Ragnar Kivle fra «Demenskoret»
– Kim gjør livet verdt å leve
Ragnar Kivles ukuelige optimisme har fanget TV-seerne. Han takker dirigenten i «Demenskoret», Kim Wigaard, for gleden han har brakt inn i livet hans.
– Å synge i kor med Kim, det er altså en opplevelse. Jeg har ikke ord. Jeg føler det Kim gir oss av godhet og kjærlighet, det gjør livet verdt å leve, stråler koristen Ragnar Kivle (71).
Ragnar er født og oppvokst i Japan, jobbet mange år som ridende politi og har blant annet vært utstasjonert i FN.
Han fikk diagnosen Alzheimer som 69-åring, og det siste året har vi kunnet følge ham som korist i NRK-serien «Demenskoret».
– «Demenskoret» har betydd mye. Selv om jeg har Alzheimer, er jeg i dag en happy mann. Og selv om de har tatt fra meg førerkortet på både bil og motorsykkel, er jeg glad.
– «Always look at the bright side of life» er det viktigste jeg har. Å få synge i dette koret gjør at jeg kjenner at «wow», så deilig livet er, sier Ragnar og smiler takknemlig.
Les også: Kim Wigaard: – Hadde pappa fått hjelp før, ville det ikke gått sånn over styr som det gjorde
«Demenskoret»
I sesong to av «Demenskoret» la TV-seerne sin elsk på den kvikke koristen, og under Gullruten var han nominert som Årets deltager. Demenskorets dirigent Kim Wigaard, uttrykker stolthet over den viktige nominasjonen.
– Det har vært mye stigma knyttet til demens, og vi må snakke åpent om det. Det er også noe av grunnen til at Ragnar er nominert. Han er altså et så fantastisk menneske på alle plan, sier han før han henvender seg direkte til Ragnar.
– Det mener jeg, Ragnar, og det har jeg sagt til deg mange ganger før. Du har en sånn optimisme som gjør at jeg blir glad. Du ser positivt på alle situasjoner, synger fra hjertet og koser deg med de andre koristene i koret. Vi har det altså så fint – og vi fortsetter, vi?
– Ja, Kim! Jeg er så glad i deg at jeg tør ikke gjøre noe annet, repliserer Ragnar med et skøyeraktig smil.
Les også: (+) Det var kona som slo alarm da Jan Runar (48) begynte å si og gjøre merkelige ting
200 demenskor
Engasjementet rundt det hjertevarme TV-programmet har vært overveldende. I kjølvannet av NRK-suksessen har det oppstått nærmere 200 demenskor landet rundt.
– Det har nærmest blitt en folkebevegelse det koristene og vi har gjort. Det skal vi være stolte av. Det er takket være blant annet denne mannen her. Uten koristene hadde vi ikke hatt noe kor, smiler Kim.
Ragnar nikker enig.
– De har sett hva vi har fått til, og det har fått folk til å våkne. De har skjønt at sang gir så mye glede i kropp og sjel, og da forsvinner alle de vonde tankene, sier Ragnar.
Å følge den livsglade gjengen i demenskoret har vært livsendrende for Kim.
– Jeg tror aldri jeg kommer til å jobbe med noe som er så vakkert som «Demenskoret». Jeg tror det rører noe dypt i oss med det å være menneske. Vi viser livet på sitt vanskeligste, men også på det fineste, forteller Kim, som har lært mye av de engasjerte koristene de siste tre årene.
– Jeg har lært at det som skjer akkurat her og nå, er faktisk ganske viktig. Det som skjer i morgen eller det som skjedde i går, det er ikke like viktig. Vi må leve her og nå, og bruke alle mulige metoder for å ha det best mulig der vi er. Det har jeg blitt flinkere på.