Airfryer-oppskrifter

Slik går du ned i vekt med airfryer-menyen

Ved å velge riktig mat, kan du ifølge ernæringseksperten både gå ned i vekt og oppnå store helsegevinster uten å sulte. Her får du rådene – og 13 fristende oppskrifter tilpasset både stekeovn og airfryer.

Pluss ikon
<b>SUNNERE MED AIRFRYER: </b>Lager du mat i airfryer, går det både kjappere og er sunnere enn i stekepannen.
SUNNERE MED AIRFRYER: Lager du mat i airfryer, går det både kjappere og er sunnere enn i stekepannen. Foto: Getty Images
Først publisert

– Slutt med jo-jo-slankingen en gang for alle! For hver gang du slanker deg, går forbrenningen ned, sier kostholdsveilederen Mari Krogshus (37).

For det henger sammen. Spiser du mat kroppene våre er skapt for, blir kroppen din som den er skapt; normalvektig og uten livs­stilssykdommer, ifølge henne.

– Å sulte seg til vektnedgang er ikke bra for noen. Når du gjør det, tolker kroppen det som en krise, og forbrenningen settes på sparebluss, poengterer hun.

<b>KOSTHOLDSVEILEDER: </b>– Jeg har hjulpet over 130 000 norske kvinner med å få bedre helse og færre kilo, forteller Mari Krogshus.
KOSTHOLDSVEILEDER: – Jeg har hjulpet over 130 000 norske kvinner med å få bedre helse og færre kilo, forteller Mari Krogshus. Foto: Privat

Spiser ikke brød

Posesuppe og gryteretter i poser: nei. Kjøtt, frukt og mettede meieriprodukter, som ordentlig smør og fløte: ja.

– Jeg bruker heller fløte og vann enn melk, og meierismør i stedet for margarin og nyere oljer, som for eksempel rapsolje. Det meste av kornet vi finner i butikken i dag, er ikke kroppen skapt til å ta imot. Om du ikke velger økologisk, inneholder også de fleste typene sprøytemidler. Jeg og min familie spiser ikke brød, sier tobarnsmoren, og legger til:

– Brød tar også opp mye av plassen til annen mat som gir deg flere helsefordeler, som metthet, overskudd og energi.

Hun forteller at vi før i tiden spiste korn som ble behandlet i lange, naturlige prosesser før det skulle spises, for å gjøre det lettere fordøyelig. Det er derfor mange i dag tåler surdeigsbrød, men ikke «butikkbrød».

Hvis du ønsker bedre helse, er det ifølge Mari viktig å erstatte et brødmåltid (butikkbakt) med et måltid uten brød. Det kan for eksempel være egg, fisk, kjøtt, frukt og grønnsaker.

Da vil du ikke få behov for mellommåltider, og du vil få mer energi, mindre søtsug, bedre fordøyelse, vekttap og smalere midje, hevder hun.

Les også: (+) Eksperten anbefaler: Disse syltetøyene har færrest kalorier

Lager mat i airfryeren

Krogshus bruker selv airfryer til de fleste måltidene. Men oppskriftene hun deler lenger ned i saken, kan også lages i stekovnen.

Airfryer regnes som en sunnere måte å lage mat på enn i stekepanne og til dels også stekeovn.

Krogshus forteller at man vanligvis bruker mindre smør eller olje når man lager mat i airfryer, men hun legger til at riktig fett dog er viktig for helsen og mettheten.

– Det går også raskere å lage sunn og «ordentlig» mat på den måten, fordi det går raskere i airfryer enn i stekeovn, samt at den er enklere å rengjøre. Med andre ord blir det like raskt og lett å varme middagsrester som å lage seg en brødskive. Og når du lager kylling i stedet for brødskiver i en travel hverdag, kommer resultatene med egen kropp og helse, slår hun fast.

Kostholdsveilederen ber deg derfor tenke over dette: Det er like enkelt å lage kyllinglår som frossenpizza. Men spiser du kyllinglår, føler du deg mett og har ikke søtsug etter måltidet.

