Dette må du vite om Melodi Grand Prix-artistene 2022

Hvem er favoritter skjuler seg bak maskene i Subwoolfer og hva heter Elsie Bay egentlig? Vi prøver å gi deg svaret på noen av tingene du lurer på om årets Melodi Grand Prix-finalister.

FAVORITTER: De maskerte og mystiske gule ulvene i Subwoolfer regnes som favoritter til å vinne Melodi Grand Prix av bookmakerne. Men hvem skjuler seg bak maskene? Og hva er budskapet i låten?
FAVORITTER: De maskerte og mystiske gule ulvene i Subwoolfer regnes som favoritter til å vinne Melodi Grand Prix av bookmakerne. Men hvem skjuler seg bak maskene? Og hva er budskapet i låten? Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
Først publisert Sist oppdatert

Det nærmer seg finalen i norske Melodi Grand Prix.

Lørdag 12. februar var den siste sjansen for de utslåtte bidragene til å likevel kvalifisere seg for finalen, nemlig gjennom å vinne Sistesjansen.

Nå er det på tide å ta en kikk på hva man kan forvente seg i den store finalen som avholdes lørdag 19. februar 2022 i H3 Arena på Fornebu.

Kåre Magnus Bergh, Annika Momrak og Mikkel Niva er programledere.

Rekkefølgen i Melodi Grand Prix finalen

Sendingen starter klokken 19.55, og i følge NRK er dette rekkefølgen artistene vil opptre i:

1. Hammer Of Thor - Oda Gondrosen

2. Someone - NorthKid

3. Queen Bees - Anna-Lisa Kumoji

4. Dangerous - Farida

5. Made Of Glass - Sofie Fjellvang

6. Black Flowers - Frode

7. Wonder Of The World - Christian Ingebrigsten

8. Fly - Maria Mohn

9. Give That Wolf A Banana - Subwoolfer

10. Death Of Us - Elsie Bay

Delfinalene har gått uten publikum i salen, men nå er det klart at det vil være 500 publikummere til stede under finalen.

Hvordan stemmer man i Melodi Grand Prix?

Man stemmer på NRK.no. Du må ha registrert bruker hos nrk.no for å kunne stemme på din favoritt. Her kan du lese mer om hvordan du stemmer.

Hvem er favorittene til å vinne Melodi Grand Prix 2022?

Nettstedet Oddschecker.com, er stedet å besøke om man vil sjekke hvem bookmakerne holder som favoritter i både den internasjonale og de nasjonale finalene.

I skrivende øyeblikk er det ingen tvil om at to artister skiller seg ut som storfavoritter.

Subwoolfer med låta «Give That Wolf a Banana» gis 52 prosent vinnersjanse foran Elsie Bay med «Death of Us» som gis på 17 prosent vinnersjanse per 14.2.2022.

I sjiktet under er det ikke de helt store utslagene. Sofie Fjellvang med «Made Of Glass», NorthKid med låta «Someone» og Oda Gondrosen med «Hammer Of Thor», er langt bak, men følger på de neste plassene.

<b>PROGRAMLEDERNE I MGP: </b>Kåre Magnus Bergh, Annika Momrak og Mikkel Niva er programledere i Melodi Grand Prix 2022. Momrak og Bergh har måttet stå over hver sin delfinale-sending på grunn av korona. Forhåpentligvis er alle i trioen friske til finalen.
PROGRAMLEDERNE I MGP: Kåre Magnus Bergh, Annika Momrak og Mikkel Niva er programledere i Melodi Grand Prix 2022. Momrak og Bergh har måttet stå over hver sin delfinale-sending på grunn av korona. Forhåpentligvis er alle i trioen friske til finalen. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Dersom man allerede nå tar en titt på hvem som regnes som favorittene til å vinne hele Eurovision 2022, som arrangeres i Torino i Italia, er Norge per dags dato på en niende plass. Veldig tidlig ennå, men det viser i alle fall at årets bidrag ser ut til å rate bra også sammenlignet med rivalene.

Oddschecker har også en avstemning der mennesker fra hele verden kan stemme på hvem de tror vinner den norske finalen. Dette kan være en god pekepinn på hva folket vil stemme på. I avstemningen er de to øverste plassene snudd om: Elsie Bay (36 prosent) som leder like foran Subwoolfer (33 prosent).

Malin Håvardsdotter Jensen er Vi Menn-piken 2016
Pluss ikon
Malin Håvardsdotter Jensen er Vi Menn-piken 2016

Med såpass overlegne tall burde superfinalen allerede være avgjort, tenker du kanskje?

