeprisen «Årets navn i VG» for sitt arbeid som assisterende direktør i Helse- direktoratet. 
FIKK PRIS: I 2020 ble Nakstad tildelt prestisjeprisen «Årets navn i VG» for sitt arbeid som assisterende direktør i Helse- direktoratet.  Foto: Jørgen Braastad

– Hvordan blir det å være så lenge borte fra familien?

– Tiden kommer nok til å gå fort på en måte, men samtidig tror jeg at jeg kommer til å føle på at jeg har vært borte lenge. Det blir mange opplevelser, og det gjenstår å se hvordan jeg reagerer på dem. Jeg tror alle kommer til å føle på et savn etter familie og venner, særlig om man kommer langt.

– Hvordan blir det å vise en ny side av seg selv?

– Jeg har ikke tenkt å være noen annen enn den jeg er. Det har jeg heller ikke gjort tidligere. Jeg må vise at jeg er sliten, og det blir mye pust og pes og slit, men det er en del av gamet. Det blir nok helt greit.

Til tross for at Espen har hatt mer sendetid på TV enn de fleste av oss, har han fremdeles ikke blitt vant til det.

– Jeg er ikke spesielt glad i å se meg selv på TV. Jeg har sjelden gått inn og sett på ting jeg har vært med på. Veldig mye av det jeg har gjort før, har vært live, så da slipper jeg å se det etterpå.

Les også: Jan er en av hjernene bak «71 grader nord» – dette husker han best

<b>INTENSIV PERIODE:</b> Espen legger ikke skjul på at det har vært fire og et halvt år med svært mye jobb. Her fra en pressekonferanse i 2020. 
INTENSIV PERIODE: Espen legger ikke skjul på at det har vært fire og et halvt år med svært mye jobb. Her fra en pressekonferanse i 2020.  Foto: Håkon Mosvold Larsen

Fanbrev fra Tom Stiansen

For programleder Tom Stiansen er det en drøm som går i oppfyllelse at Espen Nakstad sa ja til å stille opp.

– Jeg ble så imponert over hvor rolig, saklig og trygg han var i all kommunikasjon som var rundt korona. Jeg følte at han ble hele Norges korona-far.

<b>FORNØYD PROGRAMLEDER:</b> Tom Stiansen er mektig imponert over Nakstads innsats under pandemien. Nå ser han frem til å ha med seg helse-profilen på tur. 
FORNØYD PROGRAMLEDER: Tom Stiansen er mektig imponert over Nakstads innsats under pandemien. Nå ser han frem til å ha med seg helse-profilen på tur.  Foto: Svein Brimi

Da Tom leste i et VG-intervju at Espen likte å se nyheter og «71 grader nord» på TV, ble han smigret. Faktisk ble han så imponert over den assisterende direktøren i Helsedirektoratet, at han sendte et «frierbrev».

«Hei Espen. Du kjenner ikke meg, men jeg (som resten av Norge) føler at jeg kjenner deg godt. Ville bare si at helt siden du kom inn i nyhetsbildet for et snaut år siden, har du vært en BAUTA med god informasjon (selv om budskapet har vært vanskelig). Jeg må bare si at jeg tar av meg hatten for den jobben du gjør, og for den personen du tydeligvis er (dette er inntrykket mitt igjennom media, og ting jeg har hørt av folk som har jobbet og jobber med deg).

Har tenkt på å sende deg en skrytemelding lenge, men tenkt: «Nei, det er kanskje bare kleint», men faen heller … Folk fortjener skryt, selv om du har fått, får og kommer til å fortsette å få masse skryt fremover.

Og til slutt vil jeg også si at jeg håper du, når du en gang får litt mer tid, kunne tenke deg og bli med på «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis».

Programlederen blir litt lattermild når han ser igjen meldingen.

– Jeg ser jo her at jeg var gira på å ha ham med fra dag én. Jeg gleder meg til å se ham på 71. Jeg tror hans enorme ro, sterke hode og store kapasitet gjør at han kommer til å klare seg bra på tur.

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2024, og sist oppdatert 12/09 2024.

Les også