Christian Strand om kona Madeleine

– Madeleine ga meg styrken jeg trengte

Et bredt smil er varemerket hans, men i NRK-dokumentaren «Gitt bort» – om sin egen adopsjon – var tårene aldri langt unna. Heller ikke hos TV-seerne.

<b>EN GOD STØTTE:</b> Christian giftet seg med Madeleine i 2012. – Hun ga meg styrken jeg trengte for å grave i egen fortid, sier han.
EN GOD STØTTE: Christian giftet seg med Madeleine i 2012. – Hun ga meg styrken jeg trengte for å grave i egen fortid, sier han. Foto: Morten Bendiksen
Publisert

En rørt og takknemlig Christian Strand (44) vant i mai «Gullruten» for beste karakterdrevne dokumentarserie.

I «Gitt bort», som ble vist før jul på NRK TV, fikk Christian vite mer om sin egen adopsjon. Han ble overlatt til et barnehjem i Indonesia etter fødselen. Tre måneder gammel kom han til Norge, adoptert av medienestoren Arne Strand og hans kone Ann-Mari i 1983.

Arne, mest kjent for sine mange år som politisk kommentator i NRK og sjefredaktør i Dagsavisen, gikk bort tidligere i år, mens moren til Christian døde flere år tidligere.

Med på turen til Indonesia var ikke bare NRK-teamet, men også sønnene Liam (10) og Oliver (9), og kona Madeleine (39).

Det ble et krevende år, samtidig som har skrev boken «Hva hvis – min reise for å finne meg selv» som kom ut i våres.

<b>GLEDER SEG</b>: – Det siste året har vært travelt. Nå er jeg veldig klar for ferie med familien min, sier Christian Strand.
GLEDER SEG: – Det siste året har vært travelt. Nå er jeg veldig klar for ferie med familien min, sier Christian Strand. Foto: Morten Bendiksen

Programleder for «P2-pulsen»

Etter et aktivt år med mye jobbing og graving i sin personlige reise, gleder Christian seg til å koble av med familien i sommer.

– Hva skal du gjøre i sommer?

– I sommer skal jeg først være programleder for sommerradioprogrammet «P2-pulsen» på NRK et par uker. Etterpå blir det rolige dager på hytta i Vestfold, før vi flyr ut av landet til sandstrender og palmer. Det gleder jeg meg veldig til. Det har vært et svært hektisk år. Nå blir det stas å bare være med min kjære og barna våre. Det er det beste jeg vet.

– Hva spiser og drikker du helst i varmen?

– Jeg elsker sjømat, så det blir det så ofte jeg kan. Ferske reker, sjøkreps og blåskjell sammen med sesongens grønnsaker – med en god hvitvin eller bobler i glasset. Det er ikke så mye som slår det!

– Jeg er glad i forskjellig mat, men det er én ting jeg ikke klarer meg uten; hvitløk. Bruker mye hvitløk, enten fra Spania eller Kina, i maten. Det må jeg alltid ha når jeg lager asiatisk mat.

<b>HABIL KOKK:</b> Christian å lage mat, her med fersk øret fra Hardanger på grillen. – Jeg bruker mye hvitløk i maten hele året, forteller han.
HABIL KOKK: Christian å lage mat, her med fersk øret fra Hardanger på grillen. – Jeg bruker mye hvitløk i maten hele året, forteller han. Foto: Privat

Ditt beste sommerminne?

– Det må ha vært i fjor da vi reiste til Indonesia og besøkte Jakarta, Sukorejo – der jeg er født – og Bali. For et land, for en reise og hvilken opplevelse! Det å være der med familien, NRK-teamet som filmet «Gitt bort», og våre beste venner var magisk.

– Et annet fint sommerminne er alle turene til sommerhuset vi hadde i Danmark med mamma og pappa. Jeg husker fortsatt lyden av bølgene som slo inn på stranden rett ved hytta …

Les også: Christian Strand: – Det som skjedde den lørdagskvelden endret alt

<b>DRØMMEREISE</b>: Christian tok i fjor med seg barna Liam og Oliver og kona Madeleine til Indonesia, landet han er født i.
DRØMMEREISE: Christian tok i fjor med seg barna Liam og Oliver og kona Madeleine til Indonesia, landet han er født i. Foto: Privat

Jenta fra Danmark

Ditt dårligste sommerminne?

– Kan ikke huske å ha noen. Må kanskje ha vært hvis det var veldig dårlig vær eller noe.

Hvor går drømmereisen?

– Den ble tatt til Indonesia. Nå må vi finne nye drømmedestinasjoner!

Hvilken bok får plass i kofferten?

– Her burde jeg jo sagt min egen bok «Hva hvis – min reise for å finne meg selv» som er min adopsjonshistorie. Vi får se hva som frister på bokhandelen før avreise. Men helt sikkert en roman. Likte veldig godt forfatter Thomas Korsgaards trilogi. Så kanskje noe i den duren.

Din første sommerforelskelse?

– Helt sikkert en jente jeg møtte på ferie i Danmark. Om det var forelskelse eller fascinasjon over at hun var god i sport eller noe, er jeg usikker på.

Les også: (+) Min nyskilte venninne kom på besøk til oss hele tiden. At jeg ikke så hva som som skjedde!

<b>NÆRT FORHOLD:</b> Pappa Arne Strand var redaktør i Dagsavisen, som før het Arbeiderbladet. Christian kjenner på et savn etter faren som gikk bort i 2023.
NÆRT FORHOLD: Pappa Arne Strand var redaktør i Dagsavisen, som før het Arbeiderbladet. Christian kjenner på et savn etter faren som gikk bort i 2023. Foto: Morten Bendiksen

Jobbet i Arbeiderbladet

Hvilken sang får deg opp av solsengen?

– Det meste, bare det har gode rytmer og spilles høyt nok.

Beskriv en perfekt sommerdag!

– Stå opp relativt tidlig, rolig løpetur, lang frokost med familien og masse godt pålegg, lese litt, bade med barna, drikke vin, fersk sjømat på grillen.

Hva var din første sommerjobb?

– Det var å selge Arbeiderbladet i Oslo. Pappa hadde skaffet meg jobben. Jeg var sikkert ti år og gikk rundt sammen med en venn og vi fikk 10 kroner per solgte avis. Jeg var så stolt over alle avisene vi solgte og pengene vi fikk!


Denne saken ble første gang publisert 12/06 2024.

Les også