Bookmakerne tror det, men man bør kanskje ikke undervurdere slagkraften i norrøn mytologi, ispedd dramatiske trommerytmer servert av Oda Gondrosen i Hammer of Thor?

Eller hva med Sofie Fjellvangs vakre og storslåtte ballade?

Populariteten til Stjernekamp-vinner og Northkid-frontfigur Bilal Saab i kombinasjon med bandets fengende poprock-låt, skal man heller ikke kimse av.

Hvem er Subwoolfer?

Subwoolfer er et nytt band-konsept som er satt sammen i anledning Eurovision. Faktisk er bandet så nytt at dersom man plotter det inn på Google, får du i stedet opp forslag til autokorreksjon og bilde av diverse subwoofere man kan få kjøpt. Neppe helt etter PR-planen, Universal Music?

<b>FAVORITT:</b> Subwoolfer avbildet under lanseringen av årets MGP-artister.
FAVORITT: Subwoolfer avbildet under lanseringen av årets MGP-artister. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Band-navnet er med andre ord en kombinasjon av «subwoofer» - som er en høyttaler som gjengir lavfrekvent lyd, bedre kjent som bass. Wolf, er som alle nok er klar over det engelske ordet for ulv - og derav er de to gutta (?) kledd i bananfargede ulve-kostymer.

Men hvem skjuler seg bak maskene?

Man kan vel allerede nå si at mannen med Norges mest særegne countryknekk i stemmen, Gaute Ormåsen, neppe hadde klart å lure mange dersom han hadde meldt seg på Maskorama?

Spekulasjonene har allerede gått varmt på Jodel og på diskusjonsforumet Kvinneguiden. Der trekkes A1-bandmedlem Ben Adams frem som en mulig kandidat til å utgjøre den andre halvdelen av duoen.

Selv benekter Gaute Ormåsen spekulasjonene overfor Ringsaker blad.

– Nei, det stemmer ikke, det er nok ikke meg. Jeg vet ikke hvem det er, men det ligner vel på stemmen min da, blir Brumunddal-karen sitert på.

Tror du på ham? Hør og bedøm selv.

Nettstedet Wiwibloggs, som følger Eurovision tettere enn de fleste, drar også frem Gaute Ormåsen som et mulig navn bak maskene. Også 2017-deltakeren JOWST blir trukket frem. Det samme blir Ylvis-brødrene. Kan de virkelig ha gått fra The Fox til The Wolf?

Rammet av korona

Subwoolfer er forhåndskvalifisert til finalen, og skulle egentlig ha opptrådt under delfinalen 29. januar, men måtte flytte opptredenen på grunn av koronasmitte.

I stedet måtte bandet NorthKid med Stjernekamp-vinner Bilal Saab (22) i spissen steppe inn på kort varsel.

Hva handler Give That Wolf a Banana om?

Apropos korona, spekulasjonene går allerede rundt om at teksten til Give That Wolf a Banana er et skjult korona-budskap.

And before that wolf eats my grandma

Give that wolf a banana

Teksten er åpenbart inspirert av folkeeventyret Rødhette og Ulven, der ulven som kjent spiser opp bestemor og kler seg ut som henne for deretter å kunne spise opp Rødhette.

Eurovision-nettstedet wiwibloggs.com spekulerer i at sangteksten oppfordrer verden til å beskytte de mest sårbare (grandma - bestemor) fra koronaviruset og / eller vaksineskeptikere (altså The Wolf - ulven), ved å gi ulven en banan – eller vaksine.

Synes du det høres det litt søkt ut? Her kan du lese en omfattende begrunnelse på hvorfor Wiwibloggs tror sangteksten kan inneholde et skjult korona-budskap.

Slik presenterer NRK Subwoolfer:

Brødrene Keith og Jim møttes for 4,5 milliarder år siden, da månen var en egen planet. Siden da har de erobret hver eneste planet i universet med musikken sin, og er dermed det største bandet i galaksen – noensinne.

Den 20. juni 1969 dalte profeten Neil ned fra himmelen. De kalte han for «mannen med de sterkeste armene». Han lovet å hjelpe Keith og Jim med å bli superstjerner på jorden. Han skulle komme og hente dem når de hadde skrevet den beste sangen i hele universet. Neil kom dessverre aldri tilbake, men Subwoolfer fikk tak i DJ Astronaut og har nå kommet seg til Jorden. Nå skal de lete etter Neil, og ta den musikalske tronen med sangen «Give the Wolf a Banana». Dette skal de få til ved å opptre på den mest prestisjefulle scenen på hele jorden: MGP Norge 2022.