– Da gir du kroppen din byggesteinene som fremmer hormonell helse, som igjen forbedrer søvn, evnen til fettforbrenning, energi og hormonelle utfordringer som PMS, overgangsalder, fertilitet, PCOS og endometriose, sier Krogshus og fortsetter:

– Samtidig sikrer du ditt behov for proteiner, som blant annet dekker kroppens produksjon av både hormoner og viktige enzymer.

Rom for utskeielser

Det er imidlertid rom for utskeielser. Er du i en bursdag, skal du ta deg et kakestykke hvis du har lyst på det.

– Dagen etter kakestykket, tar du igjen gode valg og ingenting er ødelagt, poengterer hun.

Fantes denne varen for 100 år siden? Er dette en matvare uten en ingrediensliste?

Det er spørsmålene hun råder deg til å stille. Hvis svaret er ja, er det ja-mat.

– Når du handler et meieriprodukt, velg det du tror fantes for 100 år siden. Eksempel: Fet rømme ble brukt av våre bestemødre. Skyr med Hubba bubba-smak ble ikke det, slår hun fast.

Les også: (+) Folkekuren: Ned i vekt med helgekos

Spis naturlig mat

Hun mener vi bør velge og fråtse i naturlige matvarer.

Rent kjøtt og ren fisk. Egg, smør, fløte, yoghurt, frukt, grønnsaker, bær og olivenolje.

<b>REN MAT: </b>Rene råvarer anbefales for å holde kroppen sunn.
REN MAT: Rene råvarer anbefales for å holde kroppen sunn. Foto: Getty Images

Om du vil ha noe søtt på yoghurten, så bruk honning. Honning er ikke det samme som sukker.

– Av de naturlige råvarene kan du lage deilig mat. Kjøtt­suppe, ovnsstekte kyllinglår, en saftig biff med saus og potet, fruktsalater, laks med rømme, lammekoteletter med sjy, potet og brokkoli, sier kostholdsveilederen.

Hva med kalorier, da? spør du kanskje. Til det sier Krogshus: Glem det også!

– Vi mennesker er heldigvis mer enn kalorier. Om kroppen din forbrenner fett, handler også om hormonene. Kroppen er kompleks. Men den er enkel å håndtere, så lenge du gjør det den er skapt for, sier livsstilsveilederen.

Hun mener at et altfor stort fokus på kaloritelling er en stor bidragsyter til spiseforstyrrelser hos unge og voksne, og at dette er en av årsakene til den store fedme- og sykdomsepidemien i samfunnet.

Glem slanking

Spiser du naturlige råvarer, vil kroppen si fra når den er mett. Ordet slanking skal du slutte å ha i tankene dine, ifølge ernæringseksperten.

– I mitt opplegg bruker jeg heller aldri ordet porsjon. Du spiser kveldsmat dersom du trenger det. Om du trenger det, avhenger av når du spiser middag. Selv vil jeg anbefale middag rundt klokken fem, og så, om du trenger et måltid til, kan det inntas i syv–åttetiden, sier hun.

Mari forteller at viktige hormonelle prosesser foregår i kroppen på kvelden og natten. Om hun skal anbefale deg å ­spise lite på et tidspunkt, så er det om kvelden, nettopp på grunn av dette.

Får mer energi og overskudd

Etter å ha studert ernæring, fant hun fort ut at hun ville hjelpe kvinner som fikk dårligere helse gjennom utdatert informasjon. Mettet fett gir ikke hjerte- og karsykdommer, rapsolje er ikke sunt, havsalt er bra, hevder hun.

– De siste årene har jeg hjulpet flere enn 130 000 kvinner. De fleste av dem er i 40-årene, og har slitt med lite energi, fordøyelsessykdommer og livsstilssykdommer, forteller Mari.

