Anne Lindmo om «Frifot»

– Alle var litt annerledes enn jeg hadde trodd

Endelig får Anne lov til å kombinere sin interesse for turliv med en programlederjobb i serien «Frifot». – Det er en stor gave at NRK sa ja, sier hun til Her og Nå.

<b>GODT GIFT:</b> Anne og ektemannen Hasse på Gullruten i Bergen i 2017. Talkshowet «Lindmo» vant prisen for beste underholdningsprogram.
GODT GIFT: Anne og ektemannen Hasse på Gullruten i Bergen i 2017. Talkshowet «Lindmo» vant prisen for beste underholdningsprogram. Foto: Morten Bendiksen
Publisert

I 12 år og 25 sesonger har Anne Lindmo (53) skapt fine øyeblikk for TV-seere i talkshowet «Lindmo» på NRK. For mange var det vemodig da «sceneteppet» gikk ned for siste gang 5. april i år, men angrer talkshowdronningen på å ha abdisert?

– Nei, det angrer jeg absolutt ikke på! Det var godt planlagt og et helt riktig tidspunkt, svarer Anne, som om det var et litt dumt spørsmål.

Og kanskje var det det.

NRK-programmet «Frifot»

For Anne har hatt planene klare i årevis. Da hun ga NRK beskjed om at hun ønsket å avslutte talkshow-leken mens den fortsatt var god, var det allerede bestemt at hun skulle gjøre comeback på skjermen bare noen måneder senere.

– Da ble det kanskje heller ikke tid til en velfortjent ferie etter 12 års innsats?

– Ferie?! Nei, det ble et kvarter pause, og så var det å gyve løs på nye oppgaver. Da jeg ga beskjed om at jeg ønsket å legge ned talkshowet, var man allerede i gang og hadde bestemt at man ønsket å lage «Frifot». Vi jobbet med den nye serien samtidig som vi rundet av «Lindmo».

<b>TURENTUSIAST</b>: Anne Lindmo gleder seg til å dele sine kortreiste eventyr i serien «Frifot».
TURENTUSIAST: Anne Lindmo gleder seg til å dele sine kortreiste eventyr i serien «Frifot». Foto: Svein Brimi

Vi møter henne på NRKs høstlansering på Marienlyst. Anne snakker fort. Og du får nesten en følelse av at hun har det travelt med å komme seg ut av studioet – helst ut i naturen, langt borte fra oss journalister. Men likevel blir vi begge stående inne, og snakke om det å være ute.

– Å være på tur, åpner folk. Det å være ute, i kontakt med elementene og ute i naturen, gjør noe med tilstedeværelsen vår. Når man er på tur, legger man seg på en litt annen bølgelengde enn når man er sammen andre steder, mener hun.

I NRK-programmet «Frifot» legger Anne nemlig ut på en åtte dagers lang tur – ruten har hun lagt selv, og den går til alle de kortreiste favorittstedene hennes langs Oslofjorden og i Østmarka. I serien har hun med seg en ny turkamerat for hvert døgn, åtte totalt.

– Jeg har jobbet med ideen i flere år, så det er utrolig gøy at NRK ønsket å lage det. Jeg ser på det som en stor gave, sier TV-profilen.

Les også: Slik blir nye «Lindmo»

<b>UT PÅ TUR:</b> 4. oktober har det nye NRK-programmet premiere.
UT PÅ TUR: 4. oktober har det nye NRK-programmet premiere. Foto: NRK

Gjestene i «Frifot»

Alle som kjenner Anne, vet at hun elsker å være ute i naturen. Men det å samtidig skulle formidle turen til TV-seerne, ble en helt ny opplevelse for den erfarne programlederen.

– Jeg har vært på mange langturer, men å få folk som ser på, til å føle at de er med, er noe annet. Det var kjempespennende og intenst, og akkurat så gøy som jeg hadde håpet, sier 53-åringen.

Det er profilerte mennesker som får gleden av ett døgn i friluft med bålhygge og overnatting under åpen himmel. Deltagerne er håndplukket av Anne.

– Jeg valgte folk som jeg er interessert i og fascinert av, og som kanskje ikke har så mye erfaring fra denne typen turer, forklarer hun.

Det som ble et av høydepunktene, var å se hvordan folk utvikler seg i møte med naturens utfordringer.