Kilde: NRK.no

Wiwibloggs hevder å ha fått følgende kommentar fra duoen:

– Tekstene er altfor dype og sammensatte til å kunne ha kun én betydning. Zig a zig ahh!

På den andre siden så NRK sin presentasjon av ulve-duoen såpass absurd (se faktaboks), at det er fullt mulig at budskapet i sangen rett og slett bare er moro, fjas og tøys.

Hvem er Elsie Bay?

Hun er riktignok ikke maskert, men også den andre forhåndsfavoritten i årets konkurranse, har på skjult sin egentlige identitet bak et artistnavn.

Hun heter nemlig ikke verken Elsie eller Bay, men Elsa Søllesvik.

Hun deltar med låta «Death of us», som i grove trekk handler om at hun endelig har bestemt seg for at forholdet har dødd eller tatt slutt. (I've made up my mind. And there's no comin' back from the death of us).

Hun er en 25 år gammel norsk sanger og låtskriver, født i Kvinnherad, men familien flyttet til Haugesund da hun var 13.

Hun fikk sitt gjennombrudd allerede som 17-åring med popsuksessen Elsa & Emilie. Hun møtte Emilie Haaland Austrheim på kulturskolen i Haugesund. De fikk platekontrakt med Sony Music allerede i 2014 og fikk sitt store gjennombrudd med albumet Endless Optimism i 2017 og 2018.

BLANT FAVORITTENE: Elsie Bay heter egentlig Elsa Søllesvik. Hun deltar med den stemningsfulle James Bond-aktige låten Death of us.
BLANT FAVORITTENE: Elsie Bay heter egentlig Elsa Søllesvik. Hun deltar med den stemningsfulle James Bond-aktige låten Death of us. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Kjent for Skam-hit

Du husker kanskje låten «Run» som ble kjent gjennom serien «Skam»? Den har i dag over ni millioner avspillinger på Spotify.

Duoens andre store hiter Ocean og Au Volant har også over ni millioner avspillinger på Spotify.

Til tross for suksessen, ble duoen oppløst i 2018 og Søllesvik valgte å satse på en solokarriere som artist og låtskriver.

Deltar både som artist og låtskriver

I Melodi Grand Prix-finalen i 2021, var hun med som låtskriver på låta Witch Woods, fremført av Emmy.

Elsie Bay er direktekvalifisert til finalen og har skrevet årets finalelåt sammen med Jonas Holteberg Jensen og Andreas Stone Johansson.

I tillegg er hun en av låtskriverne bak «Hammer of Thor» som Oda Gondrosen deltar med i finalen.

Ved siden av sitt åpenbare talent innenfor musikk, har Søllesvik tilbrakt mye tid på skolebenken og kan skilte med bachelorgrader i både statsvitenskap fra Universitetet i Oslo, samt en i rettsvitenskap og kriminologi fra Universitetet i Stavanger og Universitetet i Oslo.

Hvorfor kaller hun seg for Elsie Bay?

Artistnavnet forklares med at «Elsie» var et av navnene foreldrene hennes vurderte, før de landet på Elsa, skriver NRK.

Etternavnet «Bay» er det engelske ordet for «vik», og henspiller på siste del av etternavnet Søllesvik.

Hæ, er Stjernekamp-Bilal med?

Ja, det stemmer. Bilal Saab er frontfigur og vokalist i bandet NorthKid som er et norsk popband fra Alta og Hasvik.

Bandets historie strekker seg egentlig helt tilbake til 2013 da altaværingene Helge Moen og Håkon Guttormsen begynte p spille rockemusikk med noen kompiser. Bandet het da «Approaching Pluto».

I 2017 bestemte bandet seg for å satse mer i retning pop og det var da Bilal Saab kom inn i gruppen som vokalist.

Foruten Saab, Moen (synth) og Guttormsen (gitar), består bandet av trommis Sebastian Willassen og bassist Vegard Olaussen.

Sistnevnte forklarte i 2017 hvordan Bilal kom inn i bandet.

– Etter noen rå år med skikkelig rock i Approaching Pluto bestemte vi oss for å spille mer pop, og da startet vi NorthKid i tett samarbeid med Kåre Vestrheim (norsk plateprodusent og musiker, red.anm.). Da bestemte vi oss for å ta med vidunderkiden Bilal inn i bandet, noe som vi er sykt glad for, han synger jo som en gud, sa Olaussen til mpsmusic.no.

Bandet slo gjennom med debutsingelen Firefly i 2017 og har gitt ut en rekke andre låter siden den gang.