– Når de begynner å ta gode valg, skjer det ting ganske fort. Folk sier de får mer energi og overskudd. De slutter også å være sulten hele tiden, og søt­suget forsvinner, sier hun og fortsetter:

– Vektnedgangen skjer også etter kort tid. Så flater den kanskje ut etter noen uker, avhengig av hvor mye forbrenningen er påvirket av tidligere slanking. Da gjelder det å bare fortsette å leve bra.

Les også: (+) Slik går du ned minst 1 kilo i uken med billig og helt vanlig hverdagsmat

Rent kjøtt

Krogshus slår et slag for rent kjøtt.

– Næringsstoffene i et stykke rent kjøtt fra fugl eller dyr, er dem vi trenger for å bygge helse. Det er mye bedre enn en brødskive. Kjøttpålegg, som salami og skinke, har tilsetningsstoffer, og derfor anbefaler jeg å kjøpe en hel grillet kylling og bruke som pålegg i stedet. Det finnes så mange måter å erstatte prosessert mat på, med noe som er bedre.

Krogshus sine klienter blir ikke pushet til å trene. Hun mener trening har tusen helseeffekter, men har ingenting med vekttap å gjøre.

– Kort sagt snakker vi om en varig livsstilsendring. Å leve sunt og riktig er ingen kur som har en start og en slutt, presiserer ernæringseksperten.

Dropp ultraprosessert mat

Kostholdsveileder og personlig trener Natalie Totland synes anbefalingene fra Mari Krogshus har mye bra ved seg.

– Det er vanskelig å argumentere mot at det å spise mest mulig gode råvarer og minst mulig ultraprosessert mat er bra for helsen vår, sier Totland, og legger til:

– Det er et kjempefint tips å lage mat i airfryer – det kan gjøre hverdagen enklere for mange, mener hun.

<b>ENKLERE HVERDAG: </b>– Airfryer kan gjøre hverdagen enklere for mange, mener kostholdsveileder og personlig trener, Natalie Totland
ENKLERE HVERDAG: – Airfryer kan gjøre hverdagen enklere for mange, mener kostholdsveileder og personlig trener, Natalie Totland Foto: Petter Bortne

Selv om man ikke trenger å telle kalorier, teller kaloriene alltid ved vektnedgang, fastslår Totland.

– Det er for eksempel litt over 600 kalorier i 1,5 liter Coca-Cola. Hvis du har drukket dette hver dag og bytter det ut med 1,5 liter Coca-Cola Zero, vil du konsumere ca. 600 kalorier mindre. Dette vil selvsagt påvirke vekten din dersom de andre faktorene er konstante, sier hun og fortsetter:

– Å telle kalorier er likevel ingen eksakt vitenskap, det er faktisk studier som viser at kaloriinnholdet på samme matvare kan variere med opptil 50 prosent. Så det å utelukkende ha fokus på kalorier kan være en falsk trygghet.

Hun forteller at prosesseringsgrad, tarmflora, tilberedning, type matvare (spesielt proteiner, fiber, nøtter og frø er spennende her) osv. har mye å si for hvor mye av kaloriene kroppen tar opp.

Kostholdsveileder Totland tillater litt mer enn kollega Krogshus når det gjelder posesupper og halvfabrikata gryteretter, så lenge du ikke baserer hele kostholdet ditt på dette.

– Hvis du spiser dem i ny og ne i tillegg til at du kanskje oppgraderer dem med råvarer i form av kylling, egg eller lignende, er disse ­alternativene helt OK på hektiske dager.

Hun er imidlertid ikke enig i at alle tilsetningsstoffer er farlige og bør unngås.

– Tilsetningsstoffer kan være med på å gjøre maten trygg, holdbar og ikke minst rimelig. Så selv om det står oppført en ukjent ingrediens utenpå pakningen, trenger ikke det bety at den er farlig, påpeker hun.

Næringsmessig er det klart at et stykke kjøtt er overlegent et butikkbrød, sier Totland.

