Kokken Christer Rødseth

– Derfor er jeg singel

Føles det tungt å gå inn i høsten? Da kan du kanskje hente inspirasjon fra Christer Rødseth som elsker den lune og fargerike årstiden.

<b>CHRISTER RØDSETH:</b> Christer gleder seg over alle sesonger, men spesielt liker han høsten hvor vi kan høste fra «egen hage».
CHRISTER RØDSETH: Christer gleder seg over alle sesonger, men spesielt liker han høsten hvor vi kan høste fra «egen hage». Foto: Gry Traaen
Publisert

– Hadde du sett hvor mye jeg jobber, ville du ikke lurt på hvorfor jeg fortsatt er singel, sier kokk i «God morgen Norge» på TV 2, Christer Rødseth (33), med et smil mens han beveger seg i et heseblesende tempo over golfbanen i Kragerø.

Mens han prater, har Her og Nå mer enn nok med å holde følge med den energiske kokken.

– Og hadde jeg vært sammen med noen, hadde du nok visst det, fortsetter han og ler igjen.

– Men jeg har det bra – veldig bra, og det er hektisk.

Foruten å lage mat, er golf noe av det morsomste Christer gjør og vi møter ham da han deltar han i golfturneringen Wright Invitational. Men vi skal ikke snakke om golf, organdonasjon eller en potensiell drømmeprins. Vi skal i stedet prate om årstiden som gjør Christer opprømt av glede.

– Høsten er magisk! Da er Norge på sitt aller beste, konstaterer han, med et smil som strekker seg fra øre til øre.

– I år hadde vi en varm mai-måned, så høsten kommer tidligere enn vanlig, konkluderer han.

<b>MATGLEDE:</b> I tillegg til at Christer er kokk i «God morgen Norge», jobber han som kjøkkensjef på restauranten Vaaghals som ligger i Bjørvika i Oslo. 
MATGLEDE: I tillegg til at Christer er kokk i «God morgen Norge», jobber han som kjøkkensjef på restauranten Vaaghals som ligger i Bjørvika i Oslo.  Foto: Carolina Mendoza Bye

Enkelt og jordnært

Tilgang til kortreiste og nyhøstede grønnsaker er noe en matentusiast som Christer setter stor pris på.

– Alt i denne sesongen er friskt. Vi får inn grønnsaker på kjøkkenet som fortsatt har dugg og jord på seg fordi de er så ferske. Grønnsaker, sopp og bær fra skogen, og ikke minst lammet. Høsten er en høytid, understreker han.

Christers filosofi for matlaging er enkel og jordnær, og høsten gjør det lett å følge denne.

– Nå har vi en overflod av fantastiske råvarer. De ferske grønnsakene og det møre lammet er en fryd for en kokk. Jeg ser alltid frem til denne tiden av året fordi produktene er så utrolig smakfulle og næringsrike, utdyper han.

Les også: Christer Rødseth: – Jeg vil gifte meg, jeg vil ha mannen, jeg vil ha hagen og alt

Nærmere naturen

Kokken mener vi alltid bør se etter sesongens råvarer når vi handler mat. For å gjøre det enklere for forbrukerne, har flere matbutikker merket varer som er i sesong.

– Mange matvarer lagres over vinteren, og det fungerer fint. Men når du velger råvarer som er i sesong, får du virkelig kjenne hvor sødmefullt alt er, hvor riktig det føles. Det er helt fantastisk, sier 33-åringen.

Christers engasjement og entusiasme for matlaging gjør ham til en inspirerende skikkelse på TV-skjermen. Både han og hans kokkekollega i «God morgen Norge» på TV 2, Wenche Andersen (70), er opptatt av kortreiste sesongråvarer. Det er også et aktivt valg for å komme nærmere naturen.

– Å spise sesongens matvarer er en måte å koble seg til naturen på og få mest mulig ut av det den har å tilby.

Les også: (+) – Barna skulle være hos far i høstferien, men i stedet drar han på tur med den nye kjæresten. Nå er jeg lei

<b>INSPIRASJON:</b> Kollega i TV 2, Wenche Andersen, har vært en viktig inspirasjonskilde for Christer. 
INSPIRASJON: Kollega i TV 2, Wenche Andersen, har vært en viktig inspirasjonskilde for Christer.  Foto: TV 2

Drømmer om pasta

I sommer tilbrakte Christer to uker i Italia, hvor han også testet ut lokale produkter som er i sesong. For kokken som elsker italiensk mat, har det blitt en årlig tradisjon å reise dit. Han har til og med gitt ut en kokebok med italienske retter, «Christers Italia».

Da han fylte 34 år den 29. august, hadde han et ønske for dagen.

– På bursdagen min ville jeg gjerne ha en sykt god pastarett. Da blir jeg lykkelig, deler han med et smil.

Under finner du oppskrifter på noen av Christers høstfavoritt-retter som alle består av av norske råvarer som er i sesong nå:

Blomkålsuppe à la Christer

Suppen serveres med stekte blomkålbuketter og vinaigrette med vårløk.

