Poseidon P8 på vei
Derfor har Norges nye overvåkingsfly fått navnet «Vingtor»
Det er ikke hvilket som helst fly Luftforsvarets første Poseidon-maskin får navnet sitt fra.
Det første av Norges fem nye maritime overvåkingsfly befinner seg nå i lakkeringshalen til Boeing i Seattle.
Nylig kunngjorde Luftforsvaret navnene på de fem P-8A Poseidon-maskinene, som skal erstatte både Luftforsvarets P-3 Orion-fly og DA-20-flyene som benyttes til signaletterretning.
– Det første flyet får navnet «Vingtor.» Dette viderefører en tradisjon i Luftforsvaret i snart 80 år, sier Torgeir Aas, oberst og brukerkoordinator for P-8A i Luftforsvaret.
Arv fra DA-20-flyene
Fly to og tre vil bære navnene «Viking» og «Ulabrand». Nummer fire og fem skal hete «Hugin» og «Munin», navn de arver fra DA-20-flyene som flys av Luftforsvarets 717-skvadron.
«Vingtor» er et navn med stor symbolverdi i norsk forsvarshistorie. Norges første «Vingtor» var en del av «Catalina-avdelingen», forløperen til 333-skvadronen, som ble opprettet 8. februar 1942 på østkysten i Skottland.
Catalina-flyene ble kjente og kjære langs norskekysten. Skvadronens første tokt til Norge den 17. april 1942 ble også ilddåpen til «Vingtor».
Krigskors med sverd
23. mai samme år var «Vingtor» på oppdraget som er omtalt som «krigskors-turen»: En hemmelig radiostasjon som i lang tid hadde levert etterretningsrapporter om den tyske skipstrafikken på Vestlandet var blitt oppdaget av Gestapo.
Nordmennene måtte hentes ut, og britene ga redningsoppdraget høyeste prioritet. Forholdene var verst tenkelige.
Les også: (+) Tyskernes siste udåd på norsk jord var brutal og grufull
Det var klar himmel og god sikt ved hentestedet Stavenes i Sunnfjord. «Vingtor» strøk lavt over skjærgården, plukket opp flyktningene og var på vingene igjen etter 12 minutter med dyrebar last om bord: Radiooperatørene Eivind Viken og Ole Snefjellå, samt Chester og Petrine Saltskår, som hadde bistått agentene, og deres drøyt to år gamle sønn Harald.
Hele «Vingtor»-besetningen på ni mann ble tildelt den høyeste militære utmerkelsen, Krigskorset med sverd.
Malt i kjærlighet
1. mai 1942 var Nordahl Grieg med på tokt da to mann og 500 kilo våpen ble satt i land nær Rørvik med «Vingtor».
Etterpå skrev han «Med nordmenn over Norge», der han blant annet forteller om maskingeværskytteren som sto på kne bak blisteret med et norsk flagg i hånden. « ... det var et blikkflagg malt i kjærlighet hjemme på stasjonen.
Han viste det fram, urørlig og stirrende, til landet der nede; og menneskene reiste seg brått opp i de små fiskebåtene eller sprang bortover svabergene, som for å følge oss.
Aldri har jeg sett noe skjønnere enn dette malte blikkflagget, og dette lyset av lykke og smerte på ansiktet hos den knelende mannen som holdt det – og gjenskjæret hos menneskene der nede, så dyrebare hver eneste ukjente av dem, i det steinete, elskede landet vårt.».
Les også: (+) Skipene overraskes av en fryktinngytende drapsmaskin. Da tar den norske kapteinen en nærmest ufattelig avgjørelse
Denne saken ble første gang publisert 26/07 2021, og sist oppdatert 06/09 2021.