anja hammerseng-edins spalte
Spørsmålet kom overraskende på meg. Det ble stille. Vi fikk begge noe å tenke på
Livet består av en rekke øyeblikk. Én dag består av mange øyeblikk. Hva hvis vi flytter letingen etter den O´Store Meningen helt ned til disse små øyeblikkene? skriver Anja Hammerseng-Edin.
«Anja, finnes det mennesker i Norge som drar på jobb uten å sette seg i en tilstand av kjærlighet først?»
Jeg var på et Ashram i India. Foran meg sto Gurdeep, en nydelig dame som oste av indre ro, og et blikk stappfullt av kjærlighet og nysgjerrighet.
Jeg hadde akkurat fortalt henne om mine metoder når jeg jobber med team i næringslivet og idretten. Og helt ærlig kjente jeg på en stolthet når jeg sa at det første jeg fokuserer på ikke handler om målsetting og resultater, men å oppnå kjærlighet og trygghet internt.
Spørsmålet til Gurdeep kom overraskende på meg. Og jeg humret litt og smilte før jeg litt forsiktig svarte: «Ja, det hender at folk kommer på jobb og trening uten å sette seg i en tilstand av kjærlighet.»
Hun smilte. Og nikket: «Så da leier de inn deg?»
«Ja.»
«Interessant …»
Det ble stille. Vi fikk begge noe å tenke på.
Følelsen av kjærlighet
Tankene mine ble dratt til jobb. Familien min. Lagene jeg har spilt på og vært en del av. Hva hadde vært annerledes hvis vi alle, ved hvert eneste menneskemøte, satte oss selv i en tilstand av kjærlighet først? Uten at det blir pompøst og tilgjort, men ekte? At vi virkelig kjenner på kjærligheten til alle rundt oss?
Er det mulig at vi ved å være mer bevisst på dette kan skape bedre relasjoner, bedre resultater og ha det gøyere?
Det høres jo fantastisk ut. Men så er det dette med tiden, da.
Jeg har ikke tid til å sette meg i en tilstand av kjærlighet med det morgenrushet vi har her hjemme, unger som skal leveres som overhodet ikke vil leveres og nister som skal lages samtidig som klokken tikker og fokuset mitt er dratt litt mot møtet som starter om et kvarter på jobb.
Så hvordan skal vi få det til? Hvordan skal vi finne følelsen av kjærlighet midt oppi alt hverdagsstresset?
Meningen med livet
Det er ett naturlig sted å begynne. Noe mennesker gjennom mange år har lett etter: Meningen med livet. Som om livet har én mening …
Det er lett å forstå hvorfor vi leter etter dette. Forskning viser at det å finne mening er helt sentralt når det kommer til livsglede. Mennesker med en sterk opplevelse av mening er gladere, har bedre fysisk helse, bedre forbindelse med andre, og de lever i gjennomsnitt lenger.
En studie med 100.000 deltagere fra 94 forskjellige land viste at mennesker som opplevde at livet hadde en sterk mening, brydde seg mindre om hvor mye penger de tjente. De var tilfreds allerede, uten en følelse av å trenge mer. De var også mer utholdende og tåler motstand bedre.
En annen spennende studie på dette heter «Boring, but important». Jeg vet ikke hvordan du hadde det på skolen, men helt ærlig syntes jeg at noe av det jeg skulle lære var kjedelig.
Denne studien viser at når elever finner et formål med oppgaven, en god grunn til å gjøre den, er det mer sannsynlig at de fortsetter og fullfører. Det hjelper dem til å gjøre det bedre på skolen og til å bli lenger på college. Det holder faktisk å bare tenke én gang på en positiv grunn til å gjøre oppgaven, så vil du over tid bli bedre i matte og naturfag. Hadde jeg bare visst …
Så det er ikke rart at mennesker går rundt og leter etter mening. Nærmest som om det er noe helt konkret, som et menneske de vil finne:
– Mening? Hvor er du? Under sofaen? Hvis jeg bare dagdrømmer litt mer, finner jeg deg da? Hm … Hva hvis jeg reiser jorda rundt, finner jeg deg da?
Les også: (+) Mannen min var bortreist, og jeg dro til en gammel venninne. Da jeg så over i nabohagen, falt hele livet mitt sammen
De små øyeblikkene
Så det å finne mening i livet, er med andre ord ikke så dumt. Men hvordan skal vi få det til? Hvordan skal denne meningen få oss til å gå inn i tilstanden av kjærlighet?
