Petter stordalen 60 år
En kveld Petter (12) var utslitt etter en lang dag, sa faren Knut noe han aldri skulle glemme
Petter Stordalen startet karrieren som jordbærselger i Porsgrunn, og endte opp med å eie Norges største hotellkjede. I dag kjenner 60-åringen på en takknemlighet og stolthet over at barna ønsker å føre arven videre.
29. november fyller Petter Stordalen 60 år.
Forretningsmannen, som er mest kjent for å drive Nordens nest største hotellkjede Nordic Choice Hotels, har en nettoformue med verdi på 26 milliarder kroner, ifølge Kapital, noe som gjør ham til en av Norges rikeste personer.
– Ikke i mine villeste drømmer, selv for 20 år siden, ville jeg trodd at jeg skulle stå her i dag. Husk at Nordic Choice begynte som en investering i livet mitt, så ble det livet mitt, fortalte Petter til Her og Nå i forbindelse med åpningen av hotellet The Hub i Oslo i 2019.
Den eventyrlige reisen til å bli landets «hotellkonge» startet i Porsgrunn mange år tidligere.
I biografien «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet» forteller han om familien, som hadde dype røtter i dagligvarebransjen.
Faren Knut Anker Stordalen var også butikkeier, og allerede som 10-åring begynte Petter å hjelpe til.
Lært alt av pappa
– Pappa har lært meg alt. Jeg følte alltid den jobben jeg gjorde var viktig. «Det spiller ikke så stor rolle hva du gjør, Petter, bare du gjør det skikkelig». Han fikk meg til å føle at min innsats og mitt bidrag var avgjørende og noe jeg kunne være stolt av, har Stordalen tidligere uttalt i et intervju med Dagbladet Magasinet.
Den gangen var det meningen at Petter skulle følge i farens fotspor som tredje generasjons butikkeier. Men da han som 12-åring ble kåret til «Norges beste jordbærselger» av Porsgrunns Dagblad, begynte ambisjonene å vokse.
Petter fortalte under et foredrag ved Handelshøyskolen BI at det var under en senere samtale med faren at den berømte «jordbærfilosofien» ble født.
– En kveld jeg hadde klaget ganske mye, sa faren min til meg: «Petter, jeg skal lære deg én ting – selg de bærene du har, for det er det eneste du kan selge». Og den kvelden, da en stuptrøtt 12-åring la huet på puta, var det siste jeg tenkte før jeg sovnet: «Faren min er et geni, og en dag skal jeg overta den butikken», fortalte han om sin største inspirator og forbilde.
Men helt etter planen gikk det likevel ikke. Med tiden føltes butikken liten for den ambisiøse selgeren, og Petter takket nei til å ta over farens butikker, ga bort arven til sin yngre bror og begynte å studere ved Kjøpmannsinstituttet og Norges Markedshøyskole.
Les også: Siste tepepfall for legenden Toralv Maurstad
Norges yngste senterleder
I en alder av 24 år ble han Norges yngste senterleder da han ble ansvarlig for City Syd i Trondheim.
Seks år senere tok han over varehuset Steen & Strøm, som hadde gått konkurs, og bygde det opp igjen.
Pappa Knut fikk aldri oppleve den store suksessen som sønnen har i dag. I biografien «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet» forteller Petter om den gangen han tok med seg faren til kjøpesenteret i Oslo sentrum.
– Pappa hadde vært syk en stund da han kom til Steen & Strøm. Jeg var spent på hva han ville si. Jeg var utrolig stolt over hva vi hadde fått til på senteret, og for meg ble det viktig å vise pappa at det hadde kommet noe godt ut av avgjørelsen jeg hadde tatt da jeg takket nei til å ta over butikkene hans.
– At det ikke hadde vært forgjeves. At jeg hadde skapt noe med alt han hadde lært meg, forklarer han i boken.
Han forteller videre at hans kjære far var sterkt preget av sykdom, og at han ikke lenger var seg selv.
– Da han kom, bar vi ham ut av bilen og satte ham i rullestolen. Så trillet jeg ham rundt, introduserte ham for alle, viste ham butikkene og kontorene. Så spiste vi lunsj. Men sykdommen preget ham. Han var ikke seg selv. Og da vi satt og spiste, innså jeg at han ikke engang helt skjønte hvor han var.
Knut døde i 1994, bare 61 år gammel.
Ville kjøpe mange hoteller
Da Petter senere overraskende fikk sparken fra Steen & Strøm i 1996, bestemte den energiske gründeren seg for å reise seg igjen fra det sviende nederlaget og prøve noe helt nytt.
Det startet med kjøp av et hotell med mål om å kjøpe et nytt hotell hver 14. dag.
– I dag er jeg i grunn takknemlig for at de sparket meg. Uten deres resolutte handling hadde jeg aldri opplevd eventyret som skulle bli langt større enn Steen & Strøm, nemlig hotellselskapet Nordic Choice Hotels, forteller han til Dagens Næringsliv.
I over 20 år har Petter Stordalen farget offentligheten i Norge. Han har rappellert og ziplinet fra hotellbygninger, knust gitarer og krasjet med vannscooter.
Men er det én ting Petter er mer stolt av enn noe annet, er det fellesskapet han har klart å bygge opp.
– Kulturen er uten tvil det jeg er mest stolt over. Vi er 170 nasjonaliteter, nærmest et FN i miniatyr. Mangfoldet vårt gjør at de ansatte tør å stå opp for alle de tingene de tror på.
– Vi står opp og svarer kontant at vi ikke aksepterer rasisme, vi aksepterer heller ikke at det ikke skal være rom for å elske dem man vil: Han, hen eller hun. Homse, transe, lesbe eller biseksuell.