– Det er likevel greit å vite at dersom du trives med brødmat og ønsker å ha dette i kostholdet ditt, kan du helt fint ha det og samtidig gå ned i vekt. Topp brødskiven med masse deilig sunt pålegg, grønnsaker og litt fett, så har du et mettende og næringsrikt måltid.

Sett sammen din egen meny med Mari Krogshus sine fristende oppskrifter til frokost, lunsj, middag og kos. I hver oppskrift opplyses det om stekegrad og steketid til både stekeovn og airfryer:

Sprø sandwich med ost og skinke

Sprø sandwich med ost og skinke
Sprø sandwich med ost og skinke Foto: Karoline Marberg

2 personer

4 skiver brød

1–2 ss smør

1–2 ss usøtet ketsjup

1 tomat

4 skiver gulost

200 g kokt skinke/hamburgerrygg

litt tørket oregano

litt paprikapulver

litt hvitløk

extra virgin olivenolje

Skjær opp brødskiver. Smør skivene med smør, deretter ketsjup. Skjær tomat i skiver og legg på to av brødskivene.

Ha på skinke og ost, avslutt med tørket oregano og eventuelt litt paprika- og hvitløkpulver. Legg skivene uten fyll oppå og pensle dem med litt olivenolje på toppen.

Ha sandwichene på et bakepapirkledd stekebrett og stek dem midt i ovnen på ca. 200 grader i ti minutter, til osten er smeltet og skivene er sprø og gylne.

Serveres med for eksempel fruktsmoothie ved siden av.

I airfryer: Sett dem på risten og stek på 180 grader i åtte–ti minutter til osten har smeltet og skivene er gylne og sprø.

Brytebrød

Brytebrød
Brytebrød Foto: Karoline Marberg

3–4 personer

50 g mandelmel

50 g havrefiber (har du ikke havrefiber, kan du bruke mer mandelmel, men reduser da væskemengden til 2,5 dl)

40 g knuste linfrø

60 g sesamfrø

20 g psyllium

½ ts bakepulver

en klype salt

2 egg

3 dl kokende vann

Bland sammen det tørre i en bolle. Tilsett eggene og miks dem godt inn med en håndmikser. Kok så opp vann og hell i bollen. Miks sammen til deigen har samlet seg. La den hvile i ca. fem ­minutter.

Del deigen i syv, og form hver del til en ball. Legg dem inntil hverandre på et bake­papirkledd stekebrett. Start med den i midten og legg de andre rundt den.

Stek brytebrødet på 200 grader i ca. 25 minutter. Avkjøl på rist.

Oppbevares i kjøleskap.

I airfryer: Legg bryte­brødet på risten i airfryeren. Stek brødet på 180 grader i ca. 20 minutter.

Scones med ost og skinke

Scones med ost og skinke
Scones med ost og skinke Foto: Karoline Marberg

16 stk.

100 g mandler

50 g hasselnøtter

50 g gresskarkjerner

1 dl kokosmelk

1 ss fiberfusk

2 ts bakepulver

½ ts salt

150 g kokt skinke

150 g revet ost

3 ss gressløk eller vårløk

2 egg

100 g gresk yoghurt

1 dl kremfløte

1 dl vann

Ha nøtter og kjerner i en stavmikser eller en foodprosesser, og kjør til det er finmalt. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle. Rør inn skinke i strimler, revet ost og hakket gressløk.

Bland sammen kokosmelk, egg, gresk yoghurt, kremfløte og vann i en annen bolle. Tilsett det våte i bollen med det tørre. Bland alt sammen.

Ha litt mel (for eksempel havrefiber eller mandelmel) på kjøkkenbenken og hvelv ut deigen på melet.

Del deigen i to, og form hver del til en sirkel. Trykk eller kjevle ut til de har en tykkelse på 1–1½ cm. Del hver sirkel i åtte ved hjelp av en skarp kniv. Du må steke sconesene i to omganger.

Legg den ene sirkelen med åtte scones på et bakepapirkledd stekebrett og stek midt i ovnen på ca. 200 grader i 12–15 minutter. Gjenta med sirkel to.

