Maren Teien Rørvik

Dette sier hundetreneren om å sende hunden på kennel

Innimellom kjenner «Fra bølle til bestevenn»-Maren at livet kunne vært fint uten hund, men det er bare helt til hun husker hvor mye hundene betyr for henne.

<b>GJØR FEIL:</b> Maren mener at hun som hundetrener gjør like mange feil som urutinerte hundeeiere når hun får en valp. Her er hun med valpen IPA som hun fikk i september i fjor.
GJØR FEIL: Maren mener at hun som hundetrener gjør like mange feil som urutinerte hundeeiere når hun får en valp. Her er hun med valpen IPA som hun fikk i september i fjor. Foto: NRK
Først publisert

– Noen få ganger, hvis du spør meg om hva livet ville vært uten hund, hadde jeg kanskje sagt at det innimellom ville vært litt deilig, men jeg synes hund gir meg veldig mye. For meg har hunden gitt meg hele mitt sosiale nettverk, og den knytter meg til veldig mange mennesker, sier hele Norges hundetrener Maren Teien Rørvik (33) med et smil.

Vi møter henne i forbindelse med lanseringen av fjerde sesong av den populære serien «Fra bølle til bestevenn», som har premiere 9. august på NRK TV og på NRK 1 i september.

Som i tidligere sesonger gjør Maren noe av det hun best kan; hjelper fortvilte hundeeiere med å få en utfordrende hund til å bli deres beste venn. Selv om Maren av og til kunne tenkt seg en hundepause, er hund likevel noe av det som gleder henne aller mest.

– En hund gjør at du kommer deg ut og i bevegelse. I en hund har du en som alltid er glad når du kommer hjem. Det er givende. Men når du har hund blir du bundet opp, det er ikke til å komme bort fra, fortsetter 33-åringen.

<b>ÅRETS HUNDEEIERE:</b> Maren sammen med deltagerne i sesong 4 av den populære NRK-serien «Fra bølle til bestevenn». 
ÅRETS HUNDEEIERE: Maren sammen med deltagerne i sesong 4 av den populære NRK-serien «Fra bølle til bestevenn».  Foto: NRK

Apropos bundet, hva tenker du om å sende hunden din på kennel?

– Det er ikke farlig å sende en hund på kennel, men det er ikke nødvendigvis for alle hunder. Hvis man har en sensitiv hund bør man kanskje vurdere om man først skal ha den på et prøveopphold, gjerne på en litt roligere tid av året enn i sommerferien.

– Da er hundepensjonatene fulle, det er stor pågang, mange hunder og mye lyd. Da kan det være fint om hunden er vant med det på forhånd. Hvis man har en følsom hund er det kanskje bedre for hunden å bli passet av noen du kjenner privat, sier TV-profilen.

Les også: Hundetrener Maren: – Jeg har aldri likt oppmerksomhet

Hundeeksperter gjør feil

I fjor fikk Maren en ny valp, den australske gjeterhunden, IPA. Hun er åpen om at også hundeeksperter kan gjøre feil.

– En hundeekspert gjør kanskje mer feil enn de som er ferske hundeeiere. Man kan fort bli litt slurvete. Nå som jeg har fått valp så kan jeg glemme hva grunnarbeidet faktisk er fordi jeg føler at jeg har kontroll på det. Man glemmer fort hva slags nivå man skal starte på. Å få valp igjen minnet meg på at vi må rykke helt tilbake til start. En valp kan absolutt ingenting, så ja, det blir noen feilsteg underveis.

<b>FIRBENT HYGGE:</b> For Maren er det vanskelig å se for seg et liv uten hund. – Det er mye glede i det, sier hun. 
FIRBENT HYGGE: For Maren er det vanskelig å se for seg et liv uten hund. – Det er mye glede i det, sier hun.  Foto: Jorn Gronlund

Maren tror at en av fordelene hun har, sammenlignet med de som ikke er så rutinert, er at hun kjenner til hva som er normalt for en valp.

– Når en hundetrener får valp er det som når andre folk får valp, men i motsetning til de helt ferske vil jeg være ganske rolig på hva som er normalt. En del av bekymringene mange nye hundeeiere har, som at hunden biter mye, tisser inne, at den ikke kommer når du roper eller at den er helt vill på kvelden, er ting jeg er helt rolig på.

Les også: Den egentlige grunnen til at hunden din gjesper og slikker seg på snuten

<b>BUNDET:</b> – Det er ikke til å stikke under stol at man blir bundet når man har hund, sier Maren. Bildet er tatt hjemme hos Maren sammen med hundene Luring og Gass. 
BUNDET: – Det er ikke til å stikke under stol at man blir bundet når man har hund, sier Maren. Bildet er tatt hjemme hos Maren sammen med hundene Luring og Gass.  Foto: Svein Brimi

«Fra bølle til bestevenn»

Hundetreneren kan også trøste nye hundeeiere med at IPA gjør rampestreker hos henne også.

– Valpene gjør like mye rampestreker hos meg som hos andre. De tygger i stykker ting, de river ned blomsterpotter, de hopper opp og biter meg i rumpa når jeg går forbi. Det skjer ting hos meg også, men jeg blir ikke så stresset av det, sier Maren.

Årets sesong av «Fra bølle til bestevenn» mener Maren vi kan glede oss til, hun røper at hun har hatt like mye glede av menneskene som av hundene.

– Jeg tror det blir en veldig fin sesong. Det er mye humor. Hundeeierne har mange morsomme tanker om hundenes personlighet og væremåte. Det er hundene jeg jobber med, men samtidig også menneskene. Det er spennende å få kikke litt i hodene til disse hundeeierne, avslutter Maren med et smil.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Les også: (+) Naboens hund bjeffer til alle døgnets tider!

<b>FINE MØTER:</b> Maren gleder seg like mye over menneske- som hundemøtene i årets sesong av «Fra bølle til bestevenn». 
FINE MØTER: Maren gleder seg like mye over menneske- som hundemøtene i årets sesong av «Fra bølle til bestevenn».  Foto: NRK

Marens fem beste valpetips

1. Tilpass valpen til ditt liv: Valper er svært tilpasningsdyktige, så ta dem med i hverdagen din slik at de blir vant til dine rytmer og ditt liv.

2. Tren på ro: Valper er ofte livlige, og det skal de få være, men det er viktig å lære dem å roe seg ned på forskjellige steder. Dette vil være nyttig senere, for eksempel når dere er på båttur eller hjemme hos vennene dine. Det er enkelt å øve på dette – lære valpen å legge seg på en matte og vent til den er helt rolig før den får oppmerksomhet.

3. Lek med valpen: Lær valpen å leke med leker i stedet for hendene dine og deg. God lek styrker relasjonen og vil være nyttig som belønning når du skal lære hunden nye ting.

4. Gå på valpekurs: Selv om du er hundeekspert og kan lære hunden din alt selv, er det nyttig å trene den i situasjoner hvor det er andre hunder til stede. Dette hjelper valpen å bli vant til å jobbe uten å bli distrahert.

5. Start tidlig med håndteringstrening: For å unngå traumer er det viktig å forberede valpen på besøk til veterinæren, det gjør man ved å berøre hunden overalt, slik at den får positive assosiasjoner ved det. Unngå å bruke mye tvang.