50 år siden ABBAs store Eurovision-gjennombrudd

– Jeg var alkoholiker

Eurovision-seieren med «Waterloo» var starten på noe helt spesielt for ABBA, og fortsatt er den svenske gruppa populær verden rundt.

<b>ABBA:</b> Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad og Benny Andersson tok verden med storm da de vant Eurovision Song Contest i 1974.
ABBA: Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad og Benny Andersson tok verden med storm da de vant Eurovision Song Contest i 1974. Foto: AP/NTB
Publisert

Popgruppen er en av de mestselgende musikkartistene gjennom tidene – og selv om de ikke lenger er sammen som gruppe, lever ABBA-musikken i beste velgående.

ABBA fikk sitt store gjennombrudd i 1974 da de vant Eurovision Song Contest med låten «Waterloo». I årene som fulgte herjet de hitlistene.

Agnetha Fältskog (73), Björn Ulvaeus (78), Benny Andersson (76) og Anni-Frid Lyngstad (77) er beskrevet som et av verdens mest innflytelsesrike band, og ABBA solgte i løpet av karrieren over 400 millioner plater.

I 1982 ble gruppen oppløst, men i 2016 begynte ryktene om et comeback å svirre – og i 2021 kom de med ny musikk.

– Vi tok en pause på vårparten i 1982 og nå har vi bestemt oss for å avslutte den, sa de i en pressemelding i forkant av comebacket.

Året etter stod de sammen på scenen igjen – i den digital konserten «Voyage» som vakte stor oppsikt verden over.

– Det var som om tiden hadde stått stille og vi bare hadde vært på en kort ferie, sa Björn Ulvaeus etter comebacket, ifølge Aftonbladet.

Les også: Wenche Myhre feirer 70 år som artist: – Jeg kommer aldri i mål

<b>COMEBACK:</b> I 2021 lanserte ABBA albumet «Voyage» som ble en oppfølger til 1981-albumet «The Visitors», som var regnet som gruppens svanesang.
COMEBACK: I 2021 lanserte ABBA albumet «Voyage» som ble en oppfølger til 1981-albumet «The Visitors», som var regnet som gruppens svanesang. Foto: NTB

Giftet seg med Benny Andersson

I årene med ABBA var det ikke bare på musikkfronten at det oppsto søt musikk, de fire bandmedlemmene fant også kjærligheten.

1978 giftet Anni-Frid Lyngstad seg med ABBA-kollega Benny Andersson, men lykken tok slutt og i 1981, etter tre års ekteskap, gikk paret hver til sitt.

Amors pil traff også full blink hos Agnetha Fältskog og Björn Ulvaeus. De var gift fra 1971 til 1980 og fikk to barn sammen. Etter skilsmissen har de beholdt et godt vennskap.

<b>VAR GIFT:</b> Benny Andersson og Anni-Frid Lyngstad fant kjærligheten da de var sammen i ABBA. Ekteskapet varte i tre år. 
VAR GIFT: Benny Andersson og Anni-Frid Lyngstad fant kjærligheten da de var sammen i ABBA. Ekteskapet varte i tre år.  Foto: Peter Kramer/NTB

– Agnetha er en venn nå, en som jeg elsket og har to fantastiske barn med, sa han i BBC-programmet «Julehyllest til ABBA» i 2016.

Etter musikksuksess, giftermål og skilsmisser, ble det altså drøyt 40 år med pause for ABBA, og i løpet av disse årene har det forståelig nok skjedd mye i livet til alle medlemmene.

Björn Ulvaeus og Benny Andersson fortsatte med felles musikalske prosjekter, mens ABBA-kvinnene valgte en annen vei. Både Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad har levd et ganske rolig liv utenfor rampelyset.

Les også: Maria Arredondo med milliard-suksess: – Nesten ikke til å tro

<b>FILMSUKSESS:</b> Her er ABBA-medlemmene Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad sammen med skuespiller Meryl Streep før gallapremieren på filmen «Mamma Mia» i 2008. 
FILMSUKSESS: Her er ABBA-medlemmene Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad sammen med skuespiller Meryl Streep før gallapremieren på filmen «Mamma Mia» i 2008.  Foto: BOB STRONG/NTB

Mistet datteren i bilulykke

Livet til Anni-Frid har likevel vært preget av mye sorg og tragedier. Hun mistet datteren i bilulykke og senere døde ektemannen av kreft.

– Det føder en slags ensomhet. Ensomheten er blitt en følgesvenn for meg, sa hun i et intervju på Skavlan.

<b>TRAKK SEG TILBAKE:</b> Livet etter ABBA har vært preget av sorg, tragedier og ensomhet for Anni-Frid Lyngstad, som ble født i Norge. 
TRAKK SEG TILBAKE: Livet etter ABBA har vært preget av sorg, tragedier og ensomhet for Anni-Frid Lyngstad, som ble født i Norge.  Foto: Jensen, Oddvar Walle/NTB

I 2007 fant hun imidlertid lykken på ny med Henry Smith, greven av Hambleden. Sammen bor de vekselvis på Mallorca og i Sveits, skriver Svensk Damtidning.

