Anne Marie Ottersen

– Det gjør vondt å se, og for meg er det min største frykt

Anne Marie Ottersen begynte å trene flere ganger i uken da hun fylte 40 år. Det kom godt med da hun senere ble rammet av hjernesvulst.

<b>ANNE MARIE OTTERSEN:</b> – Det var en lettelse å få fjernet den godartede svulsten, sier Anne Marie Ottersen.
ANNE MARIE OTTERSEN: – Det var en lettelse å få fjernet den godartede svulsten, sier Anne Marie Ottersen. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Jeg trodde jeg var på audition, men så viste det seg at jeg allerede hadde fått rollen. Slett ikke verst, for jeg følte at jeg skravlet altfor mye. Det gjør jeg når jeg er nervøs.

Anne Marie Ottersen (79) forteller om rollen sin som doktor i den kritikerroste filmen «Sex», der to menn snakker om følelser og sex.

Filmen omtales som en saftløs komedie, og er allerede solgt til flere land etter at den kom på nyåret.

Etter nesten 50 år som skuespiller skulle en tro at Anne Marie ikke var i nærheten av å føle på nervøsitet.

Kollapset på hyttetur

– Det er nervepirrende å være skuespiller. Dagene før en premiere på scenen er helt forferdelig, for å si det mildt. Når premieren er over, senker jeg skuldrene og føler meg lettet og utmattet på én gang, betror Anne Marie.

<b>KREVER SITT:</b> – Det er fysisk krevende å være skuespiller. Derfor er jeg bevisst på å ta vare på kroppen min, sier Anne Marie som fyller 80 år neste år.
KREVER SITT: – Det er fysisk krevende å være skuespiller. Derfor er jeg bevisst på å ta vare på kroppen min, sier Anne Marie som fyller 80 år neste år. Foto: Svein Brimi

Den blide, joviale og folkelige skuespilleren er som alle oss andre gjennom et langt liv; litt heldig, litt uheldig og litt sårbar. Det siste fikk Anne Marie kjenne på i påsken 2007.

Hun kollapset på hyttetur, etter å ha fått to epileptiske anfall. Det resulterte i transport med blålys til sykehus. Der konstaterte legene at hun hadde hjernesvulst.

– Jeg var sikker på at «nå dør jeg», det var ingen tvil hos meg. Jeg husker jeg sa til meg selv: «Du er ikke noe mindre sårbar enn andre mennesker, nå er kanskje din tid over». Da kjente jeg på en sterk misunnelse overfor dem som skulle fortsette å leve.

– Jeg var utvilsomt redd for å dø, samtidig som jeg klamret meg til tanken om at det kunne gå bra, forteller Anne Marie om alle tankene i forkant av inngrepet.

Les også: Kjendisparet Anne Marie Ottersen og Lasse Lindtner møttes for 38 år siden: – Vi bare visste at «dette er rett»

Fjernet svulsten

Operasjonen ble utført på Ullevål sykehus og varte i fem timer. Svulsten lå heldigvis slik til at den lot seg fjerne.

– Min svulst lå utenfor hjernehinnen og ut mot skallen. Den var heldigvis godartet. Jeg følte meg litt groggy etter inngrepet, men hadde igjen for at jeg i mange år hadde vært fysisk aktiv.

– Treningen ga meg styrke til å komme raskt på bena igjen, forteller Anne Marie som er gift med skuespillerkollega Lasse Lindtner (69).

Et par måneder etter at skuespilleren ble utskrevet, begynte hun på prøvene på «To kvinner» sammen med Kari Simonsen. Da sommeren var over, la de to ut på turné med Riksteatret.

– Det ble en form for terapi. Det føltes godt å komme tilbake på scenen, men før vi reiste, snakket jeg med en venn som var nevrolog på sykehuset. Var det noe jeg hadde fortrengt?

– Jeg stilte alle de dumme spørsmålene, slik at jeg kunne være godt forberedt hvis jeg fikk en reaksjon etter det jeg var igjennom, sier Anne Marie.

<b>«LILLE SPEIL PÅ VEGGEN DER»:</b> – Jeg lar meg ikke stoppe av alderen, sier Anne Marie. Hun er takknemlig for at kroppen er sprek og hodet friskt.
«LILLE SPEIL PÅ VEGGEN DER»: – Jeg lar meg ikke stoppe av alderen, sier Anne Marie. Hun er takknemlig for at kroppen er sprek og hodet friskt. Foto: Svein Brimi

Trener annenhver dag

Hun fortsatte å holde seg fysisk aktiv etter den vellykkede operasjonen.