Sconesene er best den dagen de er laget, men er fortsatt gode tre–fire dager etter også. Oppbevares i kjøleskapet.

I airfryer: Legg den ene sirkelen med åtte scones på et bakepapir i airfryeren. Stek på 170 grader i ca. ti minutter. Fjern bakepapiret og stek videre i to–fire minutter, eller til de er gylne.

Omelett med bacon og tomat

Omelett med bacon og tomat
Omelett med bacon og tomat Foto: Karoline Marberg

2 personer

6 egg

2 ss kremfløte

50 g revet ost (for eksempel mozzarella eller cheddar)

salt og pepper etter smak

100 g bacon

5–6 tomater

Stek baconskivene og sett dem til side.

Pisk sammen egg, kremfløte, revet ost, salt og pepper i en bolle.

Smør en kakeform eller en annen ildfast form med smør. Hell i eggeblandingen. Skjær tomatene i to og legg dem på toppen.

Stek omeletten på 180 grader i 15–20 minutter, eller til den er gyllen oppå og fast i midten.

Topp omeletten med det stekte baconet, og server!

I airfryer: 160 grader i 12–15 minutter.

Kyllingklubber med eple- og kålsalat

Kyllingklubber med eple- og kålsalat
Kyllingklubber med eple- og kålsalat Foto: Karoline Marberg

2 personer

8 kyllingklubber

1 ss extra virgin olivenolje

1 ts salt

1 ts nykvernet pepper

1 ts hvitløkpulver

½ ts spisskummen

Eple- og kålsalat:

200 g hodekål

2 epler

½ rødløk

1 ss eplesidereddik

2–3 ss seterrømme

1–2 ss extra virgin olivenolje

saften fra ½ sitron

salt og pepper etter smak

1 neve ristede nøtter (for eksempel hasselnøtter eller valnøtter)

Tørk kyllingklubbene godt med kjøkkenpapir og bland sammen alt krydderet i en skål.

Ha kyllingen i en bolle sammen med extra virgin olivenolje og vend godt sammen. Dryss deretter krydderblandingen over kyllingen, og vend til kyllingklubbene er godt dekket.

Stek kyllingklubbene på 200 grader i 40 minutter.

Snu klubbene etter 30 minutter

Mens kyllingklubbene steker, kan du lage eple- og kålsalat.

Rens og skjær løk i tynne skiver og ha det i en bolle sammen med eplesidereddik, og bland sammen. Sett det til side mens du tilbereder resten. Bland sammen rømme, olivenolje, sitron, salt og ­pepper i en skål.

Finsnitt hodekål. Rens og skjær eplene i tynne staver. Skvis litt sitron over epleskivene, så blir de ikke brune. Finhakk nøttene. Ha kål, eple, dressing og nøtter over i bollen med løk.

Vend det hele godt sammen og server sammen med de lune kyllingklubbene.

I airfryer: Forvarm airfryeren til 200 grader i fem minutter. Legg kyllingklubbene på rist og stek dem i ti minutter. Snu dem og stek videre i seks–åtte minutter, avhengig av størrelsen på klubbene. La hvile i fem minutter før servering.

Bakt kylling- og rosenkålsalat

Bakt kylling- og rosenkålsalat
Bakt kylling- og rosenkålsalat Foto: Karoline Marberg

2 personer

300 g rosenkål

2 ss extra virgin olivenolje

salt og pepper etter smak

400 g kylling lårfilet

paprikapulver, hvitløkpulver, salt og pepper etter smak

1 avokado

1 neve små tomater

2–4 dadler

½ liten rødløk, eller vårløk

1 neve revet parmesan

1 neve ristede nøtter (for eksempel pekannøtter)

balsamico-glaze eller chiliolje

Ha rosenkål i en bolle sammen med olivenolje, salt og pepper. Rør sammen.