Også Agneta valgte en lang pause fra rampelyset, etter også å ha vært aktiv i noen år etter ABBA.

<b>POPULÆRE:</b> I år er det 50 år siden ABBA vant Eurovision med låten «Waterloo».
POPULÆRE: I år er det 50 år siden ABBA vant Eurovision med låten «Waterloo». Foto: Robert Dear/NTB

Da hun gjestet Skavlan i 2013, fortalte hun at hun hadde et behov for å trekke seg tilbake.

– Det var like før jeg fylte 50, og jeg syntes tiden hadde gått så fort. Det er en milepæl å bli 50, men jeg kjente at jeg hadde gjort så mye og at jeg måtte ta vare på meg selv, fortalte hun.

Nå nyter hun et tilbaketrukket liv sammen med familien.

– Vi unner oss å bo godt. Å få ha tid hjemme med barn og barnebarn er også en luksus, har hun uttalt i et intervju i People Magazine.

Les også: (+) Elisabeth «Bettan» Andreassen fant kjærligheten på Tinder: – Jeg føler meg heldig

<b>NÅ:</b> I 2022 holdt ABBA en digital konsert i London, og bandets fire medlemmer deltok på festen. 
NÅ: I 2022 holdt ABBA en digital konsert i London, og bandets fire medlemmer deltok på festen.  Foto: Alberto Pezzali/NTB

Slet med alkoholproblemer

Björn Ulvaeus er kanskje den av ABBA-medlemmene som har vært mest aktiv siden suksessen. De mange, store musikkprosjektene har gjort at livet til tider har vært tøft.

Da han fylte 75 år i 2020, fortalte han i et intervju med Dagens Nyheter at han har slitt med alkoholproblemer.

– Det er nok 12-13 år siden jeg sluttet. Jeg hadde drukket ferdig. Det påvirket livet mitt for mye. Ja, jeg var alkoholiker, eller: Det er man – man er en edru alkoholiker, sa han til den svenske avisen.

<b>GIFTET SEG:</b> Agnetha Fältskog og Björn Ulvaeus giftet seg i 1971 og fikk to barn sammen.
GIFTET SEG: Agnetha Fältskog og Björn Ulvaeus giftet seg i 1971 og fikk to barn sammen. Foto: John Downing/Getty Images

Etter bruddet med både Agnetha og ABBA fant Ulvaeus kjærligheten med Lena. De to giftet seg, fikk to barn sammen og var gift i 41 år.

I fjor kom imidlertid nyheten om at også de skulle skilles. Etter bruddet avslørte han at han hadde funnet kjærligheten på ny med Christina Sas, som også jobber i musikkbransjen.

– Jeg har vært forelsket en rekke ganger. Da jeg var tenåring, skjedde det ofte, men det teller ikke. Så har jeg vært forelsket to ganger etter det, dette er den tredje, sa Ulvaeus nylig.

<b>NY KJÆRESTE:</b> Det var i desember i fjor at Björn Ulvaeus viste frem sin nye kjæreste, Christina Sas. 
NY KJÆRESTE: Det var i desember i fjor at Björn Ulvaeus viste frem sin nye kjæreste, Christina Sas.  Foto: MICHAEL CAMPANELLA/Getty Images

Ulvaeus og kollega Benny Andersson jobbet også med «Mamma Mia!»-filmen som kom ut i 2008, og oppfølgeren «Mamma Mia – here we go again!» fra 2018.

<b>GRUNNLA ABBA:</b> Benny Andersson har vært med i flere popgrupper og musikalske prosjekter, men det er ABBA han er mest kjent for. 
GRUNNLA ABBA: Benny Andersson har vært med i flere popgrupper og musikalske prosjekter, men det er ABBA han er mest kjent for.  Foto: Jensen, Oddvar Walle/NTB

– Den første filmen var veldig bra. Den likte jeg kjempegodt, og den var morsom å jobbe med. Å gjøre en film til følte jeg ikke var en god idé. Men jeg klarte ikke tanken på at noen andre skulle arbeide med vår musikk. Så nå har jeg gjort det, sa Andersson til NRK i forkant av premieren.

Benny har, i likhet med Bjørn, jobbet med musikk i årene etter ABBA. På privaten er han gift med Mona Norklit, og de har holdt sammen i over 40 år.

Etter ABBAs pause i 1982, har det nok vært Benny som håpet mest på en gjenforening.

– Jeg sa aldri «nå er det slutt» i 1982. Jeg sa ikke da at ABBA aldri skulle gjøre noe mer. Men i dag kan jeg si: Dette var alt, sa han til The Guardian i fjor.

«En fest for ABBA» sendes på NRK 1 lørdag 24. august kl. 19.50.

Denne saken ble første gang publisert 23/08 2024.

Les også