– I mitt yrke som skuespiller, er det viktig å være i god form. Jeg nærmer meg 80 år, men har ingen planer om å trappe ned. Jeg ble mer bevisst på å trene regelmessig etter at jeg passerte 40 og hadde unnagjort to av tre barnefødsler.

– Jeg trener annenhver dag, oftest på treningssenter. Om sommeren blir det også en joggetur rundt Sognsvann. På søndager går jeg og Lasse lange turer. Vi mener det er eneste måten å utsette forfallet på.

<b>AKTIV:</b> – Jeg trener fire dager i uken, forteller Anne Marie. Hun veksler mellom treningssenter og løpeturer i skogen.
AKTIV: – Jeg trener fire dager i uken, forteller Anne Marie. Hun veksler mellom treningssenter og løpeturer i skogen. Foto: Svein Brimi

– Kostholdet er vi påpasselig med, selv om ingen av oss er fanatikere. Norsk kost holder for oss, sier Anne Marie.

Hun føler seg ung innvendig med masse energi, og er stadig klar for nye utfordringer. Hun gleder seg ekstra mye til høsten. Da er det klart for et gjensyn med Per Christian Ellefsen (70) som Elling i «Bare Elling», der Anne Marie spiller den andre hovedrollen.

Les også: Per Christian Ellefsen: – Elling har blitt en del av mitt liv

<b>GJØR SUSEN:</b> – Jeg er ingen fanatiker, men etter 40 år med ukentlig trening kjenner jeg det gjør bra for kroppen, sier Anne Marie.
GJØR SUSEN: – Jeg er ingen fanatiker, men etter 40 år med ukentlig trening kjenner jeg det gjør bra for kroppen, sier Anne Marie. Foto: Svein Brimi

«Bare Elling»

Elling er blitt 20 år eldre etter at han forlot rampelyset i «Elsk meg i morgen».

Han har flyttet inn i en sokkelleilighet hos enkefru Annelore Frimann-Clausen i Anne Maries skikkelse. Han er 65 år og savner Kjell-Bjarne og moren.

Fortellingen om Elling gikk for en del år siden sin seiersgang verden rundt, både på film og teater. Stykket er basert på Ingvar Ambjørnsens siste Elling-roman «Ekko av en venn».

– Vi har urpremiere på Riksteatret her i Oslo 29. august, før vi legger ut på turné med 69 forestillinger utover høsten.

– Per Christian og jeg kjenner hverandre veldig godt fra tiden vi begge var ansatt ved Nationaltheatret. Vi måtte bøye av for pensjonsalderen på 70 år, men det stopper oss ikke fra å være på andre arenaer, sier Anne Marie.

<b>STERK DUO:</b> Anne Marie gleder seg til å spille i «Bare Elling» sammen med Per Christian Ellefsen (t.v.) til høsten. 
STERK DUO: Anne Marie gleder seg til å spille i «Bare Elling» sammen med Per Christian Ellefsen (t.v.) til høsten.  Foto: Rodrigo Freitas/NTB

Redd for å få demens

Hun har latt seg engasjere i forumet «Ja til eldre».

– Dette er en møteplass for alle oss som vil videre i livet, etter å ha nådd en viss alder. Det er mange spennende mennesker med fartstid fra NRK og organisasjonslivet som er med.

– Vi har et felles engasjement for at også vi har en stemme i samfunnet, selv om alderen er mot oss. Jeg tilhører 68-generasjonen, med klar røst og meningers mot. Jeg står gjerne på barrikadene!

– Er du redd for å bli gammel?

– Lasse og jeg har venner som er blitt demente. Det gjør vondt å se, og for meg er det min største frykt. Skuespillere er helt avhengig av å pugge og huske tekst.

– Demens og Alzheimers er grusomme sykdommer som rammer mange. Heldigvis henger Lasse og jeg fortsatt med, forsikrer Anne Marie.

Les også: (+) Begge mine foreldre ble rammet. Hva bør jeg ha orden på dersom jeg skulle bli dement?

Solgte huset

Det innebærer at paret fortsatt jobber mye, og førte til at de ville selge villaen i Holmenkollen til fordel for en lettstelt leilighet.

Valget falt på en 123 kvadratmeter stor leilighet med to soverom, to bad og to balkonger på Marienlyst, rett ved NRK.