STJERNER FRA NORD-NORGE: NorthKid er direktekvalifisert til finalen. Frontfigur Bilal Saab (i midten) håper nok på en Stjernekamp-effekt når publikumsstemmende telles opp ut.
STJERNER FRA NORD-NORGE: NorthKid er direktekvalifisert til finalen. Frontfigur Bilal Saab (i midten) håper nok på en Stjernekamp-effekt når publikumsstemmende telles opp ut. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Vant Stjernekamp 2019

Bilal Saab er født og oppvokst på Sørøya i Hasvik kommune i Finnmark.

Han var et ubeskrevet blad for de fleste, da han i 2019 ble rikskjendis nærmest over natta på grun nav deltakelsen i Stjernekamp på NRK.

Da 20 år gamle Saab imponerte stort og vant hele sangkonkurransen etter å ha slått Kim Rysstad (38) i finalen.

Underveis fremførte han også en av det som er blitt bandets mest kjente låt: «Done Fighting». Den har 2,5 millioner avspillinger på Spotify – desidert mest av bandets låter.

Avlyste spillejobber og permittering

I tiden etter seieren har imidlertid musikkarrieren stoppet litt opp på grunn av pandemien.

– Gudene vet hvor mange spillejobber vi måtte droppe. Men jeg klager ikke, jeg var hjemme og gjorde det beste ut av det, sa han til VG nylig.

Saab kom seg raskt ned på jorda igjen etter superstjernestatusen. Han tok jobb på familiebedriften hjemme på Sørøya i Finnmark, men ble permittert, skrev VG.

– Det er klart corona var en motivasjonsknekk, sier han.

Åpner opp om tøffe tak i familien: – Det gikk hardt inn på alle
Pluss ikon
Åpner opp om tøffe tak i familien: – Det gikk hardt inn på alle

Nå er gutten med gullstrupen imidlertid tilbake der han trives best: På scenen.

Bandet er forhåndskvalifisert til MGP-finalen med popballaden «Someone».

Sangen er skrevet av bandmedlem Helge Moen sammen med Alex Charles, Sandra Lynd og Jim Bergsted.

Låten er regnet som en outsider til å stikke av med seieren.

Christian Ingebrigtsen

A1-bandmedlem Christian Ingebrigtsen har etter hvert etablert seg som en skikkelig traver innen Melodi Grand Prix-sirkuset. Flere ganger har han vært med som låtskriver på MGP-bidrag.

Han skrev blant annet vinnerlåta til Ulrikke Brandstorp i 2020, Attention, sammen med Kjetil Mørland. Dessverre ble den internasjonale Eurovision-finalen avlyst det året på grunn av koronapandemien.

I tillegg har han fire andreplasser som låtskriver.

MGP-RINGREV: Christian Ingebrigtsen har vært med i MGP-sirkuset flere ganger som låtskriver. I år deltar han som artist.
MGP-RINGREV: Christian Ingebrigtsen har vært med i MGP-sirkuset flere ganger som låtskriver. I år deltar han som artist. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Denne gangen deltar han selv med ballade «Wonder of the world» som er en hyllest til kjærligheten mellom to mennesker. Sangen er forhåndskvalifisert til finalen.

Ingebrigtsen er 45 år gammel og født på Siggerud. I 1997 startet han musikkstudiene ved LIPA (Liverpool institute for performing arts).

Der ble han oppdaget av en lærer som anbefalte ham til manageren Tim Byrne som jobbet med å sette sammen en musikkgruppe – som senere ble kjent under navnet A1.

Bandet ble en internasjonal suksess, godt hjulpet av den påkostede coverversjonen og musikkvideoen av a-ha-hiten Take on me i år 2000. I 2003 starter Ingebrigtsen på sin solokarriere. Debuten var den selvskrevne duetten In Love with an angel som han sang sammen med Maria Arredondo.

Den nådde toppen av VG-lista og ble liggende inne på topp 10 i tre måneder. Siden den gang har han stått bak flere hits og gitt ut flere album.

Tett samarbeid med pappa Stein Ingebrigtsen

Christian Ingebrigtsens far er musikeren Stein Ingebrigtsen.

I et intervju i Hjemmet i 2021 fortalte de to om deres unike far-sønn-forhold.

Både Chris­ti­an og lil­le­bro­ren Martin rakk så vidt opp til pia­no­et da de be­gyn­te å spille, til tross for at faren advarte dem mot å satse på musikken.

For hjem­me på Sig­ge­rud i Nord­re Fol­lo satt 1970-tal­lets sto­re hit­ma­skin og to­barns­far og spil­te og sang sam­men med søn­ne­ne.

– Martin på pia­no, pap­pa på fløy­te og jeg på gi­tar. Vi har gjort kon­ser­ter som «Team Ingebrigtsen», ler Chris­ti­an.

