Fra bølle til bestevenn

«Fra bølle til bestevenn»: – Maren mener at Håkon ikke bør ha klær på

Camilla Fjell har tre barn og lille Håkon, som er attpåklatt. Det er bare det at Håkon er en hund som vil ha mammaen sin helt for seg selv.

<b>BØLLE TIL BESTEVENN: </b>Camilla Fjell valgte Håkon på grunn av utseendet og medgir at hun kanskje burde ha lest seg mer opp på hva rasen pomeranian er kjent for. Gode råd fra hundetrener Maren Teien Rørvik har likevel fått stor betydning for hele familien.
BØLLE TIL BESTEVENN: Camilla Fjell valgte Håkon på grunn av utseendet og medgir at hun kanskje burde ha lest seg mer opp på hva rasen pomeranian er kjent for. Gode råd fra hundetrener Maren Teien Rørvik har likevel fått stor betydning for hele familien. Foto: Eirik Aven Sætre
Publisert

– Vi er blitt enige om å være uenig, sier Camilla på sitt forfriskende Karmøy-mål, ispedd en herlig latter.

I NRK-serien «Fra bølle til bestevenn» fikk så hatten passet. Hundetrener Maren Teien Rørvik tok bladet fra munnen og sa rett ut: «Du tuller for mye med Håkon, Camilla.»

– Jeg liker at Maren er direkte, og jeg tålte å stå i den kritikken, sier Camilla.

Hun tok en god del av Marens råd til etterretning, men hun vil likevel ikke vrake alle sine egne følelser av hva hun tror er riktig og galt for Håkon.

– Håkon er en liten pomerainien som er med meg ­overalt, i dusjen, på jobben, på reiser, på kafé, på fotballtrening, i butikken, ja, hvor som helst.

riktig Der hunder vanligvis ikke har adgang, slipper ofte Håkon likevel inn fordi han er så liten og søt. Jeg tror Håkon trives med å være med meg, mens Maren mener at Håkon trenger mer alenetid, forteller Camilla, som omtaler Håkon som sitt fjerde barn.

<b>ALVORSPRATEN:</b> Maren synes at Camilla duller for mye med Håkon, og at hun tilegner ham sine egne følelser. Camilla er uenig og føler seg sikker på at hun kjenner Håkons personlighet best.
ALVORSPRATEN: Maren synes at Camilla duller for mye med Håkon, og at hun tilegner ham sine egne følelser. Camilla er uenig og føler seg sikker på at hun kjenner Håkons personlighet best. Foto: Faksimile: NRK

Fra før av er hun mor til Lotte på 16 år og guttene Hermann og Hjalmar på ­hen­holdsvis 13 og 10 år. Da bleieskiftstadiet endelig var over og ungene begynte å bli mer selvstendige, synes Camilla det var på tide med en ny koseklump i familien. Hun medgir at hun valgte Håkon på grunn av utseendet.

– Jeg burde selvfølgelig ha lest meg opp på hvilke egenskaper rasen hans er kjent for, men jeg falt rett og slett for det søte ansiktet hans, og da var det gjort, ler Camilla.

Tidligere, og før barna kom, hadde hun og ektemannen en engelsk staffordshire bull terrier, som er en mye større og kraftigere hund.

– Den var lettere å trene enn Håkon, synes matmor.

TV-serien «Fra bølle til bestevenn»

Håkon er en vimsekopp og har forårsaket en del frustrasjoner hos Camilla, men han har en egenskap som sjarmerer henne helt i senk.

– Håkon er veldig knyttet til meg, og det er jo deilig å være noens yndling, synes Camilla.

Når hun en sjelden gang går ut uten Håkon, ligger han pal ved døren og venter på henne og nekter å gå tur med noen andre.

Om natten når ektemannen ikke er hjemme, får Håkon sove i sengen sammen med Camilla. Det er 14 dager i dobbeltseng og fire uker i hundeseng. Håkon vet nøyaktig hva som gjelder når Camillas mann kommer hjem fra plattformen der han jobber.

– Håkon har godtatt det, men vi koser oss ordentlig når vi er alene, ler Camilla, som nesten alltid har med Håkon på jobben.

Det har tidvis bydd på problemer.

– Jeg jobber i et bemanningsbyrå, som rekrutterer folk til jobber i offshorebransjen. Det er et maskulint miljø med stort sett bare menn. Hvis noen ­kolleger kommer og gir meg en klem, blir Håkon sjalu og knurrer. Det er ikke hyggelig, medgir Camilla.

Les også: (+) Naboens hund bjeffer til alle døgnets tider!

