«Mesternes mester»-aktuelle Birgitte Lersbryggen

Ble utestengt fra idretten: – Gjør vondt den dag i dag

Birgitte Lersbryggen har vært på landslaget i ishockey, innebandy og fotball. Men da ishockeytreneren fant ut at hun var jente, hjalp det ikke at Birgitte holdt samme nivå som sine guttekompiser.

<b>ENGASJERT</b>: – Det er mye innenfor barne- og ungdoms-idrett som må rettes opp i og som provoserer meg ordentlig, forteller Birgitte Lersbryggen.
ENGASJERT: – Det er mye innenfor barne- og ungdoms-idrett som må rettes opp i og som provoserer meg ordentlig, forteller Birgitte Lersbryggen. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

Den tidligere innebandyspilleren Birgitte Lersbryggen (48) har vist at hun kan hamle opp med gutta i årets sesong av «Mesternes mester».

Det kom ikke som noen overraskelse på den råsterke Lindeberg-jenta, som fra barnsben av har matchet sine jevnaldrende guttekompiser.

Men på 80-tallet fikk ikke jenter og gutter konkurrere sammen. Det har vært en sorg Birgitte har båret med seg.

– Jeg var åtte år da jeg deltok på hockeyskole sammen med guttekompisene mine. Jeg var minst like god som gutta og ble plukket ut på laget. Da jeg kom frem til treneren, presenterte pappaen til en av guttekompisene mine meg: «Det her er Birgitte». Da sier treneren: «Birgitte? Nei, vi skal ikke ha jenter på laget!»

Birgitte vrir seg ukomfortabelt i stolen. Fønvinden rusker lett i det kortklipte, blonde håret hennes når vi møter henne utenfor det herskapelige «Mesternes mester»- huset ved Sørlandskysten.

– Det er noe som gjør meg sinna og lei meg. Det gjør vondt den dag i dag. Det resulterte i at jeg ikke fikk spille ishockey fra jeg var åtte år til jeg var nærmere 15 – bare fordi jeg var jente. I tenårene fikk jeg høre at det fantes et damelag på Vålerenga som jeg kunne begynne på.

<b>MINNER FOR LIVET:</b> – Vi har hatt det fantastisk her de siste ukene, og det har vært kjempegøy å bli kjent med de andre idrettsutøverne, forteller Birgitte til Her og Nå.
MINNER FOR LIVET: – Vi har hatt det fantastisk her de siste ukene, og det har vært kjempegøy å bli kjent med de andre idrettsutøverne, forteller Birgitte til Her og Nå. Foto: Svein Brimi

Oppvokst i Oslo

Birgitte var bare fire år da foreldrene skilte seg, og moren ble alene med Birgitte og hennes nyfødte lillebror. Det var derfor ikke et alternativ å spille på et lag i en annen bydel.

– Mamma hadde hverken bil eller ressurser til at jeg kunne spille et annet sted. Jeg klarte meg veldig mye selv, fordi broren min var nyfødt og vi var alene. Hun har gjort en fantastisk jobb med oss, men at jeg tok mye hånd om meg selv har også formet meg som person, erkjenner Birgitte.

Hun beskriver oppveksten i Heggen borettslag på Lindeberg i Oslo som fantastisk. Der vokste hun opp tett på familier som ble en forlengelse av hennes egen. Og selv om hun ble nektet å spille på ishockeylaget sammen med vennene, spilte idretten en avgjørende rolle i oppveksten.

<b>GA ALT:</b> Konkurranseinstinktet står sterkt hos Birgitte, og hun forteller at fokuset alltid er på hva hun kan gjør bedre. 
GA ALT: Konkurranseinstinktet står sterkt hos Birgitte, og hun forteller at fokuset alltid er på hva hun kan gjør bedre.  Foto: NRK

– Idrett har alltid vært en viktig del av meg. Jeg har vært på lands- laget i tre idretter og er takknemlig for at jeg fikk drive med ulike ting. Det var også idretten som brakte meg til Sverige på et tidspunkt, forteller hun.

Les også: (+) Therese Johaug: – Vi hadde nok ikke så god råd da jeg vokste opp

Eksmannen Bruno Lundberg

Et halvt liv og et helt voksenliv har hun tilbrakt hos «söta bror» etter at hun flyttet over grensen for å satse på innebandy. Da hun møtte det som i dag er en eksmann, Bruno Lundberg, ble hun værende.