– Helt til det duk­ket opp noen som sprang. Da byt­tet vi til «Ingebrigtsen trio», sier Stein, og sik­ter til fri­id­retts­fami­li­en med sam­me navn.

53 år et­ter at pap­pa de­bu­ter­te med «Langt hår», har de tre fort­satt kon­ser­ter sam­men. Stein kik­ker på eld­ste­søn­nen.

– Vi har et fa­bel­ak­tig godt sam­ar­beid, vi tre.

Les mer: Da Christian for­talte pappa om valget han hadde tatt, var det ikke ak­ku­rat po­pu­lært

Forlovet med 15 år yngre Martine

Christian Ingebrigtsen bekreftet i november 2021 at han nå er forlovet med 15 år yngre Martine Dønheim fra Ålesund.

De to møttes for første gang i 2012 gjennom kjæresten til Christians a1-kollega Ben Adams, norske Sara Skjoldnes, skriver Dagbladet. Paret har ingen barn.

Anna-Lisa Kumoji

Anna-Lisa Kumoji er den siste av de forhåndskvalifiserte artistene. Hun er født i 1990 og er en norsk sanger, skuespiller, stemmeskuespiller og musikalartist.

Hun deltar med låten «Queen Bees» som er skrevet av Alan Roy Scott, Elsbeth Rehder, Olli Akras og Anna-Lisa Kumoji.

Kumoji har deltatt i Melodi Grand Prix før. I 2019 kom hun på fjerdeplass med låten «Holla».

FORHÅNDSKVALIFISERT: Anna-Lisa Kumoji deltar i årets norske Melodi Grand Prix med låta «Queen Bees»
FORHÅNDSKVALIFISERT: Anna-Lisa Kumoji deltar i årets norske Melodi Grand Prix med låta «Queen Bees» Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Hun har også gjestet og opptådt i en rekke tv-programmer som Beat for Beat, Idrettsgallaen, Senkveld og Stjernekamp.

I Stjernekamp 2021 ble hun omtalt som en av favorittene og fikk gode tilbakemeldinger av dommerne. Sjokket var derfor stort da hun røk ut allerede etter fem sendinger. NRKs anmelder Espen Borge var sjokkert og kalte exiten for en skandale. Det var til slutt Bjørn Tomren som vant Stjernekamp i 2021.

Kumoji har røtter fra Ghana og Bodø og er oppvokst på Borgen i Asker. I dag bor hun i Drammen. Hun er storesøsteren til Beatrice Akuvi Hosen Kumordzie, som også er musiker under artistnavnet Akuvi.

Var døden nær i brann

Kumoji fortalte i fjor til Her og Nå om den dramatiske brannen som rammet henne og familien i 2011.

Les saken: Anna Lisa var døden nær: – Jeg hadde englevakt

Vinduene eksploderte og brannalarmen ljomet i den overtente stuen. Men Anna-Lisa fikk ikke med seg noe av infernoet som beveget seg i rasende tempo i retning sengen hun lå på i motsatt ende av leiligheten.

– Mamma hadde dratt for å handle og jeg var alene i leiligheten vår i Asker da det begynte å brenne. Selv lå jeg bevisstløs på sengen og ante ikke hva som foregikk rundt meg, forteller Anna-Lisa om de dramatiske minuttene.

Hun har ingen forklaring på hvorfor hun våknet da en nabo ropte navnet hennes i det fjerne. Hun kom seg på bena, fikk åpnet vinduet og hoppet ut på gresset nedenfor.

– Etter brannen fortalte brannkonstabelen at om det hadde gått to minutter til, hadde flammene slukt meg. Jeg er ikke i tvil om at noen holdt en hånd over meg den dagen, sa hun til Her og Nå.

Flyttet til Drammen på grunn av kjæresten

Kumoji fortalte i et intervju med Drammens Tidende i september 2021 at hun flyttet til Åssiden i Drammen etter å ha funnet drømmemannen på Tinder.

Mannen, som ikke omtales med etternavn, heter Fredrik og er drammenser.

Frode Vassel

Frode Vassel er 40 år gammel og opprinnelig fra Fana i Bergen, men har de siste 11 årene bodd på Holmlia i Oslo. Han har tre barn.

Vassel har bred erfaring fra MGP-sirkuset, men aldri som artist. Han var med som korist i 2017 på låten Jowst som ble fremført av vokalisten Aleksander Walmann, i 2018 som korist på låta til Alexander Rybak, That’s How You Write A Song og i 2019 som korist på låta til Keiino, Spirit In The Sky.

