«tinder-svindleren»
Cecilie Fjellhøy etter «Luksusfellen»: – Jeg orker rett og slett ikke mer!
Det var en fortvilet Cecilie Fjellhøy som ba om hjelp fra «Luksusfellen». Gjelden etter Tinder-svindelen hadde med renter vokst til 3,2 millioner kroner. – Jeg håpet at de kunne hjelpe meg ut av uføret, sier hun.
– Jeg har bestandig hatt full kontroll på økonomien min, understreker Cecilie Fjellhøy (34) til Her og Nå i forbindelse med deltagelsen i TV-serien «Luksusfellen» som du kan se på Viaplay.
– Men så møtte jeg ham som endret alt, Simon Leviev, på Tinder. Den sjarmerende mannen jeg trodde var den store kjærligheten. Luksusreisen og middagen han spanderte på meg viste seg å være betalt med pengene til andre kvinner han hadde lurt.
Cecilie var 29 år og bosatt i London med jobb i IT-bransjen. Hun hadde en god lønn.
– Jeg var ikke på Tinder for å finne en til å spandere på meg. Håpet var å finne en ekte, god og snill kjæreste. I starten på det halve året vi fikk sammen oppførte han seg slik.
Les også: Kjæresten svindlet Cecilie for 2 millioner kroner
Ble lurt av Tinder-svindleren
Som den bedrageren han viste seg å være, kunne han kunsten å lytte godt, være oppmerksom og skape tillit.
«Luksusfellen» sendes på TV-kanalen TV 3:
Episode 1: Onsdag 07.09 kl. 19.30, søndag 11.09 kl 14.45 og 15.50.
Episode 2: Onsdag 07.09 kl. 20.30 og fredag 09.09 kl. 18.05.
Se TV-guiden for Luksusfellen her.
Du kan også se programmet på Viaplay.
– Han virket pålitelig. Også fordi han viste at han slet med enkelte ting i livet. Blant annet hadde han en bodyguard fordi han ikke følte seg trygg.
Bedrageren påsto at han kom fra en rik, israelsk diamantfamilie. Og som en konsekvens av det måtte han ta forholdsregler.
– Simon var flink til å skape en team-følelse mellom oss. Jeg følte at de problemene som eventuelt oppsto var noe vi skulle takle sammen. Han trengte meg. Jeg syntes faktisk litt synd på ham.
– Han var heller ikke en som i starten kastet seg over meg. Etter den første Tinder-daten var det jeg som først sendte en melding.
Etter hvert opplevde Cecilie at det utspilte seg et skuespill foran henne. Hun forteller at han blant annet fikk henne til å fjerne etternavnet sitt på Instagram, og han ba henne om å ikke nevne på sosiale medier hvor hun var til enhver tid.
– Faren for at noe alvorlig kunne skje gjaldt ikke bare ham, men også meg. Det skapte frykt, forteller hun.
Per i dag vet ingen hvor mange som er blitt svindlet av israelske Simon Leviev. Han er etterlyst i flere europeiske land.
Les også: (+) Claudia Scott (64) har ikke snakket offentlig om dette før nå: – Jeg er privat som person, men det er ingen hemmelighet
«The Tinder Swindler»
Kanskje så du Netflix-dokumentaren, «The Tinder Swindler» som er basert på VGs avsløringer om ham. Der får du hele historien om hvordan Cecilie ble svindlet og endte som gjeldsslave. Vi møter også en svensk og en nederlandsk kvinne i dokumentaren.
– Jeg tok opp lån for å hjelpe Simon i hele ni banker. Han påsto å være i en svært kritisk situasjon, truet på livet, og bønnfalt meg. Jeg stolte på ham. Jeg var ikke bare redd for Simons liv, men også mitt eget. Der og da føltes det ikke som om det fantes en annen utvei enn å ta opp lån.
Pengene viste seg å finansiere svindlerens eget forbruk, og da hun ikke mottok penger av ham som lovet, ble i stedet Cecilie i 2019 saksøkt av fire av bankene. Kreditorene ville ha tilbake pengene. De krevde nesten én million pluss renter. Lagmannsretten trodde på hennes forklaring, men hun tapte likevel mot bankene.
– Det er tungt å oppleve at bankene ikke skiller mellom et offer og det å være kriminell.
