Steinar Klouman Hallert og erland mørch

– Jeg var veldig sent utviklet, og måtte hevde meg på en eller annen måte

Komikerne Erlend Mørch og Steinar Klouman Hallert møttes i 2014 og ble fort kjent som klassens klovner.

GULLGUTT: Steinar Klouman Hallert er den ene halvdelen bak «Erlend og Steinar hjelper deg». Duoen ble nominert til Gullruten for både «Årets nyskapning» og «Beste programleder – underholdning», men måtte se seg slått på målstreken.
GULLGUTT: Steinar Klouman Hallert er den ene halvdelen bak «Erlend og Steinar hjelper deg». Duoen ble nominert til Gullruten for både «Årets nyskapning» og «Beste programleder – underholdning», men måtte se seg slått på målstreken.
Publisert

Denne våren har mange fått øynene opp for den unge humorduoen Steinar Klouman Hallert (29) og Erlend Mørch (30).

I TVNorge-serien «Erlend og Steinar hjelper deg», gjør de en humortwist på det ellers så trauste konseptet forbruker-TV.

Gjennom ukonvensjonelle metoder tar de kampen for forbrukerne.

– Dette var en idé som ble til da kompisen vår kjøpte en «ny» TV, som åpenbart var brukt før. Lydinngangen var ødelagt og den var logget på noen andres Netflix-profil. Likevel nektet firmaet på dette da han klaget.

– Den gangen tok jeg saken i egne hender på vegne av kameraten min, gikk til pressen med det og skapte totalt kaos. På samme tid ble også ideen til serien født, forteller Erlend, som var å se i første sesong av «Forræder» som ble sendt på TV 2 i fjor.

De forteller at metodene de bruker i TV-serien, bærer preg av deres underutviklede frontallapp og derav manglende risikovurdering.

<b>MEDIESTUNT:</b> I 2019 gikk Erlend Mørch til media etter å ha oppdaget at et firma solgte en TV som ny, selv om den ikke var det. Slik ble også ideen til «Erlend og Steinar hjelper deg» født.
MEDIESTUNT: I 2019 gikk Erlend Mørch til media etter å ha oppdaget at et firma solgte en TV som ny, selv om den ikke var det. Slik ble også ideen til «Erlend og Steinar hjelper deg» født. Foto: Skjermdump

Det finnes likevel (noen få) grenser for hva de er villige til å gjøre i forbruker-journalistikkens navn.

– Så lenge det er morsomt har vi få sperrer. Men vi liker ikke å skade andre mennesker. Har jeg en morsom idé, men vet noen ville blitt skadet i gjennomføringen, ville jeg latt være, forteller Erlend gravalvorlig.

– Hva om noen blir lei seg? kontrer Steinar ettertenksomt.

– Det kommer an på hvem det er og hvorfor han blir lei seg, svarer Erlend kjapt.

Les også: Tøff tid for Eli Rygg: – Jeg har ikke lyst til å dø i morgen. Men jeg vet at døden kommer

Taleskrekk

Én ting er når gutta har komiker-hatten på. En annen ting er hvem de er helt privat.

Steinar erkjenner at han sliter med å ta ordet i folkemengder.

– Når jeg snakker foran mennesker, blir jeg rød i fjeset og kjenner det dunker i halsen. Det er følelser jeg har kjent mye på. I en profesjonell kontekst er det ikke så ille som privat. Jo mer intimt det er, jo verre blir det.

– Jeg snakket med familien min, som lurte på om jeg kunne vært komfortabel med å snakke i bryllup og være toastmaster. Det kommer ikke på tale. Det hadde vært ordentlig ubehagelig, innrømmer komikeren.

TALESKREKK: Steinar opplever at det er verre å ta ordet når det er mer intimt og privat enn i en profesjonell kontekst.
TALESKREKK: Steinar opplever at det er verre å ta ordet når det er mer intimt og privat enn i en profesjonell kontekst. Foto: Terje Bendiksby/NTB

Taleskrekk også kjent som glossofobi

Taleskrekk er en av de største fobier vi har. I en undersøkelse kunngjort i The Book of Lists kom angsten for å dø på syvende plass, mens angsten for å holde tale kom på første plass.

Felles for mange med taleskrekk, er frykten for å presentere seg, både i små og større forsamlinger. Frykt for at andre skal se angsten, høre at stemmen skjelver. Her fordømmer man lett seg selv, blir veldig fokusert på eget «sammenbrudd» og katastrofetankene kommer.

Angst er et kraftig snusignal. Lysten til å unnvike er et kardinaltrekk ved angsten.

Taleskrekk rammer ofte velfungerende, friske og dyktige mennesker.

(Kilde: Talehjelperen.no)

Se mer

Les også (+): Desta Marie Beeder: – Da vi giftet oss i 2016, var vi kun fem stykker i bryllupet, og alle hadde møtt hverandre gjennom TV 2

Klassens klovner

Det var på høyskolen Westerdal Erlend og Steinar først ble kjent i 2014. Det første, store TV-prosjekt de sto bak, var den mørke humordramaserien «Sigurd fåkke pult».

Men drømmen om en humorkarriere startet allerede i barndomsårene.

– Vi gikk begge tidlig inn i en rolle som «klovnen i klassen». Jeg var veldig sent utviklet, og måtte hevde meg på en eller annen måte. Da ble det gjerne til at jeg tullet og sånn, forteller Steinar.

– Jeg husker at jeg hadde en konkurrerende klovn i klassen, med en mer folkelig humor enn meg. Vi respekterte hverandre og at vi begge var klovner. Men jeg husker at jeg en gang i sjette klasse sa til ham: «Jeg har en mer avansert humor enn deg,» flirer Erlend.

<b>VÅT OPPLEVELSE:</b> Erlend og Steinar «kidnappet» blant annet mange elsykler og parkerte dem på en flåte på Holmendammen til leverandøren gikk med på et møte for å snakke om problemene blinde og svaksynte har med sparkesykler som settes fra seg nær sagt over alt.
VÅT OPPLEVELSE: Erlend og Steinar «kidnappet» blant annet mange elsykler og parkerte dem på en flåte på Holmendammen til leverandøren gikk med på et møte for å snakke om problemene blinde og svaksynte har med sparkesykler som settes fra seg nær sagt over alt.

Erlend og Steinar er en del av den nye generasjonen med komikere, som Discovery spår vi vil se langt mer til i tiden som kommer.

Selv har gutta vokst opp med noen av Norges mest etablerte og anerkjente komikere som forbilder.

– Vi synes Kjetil (Hasselberg) & Kjartan (Eide) er veldig gøy. De, som oss, spiller et form for skuespill foran mennesker som ikke vet at de spiller. Så ser vi også opp til Prima Vera og Bård (Tufte) og Harald (Eia), avslutter humorduoen.

Denne saken ble første gang publisert 30/08 2023.

Les også