Krydre kyllingen med paprikapulver, hvitløkpulver, salt og pepper. Pensle deretter med litt olivenolje. Legg kyllingen i en smurt ildfast form sammen med rosenkålen. Stek på 220 grader i 15–20 minutter.

Rens og skjær i mellomtiden avokado, tomater, dadler og løk i passende biter. Del rosenkålen i skiver og fordel i to serveringsskåler. Krydre med salt og pepper. Fordel deretter avokado, tomater, dadler og løk i skålene. Topp med kylling skåret i skiver, litt parmesan, ristede nøtter og balsamico-glaze. Bland det hele sammen og nyt.

I airfryer: Stek på 200 grader i syv minutter, snu så kyllingen og stek videre i tre minutter eller til den er gjennomstekt.

Balsamico-glaze:

1 dl balsamicoeddik

15 g Sukrin gold

Ha dette i en stekepanne og kok opp under omrøring. La det koke videre i ca. ti minutter, til sausen er redusert til ca. halvparten. Rør om med jevne mellomrom.

Sesampanert laks med green goddess-salat

Sesampanert laks med green goddess-salat
Sesampanert laks med green goddess-salat Foto: Karoline Marberg

4 personer

4 laksefileter

salt og pepper

2 eggehviter

50–75 sesamfrø

seterrømme til servering

Green goddess-salat:

300 g hodekål

½ agurk

2 stilker vårløk

1 neve spinat

2 never frisk basilikum

2 hvitløkfedd

saften fra 1 sitron

1 ss eplesidereddik

2 ss extra virgin olivenolje

60 g revet parmesan

60 g cashewnøtter eller valnøtter

salt og pepper etter smak

Start med salaten. Rens og finsnitt hodekål, agurk og vårløk, og ha det i en salatbolle.

Resten av ingrediensene har du i en stavmikser eller foodprosessor, og kjør den til du har en jevn dressing.

Hell dressingen i salatbollen og bland alt godt sammen. Sett det kaldt frem til servering.

Tørk laksefiletene med kjøkkenpapir og krydre begge sider med salt og pepper. Ha eggehvitene i en skål og sesamfrøene på en asjett. Dypp laksen først i eggehviten, deretter i sesamfrø. Stekes på 220 grader i 10–12 minutter på hver side.

Server den sesampanerte laksen med green goddess-salaten og eventuelt en klatt rømme.

I airfryer: Forvarm airfryeren til 200 grader i fem minutter. Legg laksen på risten og stek i åtte minutter. Snu dem og stek videre i tre–fire minutter.

Baconsurrede kjøttkaker

Baconsurrede kjøttkaker
Baconsurrede kjøttkaker Foto: Karoline Marberg

2 personer

400 g kjøttdeig

½ liten gul løk

1 egg

½ ss dijonsennep

2 ss sesammel

1 ts salt

½ ts malt svart pepper

½ ts hvitløkpulver

½ ts paprikapulver

6 baconskiver

1 dl vann

Rens og finhakk løk og ha den i en bolle sammen med kjøttdeig, egg, dijonsennep, sesammel og krydder. Kna godt sammen og form seks kjøttkaker. Snurr en baconskive rundt hver av kjøttkakene.

Legg kjøttkakene i en smurt ildfast form, og stek i ovnen på 200 grader i ca. 20–25 minutter.

Server de baconsurrede kjøttkakene med sellerirot-fries og bearnaise.

I airfryer: Forvarm airfryeren i tre–fem minutter. Legg kjøttkakene på rist og stek i 16–18 minutter, eller til baconet er sprøtt og gyllent. Snu kjøttkakene halvveis i steketiden. Hell 1 dl vann i bunnen av airfryeren for å forhindre at det kommer masse røyk ut.

Sellerirot-fries:

600 g sellerirot

1–2 ss extra virgin olivenolje

1 ts salt

1 ts paprikapulver

½ ts hvitløkspulver

½ ts svart pepper

Skrell og kutt selleriroten i ­staver. Ha sellerirotstavene i en bolle sammen med olivenolje og krydder, og vend det sammen.

