Laservåpensystemet HELIOS
USAs nye supervåpen dreper med lysets hastighet
USAs nye laservåpen har gått fra science fiction til virkelighet. Laserkanonen på marinefartøyene treffer lynraskt og ødelegger mindre fartøy, droner og missiler med kirurgisk presisjon.
Laservåpen er ikke lenger bare en Star Wars-fantasi. Våpenprodusenten Lockheed Martin, best kjent her hjemme som produsenten av både F-16 og F-35 kampflyene, annonserte nylig at de skal levere laserkanoner til US Navy. Kanonene skal monteres på eksisterende kampfartøy for å øke selvforsvarsevnen.
På tvers av alle plattformer
Det nye laservåpensystemet har fått navnet HELIOS (High Energy Laser and Integrated Optical-dazzler and Surveillance system). Det er ikke tilfeldig at det også er navnet på den greske solguden, for det er nettopp energien fra en konsentrert lysstråle som her brukes i et optisk overvåkingssystem for å identifisere og nøytralisere angrepstrusler.
– Se for deg et våpensystem som kan brukes på tvers av alle plattformer, til sjøs, på land og i luften, og som kan nøytralisere en trussel med lynets hastighet og presisjonen til en skalpell. Og attpåtil med et uuttømmelig magasin, nok til å uskadeliggjøre en hel sverm med angripere, uttaler Daniel Miller fra «Skunkworks», utviklingsdivisjonen til Lockheed Martin.
Foreløpig har laserkanonen nok styrke til å ødelegge objekter på størrelse med droner og motoren til mindre fartøy som RIB-båter og biler. Men i nær fremtid ser utviklerne for seg at laserkanoner skal bli en del av våpenpakken til kampfly, med evnen til å skyte ned innkommende angrepsmissiler.
Billig i drift
Allerede for åtte år siden ble den første prototyp-laserkanonen tatt i bruk på det amerikanske marinefartøyet USS Ponce i den Persiske gulfen. Mens HELIOS har en energistråle på 60 kilowatt, var denne på halvparten.
I videoen som ble publisert i 2014 av de første skytetestene, ser man hvordan den effektivt ødelegger sjømål på rundt en kilometers avstand og skyter ned en drone.
I motsetning til konvensjonelle skudd med kuler og krutt har en laserstråle klare fordeler. Med en langtrekkende rifle eller en maskinkanon må man beregne kulebanen som påvirkes av avstand, vind og atmosfærisk trykk.
I tillegg vil et bevegelig mål ha flyttet på seg i løpet av den tiden prosjektilet bruker fra man trykker på avtrekkeren til det når frem, noe som ytterligere reduserer treffsikkerheten på lange hold.
Laserstrålen, derimot, går med lysets hastighet i rett linje og treffer nøyaktig der man peker samtidig som man trekker av. Ved hjelp av en gyrostabilisert våpenplattform med kraftig optikk, kan operatøren zoome inn på målet.
Under skytetestene på USS Ponce traff man enkelt mål på størrelse med påhengsmotoren til en simulert angreps-RIB i bevegelse på en kilometers hold.
Ifølge Genèvekonvensjonen er det ulovlig å anvende laservåpen mot mennesker, men Pentagon argumenterer med at så lenge man sikter på fartøyet og ikke besetningen, er bruken innenfor regelverket.
Les også: (+) Flaggermusflyet er en usynlig dommedagsmaskin
Steker målet
Under gjentatte tester har laservåpenet vist seg å være både supereffektivt og skalerbart, det vil si at det kan brukes på redusert effektinnstilling for i første omgang å avskrekke en angriper. I tillegg har det vist seg å være svært billig i bruk.
Det siste er blitt et viktig argument innad i det amerikanske forsvaret hvor stadig dyrere og mer avanserte missiler kan ha en stykkpris på flere millioner kroner, ofte langt mer enn prisen på målet de skal ødelegge.
I motsetning til missilene, koster hvert skudd med laserkanonen under én dollar. Og ettersom destroyeren USS Preble som blir den første som tar HELIOS i bruk, produserer strømmen selv, trenger man ikke engang bekymre seg for strømregningen.
Prototypen Laser Weapons System (LaWS) som ble installert på USS Ponce består av seks hyllevare industrilasere som konsentrerer strålene mot samme punkt. Både den og HELIOS er nærforsvarssystemer mot droner, upansrede helikoptre og svermer med mindre hurtiggående angrepsbåter.
Les også: (+) Dommedagsflyet: En styrt ville forårsaket en ufattelig katastrofe
Men som navnet «Optical-dazzler» tilsier, kan HELIOS i tillegg blende mål-optikken til fiendtlige skip, fly og droner, foruten målsøkerne til missiler og presisjonsbomber.
Fremtidige versjoner skal etter planen mangedoble lasereffekten og brukes til å skyte ned både angrepsmissiler og fly på mange kilometers avstand med kirurgisk presisjon.
US Navy har allerede demonstrert skyting med en 150 kilowatts laser da USS Portland «stekte» et sjømål under trening i Adenbukta i desember i fjor.
Laserfremtiden er her
Behovet for laserbeskyttelse kommer blant annet etter flere angrepsforsøk på amerikanske marinefartøy i det sørlige Rødehavet og Adenbukta. I år 2000 ble den amerikanske destroyeren USS Cole nesten senket i Aden da en liten lokal båt lastet med sprengstoff ble ført av selvmordsbesetningen helt inntil skipssiden til destroyeren mens den lå til kai.
Eksplosjonen rev opp et 12 meter bredt hull i skroget og drepte 17 amerikanske sjøfolk, og skadet ytterligere 40.
Les også: Slik blir Norges nye super-ubåt
Senere har amerikanske marinefartøy vært utsatt for flere mislykkede missilangrep fra iranskstøttede Houti-opprørere fra Jemen. Nye våpen som ubemannede angrepsdroner har også vist seg effektive. Både Kina, Israel og Tyrkia har utviklet billige droner som har sendt tapstallene til værs i flere mindre konflikter.
Marerittet for et marinefartøy er angrep av en hel sverm med droner samtidig, som gjør det umulig å skyte ned samtlige. Presisjonen og hurtigheten til et lasersystem skal derfor kunne skape en beskyttelsesparaply som kan engasjere flere mål samtidig.
Storbritannia
Nå er installasjon av laservåpen høyt prioritert i det amerikanske forsvaret som bestilte sin første laser med 300 kilowatts effekt i fjor. Det er nok energi til å ødelegge større fly i luften.
Tidligere i år demonstrerte Israel et egenutviklet landbasert lasersystem som kan skyte ned droner og ødelegge missiler og bombekastergranater i luften. Også Frankrike har vist frem et egenutviklet laservåpensystem. Det skjedde i fjor da en fransk fregatt skjøt ned en drone med laser under øvelse.
Etter planen skal også Storbritannia starte testing av laservåpen til sjøs til neste år. Det britiske forsvaret vil også i likhet med USA montere laserkanoner på pansrede personellkjøretøy for økt egenbeskyttelse.
Ut over leveransen til US Navy har våpenprodusenten Lockheed Martin i tillegg planer om å integrere laservåpen om bord i jagerfly til egenbeskyttelse mot missiler, der den første prototypen kommer i luften rundt 2025. I fremtiden er det stor sannsynlighet for at F-35 blir det første kampflyet med egen laserkanon.
Les også: (+) Væpnet til tennene: Slik utstyres Norges beste soldater