<b>EN AV GUTTA:</b> Brødrene Hermann, Hjalmar og Håkon-hund har fått et bedre forhold etter at Håkon og mamma har vært på kurs hos hundetrener Maren.
EN AV GUTTA: Brødrene Hermann, Hjalmar og Håkon-hund har fått et bedre forhold etter at Håkon og mamma har vært på kurs hos hundetrener Maren. Foto: Privat

Ikke kle på hunden

Hun meldte seg på TV-serien «Fra bølle til bestevenn» fordi hun ønsket at Håkon skulle bli mer imøtekommende både mot kolleger og alle der ­hjemme.

– Jeg synes Håkon er blitt mer lydig, sier Camilla, men forteller samtidig at Maren nok er av en annen oppfatning.

Noe annet de to heller ikke kan enes om, er hvorvidt Håkon synes det er greit å bli påkledd diverse antrekk.

– Maren er imot det, mens jeg synes at Håkon blir så søt når han får på seg et sjørøverantrekk, for eksempel, eller hvit skjorte med sløyfe. Da får han ekstra mye oppmerksomhet, og det kan vel ikke være skadelig, tenker jeg.

<b>KOSEGUTTEN:</b> Håkon ser ut til å stortrives når han blir tatt bilder av i ulike kostymer. Men Maren er uenig. Hun synes det er en uting å kle på Håkon.
KOSEGUTTEN: Håkon ser ut til å stortrives når han blir tatt bilder av i ulike kostymer. Men Maren er uenig. Hun synes det er en uting å kle på Håkon. Foto: Privat

– Dessuten er det noe han bare har på seg i korte stunder for moro skyld. Men Maren mener at Håkon ikke bør ha klær på. Så der får vi bare være uenig, slår Camilla fast.

Hun er trygg på at hun kjenner Håkons følelser veldig godt.

– Vi har ellers et helt annet problem å hanskes med, Håkon og jeg, fortsetter Camilla.

Hun forteller at Håkon er på konstant slankekur.

– Han er så skrekkelig glad i godsaker og særlig ost. Når vi er på besøk hos mormor, altså min mamma, fyker han rett bort til skuffen der han vet at hun har hundegodbiter. Og mamma gir ham altfor ofte litt for mye ost, som er det Håkon liker aller best.

– Du må bare gi ham en liten bit, sier jeg, men hun gir ham fort vekk en hel skive. Han blir jo så glad. Men holder vi på slik, ryker han raskt opp i 2,8 kilo, mens Håkons idealvekt er 2,2 kilo. Det er viktig at vi holder ham der, akkurat nå er han helt perfekt.

Les også: Slik gikk det med Anton etter programmet «Fra bølle til bestevenn»

<b>STILIG KAR:</b> Håkon er en bestemt kar og sier tydelig fra hvordan han vil ha det.
STILIG KAR: Håkon er en bestemt kar og sier tydelig fra hvordan han vil ha det. Foto: Privat

Mer trening og ro

Maren var opptatt av at Håkon trengte mer alenetid, noe Camilla også har innsett. Siden Håkon er så søt, vil alle som kommer i hans vei, gjerne klemme og kose. Håkon kan da ytre seg med knurr og glefsing. Det er hans måte å si fra på når han blir irritert og helst vil være i fred.

– Som følge av det Maren påpekte, anskaffet vi oss et bur til Håkon. Det står litt for seg selv og er alltid åpent. Dit kan han gå og legge seg når han vil være i fred, og det gjør han faktisk av og til, medgir Camilla.

Over buret har familien hengt en plakat med kloke ord for å minne seg selv og alle besøkende på at Håkon er en hund og ikke en kosedukke. Han vil bli behandlet og respektert som en hund.

«Når jeg går i buret mitt, vil jeg ha fred og ro, og ingen får lov til å røre meg før jeg går ut igjen», står det på plakaten.

– Vi har blitt flinkere til å la ham være i fred og til å trene oftere, forteller Camilla.

Les også: Den egentlige grunnen til at hunden din gjesper og slikker seg på snuten

Hjalmar og Håkon

Camillas yngste sønn, Hjalmar, ønsket at Håkon skulle slutte å knurre når han klappet ham. Maren har gitt gode tips i så måte. Hun gjorde dem oppmerksom på at Håkon egentlig har et språk som enkelt lar seg tolke.

Hvis Håkon for eksempel løfter labben eller stikker tungen ut og slikker seg på snuten når du løfter hånden din for å gi han klapp og kos, betyr det at Håkon ikke er klar for kos og kanskje snart begynner å knurre. Vent heller litt.

Prøv igjen ved å begynne å klø han bak øret, da vil du sannsynligvis oppdage at han er mer mottagelig for kontakt. Hjalmar fikk erfare at Maren hadde rett.

– Maren er opptatt av at vi som hundeeiere skal lære hunden vår bedre å kjenne, og det har vi blitt flinkere til her i familien, understreker Camilla.

Hun er glad for at hun meldte seg på «Fra bølle til bestevenn». I dag er Håkon en langt bedre venn for alle i familien. Det takker de Maren for.

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2024.

Les også