Erlend Mamelunds mareritt

På vei ut fra legevakten med datteren på 1,5 år, møter Erlend Mamelund en bekjent. Det hun sier, kan ha reddet livet til Nea

Livet kunne sett helt annerledes ut for «Mesternes mester»-aktuelle Erlend Mamelund og kona Karoline. Det tilfeldige møtet med en bekjent ble avgjørende.

<b>NYTT PERSPEKTIV:</b> – Du må gripe dagen og leve her og nå. Det som skjedde med datteren min, endret perspektivet mitt på både idretten og livet generelt, forteller Erlend Mamelund. 
NYTT PERSPEKTIV: – Du må gripe dagen og leve her og nå. Det som skjedde med datteren min, endret perspektivet mitt på både idretten og livet generelt, forteller Erlend Mamelund.  Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

Den tidligere landslagsprofilen i håndball, Erlend Mamelund (40), følte seg overmoden til å starte på livet 2.0 da han la opp som håndballspiller i 2016.

Han hadde oppnådd det han ville på håndballbanen og var mettet på proffliv og landslagsspill.

– Jeg trivdes ikke så godt i profftilværelsen. Det var mye alenetid, og følelsen av ikke å dele opplevelsene med familie og venner, var tung. Jeg kjente på litt hjemlengsel og følte at hverdagen ble ensformig og lite utfordrende, forteller Erlend når vi møter ham i forbindelse med «Mesternes mester»-innspillinger i Kristiansand.

Drømmen om familie

På et tidspunkt ga også kroppen beskjed om at tiden var inne for å kaste inn håndkleet og starte på voksenlivet han så alle kompisene var godt etablert i. Og skal sant sies, hadde Espen allerede hatt én fot i pensjonisttilværelsen en stund allerede.

<b>PROFFLIVET:</b> – Livet som proff var veldig egoistisk og ensformig. Med tiden ble det for lite utfordrende for meg, forteller Erlend, som blant annet har spilt for Haslum, FCK Håndbold og THW Kiel i løpet av karrieren.
PROFFLIVET: – Livet som proff var veldig egoistisk og ensformig. Med tiden ble det for lite utfordrende for meg, forteller Erlend, som blant annet har spilt for Haslum, FCK Håndbold og THW Kiel i løpet av karrieren. Foto: FABIAN BIMMER

– Jeg hadde utdannet meg til siviløkonom underveis og tenkte kanskje for mye på tiden etter karrieren også når jeg spilte aktivt. Så hadde jeg og kona mi planlagt en god stund at vi ønsket å få barn. Vi ønsket å skape en familie sammen, forteller Erlend, og smilet når øynene.

I 2012 falt Espen nemlig pladask for søsterens bestevenninne, håndballspilleren Karoline Næss Mamelund (37).

– Da vi først valgte å bli sammen, skjønte jeg at det her kan jeg ikke tulle til, forteller Erlend.

<b>HÅNDBALLKONE:</b> Erlend falt pladask for søsterens bestevenninne, håndballspilleren Karoline Næss Mamelund. I 2015 giftet de seg.
HÅNDBALLKONE: Erlend falt pladask for søsterens bestevenninne, håndballspilleren Karoline Næss Mamelund. I 2015 giftet de seg. Foto: Svein Brimi

Sommeren 2015 ble de gift, men ønskebarnet lot likevel vente på seg.

– Det tok lengre tid å få barn enn vi trodde. Datteren vår, som er syv år i dag, ble til ved hjelp av prøverør – uten at jeg tror det var noe «gærent» med oss. Det ville bare ikke klaffe med det første barnet. Det var en stor opplevelse da vi endelig fikk hilse på henne.

Sjokket

Erlend var i full fart på vei inn i livet han hadde drømt om så lenge.

Han var godt i gang med å stable en karriere på bena, han hadde gått inn for landing sammen med drømmedama, og nå var familien komplett. Så skjedde noe som endret hele hans syn på livet.

– Jo nærmere premiere jeg kommer, jo mer sårbar blir jeg
Pluss ikon
– Jo nærmere premiere jeg kommer, jo mer sårbar blir jeg

– De ringte kona mi fra barnehagen og sa at Nea var blitt dårlig, forteller Erlend stille.