Horoskop for sommeren 2024
Pluss ikon
Horoskop for sommeren 2024

– Da jeg møtte Bruno, ble det giftermål og barn. Senere fikk jeg også drømmejobben i Nike, hvor jeg jobbet i 15 år. Så, en dag, sa datteren min: «Mamma, vi skal flytte til Norge!». Så ble det slik, ler Birgitte.

I 2022 begynte datteren Mia (17) på Wang toppidrettsgymnas for å satse på håndball. Da var det bare for Birgitte å henge seg på.

– Det er Mias fortjeneste at jeg har flyttet hjem. Det føltes litt rart etter å ha bodd borte så lenge, men nå kjenner jeg på at det er deilig. Mange av vennene mine her hjemme i Norge er som familie å regne, forteller 48-åringen med en varme i stemmen.

Les også: Tiril Eckhoff: – Jeg var ikke forberedt

<b>MOR OG DATTER: </b>Datteren Mia (17) har vokst opp i Sverige, men flyttet til Norge sammen med Birgitte i 2022. Også Mia er et balltalent og hun spiller håndball.
MOR OG DATTER: Datteren Mia (17) har vokst opp i Sverige, men flyttet til Norge sammen med Birgitte i 2022. Også Mia er et balltalent og hun spiller håndball. Foto: Svein Brimi

Jobber som brannmann

Birgitte var i flere år ansett som verdens beste innebandyspiller, og hun har fortsatt poeng- og målrekorden i den svenske eliteserien.

Etter flere år med helseproblemer ga hun seg på toppnivå i 2005. Da hadde hun blant annet VM-bronse, EM-sølv og tre europacupgull i bagasjen. Da ventet drømmejobben i Nike, før hun i 2019 var klar for nye utfordringer.

<b>ENER PÅ BANEN: </b>Birgitte ble en periode ansett som verdens beste innebandyspiller. – Idretten har betydd mye for min mentale styrke i dag, forteller hun.
ENER PÅ BANEN: Birgitte ble en periode ansett som verdens beste innebandyspiller. – Idretten har betydd mye for min mentale styrke i dag, forteller hun. Foto: NTB

I en alder av 44 år besto hun de krevende testene som gjorde henne til brannmann.

– Før skulle alle brannmenn være menn i 20-årene og helst ha en bakgrunn som håndverker. Sånn ser ikke verden ut i dag. Så lenge du er sterk som jente, er det ingenting i veien for at du kan velge et slikt yrke.

– Du hører jo ting som: «Skal jeg bli reddet ut av et brennende hus, vil jeg at en sterk mann skal gjøre det». Men sannheten er at selv ikke sterke menn greier en jobb som det alene. Det er teamwork og du klarer ingenting alene. Vi jenter klarer mye mer enn vi får kred for!

Les også: Astrid Uhrenholdt Jacobsen åpnet opp om kjæresten: – Jeg føler meg heldig

Vil hjelpe andre

Med et tungt hjerte sa hun opp brannmann-jobben i Stockholm da hun flyttet til Norge i 2022.

Da de annonserte åpningen av en ny brannstasjon på Romerike, var Birgitte én av de 24 som fikk jobb av hele 900 søkere.

<b>HARDE TAK:</b> «Mesternes mester»-opplevelsen bød på høye topper og dype daler for gjennomtrente Birgitte. 
HARDE TAK: «Mesternes mester»-opplevelsen bød på høye topper og dype daler for gjennomtrente Birgitte.  Foto: NRK

– Du må han spesiell innstilling til livet når du velger en slik jobb. Slik jeg ser det, har jeg blitt skånet for mange tragedier i mitt eget liv. Nå er det min tur å hjelpe andre og bidra – for det skjer så mye vondt hver eneste dag.

– Og selv om det kanskje er ansett som et farlig yrke, har jeg aldri tenkt tanken på at jeg utsetter meg selv for fare. Det er utrolig mye fokus på sikkerheten i dag. Kommer vi frem til et overtent hus, ofrer vi ikke livet vårt sånn uten videre.