Ha alt i en ildfast form. Stek på 200 grader til de er gyldne og møre.

I airfryer: Forvarm airfryeren til 200 grader i tre-fem minutter. Fordel stavene på ­risten og stek i ti minutter. Rist på kurven og stek videre i åtte–ti minutter.

Desserttaco

Desserttaco
Desserttaco Foto: Karoline Marberg

3 personer

6–8 potetlomper

50 g smeltet smør

4 ss Sukrin gold

2 ss kanel

2 dl kremfløte

2 ss sukrinmelis

en klype vaniljepulver

200–300 g friske bær (for eksempel bringebær, jordbær, blåbær eller en blanding)

ev. litt sukrinsirup gold eller honning

frisk mynte

Smelt smøret. Bland Sukrin gold og kanel i en bolle. Hell deretter blandingen over på en tallerken.

Pensle lompene med et tynt lag smør. Dypp dem så i sukrin- og kanelblandingen. Fortsett til alle lompene er dekket.

Form lompene med aluminiumsfolie som tacoskjell. Stek dem i ovnen på 175 grader i 12–14 minutter. Avkjøl på rist.

Stivpisk kremfløten i en bolle sammen med sukrinmelis og vanilje­pulver.

Fyll lompene med krem og friske bær. Dryss over det som er igjen av sukrin- og kanelblandingen. Topp til slutt med frisk mynte og litt sukrinsirup gold.

Serveres med en gang.

I airfryer: Dander lompene i airfryeren, gjerne med aluminiumsfolie inni, slik at de får tacoskjellform. Stek dem på 175 grader i 12–14 minutter, eller til de er sprø. Avkjøl på rist.

Kanelboller med ostekremglasur

Kanelboller med ostekremglasur
Kanelboller med ostekremglasur Foto: Karoline Marberg

12 stk.

200 g mandelmel

40 g havrefiber

2 ss psyllium (loppefrøskall som er rikt på fiber, fås i de fleste matbutikker)

1 ts bakepulver

½ ts salt

3 ss Sukrin gold

ca. ¼ ts steviapulver

300 g revet mozzarella

50 g kremost naturell

4 egg

Kanelfyll:

2 ss kanel

80 g Sukrin gold

en klype steviapulver

40 g smeltet smør

Ostekremglasur:

100 g romtemperert kremost

25 g romtemperert smør

25 g sukrinmelis

en klype steviapulver

en klype vaniljepulver

Ha det tørre i en bolle og bland sammen.

Ha mozzarella og ­kremost i en kjele og la det smelte på middels lav varme. Rør med jevne mellomrom.

Pisk sammen eggene. Hell de sammenpiskede eggene i bollen med det tørre og bland godt. Ha deretter den smeltede osten i bollen og bland til du har en jevn deig. Du kan gjerne bruke en kjøkkenmaskin eller en håndmikser.

Kanelfyll: Rør sammen kanel, Sukrin gold og steviapulver i en bolle. Smelt smøret.

Ha litt havrefiber på kjøkkenbenken og hvelv ut deigen oppå det. Kjevle deigen til et rektangel. Pensle på det smeltede smøret. Fordel deretter kanel- og sukrinblandingen oppå.

Rull sammen fra langsiden og del i 12 like store emner. Legg snurrene på en bakepapirkledd langpanne. Stek på 180 grader i 18–20 minutter, eller til de er gylne.

Ostekremglasur: Pisk sammen ingrediensene i en ­bolle. Fordel glasuren over bollene når de har avkjølt seg noe, men fremdeles er litt varme.

I airfryer: Legg snurrene i en smurt form som passer din airfryer. Det kan for eksempel være en airfryerkurv, bakebolle eller en ildfast form. Sett kurven/formen i airfryeren og stek kanelsnurrene på 160 grader i 15–18 minutter, eller til de er gylne.