– Selv om noen måtte overtales til å bli med, var alle fornøyde da turen var over.

– Hva liker du å snakke om når du er på tur?

– Alt mulig, men går jeg skikkelig langt, liker jeg å være stille på dagen og skravle på kvelden. Da vil jeg bruke kreftene på å gå og tenke. Så synes jeg det er hyggelig å spare opp en del ting til kvelds, men på denne turen gikk skravla hele døgnet.

Les også: (+) Mamma sier hun ikke vil være bestemor og det er så sårt

<b>SLUTT:</b> 5. april i år gikk siste program av talkshowet «Lindmo» på NRK. Her er Nato-sjef Jens Stoltenberg gjest i programmet i 2013. 
SLUTT: 5. april i år gikk siste program av talkshowet «Lindmo» på NRK. Her er Nato-sjef Jens Stoltenberg gjest i programmet i 2013.  Foto: NRK

En annerledes opplevelse

Å tilbringe ett døgn sammen med gjesten, er en helt annerledes opplevelse for den tidligere talkshow-vertinnen, som er vant til å kun ha noen skarve minutter med hver gjest.

– Det blir helt spesielt når man er sammen så lenge. Det oppstår noe helt annet når man møtes på morgenen og går sammen hele dagen. I tillegg skal vi legge oss, sove og våkne sammen.

– Absolutt alle jeg var sammen med, viste seg å være litt annerledes enn det jeg hadde trodd. Jeg kom mye nærmere gjestene enn jeg hadde sett for meg, slår hun fast med et stort smil.

– Hvordan vil du oppsummere livet ditt i dag, Anne?

– Livet er veldig godt!

Les også: Slik er kronprins Haakons forhold til Marius Borg Høiby

<b>STJERNER:</b> Artistene Ole Paus og Jonas Fjeld besøkte Lindmo sammen i 2016. I 2023 gikk Ole Paus bort. 
STJERNER: Artistene Ole Paus og Jonas Fjeld besøkte Lindmo sammen i 2016. I 2023 gikk Ole Paus bort.  Foto: NRK

Anne på tur

– Hva spiser du på tur?

– Jeg elsker å lage god mat på tur. Jeg har alltid med meg noe som smaker godt og som gir masse energi. Jeg unngår ferdigmat og turmat på pose, og heller mer mot kreativ matlaging på primus. Med litt planlegging er det enkelt å lage gode måltider selv i de mest avsidesliggende områdene.

– Hva er din favorittur?

– Jeg har ingen favoritt. Jeg er så mye på tur at det skifter hele tiden. Jeg var nettopp på tur med mamma, som er 86 år, og bestevenninnen hennes, så nå er det en slags favoritt. Da var vi langt inne på vidda på fjellet.

– Hva tror du gjestene i «Frifot» ble overrasket over ved deg?

– Jeg tror kanskje de ble overrasket over at jeg er så sterk. For jeg er rimelig sterk.

<b>I SITT RETTE ELEMENT:</b> «Jeg tenker bedre, friere, råere og rarere når jeg er ute og går. Jeg skjønner meg selv og andre bedre når vi er sammen i naturen», skriver Anne på sin Instagram-konto. 
I SITT RETTE ELEMENT: «Jeg tenker bedre, friere, råere og rarere når jeg er ute og går. Jeg skjønner meg selv og andre bedre når vi er sammen i naturen», skriver Anne på sin Instagram-konto.  Foto: Mona Nordøy

– Har du noen tur-hacks?

– Jeg har mange: Jeg pakker alltid med meg strips. Jeg har også alltid litt teip snurret rundt en stav eller termosen, samt taustumper og garnstumper som jeg reparerer ting med. Jeg har også alltid med meg en longs som har glidelås i siden. Det er det beste plagget å bruke sammen en shorts og et par gamasjer. Da har man klær som passer til absolutt alle typer vær.

– Hva spiser du på tur?

– Jeg elsker å lage god mat på tur. Jeg har alltid med meg noe som smaker godt og som gir masse energi. Jeg unngår ferdigmat og turmat på pose, og heller mer mot kreativ matlaging på primus. Med litt planlegging er det enkelt å lage gode måltider selv i de mest avsidesliggende områdene.

«Frifot» har premiere på NRK 1 fredag 4. oktober kl. 21.35.

Denne saken ble første gang publisert 04/10 2024.

Les også