Les også: (+) På 30-årsdagen fikk Abid Raja et brev som avslørte ryst­ende detaljer om sin egen oppvekst. Avsenderen var Grete

<b>DEDIKERT PAPPA:</b> – Det er viktigere å holde barn og unge i idretten for andre ting enn å bli verdens beste, mener Erlend. Han er i dag stolt pappa til Jesper (5) og Nea (7). 
DEDIKERT PAPPA: – Det er viktigere å holde barn og unge i idretten for andre ting enn å bli verdens beste, mener Erlend. Han er i dag stolt pappa til Jesper (5) og Nea (7).  Foto: Instagram

Karoline ringte og informerte ektemannen før hun dro for å hente den da 1,5 år gamle datteren i barnehagen. Da hun kom, satt de ansatte utendørs med den medtatte barnekroppen, for hun var så varm.

Da Nea ikke responderte på at mammaen kom, forsto de at her var noe ikke som det skulle. De hastet av gårde til legevakten ved Bærum sykehus.

– Der fikk vi beskjed om å gi henne tre Paracet, og at det sikkert ikke var noe farlig. Så ombestemte legen seg og ba oss kjøre en tur til barneavdelingen på Drammen sykehus for undersøkelse, erindrer Erlend.

<b>FOR BARNA: </b>– Min fremste motivasjon for å delta i «Mesternes mester», er mine to små barn. Da kan vi se på det sammen. De syntes nesten det var morsommere at jeg skulle være med enn jeg syntes selv, ler Erlend.
FOR BARNA: – Min fremste motivasjon for å delta i «Mesternes mester», er mine to små barn. Da kan vi se på det sammen. De syntes nesten det var morsommere at jeg skulle være med enn jeg syntes selv, ler Erlend. Foto: Svein Brimi

Himmelsendt

Klokken var halv fire på ettermiddagen senhøsten 2019. Den lille familien hastet ut mot parkeringsplassen, fullt klar over at de hadde en lang tur i rushtrafikk foran seg.

De hadde ikke kommet ut sykehusdøren før den lille jenta kastet opp over skulderen på Erlend. På vei inn i bilen møtte de på en barnepleier de kjenner.

<b>TAKKNEMLIG:</b> Opplevelsen av at datteren balanserte helt på kanten av livet, har endret mye av hvordan Erlend ser på livet og idretten. Før var han en som ikke gråt. Nå kan han derimot ta til tårene rett som det er
TAKKNEMLIG: Opplevelsen av at datteren balanserte helt på kanten av livet, har endret mye av hvordan Erlend ser på livet og idretten. Før var han en som ikke gråt. Nå kan han derimot ta til tårene rett som det er Foto: Privat

– «Hvor skal dere?» spurte hun. Vi forklarte at legen mente vi skulle ta henne med til Drammen sykehus. Da sier hun «Dere kan ikke reise til Drammen». Hun fikk oss tilbake på sykehuset, hvor det hadde vært vaktskifte. Den nye legen kjente på nakken hennes og sa: «Hun har hjernehinnebetennelse. Hun skal til Drammen sykehus i sykebil, nå!»

Nea ble hastet av gårde, og det ble flydd leger med helikopter fra Ullevål sykehus. I 24 timer satt foreldrene uvitende om datterens skjebne.

– Det var helt forferdelig. Vi opplevde å balansere på kanten av livet. Det satte alt annet jeg har gjort i livet, i perspektiv, forteller Erlend alvorlig.

Les også: Amalie Iuel: Drømmer om fem barn og minibuss

Livsendrende

Ifølge Norsk Helseinformatikk oppstår det nevrologiske senskader hos opptil 15 prosent av de barna som rammes av hjernehinnebetennelse. Det kan være epilepsi, mental svekkelse, nedsatt hørsel, syn og luktesans. Faren er størst for komplikasjoner ved sykdom i første leveår.

– Nea hadde englevakt. At vi møtte barnepleieren på vei inn i bilen, var avgjørende. Legene på sykehuset var helt overrasket hvor bra det gikk, og i dag er hun en frisk og rask 7-åring.

Erlends syn på livet og idretten endret seg totalt. Før var han en som ikke gråt.

– Jeg har selv slitt med å beskrive følelsene jeg kjente på den gangen. Men da jeg lyttet til Harald Eias podkast om sønnen Tobias, som han og kona mistet da han var to måneder gammel, der beskriver de det så godt, akkurat de følelsene jeg selv har kjent på. Jeg satt med klump i halsen og tårer i øynene da jeg lyttet til den podkasten, forteller 40-åringen.

– At tårene triller lettere i dag, er en bivirkning av det vi har gått gjennom, tror han.

Mesternes Mester sendes på NRK 1 på lørdager kl. 20.00