Ristede cashewnøtter med salt og pepper

Ristede cashewnøtter med salt og pepper
Ristede cashewnøtter med salt og pepper Foto: Karoline Marberg

4 personer

300 g cashewnøtter naturell

2 ss smeltet kokosolje

2 ss mandelmel

2 ts revet parmesan

1 ss maldonsalt

1 ts nykvernet svart pepper

½ ts hvitløkpulver

½ ts løkpulver

Bland sammen cashewnøtter og smeltet kokosolje i en bolle. I en annen bolle blander du sammen mandelmel, revet parmesan og krydder. Hell krydderblandingen i bollen med nøttene og rør det hele godt sammen.

Ha cashewnøttene i en ildfast form og stek dem på 175 grader i fem–åtte minutter nest øverst i ovnen. Rist på nøttene halvveis i steketiden. Hell nøttene i en bolle og sett til avkjøling. Oppbevares i en lufttett boks.

I airfryer: 175 grader i seks–åtte minutter.

Bær-crumble

Bær-crumble
Bær-crumble Foto: Karoline Marberg

2 personer

1 eple

300 g frosne bær (for eksempel skogsbær, jordbær, blåbær og/eller bringebær)

1–2 ss sitronsaft

2 ss Sukrin gold

1 ss maisenna

½ eple

Crumble:

50 g mandelmel

2 ss kokosmasse

30 g hakkede nøtter (for eksempel hasselnøtter og valnøtter)

2 ss Sukrin gold

1 ts kanel

¼ ts vaniljepulver

en klype salt

40 g smør

Riv eplet på et rivjern og ha det i en bolle sammen med bær, sitronsaft, Sukrin gold og maisenna. Fordel utover i en ildfast form.

I en annen bolle blander du sammen mandelmel, hakkede nøtter, kokosmasse, Sukrin gold, kanel, vaniljepulver og salt. Smuldre smøret i blandingen. Fordel deretter nøtteblandingen over bærene.

Stek på 180 grader i 20–25 minutter, midt i ovnen. Drypp over litt honning.

Serveres med pisket krem eller gresk yoghurt.

I airfryer: Stek på 160 grader i 15–20 minutter eller til toppen er gyllen.

Saftig sjokoladekake

Saftig sjokoladekake
Saftig sjokoladekake Foto: Karoline Marberg

12 personer

200 g smør

4 egg

160 Sukrin gold

½ ts vaniljepulver

3 dl seterrømme

200 g mandelmel

7 ss kakaopulver

2 ts fiberhusk

1 ts natron

1 ts havsalt

Glasur:

100 g sukkerfri mørk sjokolade

100 g smør

100 g sukrinmelis

½ ts steviapulver

¼ ts vaniljepulver

litt mørk sjokolade til topping

Ta en springform ca. 20 cm i diameter. Kle bunnen med bakepapir og smør sidene med smør. Smelt smøret. Bland sammen mandelmel, kakaopulver, fiberhusk, natron og salt i en bolle.

Pisk egg, Sukrin gold, steviapulver og vaniljepulver til en luftig eggedosis. Rør inn rømme og smeltet smør. Ha deretter i det tørre og bland det sammen til du har en jevn røre.

Hel røren i formen. Stek midt i forvarmet ovn på 170 grader i ca. 55 minutter. Det gjør ikke noe om kaken er litt understekt, så sjekk gjerne hvordan den ligger an etter 45 minutter. Avkjøl.

Glasur: Smelt sjokolade og smør i en kjele på lav varme. Pisk inn sukrinmelis, steviapulver og vaniljepulver. Avkjøl noe, ellers vil glasuren bare flyte utover. Fordel glasuren på kaken.

Sett kaken kaldt til glasuren har stivnet. Kaken smaker best etter en dag eller to. Topp med litt revet sjokolade.

I airfryer: Stek på 160 grader i 12–15 minutter, eller til den er gyllen oppå og fast inni.

Alle oppskriftene i boken er hentet fra Mari Krogshus' bok «Sunt og digg med airfryeren» (Kagge Forlag).