ERIK BYE
20 år siden han gikk bort: En av Norges første og største kjendiser
Erik Bye var en av våre aller første store kjendiser og kanskje også en av de aller mest folkekjære.
Sjømannslivet engasjerte Erik Bye (1926–2004) hele livet. Julaften 1959 var første gang hans radioprogram «Vi går ombord» ble sendt.
Fra julaften 1963 ble det en samsending med NRK TV. Det ble hans første store TV-suksess.
Hensikten med programmet var å skape kontakt mellom de seilende og det landfaste Norge, og Erik Bye skrev seg inn i historien som en av de første, og største kjendiser.
Mange husker sikkert den rørende scenen da fru Espegren fikk overraskende besøk av sin mann, for anledningen utkledd som julenisse.
Han var i all hemmelighet flydd hjem fra Hongkong, sponset av SAS, og holdt i skjul i noen dager før han fikk møte familien i TV-programmet.
I sitt liv som både programleder, journalist, visesanger, komponist, skuespiller og forfatter ble han ofte kalt «Høvdingen» og «Giganten» i norsk kulturliv.
Skrev «Vår beste dag»
Erik Bye ble født i New York i USA, men familien vendte hjem til Norge da han var seks år. Faren var operasanger.
Musikken ble en stor del av Eriks liv, og han var en anerkjent visesanger.
Hvem husker vel ikke «Vår beste dag», «Vår herres klinkekule» eller «Anna Lovinda»?
Som tenåring under den tyske okkupasjonen kom Bye med i motstandsarbeid i «Milorg» og etterretningsorganisasjonen «XU», men ble på slutten av 1944 sendt til Sverige hvor han ble med i de norske polititroppene.
Erik Bye var en norsk TV-personlighet, sanger, visedikter, forfatter og journalist. Ofte kalt «Høvdingen» og «Giganten» i norsk kulturliv.
Født: 1. mars 1926, Brooklyn, New York, USA
Død: 13. oktober 2004, Hvalstad i Asker, Akershus
Tilbake i Norge etter krigen tok han examen artium og tjenestegjorde i Hans Majestet Kongens Garde, hvor han ble sersjant.
Med utdannelsesstipend fra USA studerte han engelsk, journalistikk og drama ved Midland College i Nebraska, og i 1953 ble han Master of Arts i engelsk litteratur og drama ved University of Wisconsin.
Ved siden av studiene reiste han rundt i USA og jobbet som fabrikkarbeider, sjauer og lastebilsjåfør når han trengte penger til studiene.
Han seilte på båter som krysset verdenshavene og manøvrerte lasteprammer og taubåter i New Yorks havn. Han fikk engasjement som skuespiller, var journalist og i en periode også bartender.
Les også: Silje (44) sjokkerte God morgen Norge-seerne. Det kan ha reddet livet til Tone (77)
Erik Byes hustru
Etter USA-oppholdet var det journalistikken som var den store lidenskapen, riktignok aldri større enn kjærligheten sin Tove Bye.
Hun ble hans hustru i 1953, og da han døde hadde de vært gift i 51 år. Sammen fikk de fire barn.
Erik jobbet i noen år for BBC, før han fikk fast jobb i NRK. Gjennom årenes løp medvirket han i en lang rekke programmer.
Han viste stor omsorg og rettet oppmerksomheten mot mange forskjellige grupper, som alt fra sjøfolk, krigsinvalide, flyktninger og til urbefolkningen i Nord-Amerika.
Norges sjøfolk, og især krigsseilerne, fikk i Erik Bye en støttespiller av imponerende format. En av hans kampsaker var «Redningsselskapet».
Han sto selv bak pengeinnsamlingen i 1960 som førte til at det ble bygget en ny redningsskøyte.
Han laget en rekke reportasjer verden rundt.
Han var en våken og dristig krigsreporter, og i møte med folkegrupper på flukt skildret han flyktningenes fortvilelse, samtidig som han fikk frem de glimt av håp som finnes i menneskenes overlevelsesvilje.
Bye visste hvor viktig det var med rask hjelp, og rykket raskt ut når FN-organisasjoner og humanitære institusjoner trengte penger.
Stjernemøter
I lørdagskveld-programmene på 1970-tallet fikk den folkekjære TV-personligheten vist hvor sosial anlagt han var, og at smil og latter var en stor del av ham.
Han fikk store stjerner til «lille» Norge, som Josephine Baker (1906–1975) og Danny Kaye (1911–1987).
Det var også stas da amerikaneren Ken «Festus» Curtis (1916–1991) gjestet NRK-studioet. Erik var ikke noe dårligere enn stjernen i westernserien Kruttrøyk (Gunsmoke) og stilte med cowboyhatt.
Erik fikk synge sammen med Curtis, men også spille mot ham. De to avsluttet programmet med at de lagde en slags Kruttrøyk-scene sammen, riktignok med glimt i øyet.
Les også (+): Mormor klarte ikke å skjule sin skepsis til min nye kjæreste. Nå vet jeg hvorfor
«Giganten»
Erik ble verdsatt av folket, men også av kongehuset. I 1978 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.
I dag er gjennombruddet «Vi går ombord» bare ett av mange programmer som former arven Erik Bye etterlater seg.
Han huskes for varme formidlinger av de mange spesielle skjebner og historier, som ofte var fra fjerne himmelstrøk.
Med Eriks tilstedeværelse og innlevelse føltes de fremmede likevel nær. Han var aldri redd for å holde rundt folk eller ta dem i hånden.
TV-personligheten som både turte og ønsket å være personlig på TV ble 78 år. Han døde i 2004 etter lengre tids sykdom.
Dokumentarfilmen «Giganten» (2005) om Erik Bye vant tre prisene på filmfestivalen i Haugesund.