Da han bidro som korist i 2018 måtte han stå helt i utkanten av scenen, og ble omtalt som Rybaks «hemmelige hjelper».

Sangen han deltar med i 2022 heter «Black Flowers». Den er skrevet sammen med Benjamin Larsen, Niklas Rosström og Celine Alette Pedersen Breivoll.

PÅ EGNE BEN: Frode Vassel har ved en rekke anledninger vært med som korist i MGP. I år stiller han som soloartist. Han tok seg videre fra den første delfinalen.
PÅ EGNE BEN: Frode Vassel har ved en rekke anledninger vært med som korist i MGP. I år stiller han som soloartist. Han tok seg videre fra den første delfinalen. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Hva handler sangen Black Flowers om?

– Sangen handler om miljøvern, og vår tanke bak låten er at vi voksne er «black flowers». Vi har dårlig samvittighet for ting vi gjør, selv om vi vet vi ikke burde gjøre det. Vi liker å ha det lettvint og komfortabelt, og selv om vi vet at vi bør få ned forbruket vårt, er det deilig å holde på den levestandarden og luksusen vi er vant til å omgi oss med. Det er alltid noen som får svi fra de valgene vi tar, og det er de som kommer etter oss som må ta støyten. Det må vi bli flinkere til å tenke på, har Vassel sagt til Fanaposten

– Låten handler om vi tar vare på jordkloden og overlater den den til de kommende generasjonane. Som trebarnsfar er dette viktig for meg, er forhåpentligvis noe flere kjenner seg igjen i, forklarte han til NRK.

I etterkant har kritikere påpekt at «Black Flower» er svært lik «Uprising» av Muse. Musikkanmeldere har også kommentert likheten, og i en NRK-artikkel blir de to låtene beskrevet som «farlig like».

Vassel tar kritikken med knusende ro.

– Folk skal få lov til å mene hva de vil, men jeg tar dette med stor ro. Man kan alltid finne elementer i en låt som kan minne om noe fra en annen, men det er ikke nødvendigvis det samme som at det er i nærheten av plagiat, sier han til God kveld Norge.

Farida

Farida Bolseth Benounis (31) fra Gjøvik vant den andre delfinalen av MGP med låta «Dangerous» og tok seg dermed til finalen.

Farida tok til tårene etter å ha fått seiersbudskapet. Hun var sikker på at hun hadde mislyktes, ettersom hun gjorde en feil under den avgjørende opptredenen i gullduellen mot Steffen Jakobsen.

– Jeg glemte jo den høyeste tonen, sa hun fortvilet på direkten.

Samarbeid med Atle Pettersen

Dangerous er en stemningsfull poplåt som kan minne litt om en James Bond-låt. Den er skrevet i samarbeid med Atle Pettersen, Peter Daniel Newman, Hannah Dorothy, og Faridas kjæreste, Rasmus Simon Vedvik Thallaug.

– Atle Pettersen og jeg startet på låta en varm sommerdag. Jeg hadde en historie, vi snakket og skrev. Etter hvert tok vi den inn til Peter og Hannah for å få input, og til slutt gjorde Rasmus den fantastiske produksjonen på den. Det har blitt litt endringer i sjangerretning og melodiføring underveis, men sluttresultatet er jeg veldig fornøyd med, forteller artisten i et intervju med musikkskolen hun gikk på Noroff, der hun studerte lyd- og musikkproduksjon.

Hun forteller videre at hun aldri har brukt så lang tid på en låt før, og at det egentlig ikke var meningen at den skulle være med på MGP.

– Jeg visste imidlertid at de var interesserte i å ha meg med, og jeg følte denne passet, noe NRK var enige i, sier hun.

Fikk internasjonal oppmerksomhet

Farida debuterte med R&B/soul-låta «Solo Ride» i 2016, og fikk den gangen oppmerksomhet fra musikkmagasiner som Billboard og The Fader. Samme år mottok hun Årets forbilde-prisen på 100.000 kroner etter glitrende opptredener på by:Larm-festivalen, skriver p3.no.

I etterkant innrømmet hun at hun følte et press i som det var vanskelig å leve opp til.

Farida vokste opp på Gjøvik med en mamma fra Ålesund og pappa fra Constantine i Algerie. Hun sang kjente musikallåter med moren og hørte på Britney Spears og Christina Aguilera som liten. Da hun fikk Born To Do It-skiva til Craig David som 11-åring, skjønte hvor godt hun likte å synge.

Siden den gang har hun sunget, og ikke minst øvd seg på å synge godt teknisk, sa hun i p3-intervjuet.

