NRK-legenden Arne Scheie
– Helt utrolig at hun har klart å holde stand i disse årene
Daglige joggeturer, jevnlige vennetreff og en hjerne som fortsatt holder tritt med sportslige resultater. Det er viktige ingredienser som har holdt liv i kropp og sinn hos gulljubilanten Arne Scheie.
Han banker stadig vekk i bordet når alderen hans blir tema under intervjuet. «Helsen er det viktigste, og der har jeg vært veldig heldig», gjentar jubilanten mellom bankingen.
7. januar fyller den folkekjære sportskommentatoren 80 år. Mannen, legenden, men ikke nødvendigvis myten Arne Scheie. For er det noe bursdagsbarnet bestandig har vært, så er det folkelig.
I 43 år gledet Arne det norske folk med sportslige resultater, opp- og nedturer, vittige gullkorn, skuffelser og gledesrop på nasjonens vegne.
Startet i NRK i 1971
10 år etter at han pensjonerte seg fra NRK, deler han fortsatt gladelig av sin kunnskap. Journalister ringer ofte for å be om intervjuer, eller høre hva han tenker om siste nytt fra sportens verden.
Selv virker Arne forlegen når han omtales som «kjendis». 80-åringen mener det i så fall har sin naturlige forklaring.
– Da jeg startet i NRK i 1971, var det ikke så mange som var på fjernsyn. Og var du programleder i Sportsrevyen – med enorme seertall – ja, så ble du vel kjent da, sier han.
Arne blir minnet på et intervju han ga til en storavis da han gikk av med pensjon i 2014, der han sa at ingen ville huske ham om 10 år. NRK-veteranen trekker på skuldrene av påminnelsen.
– Det er jo hyggelig, selvfølgelig, og det er alltid trivelig å møte hyggelige mennesker. Hvis jeg i tillegg har gledet noen, så er det fantastisk.
– Jeg prøver å gjøre mitt beste, og så vet jeg at sport betyr mye for mange, forklarer Arne, som ikke vil gjøre et stort nummer ut av kjendisstatusen. Helt i tråd med hans motto: «Jeg er bare en enkel gutt fra Skedsmo».
Les også: Mads Kaggestads rørende beskjed til pappa Johan
Skulle jobbe som lærer
For livet til Arne var tidlig staket ut, og statskanalen lå så visst ikke i kortene. 80-åringen er født og oppvokst i det som da var den «lille» kommunen Skedsmo, 23 kilometer utenfor Oslo.
Moren var lærerinne på Sten skole, og familien Scheie bodde i skolens andre etasje der de disponerte en lærerleilighet. Planen var alltid å gå i morens fotspor, og Arne tok dermed en cand.mag. i statsvitenskap med en adjunktutdannelse.
Ved siden av studiene jobbet han som lærervikar, og i 1971 fikk han fast jobb på den lokale ungdomsskolen. Der ble han i én måned, da han ved en slump kom over en jobbannonse som sports-kommentator i NRK.
– Livet består av så mange tilfeldigheter. Det var tilfeldig at jeg så denne jobbannonsen da jeg var på en fotballtur i Bodø sammen med min gode venn Tom Lund (tidligere fotballspiller og senere trener for Lillestrøm journ.anm.), og han oppfordret meg til å søke.
– Det var også i NRK at jeg traff kona mi og fikk noen av mine beste venner. Livet er tilfeldigheter, sier Arne.
Sportskommentatoren er en mester i å huske datoer. «Min første arbeidsdag var 1. oktober 1971», fastslår han. Vikariatet skulle bare vare frem til sommeren 1972.
– Og dette har brent seg fast. Rett før OL i München i -72, sto nestsjefen Rolf Johnsen på døren til hybelen min og sa: «Arne Scheie, jeg kan gratulere deg. Du er fast ansatt i NRK». Det var stort, erindrer Arne med et smil.
Glemmer aldri Lillehammer-OL
I 43 år skulle Arne reise verden rundt som sportskommentator.
– Argentina, USA, Japan, Afrika, «you name it», som han selv sier. Jubilanten ramser opp viktige milepæler, etterfulgt av datoer selvsagt. Tippekamper, hopp-uker, fotballmesterskap. Det meste er spikret fast i hukommelsen.
– Et høydepunkt var OL på Lillehammer. Tenk at lille Norge fikk arrangere det mesterskapet! Jeg føler meg privilegert som fikk være vitne til idrettshistorie – som aldri kommer tilbake. Med all respekt til de som vil ha OL nå, men ingenting kan måle seg med Lillehammer. Det sto 50 000 mennesker i 30 minusgrader ved løypene. Det var eventyrlig, sier Arne med stjerner i øynene.
– Og da Norge slo Brasil 23. juni 1998 … Da Norge slo England i 1981, og igjen under VM-kvalifiseringen i 1993. Altså, jeg er så heldig som har fått være med på mye, fortsetter han.
– Hva har vært høydepunktet på det personlige plan, da?
– Det må jo være familien min. Sønnen min og kona, sier han.
Gift i 50 år
Ellen jobbet i underholdningsavdelingen i NRK, og Arne hadde sett henne i gangene på Marienlyst. Men det var på et utested nederst i Karl Johan, med det passende navnet «Remember», at Arne sjarmerte henne i senk.
– Vi var en guttegjeng som pleide å gå dit, og der var hun sammen med sine venninner. Datoen var 1. september 1972, og to år senere giftet vi oss, forteller han.
– Hvordan skal dere feire gullbryllupet i år?
– Det har jeg faktisk ikke tenkt på, men det blir nok en feiring med de aller nærmeste.
– Er du en romantiker?
– Sikkert ikke.
– Så hva har vært hemmeligheten bak et langt ekteskap?
– At hun lever sitt liv, og jeg lever mitt – og sammen er vi dynamitt. Det er egentlig helt utrolig at fruen har klart å holde stand i disse årene.
– Jeg var jo stadig på reisefot og dekket blant annet Hoppuka 43 ganger. Og ikke én eneste gang klaget hun på det. Hun har vært veldig tålmodig, roser Arne.
Les også: NRK-Silje: – Vi tok igjen romansen 20 år senere
Daglige treningsrunder
Etter 43 år som globetrotter, innrømmer NRK-legenden at han er lei av å reise. Både han og kona trives aller best hjemme i Oslo. Der har Arne sine faste rutiner.
Hver morgen klokken 07.45 jogger han en fast rute på fem og en halv kilometer i Frognerparken. Arne skriver ned hver eneste tur i almanakken, som det er blitt mange av gjennom årene.
– I 2021 gikk jeg 340 turer, og det synes jeg er ganske bra. Året etter ble det dårlig med turer etter at jeg falt og brakk bekkenet den 23. oktober 2022, sier Arne.
Under sin daglige trimtur snublet han i en fortauskant som var dekket av løv. Det tok tre måneder å komme seg til hektene igjen, og lenge var han avhengig av gåstol.
– Men aldri så galt at det ikke er godt for noe! Det var midt i fotball-VM, og da var det greit å sitte hjemme, humrer Arne, som fortsatt holder seg grundig oppdatert på sportslige resultater.
Jubilanten sier han har enkle mål for 2024.
– Det er å fortsette med mine daglige turer og å møte venner. Jeg har faste vennetreff tre ganger i uken. Det synes jeg er fine rutiner å ha. Som pensjonist har man jo ganske mye fritid. Men det viktigste er å ha helsen i behold, og der har jeg vært heldig altså, sier Arne, smiler – og banker nok en gang i bordet.
Denne saken ble første gang publisert 05/01 2024.