Synshemmede Anne-Kat. Hærland

– Jeg er blitt en eremitt

Anne-Kat. Hærland opplever at mørkesynet svikter mest, og hun mener at dårlig fremkommelighet i Oslo sentrum stikker kjepper i hjulene for henne.

<b>GJØR COMEBACK:</b> De to siste årene har hun fordypet seg i all info som finnes om kunstig intelligens. Nå blir det eget show om temaet.
GJØR COMEBACK: De to siste årene har hun fordypet seg i all info som finnes om kunstig intelligens. Nå blir det eget show om temaet. Foto: NTB
Publisert

Anne-Kat. Hærland (52) fortalte i 2016 for første gang offentlig om at hun hadde retinitis pigmentosa. Sykdommen gjør at cellene på netthinnen dør sakte, og man får mer og mer innsnevret syn. Til slutt kan man bli helt blind.

Komikeren var bare 22 år gammel da hun fikk den tunge beskjeden, og sykdommen har gradvis forverret seg.

– Jeg blir veldig redd, panikk, en sånn kvelningsfornemmelse, og den redselen går det ikke an å stoppe. Da kan jeg bli ganske deprimert. Jeg får jo ikke gjort noe med dette, må lære meg å leve med det, fortalte hun til VG for åtte år siden.

Les også: Anne Kat. Hærland: – Dere skjønner ikke hvor lite jeg ser

Oppgitt over politikere

I et intervju med Aftenposten i sommer forteller Anne-Kat. om hvordan øyesykdommen har utviklet seg.

– Det er mørkesynet som svikter mest. I mørket er jeg avhengig av å bli kjørt for å ta meg frem. Dette kan jeg snakke mye om, særlig fordi jeg har gitt opp fremkommeligheten her i byen.

<b>MORSOM TRIO:</b> I år er det 25 år siden «Nytt på nytt» dukket opp på TV-skjermene for aller første gang. Anne-Kat. jobbet sammen med Jon Almaas og Knut Nærum frem til hun sluttet i 2007. 
MORSOM TRIO: I år er det 25 år siden «Nytt på nytt» dukket opp på TV-skjermene for aller første gang. Anne-Kat. jobbet sammen med Jon Almaas og Knut Nærum frem til hun sluttet i 2007.  Foto: NRK

Det er hovedstaden Oslo hun refererer til, byen hvor hun er født og vokst opp, og nå bor hun i et hus på Smestad.

– Så lite som jeg bruker byen nå, kunne jeg like gjerne ha bodd på landet. Jeg liker å vite at den er her bare. Når du har mobilitetsproblemer, er det best å være hjemme. I min situasjon ser det ut som om jeg ser, men i mørket går jeg rett på folk. Og selv om du blir kjørt, må du ofte gå tre kvartaler for å komme dit du skal.

– Fortvilende nok er jeg langt fra sikker på at myndighetene har tilstrekkelig kompetanse og forståelse: Fremkommeligheten blir bare verre. Så jeg har fått mer tro på julenissen enn på politikere, byråkrati og timelange drittprat-møter, forklarer hun til avisen.

<b>TV-COMEBACK:</b> Tidligere i år var 52-åringen å se på skjermen igjen som en av deltagerne i «Farmen kjendis», men hun trakk seg fra konkurransen etter 12 dager.
TV-COMEBACK: Tidligere i år var 52-åringen å se på skjermen igjen som en av deltagerne i «Farmen kjendis», men hun trakk seg fra konkurransen etter 12 dager. Foto: Svein Brimi

Venstre-politikeren Marit Vea (38), som er byråd for miljø og samferdsel i Oslo, setter pris på tilbakemeldingen fra komikeren.

– Jeg er takknemlig for at Anne-Kat. Hærland deler sin opplevelse av byen. Det er ikke tvil om at vi gjennom mange år har vært for dårlige på å tilrettelegge for at alle kan ta seg frem, uavhengig av funksjonsevne. Dette jobber vi nå med, på alle fronter, sier hun til Aftenposten.

Les også: (+) Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg

Blitt en eremitt

Heldigvis trives Anne-Kat. godt i sitt eget selskap. Hun blir fort sliten av å være sosial.

– Jeg er blitt en eremitt, en eksentriker. Jeg har jo knapt nok sett folk på to år, forteller hun til Dagbladet.

<b>HEDRET:</b> Under «Gullruten»-utdelingen i 2022 ble Anne-Kat. tildelt selveste hedersprisen.
HEDRET: Under «Gullruten»-utdelingen i 2022 ble Anne-Kat. tildelt selveste hedersprisen. Foto: Morten Bendiksen

En stor grunn til det er hennes store interesses for kunstig intelligens. Siden 2020 har hun vært besatt av å lære mest mulig, og nå blir det jammen et show av det også.

– Jeg ville egentlig ikke lage noe nytt standupshow, for jeg følte ikke at jeg kunne fornye den sjangeren. Jeg tenkte at jeg var ferdig med det. Da jeg begynte å holde på med KI, så åpnet det seg en helt ny verden. Jeg tenkte at: «Nå blir det gøy å gå på scenen igjen», forteller hun til TV 2.

21. november er det derfor duket for scenecomeback med det halvveis informative, halvveis humorbaserte showet «Don’t panic – en guide til kunstig intelligens» på Edderkoppen Scene.

Denne saken ble første gang publisert 24/09 2024.

Les også