Oda Gondrosen

Oda Gondrosen (25) og låta Hammer of Thor, er kanskje den ved siden av Subwoolfer som skiller seg mest ut i årets finale.

Oda Gondrosen er en 25 år gammel sanger og låtskriver fra Fredrikstad. Hun hadde egentlig lagt musikkarrieren på hylla, da hun ble overbevist om å melde seg på Idol i 2020 der hun imponerte og havnet på tredjeplass.

INTENST: De intense trommeslagerne i bakgrunnen gir Hammer of Thor en dramatisk og mystisk dimensjon.
INTENST: De intense trommeslagerne i bakgrunnen gir Hammer of Thor en dramatisk og mystisk dimensjon. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Skjebnen ville ha det til at hun møtte Idol-vinneren fra den samme sesongen, Mari Bølla, i den første duellen i delfinalen. Hun gikk seirende ut av duellen.

I gullduellen slo hun VILDE, som i forkant av delfinalene var regnet som en større favoritt enn Gondrosen av bookmakerne. Spørsmålet er om Gondrosen også kan overraske i finalen?

Forlovet

Forloveden Martin Skåksrud og vennegjengen hjemme i Fredrikstad var dypt imponert over opptredenen.

Paret er forlovet etter at Skåksrud fridde på kjøkkenet i hjemmet deres på Gressvik første juledag – og fikk ja, skriver Fredriksstad blad.

– Jeg laget en drink til oss på kjøkkenet, usminket og i joggebukse. Da jeg snudde meg sto han på kne med roser og ring, forteller Gondrosen til avisen.

Låta Hammer of Thor er kraftfull og pompøs. De fire trommespillerne som er med på scenen, er også med på å gi opptredenen en ekstra dimensjon.

Budskapet i sangen handler ifølge Gondrosen om girlpower og det å ta makten.

– De seier at når Tor kaster hammeren, så treffer han akkurat det han sikter på. Så nå tar jeg hammeren og sikter på MGP-finalen, sa hun under delfinalen. Så nå tar jeg hammeren, kaster og sikter på MGP-finalen. Så får vi se hvordan det går, sa hun etter sin opptreden i delfinalen.

Inspirert av norrøn mytologi

Også innen den norrøne mytologien ble Thors hammer, Mjølner, stjålet av den onde jotnen Trym. Trym nektet å gi den tilbake før han fikk gifte seg med den vakreste av alle gudinnene, Frøya.

Tor svarte imidlertid på trusselen med å kle seg ut som Frøya, med to steiner som bryster, og Loke kledde seg ut som brudepike. De fikk da hammeren av moren til Trym, hvorpå Tor knuser alle jotnene med hammeren, og reiser hjem.

Dersom det er denne historien inspirasjonen er hentet fra, vites ikke. Det gjenstår med andre ord å se hvem som ler best. Om Oda smadrer alle i finalen, eller om det er henne selv som får tildelt et slag med hammeren.

Sofie Fjellvang vant den fjerde delfinalen

Lørdag 5. februar kjempet Alexandra Joner, Maria Mohn, Kim Wigaard og Sofie Fjellvang om den nest siste plassen i MGP-finalen.

Det var til slutt Sofie Fjellvang som kvalifiserte seg til finalen med sin sterke ballade «Made Of Glass» som hun har skrevet sammen med Kjetil Mørland.

Dette skriver NRK om Sofie Fjellvang:

Sofie Fjellvang

Låt: «Made Of Glass»

Tekst og Melodi: Sofie Fjellvang og Kjetil Mørland

Sofie Fjellvang er en 21 år gammel artist og låtskriver fra Kristiansand.

Hennes store gjennombrudd kom da hun sang seg helt til finalen i The Voice i 2021. Hun har alltid hatt en drøm om å leve av musikk, og begynte i et barnekor i menigheten hennes i svært ung alder. Da hun studerte i Leesville, North Carolina i USA i 2017 vant hun en sangkonkurranse i et agentbyrå hun var en del av, skriver NRK i sin artistpresentasjon.

Fjellvang jobber med sin debut-EP med hjelp av en gammel kjenning i Melodi Grand Prix-sirkuset, Kjetil Mørland.

Fjellvang fortalte under direktesendingen at hun forelsket seg i MGP og ble kjempefan av Mørland da hun så ham frtemføre «A Monster Like Me» sammen med Debrah Scarlett i 2015. Bidraget endte på 8. plass i Eurovision.

Etter seieren i The Voice, åpnet det seg en mulighet for å samarbeide med sitt store idol, og resultatet er den inderlige balladen «Made Of Glass», som overbeviste publikum i den fjerde delfinalen og som kan være en outsider i finalen.

