Sarin-angrepet i Tokyo
Seks personer går inn på T-banen med hver sin sekk. Med en paraply stikker de hull – og helvetet bryter løs
Rettsoppgjøret etter gassattentatet i Tokyo tok over 16 år. Etter ytterligere 14 år er Shoko Asahara - lederen av dommedagssekten Aum Shinrikyo, henrettet.
Morgenen 20. mars 1995: En gruppe på seks personer anbringer seks sekker med sarin (nervegass) på flere undergrunnstog i Tokyo, med bestemmelsested regjeringsbygningene i Kasumigaseki. Personene stikker paraplyspisser i sekkene og frigir gass som tar livet av 12 mennesker. Drøyt 5000 mennesker må til medisinsk behandling. Cirka 1000 mennesker mister synet.
Bak handlingen står Aum Shinrikyo (heretter Aum), en sakalt dommedagssekt, ledet av 40 år gamle Shoko Asahara. Sekten hadde flere tusen medlemmer hvorav det øvre sjiktet var organisert som en regjering, med 21 ministre – som hadde til hensikt å ta over styre og stell i Japan.
I 1990 stilte sekten til parlamentsvalg, med 24 kandidater hvorav sektleder Asahara i spissen. Men valget gikk dårlig; ingen av sektens medlemmer ble innvalgt.
Ettersom det ikke lyktes å ta over landet ad demokratisk vis, besluttet Asahara å gå hardere til verks, og ambisjonen hans var ganske frisk. Han tok ikke sikte på statsministerposten – han ville bli keiser i Japan.
Asahara innbilte sine undersåtter at dommedag var rett om hjørnet og at den ville føre ham til topps i Japan. Ettersom det ikke akkurat lå an til noe dommedag – hvilket det jo sjelden gjør – besluttet Asahara å hjelpe til litt. Hans formørkede hjerne klekket ut følgende plan: Kanskje det hjelper på karrieren om jeg bruker litt saringass.
Tortur og kremasjon
I 2012, etter 16 år, var det payback-time. Årsaken til at det tok så lang tid, kan leses i japansk straffelov: Dødsdom i en sak med flere involverte kan ikke eksekveres før rettskraftige dommer mot alle tiltalte foreligger.
Japansk høyesterett avviste til sist anken fra den gang 46 år gamle Seiichi Endo, som var sektens kjemiker og tok på seg arbeidet med å lage saringassen brukt til formålet beskrevet ovenfor. Han ble satt på dødscelle, sammen med sine 12 medsammensvorne. Fem ble dømt til livsvarig forvaring.
Sekten produserte selv sarin i sitt «tempel», en gammel fabrikkbygning i Yamanashi, ved foten av Fuji-fjellet. Produksjonssjefen var Seiichi Endo.
I dette «tempelet» levde sektmedlemmene nokså uforstyrret i mange år, de syslet med sitt og oppdro medlemmer ganske strikt og strengt. De ble døpt i kokhett vann og hjernevaskingen ble utført delvis ved elektronisk utstyr.
De disiplene som forsøkte å rømme, ble tatt hånd om på ganske røft vis brakt tilbake til «tempelet» og torturert, eller simpelthen drept med påfølgende kremasjon.
Ei heller var det risikofritt for venner og slektninger som forsøkte å få sine kjære ut av sektens besittelse, de ble truet og noen ganger utsatt for grov vold.
Advokat Tsutsumi Sakamoto ville hjelpe, han var svært kritisk til sektens sysler og dens behandling av mennesker. Han var mannen som i 1988 opprettet en støttegruppe for Aums ofre.
Året etter ble advokaten, hans hustru og deres sønn funnet døde i et øde fjellområde. Selv om politiet fant spor av sekten i advokatens leilighet, ble ingen anholdt og siktet.
Drap og brekk AS
Aum fikk fritt utfolde sin virksomhet. Blant annet gjorde sektens kjemiske avdeling forsøk med sarin på en saueflokk i Australia, trolig med livløst resultat.
I 1994 besluttet sekten å prøve sarin på mennesker. Åstedet var byen Matsumoto i Nagano-regionen. Sju mennesker døde og 200 ble skadet.
Rart, men sant: Japanske politimyndigheter greide ikke å finne gjerningspersonene. Til tross for tips om Aum, rettet politiet sin oppmerksomhet i andre retninger.
I grunnen ganske rart å tenke på hvor lenge denne sekten fikk holde på uforstyrret før politiet skjønte tegninga. I 1994 satte sekten i gang produksjon av AK-74 (Kalasjnikov-geværer). Samme år brøt de seg inn i Tokyo Metropolitan Police Departement for å stjele dokumenter.
I desember 1994 brøt Aum-folk seg inn i lokalene til Mitsubishi Heavy Industries for å rappe dokumenter angående fremstilling av tanks og artelleri.
Samme måned lyktes det Aum å skaffe seg mellom 100 og 200 gram av den svært giftige nervegassen VX. Tre personer ble angrepet med VX, hvorav Tadahiro Hamaguchi. Han ble sprayet som et insekt på en gate i Osaka og døde straks.
Omtrent ti personer blir drept av Aum på denne tiden. De forsvinner raskt. Sekten har nemlig en ganske effektiv forbrenningsovn.
Tauet ventet
Det var først etter gassangrepet i Tokyos undergrunn 20. mars 1995 at politiet begynte å virke. De foretok en razzia i den gamle fabrikken i Yamanashi. Her fant man beviser for produksjon av sarin. Men de fant ikke sjefen sjøl, Shoko Asahara.
Bedre kontroll hadde ikke politiet enn at politiets øverste sjef i Japan ble skutt ned utenfor sitt hjem noen uker senere – et sektmedlem dro i avtrekkeren.
Først to måneder etter gassangrepet ble Shoko Asahara funnet i et hemmelig rom i sektens «tempel» i Yamanashi.
27. februar 2004 ble Asahara dømt til døden. Han anket, men den ble avslått to år senere. Han ble anbragt på dødscelle.
Fredag 6. juli 2018, etter 14 år på dødscella, ble Shoko Asahara henrettet ved henging. Han ble 64 år. Også seks av hans følgere er henrettet, ifølge japanske medier.
BLI ABONNENT: Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn. Klikk her for å abonnere eller les alt ukebladet har utgitt på vimennpluss.no.