Jeg vil gjerne invitere deg tilbake til hverdagen. Din hverdag, ditt liv, og stille et spørsmål: Har fokuset vårt vært på feil ord når vi forsøker å svare på spørsmålet «Hva er meningen med livet»? Kanskje vi heller skal være nysgjerrige på spørsmålet «Hva er livet»?
Jo, livet består av en rekke øyeblikk. Én dag består av mange øyeblikk. Hva hvis vi flytter letingen etter den O´Store Meningen helt ned til disse små øyeblikkene?
Da jeg var liten pleide pappa og jeg å sitte på bryggekanten, spise is og se utover båtene. Pappa pleide alltid å bruke ispinnen til å kakke på kneet mitt sånn at det spratt oppover.
«Hold igjen, da,» sa han.
Men uansett hvor mye jeg forsøkte å stoppe det beinet, så var det en refleks der som overstyrte min vilje.
Den samme refleksen har vi i hjernen vår. Når du stiller hjernen et spørsmål, vil du automatisk sette i gang en svar-refleks. Denne refleksen bør gjøre det mulig å grave dypt for å finne meningen i ditt liv.
Les også: Anja Hammerseng-Edin: «Det er helt greit å kjede seg i ferien»
Sokrates-leken
Det finnes utallige spørsmål som kan bidra til gode mentale reflekser og som kan bidra til å finne mening i de små øyeblikkene. Jeg vil dele en soleklar favoritt med deg nå.
Dette spørsmålet kan du stille deg selv i forkant av øyeblikkene du er i ferd med å tre inn i: Hva er min positive intensjon for å gjøre dette? Hvorfor gjør jeg det, og hvilke gode ting kommer ut av det?
Hvis det er vanskelig å finne en god intensjon, kan du leke Sokrates-leken for å komme fram til svaret. Du vet, den store filosofen Sokrates. Han var kjent for å utfordre med spørsmålene sine. Og det var spesielt ett spørsmål som gikk igjen: «Hvorfor det?» Litt som et barn, egentlig.
La oss leke Sokrates-leken nå: Still deg selv spørsmålet «Hvorfor gjør jeg dette?». Og tving deg selv til å finne et positivt svar.
Du vil nok raskt gi deg selv et svar, kanskje litt overflatisk. «Jeg gjør det fordi jeg har lyst». Men ikke vær fornøyd med det. Still spørsmålet igjen: «Hvorfor har jeg lyst?». Hver gang det dukker opp et svar, spør igjen.
Til slutt kan det hende du finner en dypere mening med det aller vanligste du gjør. Lage middag, vaske klær, pusse tenner – hvert øyeblikk bringer med seg noe positivt, og det er din jobb å finne det positive.
Les også: (+) Jeg følte jeg ble frarøvet livets største og sterkeste følelse. Så ble en ufattelig tragedie til den store kjærligheten
Positive intensjoner
Se nå nærmere på deg selv som lagspiller. Det kan være på hjemmebane, på jobb eller med laget ditt. Hva gjør at du settes i en tilstand av kjærlighet med akkurat disse menneskene, i disse situasjonene?
Det kan hjelpe å tenke tilbake på en gang hvor du virkelig følte at du var stolt av den du er. Det kan være at du var dypt til stede for noen. Trygg. Gledet noen. Lyttet. Var nysgjerrig. Tilgivende.
Tenk nå på en du er glad i. Tenk over hvordan den relasjonen vil være dersom du hver eneste gang du møter personen finner en positiv intensjon med møtet.
Ved å lete etter en positiv intensjon i de små og store øyeblikkene gjennom dagen, gir det kanskje mer mening å engasjere seg i dem?
Akkurat som elevene i studien jeg nevnte: Hvis de klarer å få bare én positiv tanke om oppgaven, så blir det lettere å gjennomføre den – og denne refleksen vil etter hvert gjøre dem flinkere på skolen.
Sånn kan det være i hverdagen også. Hvis du klarer å finne det positive i alle de små øyeblikkene, vil det bli lettere å finne en mening – både med hver enkelt oppgave og i livet generelt.
Alle oppgaver, alle menneskemøter, vil oppleves som mer meningsfulle og positive. Og da kan du bli en av dem som drar på jobb i en tilstand av kjærlighet.