Fjellvang er engasjert i pinsemenigheten Filadelfia i Kristiansand sammen med moren Elfi og har blant annet bidratt med å sette opp musikaler.

Gift som 20-åring

Sommeren 2021 giftet seg med kjæresten gjennom snart 1,5 år.

Ektemannen møtte hun på bibelskole i Kristiansand, skriver Dagen.

Men selv om kjæresten fridde etter at paret hadde kjent hverandre i knapt åtte måneder, var Fjellvang sikker i sin sak, skrev tv2.no.

– Her går vi rett på sak altså, ler hun og legger til:

– Det er så forskjellig for folk. Men for min og Henrik sin del, når det bare føles godt og riktig, da holder man ikke igjen altså. Da må man bare «gunne» på.

Vennene fikk sjokk

Fjellvang har fått mange kommentarer på at det er «tidlig» å gifte seg som 20-åring, og forteller hvordan at vennene fikk sjokk da hun avslørte giftemålet.

– Jeg skjønner at det er ganske så vilt å gifte seg når du er 20 år og ikke har vært sammen i mange år enda. Jeg har faktisk aldri hatt kjæreste før heller, men jeg følte bare «Wow, han her vil jeg aldri gi slipp på», sier hun.

Maria Mohn vant sistesjansen

Lørdag 12. februar fikk én artist komme inn i finalen gjennom å bli stemt frem av seerne gjennom Sistesjansen. De fire som fikk flest stemmer var Mari Bølla - «Your Loss», Kim Wigaard - «La Melodia», Maria Mohn - «Fly» og Trollfest - «Dance Like A Pink Flamingo».

Det var til slutt Maria Mohn som stakk av med den siste finale-billetten med sangen «Fly» som hun har skrevet sammen med Einar Kristiansen Five og Jan-Tore Saltnes.

Dette skriver NRK om opptreden:

Det var Maria Mohn (38) som kapret den siste gullbilletten i kveld. Mohn er artist, låtskriver, entertainer og sangpedagog. Hun har sunget i den spellemannsnominerte vokalgruppa PUST og Det Norske Solistkor. Hun har tidligere deltatt i Idol.

– Jeg følte at jeg ga alt og jeg koste meg, sa Mohn etter opptreden.

Maria Mohn

Låt: «Fly»

Tekst og melodi: Maria Mohn, Einar Kristiansen Five og Jan-Tore Saltnes

Maria Mohn er en 38 år gammel artist, låtskriver, entertainer og sangpedagog. Hun har utdannet seg på Norges Musikkhøyskole, og har tidligere sunget i både PULS og ulike kor.

Dette skriver NRK om Maria Mohn på sin artistpresentasjon:

Hun har deltatt i Idol og sunget på blant annet Beat for Beat, Popstokk, og fremførte sin egen låt «Håp» i forbindelse med 22. juli-markeringen ved Regjeringskvartalet. I 2020 deltok hun i Melodi Grand Prix med duetten «Fool for love» sammen med Kim Wigaard. Årets bidrag, «Fly», har Maria skrevet til sine tre barn.

MARIA MOHN: Maria Mohn deltar i årets norske Melodi Grand Prix med låta «Fly».
MARIA MOHN: Maria Mohn deltar i årets norske Melodi Grand Prix med låta «Fly». Foto: Terje Pedersen/NTB

Sto frem om syk sønn

Tidligere i år fortalte Mohn til bladet "Hjemmet" om sin syke sønn Johannes, som hadde den sjeldne blodsykdommen Diamond Blackfan anemi (DBA).

– Jeg ble spurt om å delta i en tid da vi hadde det tøft fordi Johannes akkurat hadde gått gjennom transplantasjonen. For meg var det ekstra fint fordi jeg fikk noe annet å tenke på. I videoen spiller han min syke sønn, som kjemper seg tilbake og vinner kampen. Det synes jeg er sterkt fordi det er en sann historie, fortalte hun til Hjemmet.

I Melodi Grand Prix synger Maria sangen «Fly», som handler om hennes tre barn og utfordringene de vil møte i livet. «Ikke vær redd, for jeg skal fange deg hvis du faller», synger hun blant annet.

– Helt siden jeg var liten har min største drøm vært å vinne Grand Prix. Nå kan jeg kjenne på gleden over få sjansen.

Les også: Maria Mohn: Johannes ble stadig svakere og trengte en donor. Diskusjonen tvang seg frem: Skulle de forsøke å få et barn til, for å få match?

Melodi Grand Prix-finalen sendes på NRK1 lørdag 19. februar kl. 19:50.