– Vi flyttet inn før jul i 2021. Marienlyst fristet, med nærhet til det meste og flere av våre venner i nærheten. Jeg hadde med den ene sønnen min på visning. Da jeg tok heisen opp til sjette etasje, falt jeg for de store vinduene og den flotte utsikten, ja hele leiligheten.

Nå er det 34 år siden Anne Marie giftet seg med sin kjære Lasse, etter at de fant lykken fem år tidligere. De har to barn hver fra før, mens Nora (32) er deres felles datter. Ekteparet har til sammen ti barnebarn.

– Det er en gave å ha barnebarn. Jeg er så inderlig glad i hele hurven, og jeg håper jeg er flink til å fortelle dem det. I min alder er jeg glad for hver stund vi har sammen. Barnebarn er på en måte livets dessert. Det gir mersmak å være enda mer sammen, og det føles helt naturlig.

<b>GODT GIFT:</b> Anne Marie og ektemannen Lasse Lindtner giftet seg i 1990, etter å ha kjent hverandre i fem år. Paret har til sammen fem barn og ti barnebarn.
GODT GIFT: Anne Marie og ektemannen Lasse Lindtner giftet seg i 1990, etter å ha kjent hverandre i fem år. Paret har til sammen fem barn og ti barnebarn. Foto: Svein Brimi

Kreftsvulsten for 17 år siden har forsterket skuespillerens fokus på å leve her og nå.

– Det er klart opplevelsen har satt sine spor. Alle de hverdagslige tingene i livet fikk plutselig mye større betydning: Den lille stunden på benken i parken med blomstene og fuglene. Bare det å glede seg over at sola skinner og tar godt tak.

– Jeg er ikke lei meg for at jeg tilhører kategorien godt voksen. Alder er det mest rettferdige som finnes. Lever du ett år til, blir du ett år eldre. Jeg blir heldigvis ikke skremt av mitt eget speilbilde!

«Fredrikssons fabrikk»

Anne Marie har gjennom sine mange ulike roller på teater, film og TV bidratt med alvor eller humor i karakterene hun har spilt. Mye latter skapte hun som fagforeningslederen Pia i «Fredrikssons fabrikk».

Serien var lørdagsunderholdning på NRK på 90-tallet og ble svært populær. Elsa Lystad, Aud Schønemann, Brit Elisabeth Haagensli, Geir Kvarme og Magnus Härenstam var blant de andre skuespillerne.

– «Fredrikssons fabrikk» vil for alltid være med meg. Jeg er stolt av humoren vi skapte, sier Anne Marie som på tampen av fjoråret ble æresmedlem i Norsk Skuespillerforbund.

Hun liker fremdeles å veksle mellom å stå på teaterscenen og være med i underholdningsserier.

Anne Marie gledet seg over å være med i realityserien «Forræder» på TV 2 for ett år siden, og i våres var hun å se i «Sistemann ut!» på TVNorge. Tidligere har hun vært med i «Alle mot alle» på samme kanal.

– Men «Farmen kjendis» og «71 grader nord» er ikke helt min greie. Jeg kjenner mine begrensninger, sier Anne Marie som heller gleder seg til sommerferien.

Les også: Anne Marie Ottersen avslører hvorfor «Fredrikssons fabrikk» ble lagt ned: – Vi ville gjerne fortsette

<b>MYK:</b> – Jeg kommer fint ned, men det er ikke alltid like lett å komme opp, sier Anne Marie spøkefullt.
MYK: – Jeg kommer fint ned, men det er ikke alltid like lett å komme opp, sier Anne Marie spøkefullt. Foto: Svein Brimi

Gresk feriehus

Da går ferden til feriestedet på den greske øya Antiparos. Her kjøpte Anne Marie og Lasse hus i 1996, og eiendommen er blitt et yndet samlingssted for storfamilien.

– Jeg senker skuldrene når jeg er der. Da lever jeg i min egen boble, og det er nok flere som opplever det samme. Siden vi slo oss ned, er det flere kjente fjes som har funnet veien til det gode liv på Antiparos.

– Stjerneparet Tom Hanks og kona Rita Wilson har et svært hus på veien ut til oss. Jeg har sett dem der flere ganger, og støtt på Rita i butikken eller i banken, forteller Anne Marie.

– Så du er ikke den eneste kjendisen?

– Tom Hanks er vel en god nummer to, sier Anne Marie og smiler før en ny treningstime venter.

– Du vet, det er sånn det er med oss stjerner!

Denne saken ble første gang publisert 11/06 2024, og sist oppdatert 11/06 2024.

Les også