Film
14 ting du ikke visste om «Love Actually»
Den var for eksempel aldri ment å være en julefilm.
En av julefilmene vi har kanskje aller sterkest forhold til her i Norge, er «Love Actually» fra 2003.
Filmen følger åtte par som på hver sin måte har det vanskelig eller anstrengende i sine kjærlighetsliv, og på en eller annen måte kobles alle disse kjærlighetshistoriene til hverandre.
Filmen har flere kjente skuespillere med, slik som Hugh Grant, Colin Firth, Keira Knightley, Emma Thompson, Alan Rickman, Bill Nighy og Rowan Atkinson med – noe som uten tvil har bidratt godt til den store populariteten.
Enten du planlegger å se «Love Actually» for første eller 16. gang i år, i denne saken presenterer vi 14 funfacts du kanskje ikke visste fra før!
Filmwebs streamingguide: Her kan du sjekke hvor du kan streame Love Actually nå
1. Det var aldri meningen at «Love Actually» skulle være en julefilm
Filmskaperen Richard Curtis har senere uttalt at han synes det er fornøyelig, og overraskende, at den har blitt en av de filmene som sees igjen og igjen hver jul.
2. Den opprinnelige planen for filmen var at seerne skulle følge hele 14 kjærlighetshistorier
Men fire av disse endte opp med å bli kuttet. To av de historien som ble kuttet var allerede filmet. Den ene historien handlet om et afrikansk par som støttet hverandre gjennom en hungersnød, og i den andre historien skulle vi ha fulgt et lesbisk par, hvor den ene var rektor og den andre var blitt diagnostisert med kreft.
Les også: 30 gode serier du kan se nå
3. Hugh Grant ville ikke danse
For mange er det ikke jul før den britiske statsministeren, spilt av Hugh Grant i «Love Actually», danser seg gjennom statsmnisterboligen 10 Downing Street. Det som kanskje ikke synes så godt i scenen, er at Hugh Grant selv hatet å gjøre scenen og nektet å øve.
I BBC-dokumentaren «Hugh Grant: A life on Screen» snakker skuespilleren ut om scenen han fryktet så enormt. Variety har fått en eksklusivt videosnutt der han adresserer det ikoniske klippet:
– Og på selve (opptaks-, red. anm.) dagen, jeg mener: Se for deg at du er at du er en gretten, 40 år gammel engelskmann, klokken er sju om morgenen og du er fullstendig edru, og det bare er sånn: «Ok, Hugh, hvis du bare kan slippe deg løs nå?»
– Det var absolutt helvete, slår Grant fast.
– Vi fikk ikke spilt inn den scenen før den aller siste dagen. Og da vi klippet det sammen, så vi at det hadde gått over all forventning, har imidlertid filmskaper Curtis uttalt.
4. For god for sin egen rolle
Olivia Olsen, som spiller jenta som unge Sam er forelsket i, sang så godt at filmskaperne i etterkant måtte spille inn gisping innimellom strofene for å gjøre opptredenen mer troverdig for en helt vanlig skolejente, i tillegg til at de forsøkte å gjøre stemmen hennes noe mer barnslig. Hun var rett og slett for god, skriver Cosmopolitan.
5. Skal ha nektet å ta betalt
Skuespilleren Kris Marshall (spilte Colin Frissell) skal ha nektet å ta betalt for sitt arbeid. Rett og slett fordi han koste seg så mye under innspillingen, ifølge Bustle.
«Han synes det var såpass fornøyelig å ha tre jenter som kledde av ham, en scene de spilte inn 21 ganger før de ga seg, at han var villig til å gjøre det gratis», heter det på IMDB.
Marshall spiller briten som reiser over dammen og blir forført av tre amerikanske damer.
6. Karens (Emma Thompson) historie er delvis sann
Karens historie er en av de mest hjerteskjærende i filmen. Det du kanskje ikke visste er at Thompson gjennomgikk noe lignende i sitt virkelige liv. Thompson var tidligere gift med skuespilleren Kenneth Branagh, som i 1994 hadde en affære med en annen skuespiller – Helena Bonham Carter. Ekteskapet gikk i grus.
– Ken knuste hjertet mitt. Så jeg visste hva det betød å finne et smykke som ikke var ment for en selv, har Thompson uttalt om sviket.
Les også: Perler på Netflix
7. Røyksuget satt fortsatt i
Om du lurer på hvorfor Liam Neeson til stadighet sees med en fyrstikk i munnviken så er det fordi han nettopp hadde sluttet å røyke. Fyrstikken fungerte som en erstatning for røyken.
8. Ikke dypt vann
I scenen hvor Jamies papirark flyr ut i innsjøen og Aurelia hopper ut for å hente dem, kan det se ut som om de hopper ut på dypt vann.
I virkeligheten var ikke innsjøen mer enn en halvmeter dyp, og skuespillerne måtte derfor stå på kne og late som de svømte.
9. Liten aldersforskjell
Det er ikke alltid så lett å anslå hvor gamle andre mennesker egentlig er, og nettopp derfor var det slik at Keira Knightley (Juliet) kunne spille en godt voksen, gift kvinne, mens Thomas Brodie-Sangster (Sam) spilte et barn. I virkeligheten er det bare fem års aldersforskjell mellom de to – hun er født i 1985 og han i 1990.
Les også: Filmer hvor skuespillerne har ekte sex
10. Skrev sine egne skilt
Andrew Lincoln skrev selv skiltene som han holder opp i scenen hvor hans karakter erklærer sin kjærlighet til Juliet, spilt av Keira Knightley.
- Rekvisittavdelingen lagde dem først, men så spurte jeg om jeg kunne gi det et forsøk. Jeg liker å tro at håndskriften min er riktig så god, sa han om scenen.
11. Brukte tidligere forkastet vits
En av vitsene i filmen er en resirkulert replikk fra Hugh Grants karakter i «Four Weddings and a Funeral» (Curtis står også bak denne filmen).
Den gang ble vitsen kuttet, men den ble brukt igjen i denne filmen da Colin Firths karakter uheldigvis fornærmer kokken mens han egentlig prøver å flørte.
Les også: 12 gode julefilmer du kan strømme nå
12. Det var aldri meningen at Claudia Schiffer skulle være med i filmen
Filmskaperne ønsket derimot hele tiden å finne noe som lignet på henne, men da de ikke lyktes med dette, spurte de henne like så greit om å være med - og hun takket ja. Dette gjelder også den amerikanske skuespilleren Laura Linney, som spiller Sarah.
13. Grunnen til at Colin Firths karakter har fått navnet Jamie er både sleip og morsom
Dette avslører regissørens kone, Emma Freud:
14. Ville ha blanding av skuespillere
Manusforfatter og regissør Curtis ønsket at det skulle være en blanding av kjente og mindre kjente skuespillere i filmen. De som da ble regnet for å være «de mindre kjente», er ikke spesielt lite kjente nå lenger. Dette gjelder Martin Freeman («Hobbiten» og «Sherlock Holmes»), January Jones («Mad Men» og «X-Men: First Class») og BAFTA-vinner Chiwitel Ejiofor («12 Years a Slave» og «Children of Men»).
Kilder: Cosmopolitan, Bustle og Buzzfeed.
Denne saken ble første gang publisert 18/12 2020, og sist oppdatert 23/12 2021.