Dette trenger du til 4 personer:

2 blomkål (1/2 skal brukes til buketter)
3 fedd hvitløk
2 ss olje til steking
5 dl melk
2 dl kremfløte
1 dl kyllingkraft (kan sløyfes, eller du kan bruke ½ buljongterning)
Salt og sitron til smak
2 ss smør til servering
1 ss olivenolje til servering

<b>BLOMKÅLSUPPE</b>: Oppskrift på hjemmelaget blomkålsuppe.
BLOMKÅLSUPPE: Oppskrift på hjemmelaget blomkålsuppe. Foto: TV 2

Vinaigrette:

1 vårløk
1 sjalottløk
2 ss olivenolje
1 liten klype salt

Slik gjør du:

Rens blomkålen. Ta vare på stilkene sånn at du kan lage kraft av de til senere. Kutt 1 ½ blomkål fint. Rens hvitløkfeddene og kutt de i tynne skiver. Varm en kjele med litt olje og ha i hvitløken, la de frese til de er gylne. Ha så i blomkålen og dekk med melk, fløte og eventuelt kraft. La det koke til blomkålen er mør.

Kjør så suppen med en stavmikser til suppen er helt glatt. Er suppen litt tykk, kan du spe med ekstra melk eller kraft. Smak til med salt og sitron. Før servering kan du ha i et par spiseskjeer smør og litt olivenolje og skumme opp suppen. Bukettene du la til side stekes i olje og smør til de er møre.

Hell suppen i tallerken og dander bukettene på toppen. Vinaigretten lages ved å finhakke vårløk og sjalottløk. Bland dette med olivenolje og smak til med salt. Vinaigretten has over suppen rett før servering.

Lammefrikassé

Dette trenger du til 4–8 personer:

800 g lammekjøtt i biter (Du kan bruke mange type lammekjøtt i en lammefrikassé, for eksempel lammenakke eller lammelår).
6 dl vann
1 løk
1 hvitløkfedd
1 laurbærblad
1 ts sort pepper
2 gulrøtter
1 sellerirot
1 pastinakk
200 g grønne, fryste erter
40 g smør
30 g mel
2 dl kremfløte
1 ss hakket dill
Salt og sitron til smak
600 g poteter av eget valg

<b>LAMMEFRIKASSÈ</b>: Oppskrift på hjemmelaget lammefrikassé.
LAMMEFRIKASSÈ: Oppskrift på hjemmelaget lammefrikassé. Foto: TV 2

Slik gjør du:

Ha kjøttet i en kjele med 1 løk, hvitløk, laurbær og pepper. Kok det opp, skum av proteinene som legger seg på toppen. La kjøttet så trekke til det er mørt. Løft ut kjøttet og sil kraften for å fjerne krydder og løken som nå har gjort jobben sin.Kutt gulrot, selleri og pastinakk i cirka like store biter. Disse kan du koke for seg selv i saltet vann om du ønsker det.

Sausen lages ved at du smelter smør og rører i melet. Spe så med kraft fra kokingen av lammet til du har en tykk saus. Du skal ha i fløten etter koketiden, så den kan godt være litt tykkere enn du kanskje tror.Vend nå inn det kokte kjøttet og grønnsakene.

Rett før servering drysser du litt dill over. Kokte småpoteter med 1 klatt smør og litt ekstra dill er godt til denne retten.

Eplekake

Oppskrift til 4–5 små former/kopper (2-3 dl) som tåler varme.

Dette trenger du:

100 g sukker
100 g mykt meierismør med salt
100 g mel
1 ts bakepulver
1 eple – syrlig, Hardanger/Granny Smith
1 egg
1/2 vaniljestang

Smør og sukker piskes hvitt med frøene fra en halv vaniljestang. Ha i egg, mel og bakepulver og pisk godt. Smør små ildfaste former/eller kopper som tåler høy varme med mykt smør og dryss på sukker. Hell av det overflødige sukkeret.

Tilsett cirka 80 gram kakedeig og 3 eplebåter i hver form/kopp. Stek på 150 grader i 10–15 minutter, til kakene er saftige uten å bli tørre. Etter steking, la kakene hvile i 10 minutter før du tar de ut av formen.

<b>EPLEKAKE</b>: Oppskrift på hjemmelaget eplekake.
EPLEKAKE: Oppskrift på hjemmelaget eplekake. Foto: TV 2

Karamellsaus:

200 g sukker
50 g meierismør - saltet
150 g kremfløte
1 klype maldonsalt

Smelt sukker til lys karamell. Rør inn smør i biter litt etter litt, før fløte tilsettes. OBS! Vær forsiktig, temperaturforskjell gjør at det kan boble voldsomt. Ha i maldonsalt. Sil karamellen (metallsikt), slik at den er fri for «klumper».

Eplekompott:

2 syrlige epler, Hardanger/Granny Smith, skrelt i terninger
100 g sukker
50 ml eplejuice – ferskpresset (ikke konsentrat)

Smelt sukker til lys karamell, ha i epler og eplejuice. Kok til sukkeret er oppløst og eplebitene er møre. Smak gjerne til med litt sitronsaft, litt syre i karamellsausen «høyner» smaken!

Monteringen:

Ha eplekompott i hver av de små formene, legg over den ferdigstekte kaken, hell over ca. 2 ss karamellsaus. Sett lokket på formen (eller legg på et lokk av aluminiumsfolie) og varm opp i ca. 10 minutter på 160 grader.

Denne saken ble første gang publisert 02/10 2024.

Les også