Barn bitt av hund
– Du skal aldri, og da mener jeg aldri, la barn og hund være alene sammen
Tipsene til hvordan du lærer barna hundevett – og unngår livsfarlige situasjoner mellom to- og firbeinte.
– Du skal aldri, og da mener jeg aldri, la hund og barn være alene sammen. Du kan ikke stole på at de setter egne grenser, forklarer hundeinstruktør og hundepsykolog ved GoodDog Center i Oslo, Tess Erngren.
Hun slår fast at alle møter mellom barn og hund skal ledsages av en voksen, og man må følge nøye med på dem.
En hund biter nemlig alltid av en grunn.
Nesen ble bitt av
Tess Erngren opplevde marerittet selv da hun var barn. Hun var fem år gammel da bestemorens hund bet av henne nesen da hun forsøkte å hjelpe den med et kjøttbein som bestemoren hadde gitt hunden. Hunden var aldri aggressiv, den handlet instinktivt.
Hun har heldigvis snudd opplevelsen til noe positivt, og valgt å jobbe med hund.
– Mine foreldre brukte tid på å forklare meg at det verken var min eller hundens feil at jeg ble bitt. Som med all annen traume må det behandles ved å eksponeres for det som er ubehagelig og på den måten få tilbake tilliten.
Les også: Sånn forbereder du hunden på at det kommer baby i hus
Store og små hunder kan alle bite
Da Tess ble bitt var hun alene med hunden, en feil som kostet dyrt.
Hundens størrelse har heller ikke noe å si.
- Alt for mange tror at små hunder er snille og at store hunder er farlige og skumle. Fakta er at små hunder biter mye oftere enn de store, og derfor er det viktig å ha klare regler som gjelder uansett rase, påpeker hun.
Ifølge hundeterapeuten er det ikke noe som heter en barnevennlig hund, men du kan lære barnet ditt til å bli hundevennlig.
– Barn må lære at det ikke er lov til å klappe en hund uten å spørre eieren, og dersom en hund står ute i bånd er det helt forbudt å går bort, sier Erngren.
Valper biter hardt
Tanja Solstad Marring er barnevernspedagog og hundeinstruktør ved Oslo Hundskole. Hun driver også en hundeleir ved Melnes gård hver eneste sommer.
Hun påpeker at de fleste bittskader som oppstår ikke kommer fra aggressive og sinte hunder, men fra de snille, oppspilte og lekne.
– Hunden blir oppspilt samtidig som barna, og det er da de største bittskadene skjer, spesielt fra søte små valper med sine sylskarpe pirajatenner, forteller hun.
Barna som blir skadet av hund er de som har en stor interesse for hunder. Derfor oppfordrer Marring foreldre til å trene hjemme på hvordan barnet skal oppføre seg i nærheten av hunder.
– Har du en nabo med hund så benytt deg gjerne av det. Barn lærer mer av det de gjør, enn det vi snakker om, understreker hundeinstruktøren.
Les også: (+) Saga (4) var uvanlig stor før fødsel. Både dyrlegen og matmor fikk sjokk da de så røntgenbildene
Hundeiers ansvar om hunden biter
Det er hunder overalt i samfunnet, og det blir stadig flere. Samtidig som det er viktig for foreldre å ta ansvar for barna er Marring ikke i tvil om at det tyngste ansvaret ligger på hundeierne.
– De må alltid ha kontroll på hunden når den møter barn. De bør aldri tenke at min hund er så snill at det aldri kan skje noe galt, sier Marring.
Ser du som foreldre at hunden trekker seg tilbake så be barnet om å la hunden være, uansett om eieren sier at det er i orden.
– Hunden skal alltid komme til barnet, ikke omvendt. Spør alltid eieren om det er grei at barnet klapper hunden. Dersom det er en liten hund, be barnet om å sette seg på huk, forklarer hun.
Hun anbefaler å lære eldre barn at de skal ta hendene i lommene, snu ryggen til og gå rolig vekk fra hunder de ikke vil hilse på.
– Ikke løp, det kan ha motsatt effekt og dra igang hundens jaktlyst, sier Marring.
Hunder har et eget språk som kalles dempende signaler, og det kan føles feil å snu ryggen til en hund man er redd for. Men på hundespråket sender man en tydelig beskjed om at man ikke ønsker konflikt.
Hun understrker at barn har gort av å være sammen med hunder.
– De lærer seg ansvar, empati og får bedre selvtillit. De har det generelt utrolig moro sammen.
Les også: Forbered hunden på familieforøkelse
Snakk med barna om hunderegler
Tess Erngren har laget en liten huskeliste det kan være lurt å gå gjennom med barna, slik at de vet hva de skal gjøre hvis det er en hund de vil hilse på.
– Det første er at man alltid må spørre eieren om å få lov til å hilse på, og kun være ett barn av gangen når man går bort til hunden. Ha rolige bevegelser og dempet stemme, og sett deg ned på huk og la hunden selv velge om den vil komme bort. Gå heller aldri bort til en hund som er alene, sier hun.
Når hunden uttrykker at den ønsker kontakt, kan man klappe den, men ikke oppå hodet, det kan virke truende. Det er bedre å klappe på siden eller på brystet. Man må heller ikke stirre rett på hunden eller trenge seg på den, kan hun fortelle.
– Mange tror at man skal strekke ut hånden, men det skal man ikke. Man skal hele tiden være rolig, og la hunden bestemme om den vil la seg klappe.