– Om du heter Ali eller Ola, om du er fra Thailand eller Oppland. Om du er muslim, jøde eller hindu. Alle kan få en plass hos oss, forteller Petter til Her og Nå med et glødende engasjement.
Les også: (+) Øystein vet at samtalen med kona kan være hans siste. Da han legger på, ringer telefonen igjen
Kjærlighet ved første blikk
Da Gunhild Stordalen (43) kom inn i livet til Petter i 2005, hadde Petter gått gjennom en skilsmisse med Ingrid Fuglehaug Stordalen i 2003 og var fast bestemt på at han aldri skulle gifte seg igjen.
– For meg var det kjærlighet ved første blikk. Det tok lengre tid for Gunhild. Men etter to år gikk hun med på å ta en første date. Og siden var det oss. Jeg skulle aldri gifte meg igjen, men så trodde jeg heller ikke kvinner som Gunhild fantes, skrev han i et blogginnlegg.
Paret giftet seg i Marokko i 2010.
Da Gunhild ble hardt rammet av den livstruende sykdommen systemisk sklerose i 2014, måtte ekteparet gjennom en helsemessig berg-og-dal-bane av gjennom flere år.
Gunhild mottok eksperimentell behandling og benmargstransplantasjon i Nederland og gikk også på cellegift. Hun ble bedre, men så kom tilbakefallet, og hun måtte gjennom en ny stamcelletransplantasjon.
Behandlingen var vellykket, og Gunhild er friskere enn på mange år. Imidlertid gikk det ikke i samme positive retning med ekteskapet. I november 2019 kom nyheten om at paret skulle skilles.
– Gunhild er mitt livs kjærlighet, og dette forandrer ikke mitt engasjement for henne eller hennes kampsaker, skrev Petter i en felles pressemelding med Gunhild.
Korona skapte trøbbel
Ikke mange månedene senere kom en ny nedtur for Petter. Da var det businessen som fikk seg en real trøkk. Kort tid etter at han gledestrålende annonserte at han hadde kjøpt reiseselskapet Ving, slo koronapandemien inn for fullt over landet.
– Jeg har opplevd mange kriser i min karriere, men jeg har aldri opplevd noen som gjør at maten ikke smaker når jeg spiser, at jeg ligger våken om natten. På en skala fra en til ti, der ti er det verste, så er alle andre kriser, som finanskrisen, oljekrisen og dotcom-boblen til sammen, fem på skalaen. Koronakrisen er en klar tier, forklarte han til Aftenposten.
Selv om det gikk dårlig med forretningene, var han klar på at han ikke var bekymret for seg selv og familien slik mange andre var.
– Nei, redd var jeg ikke. Barna mine er så godt som voksne og ferdig utdannet. Og meg er det i hvert fall ikke synd på. Jeg klarer meg. Jeg vet godt at jeg er privilegert og har det lettere enn mange andre, innrømmet han til avisen.
Det var imidlertid én god ting som kom ut av pandemi og nedstengning. Märta Elander Wistén (32) hadde tatt turen fra Sverige til Oslo.
– Märta kom for et kort besøk på et par dager, og så kom lockdown i Norge, så jeg brukte det som en grunn til at hun måtte bli lenger. Og så ble hun i 102 dager, fortalte Petter da han var gjest på «Senkveld».
Nå er paret blitt samboere både i Oslo og Stockholm.
– Det har vært en veldig spesiell tid, men vi har samtidig fått muligheten til å bli godt kjent – og etter hvert skikkelig forelsket. Så mens forretningslivet har vært utfordrende, har privatlivet vært en opptur. Vi har det helt fantastisk sammen, forteller han til VG.
Les også: Silya Nymoen:– Jeg hadde blitt en jeg ikke var, de hadde tuklet med meg, ødelagt meg litt
Overførte til barna
I 2018 tok Petter et stort grep når det gjaldt forretninger. Han overførte formuen og aksjene i bedriften til sine tre barn Emilie Stordalen (30), Henrik Stordalen (28) og Jakob Stordalen (25).
Selv beholdt Stordalen 0,01 prosent av aksjene, men det er fremdeles han som sitter i førersetet i familiebedriften. At barna har vist interesse for farens livsverk, har vekket sterke følelser hos Petter.
– At barna nå skal inn, det er umulig å forstå hvor ufattelig flott jeg synes det er. Nå vet jeg at det vil komme til å vokse videre, også lenge etter jeg er død. Det synes jeg er veldig fint å tenke på. Jeg ville aldri at selskapet skulle deles, børsnoteres eller selges, forteller Petter med bristende stemme til Her og Nå.
– Samtidig som jeg ikke ville legge det presset på barna mine som min far la på meg. At jeg skulle overta butikken den gangen. Jeg ville at de skulle følge sine egne drømmer. Så da de kom og fortalte meg at de ville inn i Nordic Choice, da kjente jeg at dette er det jeg alltid har drømt om. Det var et utrolig rørende øyeblikk for meg.
Selv om han har ført over firmaet til barna, vil han fortsatt ha full kontroll over driften.
– Jeg har ingen planer om å pensjonere meg, men det er en forsikring om at barna overtar ansvaret for konsernet, hvis jeg skulle bli utsatt for en flyulykke eller på annen måte ikke lenger er her. Slik sikrer vi langsiktighet og kontinuitet ved å hindre muligheten for å selge, splitte opp eller børsnotere konsernet, sier han til E24.
Datteren Emilie er også forberedt på at faren skal styre lenge, og at selv om barna eier, er det pappa som er sjefen.
– Jeg vet at jeg kommer til å måtte rulle han ut fra Choice direkte til graven. Men det er mer det at han er en trygghet og støttespiller når jeg trenger det, sier hun til TV 2.
Denne saken ble første gang publisert 29/11 2022, og sist oppdatert 30/11 2022.