Cecilie kjempet i økonomisk motbakke og tok derfor selv kontakt med det populære programmet.
– Det er et program jeg har fulgt – med medfølelse for dem som har kommet i et økonomisk uføre. Det er helt surrealistisk at det skulle skje med meg
Avslørte Simon Leviev
Takket være at bankene begynte å purre Cecilie tidlig, ble Simons sanne ansikt raskt avslørt. Det viste seg raskt at de pengene han hadde lovet å løse ut for å betale tilbake Cecilies lån, slett ikke fantes.
– Fordi jeg presset ham og så hvordan han reagerte, ble jeg klar over at dette ikke var en kjæreste å spare på. Mannen er jo psykopat, om det er lov å si!
Da lederne av «Luksusfellen» på starten av året kom til London for å møte Cecilie, kjente hun på angst for å møte dem.
– Dette er det verste jeg prater om. Å bli svindlet har gitt meg økonomisk angst. Å skulle rydde opp i det var selvsagt nødvendig, men jeg følte meg overveldet og mentalt på bunn!
Hun understreker nok en gang at hun kan økonomi, at det private forbruket hennes i forkant var i balanse med inntektene, og at hun med finansiering fra BSU-konto hadde kjøpt en leilighet i Oslo. Den har blitt solgt for å betale på gjelden.
– Min fatale feil var å bli forelsket i en svindler!
Les også: Dette er «Tinder-svindleren» Simon Leviev
Deltok i «Luksusfellen»
Dialogen med de ulike kreditorene, for å få kontroll på gjelden, har vært krevende.
– Etter en innsamlingsaksjon i forbindelse med Netflix-dokumentaren, satt jeg igjen med 800 000 kroner som jeg kunne legge i gjeldspotten. Det er jeg dypt takknemlig for, men heller ikke etter å ha vært med på «Luksusfellen» er jeg i mål. Jeg har glad for alt de har prøvd å gjøre for meg, men den avtalen de fikk til, å betale 5500 kroner i måneden over to år, 234 000 totalt, er ikke nok for meg.
– Jeg er så traumatisert av svindelen og alt presset etterpå, og trenger å bli ferdig med det –umiddelbart! Derfor ba jeg om å få betalt alt på én gang, men da høynet kreditorene beløpet. Det føles som stadig å stange hodet i veggen. Hver gang jeg strekker ut hånden med en sum, enten det er 800 000 eller det siste beløpet, ber de om en ny, høyere sum. Jeg orker rett og slett ikke mer!
På sikt har hun et ønske om å hjelpe andre gjeldsofre.
– Jeg har gjort en dyrekjøpt erfaring. Den håper jeg kan bli til hjelp for andre, men først må jeg komme meg helt ut av mitt eget uføre.
Cecilie vokste opp på Lillestrøm med bestemoren i andre etasje, en mor som er lærer og en far som er sykepleier. Familien har vært svært støttende for henne i den tøffe tiden.
– Mamma var den første til å se på regnskapet sammen med meg. Gjennom barndommen har de lært meg verdien av penger. Jeg har aldri tatt for gitt at jeg har tjent godt i London.
Les også: (+) Konen min ville bli perfekt. Nå har vi en million i kredittkortgjeld
Støttes av Pernilla Sjöholm
Hun bor fremdeles i West London, men sier at livremmen er strammet betraktelig inn.
– Jeg spiser mer hjemme og går sjeldent ut på byen eller på konserter. Per i dag er mange «dører» låst for meg, for eksempel får jeg ikke kredittkort.
Det har stått skrevet at Cecilie har funnet en ny kjæreste på Tinder.
– Det stemmer ikke, sier hun først, men legger raskt til.
– Jo, jeg dater litt, men det er ingen ny mann i mitt liv. Jeg elsket Simon, eller den jeg trodde han var. I ettertid har det ikke vært tid til å kjenne på følelser som kjærlighetssorg. Den økonomiske svindelen har krevd all tid og energi.
Svenske Pernilla Sjöholm (35), som også ble lurt av Simon, har blitt en god venninne.
– Vi forstår hverandre. I en felles skjebne bor det en trøst. Vi håper begge at han en dag blir tatt, forhåpentligvis i Israel hvor han visstnok er nå. Jeg synes ikke at europeisk politi har gjort jobben sin når det gjelder å få arrestert Tinder-svindleren.